Cum evaluăm și tratăm loviturile copilului în 3 pași simpli - Sfaturi din partea medicului specialist

Cum tratăm loviturile copilului în 3 pași simpli?

Copiii aleargă, se cațără, explorează, și nu este surprinzător să cadă uneori și să se lovească. Deși adesea loviturile rezultate sunt minore, unele pot provoca răni grave care necesită asistență medicală imediată. Dar cum evaluăm corect și cum tratăm loviturile copilului, ne explică doamna doctor Iulia Cristiana Balint-Boia, Medic specialist pediatru.

Copiii sunt energici. Sunt curioși. Și nu sunt întotdeauna atenți - mai ales când încep să alerge în jurul unui loc de joacă preferat. Dar pot cădea dintr-o varietate de motive. Copiii mici pot cădea accidental pe scări, bebelușii se pot rostogoli din pat, iar copiii mai mari... ei bine, se pot pur și simplu împiedica.

De fiecare dată când copilul cade, evaluați rănile. În multe cazuri, puteți determina rapid că totul este în regulă, însă doamna doctor Iulia Cristiana Balint-Boia ne recomandă următorii 3 pași pentru a face un bilanț al situației:

Pasul unu

Nu vă panicați! Copiii se lovesc adesea, însă rareori este nevoie să intervenim cu ceva mai mult de o compresă rece sau un gel calmant.

Pasul doi

Încercați să va abțineți de a ridica copilul de jos imediat. Lăsați-l să se ridice singur dacă are deja vârsta la care poate face acest lucru. În acest fel, nu veți accentua și propria lui frică.

Pasul trei

Evaluați gravitatea loviturii. Țineți cont de vârsta copilului, înălțimea de la care a căzut și cum a reacționat imediat după lovitură. Ce parte a corpului a atenuat căderea?

Cum evaluăm loviturile copilului în urma unei căderi?

În general, loviturile care se produc prin cădere de la propria înălțime sau accidentarea unui copil care aleargă și se împiedică sau se lovește cu capul de un perete, sunt considerate traumatisme ușoare și nu necesită evaluare medicală. În cazul traumatismelor minore, în care nu apare o rană și nu curge sânge, este suficient să aplicați comprese reci și un gel calmant.

Evaluarea medicală se impune atunci când copilul cade de la înălțimi mari, peste un metru, a avut nevoie de ajutor să se ridice, este confuz sau chiar inconștient după lovitură, nu reușește să meargă singur sau prezintă un deficit motor vizibil, prezintă vărsături după traumatism sau sângerări importante.

Cum ne educăm copilul să prevină loviturile?

În calitate de părinți, este responsabilitatea noastră să îi învățăm pe copii despre măsurile de siguranță și despre cum să își asume anumite riscuri. Pe măsură ce aceștia cresc, viața devine o aventură din ce în ce mai mare pentru ei. Sunt din ce în ce mai activi, mai independenți și tot mai dornici să descopere lumea din jurul lor. De multe ori, le lipsește atenția, momente în care se produc căzături sau accidentări care le provoacă tristețe, durere și disconfort și generează îngrijorare pentru noi, ca părinți. Ce facem însă pentru a minimiza pe cât posibil aceste riscuri? Mai multe sfaturi utile <<aici>>.

Joacă și plimbări în aer liber cât mai ferite de lovituri!

 

Categorie:Sfaturi Utile