Ești însărcinată? Protejează-te pe tine și bebe împotriva gripei și complicațiilor sale - Sfatul medicului
Toate femeile insărcinate iși doresc să își protejeze bebelușul încă de dinainte să nască. Însă, înainte de a ajunge să ai grijă și de el, trebuie să ai grijă de tine. De aceea este important sa te protejezi pe tine si bebe impotriva gripei si complicatiilor sale
• Mar mai multe informații utile despre acest subiect ne oferă doamna Dr. Iulia Balint-Boia, Medic Specialist Pediatru.
Sistemul imunitar al unei femei pe parcursul sarcinii trece prin multe schimbări
O parte din ele sunt adaptarea față de prezența fătului și felul în care organismul matern îl protejează pe cel mic. Asta înseamnă: modificări ale sistemului imunitar, modificări în frecvența cardiacă, felul în care bate inima, masa de sânge circulant, respirația și plămânii.
Viitoarea mamă este foarte sensibilă la infecții virale
De aceea, de cele mai multe ori, mai ales în ultimul trimestru de sarcină, mama este un pic mai slăbită și foarte sensibilă la infecții virale, cum ar fi chiar gripa. Plămânii pot fi afectați rapid, de la bronșită la pneumonie cu insuficiență respiratorie. Modificările imunitare pot însemna mai rapid suprainfecții bacteriene, chiar amenințătoare de viață. Febra înaltă, dureri musculare, disconfort, toate pot duce la probleme în funcție de trimestrul de sarcină în care are loc evoluția infecției virale. Febra poate duce la diverse probleme în dezvoltarea normală a fătului, fiind considerată în primul trimestru de sarcină chiar un factor mutagen (care creează mutații). În ultimele două trimestre, se poate merge chiar până la naștere prematură, și probleme mai grave atât pentru mamă cât și pentru copil.
Dacă ești însărcinată în sezonul în care circulă virusul gripal sau dacă vei naște în acea perioadă, ideal ar fi să te vaccinezi.
Vaccinul gripal este sigur în timpul sarcinii și alăptării
Vaccinul gripal este sigur, testat în timpul sarcinii și alăptării și cu un avantaj major: protejează atât gravida de posibilele complicații ale infecției cu virus gripal cât și bebelușul în primele câteva luni de viață. El va primi prin placentă, din anticorpii produși de mama lui.
Desigur, dacă te-ai vaccinat antigripal în sezonul trecut, recomandarea este să te vaccinezi și în sezonul actual, pentru că tulpinile virale se schimbă anual. Ce a circulat cu un an în urmă, nu mai circulă acum și imunitatea post-vaccinală se dezvoltă pentru fiecare tulpină în parte.
Vaccinarea antigripală la gravide este deosebit de importantă
Gripa este o amenințare serioasă la nivel global. În România, vaccinarea antigripală pentru categoriile de populație la risc este acoperită prin intermediul campaniei de vaccinare antigripală gratuită, desfășurată de către Ministerul Sănătății prin cabinetele medicilor de familie. Pentru populația care nu se încadrează în categoriile la risc vizate prin Programul Național de Vaccinare, vaccinul gripal poate fi achiziționat în baza prescripției medicale din farmaciile cu circuit deschis sau din centrele medicale private.