Și un copil poate învăța să își gestioneze bugetul, cu sprijin și tact din partea părinților

Si un copil poate invata sa isi gestioneze bugetul, cu sprijin si tact din partea parintilor

Și un copil poate învăța să își gestioneze bugetul, cu sprijin și tact din partea părinților

Este important să îți înveți copilul cum să își gestioneze banii, încă de la o vârstă fragedă, în așa fel încât viața lui de adult să fie una mai organizată și mai responsabilă. Știm însă că nu este cea mai ușoară misiune, așa că am pregătit o serie de recomandări pentru a-ți fi mai ușor să vorbești cu cel mic despre bani, despre cât de important este să economisească, despre limita de cheltuieli și nu numai.

Cum încurajezi copilul să pună bani deoparte?

O modalitate bună de a-ți încuraja copilul să pună bani deoparte este prin a-i oferi un loc propriu-zis în care să economisească. Pentru copiii mai mici, asta poate însemna o pușculiță, în timp ce copiii mai mari pot avea propriul cont bancar. Într-un articol precedent din această secțiune, discutam despre ideea de a-i oferi copilului trei pușculițe: una pentru cheltuieli, una pentru economii și una pentru donații/acte de caritate. Împreună, decideți ce procent din fondurile primite vor fi alocate fiecărei pușculițe în parte. Cea pentru cheltuieli va cuprinde banii pe care copilul îi poate cheltui pentru lucruri distractive, achiziții minore, precum gustări, caiete sau jucării mici, pușculița de economii finanțează achiziții mari, cum ar fi o bicicletă, iar fondurile ultimei pușculițe îi ajută pe alții și poate fi folosită pentru acte caritabile, cum ar fi sprijinirea unui adăpost de animale.

De asemenea, îi poți plăti o dobândă pentru ceea ce economisește, oferindu-i astfel un stimulent pentru a pune deoparte bani pentru viitor. Contribuie cu 50-60% din bani la "banca" de cheltuieli, 10-25% la banca de economii și 10-25% la banca de donații. De asemenea, dacă acorzi copilului o alocație, fă-o în bancnote și monede mici, astfel încât să fie mai ușor de împărțit.

Învață copilul să facă alegeri corecte în privința gestionării banilor

Economisirea, investiția sau donarea către organizații de caritate sunt opțiuni viabile de care copilul trebuie să știe.

Dacă acesta vrea să-și cheltuiască o mare parte din bani pe o jucărie scumpă pe care crede că "trebuie" să o aibă, lasă-l să o facă, dar numai de această dată. În acest fel, va afla că banii sunt limitați și nu îți va mai putea achiziționa și alte lucruri pe care, poate, și le-ar fi dorit, acum sau în viitorul apropiat.

Dar, înainte de asta, explică-i valoarea planificării pe termen lung. Dacă de exemplu economisești pentru reparații costisitoare la casă anul acesta, copilul tău trebuie să înțeleagă că ai de-a face cu o sumă limitată de bani. Alte obiective pe termen lung, cum ar fi o vacanță, de exemplu, ar trebui astfel amânate până în anul următor.

De asemenea, copilul îți poate cere un împrumut sau o creștere a alocației și vei putea fi tentat/ă să cedezi... Cu toate acestea, copilul nu va învăța niciodată cum funcționează lumea reală - sau cum să trăiască în limitele posibilităților sale - dacă tu continui să cedezi.

Pentru ce sunt utili banii: Nevoi și dorințe

Cu bani poți cumpăra lucrurile de care ai nevoie și pe care ți le dorești. Nevoile sunt lucruri pe care trebuie să le ai pentru a supraviețui, iar dorințele sunt lucruri pe care este plăcut să le deții, dar fără de care poți trăi.

Când copilul înțelege diferența dintre nevoi și dorințe, poate începe să învețe despre bugetul de bază al familiei și conceptul de economisire. Este vorba despre a cheltui banii pe lucrurile de care ai nevoie mai întâi. Dacă îți mai rămân bani după ce ai cumpărat ceea ce ai avut nevoie, îi poți cheltui, cu limită, pe lucrurile pe care ți le dorești sau îi poți economisi.

A avea un buget înseamnă a decide câți bani să cheltui pentru nevoile tale, dorințele tale, dar și cât pui deoparte pentru a-i economisi sau pentru urgențe. Este vorba despre regula financiară 20/50/30 – 20% pentru economii, 30% pentru dorințe și 50% pentru nevoi. Pentru ca această regulă financiară să fie și pe înțelesul copilului, îi poți oferi un exemplu foarte simplu: iei o coală A4, o împărți pe jumătate (50% nevoi), apoi împarți o jumătate în așa fel încât o parte să reprezinte puțin mai mult de un sfert (30% dorințe), iar restul economiile (20%). Astfel, îi arătăm că jumătate de coală înseamnă nevoile, iar din cealaltă jumătate, o parte sunt economiile și o parte dorințele.

Acest lucru poate reprezenta o mică provocare la început, dar cu timpul, va ajunge să înțeleagă conceptul.

De câte ori ți-ai propus să economisești și, cu toate că ți s-a părut că ai cheltuit sume minime pe lucrurile cumpărate, la final de zi ți-ai dat seama că nu ai pus deoparte mai deloc? Dacă te întrebi cum se explică acest fenomen, află că există o linie foarte fină între a fi zgârcit și a face economii. Profesorii Școlii de Bani ne explică care sunt cele 3 lucruri care fac diferența și care te pot ajuta să ai parte de o viață financiară echilibrată - ca la rândul tău să îți poți educa copilul.

Sfaturi pentru a-ți învăța copilul despre gestionarea inteligentă a banilor

Examinează-ți propriile atitudini față de bani. Copiii învață multe despre cum să gestioneze banii urmărindu-și părinții. Ai grijă să-i oferi un exemplu bun și nu-ți fie teamă să recunoaști dacă nu știi cum să o faci.

PAcum este un moment minunat pentru a învăța împreună, cu ajutorul cursului de inteligență financiară pentru copii! Întreaga percepție despre bani pleacă din copilărie și astfel, le va influența deciziile financiare pe tot parcursul vieții. Prin cursul de Inteligență financiară pentru copii, BCR aduce mai aproape de cei mici concepte și termeni financiari. Un mediu prietenos, în care educația și joaca își dau mâna și îi ajută pe copii să fie mai inteligenți financiar. Află și tu care sunt sfaturile Profesorului Wello, expertul tău când vine vorba despre obiceiuri sănătoase>>

Oferă-i copilului tău o alocație și lasă-l să facă propriile alegeri de cheltuieli. De îndată ce copilul înțelege că oamenii folosesc bani pentru a cumpăra lucrurile pe care le doresc, acordă-i o mică alocație săptămânală. Crește suma la fiecare zi de naștere pentru a o menține în conformitate cu nevoile de cheltuieli personale rezonabile ale copilului, dar încurajează-l să planifice achizițiile în avans.

Copilul trebuie să ajute la treburile casnice. A ajuta în casă face parte din a fi o familie. Dar acordă-i alocația strict pentru a învăța cum să gestioneze banii, nu pentru că a strâns de pe masă după ce a mâncat.

Oferă-i oportunități de venituri suplimentare. Ocazional, oferă-i copilului șansa de a obține o sumă mică din venituri suplimentare făcând servicii suplimentare, cum ar fi curățarea aleilor din curte de zăpadă sau greblarea frunzelor uscate. Ajută-l să decidă ce poate face cu banii în plus pe care îi câștigă.

Învață-l să economisească în mod regulat. Configurează-i un proces de economisire a banilor în pușculițe sau într-un cont bancar (dacă copilul este mai mare). Învață-l să monitorizeze în mod regulat cât de mult a economisit și discută cu el despre obiectivele de utilizare a banilor.

Ajută-l să descopere satisfacția de a oferi. Încurajează-ți copilul să identifice modalități în care poate cheltui banii pentru a-i ajuta pe alții.

Arată-i copilului tău cum să fie un consumator înțelept. Înainte să cumpere ceva, explică-i și alte modalități alternative de a cheltui banii pentru a sublinia necesitatea de a face alegeri. Învață-l să facă comparații de prețuri și calitate.

Implică-ți copilul în planificarea financiară a familiei. Lasă copilul să te vadă cum planifici bugetul, cum plătești facturile, cum fac cumpărături cu atenție și cum planifici cheltuieli majore și vacanțe. Stabilește un obiectiv de familie la care toată lumea să poată contribui cu ceva.

A-ți învăța copilul despre principii sănătoase de educație financiară și cum să le pună în practică în orice etapă a vieții sale, va necesita timp. Nu va fi întotdeauna ușor. Dar, dacă îți dorești ca el să știe cum să-și gestioneze cu succes banii atunci când va crește, va merita toată implicarea.

Educația financiară poate fi chiar distractivă dacă reușești să găsești moduri simpatice și amuzante prin care să-i captezi atenția copilului. Tocmai din acest motiv, BCR a lansat site-ul www.scoaladebani.ro, de unde atât părinții, cât și copiii, pot învăța cum să-și gestioneze cu cap economiile. Descoperă și tu secretele!

autor: redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022

Curs pentru părinți

Cum discuți cu cei mici despre bani?

Începe cursul de educație financiară pentru părinți și descoperă toate informațiile necesare pentru un buget inteligent, dar și totul despre cum să porți discuții smart cu cei mici despre bani.​ 🙌😉

Un curs recomandat de Desprecopii.com

Curs gratuit aici

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️