A observat că băiețelul ei are cancer în momentul când acesta a facut PRIMII săi PAȘI - experiențe de viață

A observat ca baietelul ei are cancer in momentul cand acesta a facut PRIMII sai PASI - experiente de viata

A observat că băiețelul ei are cancer în momentul când acesta a facut PRIMII săi PAȘI - experiențe de viață

Ziua in care iti vezi copilului făcând primii pași este una din zilele de aur ale unui parinte. Dar pentru acesti parinti - bucuria lor s-a transformat curând în groază după ce au văzut la copilul lor de 11 luni ceea ce s-a dovedit a fi de fapt cancer...

Vei citi:
Diagnostic: Retinoblastom - cea mai frecventă tumoră malignă la copii
Simptomele tipice ale retinoblastomului
Hipermetropia la copil: simptome si cum se corecteaza

Diagnostic: Retinoblastom - cea mai frecventă tumoră malignă la copii

Când acest copil (AJ)  a inceput sa faca primii pasi - fara nici un ajutor pentru prima dată, parintii săi, Natasha și Alex Finney au observat că avea o culoare neobișnuită la ochiul drept. Alarmați, l-au dus la medici, care s-au grăbit să-i facă analize și l-au diagnosticat astfel cu retinoblastom.

Din cauza dimensiunii tumorei bebelușului, medicii au fost nevoiți să-i scoată ochiul imediat într-o operație ce a durat trei ore - la o zi după prima lui zi de naștere. AJ are acum un ochi artificial în urma procedurii din decembrie.

Mama copilului a povestit prin ce a trecut - iar copilul se descurcă „uimitor de bine”, având în vedere prin tot ceea ce a trecut. Ea a spus că fiul ei este un „băiețel fericit, care acum se ridică în picioare, se plimbă peste tot și își dezvoltă o personalitate puternică și contagioasă”.

Vorbind despre ziua în care au fost alertați pentru prima dată despre retinoblastomul copilului, Natasha a spus: „In acea zi, in timp ce-i schimbam scutecul lui AJ, acesta a plâns mult. Când s-a trezit, a făcut primii pași iar noi eram extrem de bucuroși. Dar apoi am observat o culoare ciudata în ochi și am decis să-l ducem la medic exact în acea zi”.

Ei au fost îndrumați de către medic la un spital de oftalmologie de specialitate, unde i-au făcut teste de vedere, măsurători de presiune și ecografii. Consultantul a crezut că ar putea fi retinoblastom, o tumoare la nivelul retinei care poate fi văzută prin pupilă.

Doamna Finney a spus: „Cuvântul care a fost decisiv a fost „cancer”. Am fost devastați."

Simptomele tipice ale retinoblastomului

Simptomele tipice ale retinoblastomului includ strabism convergent, o schimbare a culorii irisului, un ochi roșu sau inflamat, vedere slabă, pupila este albă și se poate observa în fotografiile făcute cu bliț, deoarece, când se formează tumora, lumina se reflectă de pe suprafața cancerului, ceea ce face ca pupila dilatată a copilului să apară albă în fotografiile cu bliț sau în lumină slabă.

Retinoblastomul apare atunci când celulele oculare retinei nu reușesc să se oprească din creștere în timpul dezvoltării copilului, formând o tumoră. Uneori retinoblastomul este moștenit (de la părinți la copii). Retinoblastomul de cauză genetică (moștenirea unei gene cu mutații) se numește retinoblastom congenital.

În Marea Britanie - de pilda - sunt diagnosticate în 40 și 50 de cazuri de retinoblastom în fiecare an, ceea ce echivalează cu unul din 15.000 până la 20.000 de nou-născuți.

Dacă tumora este mică, se vor efectua tratamente cu laser și congelare pentru a o distruge. Dacă este mai mare, chimioterapie și radioterapie. Unii copii pot suferi pierderea vederii sau chiar îndepărtarea ochiul (cazului lui AJ).

Natasha a spus: „Nu eram conștienți de retinoblastom înainte de a fi diagnosticat AJ, așa că nu am fi cunoscut semnele sau simptomele tipice ale acestuia. Deși AJ a avut un strabism vizibil destul de devreme, nu ne-a îngrijorat, deoarece Alex și mama lui au avut și ei, așa că am presupus că este ereditar. Astfel, de la diagnosticul lui AJ, am descoperit că strabismul este al doilea cel mai frecvent semn al retinoblastomului.
Nu ni s-a oferit cu adevărat nicio altă opțiune în afară de îndepărtarea ochiului drept, doar din cauza dimensiunii tumorii lui AJ.
Eu și Alex am fost devastați și ne-a luat ceva timp să digerăm ceea ce ni se spunea."

Din fericire, medicii i-au putut elimina tot cancerul, ceea ce înseamnă că nu are nevoie de medicamente sau tratament regulat.

AJ a stat cinci zile în spital, iar părinții lui au putut să fie cu el doar o oră în fiecare zi din cauza restricțiilor Covid.

Hipermetropia la copil: simptome si cum se corecteaza

Hipermetropia este o anomalie de refractie in care imaginea unui obiect se proiecteaza in spatele retinei, fie pentru ca ochiul este “prea scurt”, adica are axul antero-posterior prea mic, fie pentru ca razele de curbura ale corneei sunt prea mari, determinand focalizarea razelor luminoase mai departe, respectiv in spatele retinei.

Iata care sunt simptomele hipermetropiei la copil si cum se poate corecta.

La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com

 Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC

Consultanta medicala online.  

Poveste reală si adaptata de pe Dailymail.co.uk
2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII