Pielea nou-născutului şi erupţiile cutanate: Cauze și scurt ghid de ingrijire

Pielea nou-nascutului si eruptiile cutanate: Cauze si scurt ghid de ingrijire

Pielea nou-născutului şi erupţiile cutanate: Cauze și scurt ghid de ingrijire

Pielea nou-născutului diferă de cea a unui adult în multe privințe. Este subțire, fragilă, sensibilă şi mai puțin rezistentă la bacterii și factori declanșatori care o pot irita. Care sunt cele mai importante sfaturi și recomandări cu privire la rutina de îngrijire a pielii bebelușului în primele săptămâni? Le aflăm de la doamna Anca Bălăşoiu, moaşă licenţiată.

 În prima săptămână după naştere

În prima săptămână după naştere, nou-născuții pot dezvolta tot felul de erupţii cutanate, care de obicei nu sunt grave, dar pot fi o sursă semnificativă de îngrijorare pentru părinţi.

 Pielea uscată este frecvent întâlnită la nou-născuți și are multe cauze

Cel mai adesea, se întâmplă în medii uscate. Printre principalii factori se numără: vremea răcoroasă sau caldă cu vânt şi umiditate scăzută, expunerea copilului în apropierea căldurii directe (şemineu, calorifer), baia cu apă prea fierbinte sau utilizarea produselor de igienă nepotrivite. Se recomandă ȋndepărtarea cauzelor care au provocat uscarea pielii şi utilizarea unor loţiuni emoliente.

Temperatura excesivă în camera copilului sau purtarea hainelor groase din materiale care nu lasă pielea să respire favorizează apariţia erupţiei cutanate provocată de caldură. Arată ca nişte pete mici sau vezicule pe față, gât sau în pliurile pielii. Se consultă medicul sau o moaşă dacă

veziculele se umplu cu secreţie purulentă de culoare galbenă sau verde sau dacă durează mai mult de 3 zile.

Crustele uleioase, solzoase, de culoare galbenă, care apar cel mai adesea pe cap şi la nivelul sprâncenelor, se numesc cruste de lactaţie. Acestea nu sunt contagioase sau periculoase, nu provoacă mâncărimi sau durere. De obicei, se vindecă de la sine sau după aplicarea de ulei sau loţiuni hidratante.

Punctele mici de grăsime, cu o dimensiune cuprinsă între 1 şi 3 mm, care apar pe fața nou-născuţilor, imediat după naștere, se numesc Milia. Milia sunt inofensive, nu provoacă durere, nu lasă cicatrici și dispar de la sine fără tratament.

 Iritaţia de scutec apare frecvent la nou născut şi sugar

Cauza principală este purtarea unui scutec umed sau murdar prea mult timp. Pielea din zona fesieră și zona organelor genitale va părea inflamată și dureroasă. În primele două săptămâni de viaţă, copilul poate avea scaun după fiecare masă, ceea ce înseamnă că este nevoie ca părinții să îi schimbe foarte des scutecul. Scutecul se schimbă când este plin şi dacă are fecale. Curăţarea zonei genitale se face prin spălare cu apă caldă şi săpun. Dacă se folosesc serveţele umede, acestea trebuie să fie fără alcool şi hipoalergenice. Se foloseşte întodeauna o cremă de protecţie sau un unguent, mai ales dacă acesta are semne de iritaţie de scutec.

Îngrijirea unui copil este o muncă constantă şi solicitantă care poate implica situaţii nemaiîntâlnite până atunci. Îngrijirea bontului ombilical este una din deprinderile care trebuie învăţate de viitoarele mămici. Despre acest subiect am povestit tot alături de doamna Anca Bălășoiu, care ne-a oferit o serie de sfaturi foarte utile.

 Ia-ți multivitaminele, mami!

Dacă alăptezi, vei avea probabil nevoie de ajutor pentru a te asigura că obții cantități suficiente din substanțele nutritive importante atât pentru tine, cât și pentru bebeluș. Anumite substanțe nutritive sunt deosebit de greu de obținut în cantități suficiente doar din alimentație, iar ghidurile le recomandă tuturor femeilor care alăptează să ia un supliment care conține iod. Elevit Breastfeeding este un supliment cu multivitamine și minerale conceput pentru femeile care alăptează și respectă recomandarea privind conținutul de iod.

În lipsa unei alimentații adecvate, în timpul alăptării, depozitele de fier și calciu ale mamei vor fi diminuate iar această va fi la risc pentru anumite afecțiuni, se va confruntă cu oboseală extremă, de lungă durata și greu de recuperat.

Mare atenție la mamele vegane și vegetariene care nu își pot asigura din alimentație nivele optime de vitamina B12, fier, calciu, vitamina A, zinc și acizi grași omega 3.

În primele 1000 de zile de viață ale bebelușului, din momentul concepției, se pun bazele sănătății viitorului adult, iar nutriția joacă un rol foarte important.

Știai că...
Elevit 3 are o formulă concepută special pentru a satisface nevoile nutriționale crescute din perioada alăptării și a îngrijirii postnatale?

Autor: Desprecopii (c) 2022

PODCAST: O călătorie uimitoare te așteaptă

Pentru perioada embrionră
Planificare și primele
12 săptămâni de sarcina
Elevit 1
cu METAFOLIN
 • Elevit 1 conține Multivitamine, Minerale, Acid Folic, și Metafolin
 • Elevit 1 asigură aportul optim de folați tuturor femeilor: 400 micrograme de Metafolin + 400 micrograme acid folic
 • Conține fier sprijinind diviziunea celulelor sanguine, contribuind la dezvoltarea sănătoasă a fătului, și ajută la reducerea stării de oboseală a viitoarei mămici.
 • Conține Seleniu si Iod ajutând la protecția membranelor celulare împotriva stresului oxidativ și susține dezvoltarea cerebrală
Citește despre ELEVIT 1   Cumpara ELEVIT 1
Pentru perioada fetală
Începând cu săptămâna 13
până la naștere
Elevit 2
Cu METAFOLIN și OMEGA-3
 • Elevit 2 conține OMEGA 3 (DHA + EPA) din sursă de încredere MEG-3
 • Elevit 2 MEG-3 îndeplinește cele mai înalte standarde de calitate și puritate, find fabricat în Malgrave, Nova Scoția
 • Aportul de DHA și vitamina B12 poate avea efecte benefice asapra funcției sistemului nervos.
 • Elevit 2 acizii grași omega-3 contribuie la dezvoltarea normală a creierului și vederii fatului


Citește despre ELEVIT2   Cumpara ELEVIT 2
Pentru perioada de după naștere/postnatală
Alăptare și îngrijirea postnatală
Elevit 3
cu OMEGA 3 și LUTEINĂ
 • Elevit 3 conține Multivitamine, Minerale, DHA, și Luteină
 • Elevit 3 contribute la dezvoltarea normală a creierului și vederii nou-nâscutului în perioada alăptării
 • Elevit 3 susține sitemul imunitar și sănătatea osoasă în perioada postnatală
 • Elevit 3 vitaminele complexului b și fierul contribuie la reducerea senzației de obosealăCiteste despre ELEVIT 3   Cumpara ELEVIT 3

*Acestea sunt suplimente alimentare. Citiți cu atenție prospectele sau informațiile de pe ambalaj