Îți dorești un plus de energie în zilele mohorâte de iarnă? Există speranță!

Iti doresti un plus de energie in zilele mohorate de iarna? Exista speranta!

Îți dorești un plus de energie în zilele mohorâte de iarnă? Există speranță!

Lunile reci și mai întunecate ne pot afecta felul în care ne simțim. Adesea, zilele mai scurte, vremea sumbră și schimbările în modul în care mâncăm și dormim înseamnă că ne simțim lipsiți de energie și obosiți iarna. Dar de ce nivelurile noastre de energie pot scădea în timpul iernii - și ce putem face în privința asta?

De ce suntem mereu obosiți iarna?

Există mai multe motive pentru care ne putem simți mai obosiți iarna. În primul rând, pe măsură ce zilele devin mai scurte, ciclurile noastre de somn și veghe pot fi perturbate și, ca urmare, putem experimenta modificări hormonale (mai ales adolescenții)!

Un motiv se poate datora modificărilor hormonului melatonină, care ne ajută la reglarea stării de veghe și a somnului. Când este întuneric, producem mai multă melatonină, ceea ce ne dă o senzație de oboseală. Așadar, în timpul iernii, când este mai întuneric, s-ar putea să producem mai multă melatonină, ceea ce ne poate afecta starea de spirit și ne poate face să ne simțim mai obosiți în comparație cu lunile de vară.

Un deficit de vitamina D ne poate face, de asemenea, să ne simțim obosiți. Corpul creează vitamina D din lumina directă a soarelui pe piele când este în aer liber, ceea ce este mult mai ușor vara când zilele sunt mai lungi și petrecem mai mult timp afară. Dar, între octombrie și începutul lunii martie, nu producem vitamina D. Vitamina D este solubilă în grăsimi și (spre deosebire de vitaminele solubile în apă, cum ar fi vitamina C), o putem stoca în corpul nostru și nu avem nevoie de aprovizionare zilnică. Cu toate acestea, pe parcursul iernii proviziile noastre se epuizează rapid.

În plus, dieta noastră se poate schimba în lunile mai reci. În timpul iernii, avem tendința de a căuta alimente reconfortante care nu sunt întotdeauna sănătoase - și ne pot face să ne simțim mai obosiți și mai leneși. Cercetările sugerează că este mai probabil să apelăm la alimente reconfortante în timpul iernii, deoarece acestea eliberează neurotransmițători care îmbunătățesc starea de spirit, serotonina și dopamina. Când este frig și întuneric afară, aceste alimente ne pot da un impuls temporar.

Activitatea fizică ne poate face să ne simțim plini de energie și să ne ajute să dormim mai bine, dar poate fi dificil să ne simțim motivați să facem mișcare iarna.

Deci, cum ne putem spori energia, mai ales pe timp de iarnă?

Lasă să pătrundă puțină lumină în casă

Modalitățile de a ajuta la reducerea influenței melatoninei pot fi deschiderea draperiilor dimineața pentru a permite luminii soarelui să pătrundă în cameră. De asemenea, ajută să încerci să ieși la o scurtă plimbare dimineața sau după-amiaza devreme pentru a te bucura de lumină, acolo unde este posibil.

Dacă lucrezi de acasă, într-un birou sau ești mereu la școală/facultate, te poate ajuta să ieși în aer liber în lumina naturală cât mai mult posibil sau să lucrezi lângă o fereastră.

Fă sport regulat

De asemenea, este important să te miști și să faci exerciții fizice în mod regulat. Eliberarea de substanțe chimice „bune” indusă de exerciții, numite endorfine, îți va da un impuls, va reduce stresul și te va ajuta să dormi mai bine noaptea.

În general, nivelurile noastre de exerciții se pot reduce în anotimpurile mai reci - s-ar putea să observi că nu mai ieși la acea plimbare la prânz, deoarece este prea frig sau plouă. Aceste lucruri mici pot face diferența, deoarece adesea ne pot da un impuls de energie, mai ales când petrecem ceva timp în aer liber, în aer curat.

Poate că mersul la sală nu te atrage sau nu mai ai timp, așa că observi că devii mai sedentar în lunile mai reci. Acest lucru te poate face de fapt să te simți lipsit de energie pe termen lung. Încercarea de a căuta antrenamente pentru acasă sau de a rămâne activ în alte moduri, poate fi util pentru nivelul de energie și starea generală de spirit.

Consumă alimentele potrivite

Pentru a ajuta la nivelul general de energie, este important să consumi o varietate de carbohidrați integrali, proteine și multe legume. Mulți oameni consideră că este mai ușor să mănânce o gamă mai mare de fructe, legume și salate în timpul lunilor de vară, dar se pot lupta cu acestea în timpul sezonului mai rece.

Poate o salată caldă de năut cu halloumi, roșii uscate la soare, capere și un dressing balsamic sună bine? Sau un bol de supă mixtă de legume cu paste integrale sau linte pentru a crește nivelul de energie este o alegere mai bună. De asemenea, un chilli con carne cu niște orez brun poate fi și o masă reconfortantă și echilibrată.

Evită prea mult zahăr adăugat

Produsele alimentare care conțin zaharuri adăugate pot provoca o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge și pot duce la o criză mai târziu, ceea ce poate provoca scăderi de energie. La fel și carbohidrații rafinați, cum ar fi pastele albe sau pâinea albă, prăjiturile și produsele de patiserie.

Celebrele cereale integrale precum orezul brun sau pastele integrale, orezul sălbatic, pâinea integrală, quinoa și hrișca ne pot ajuta să ne menținem nivelurile de zahăr din sânge mai stabile, oferind o eliberare mai constantă de energie pe parcursul zilei.

Încearcă un supliment de vitamina D

Este recomandat ca toată lumea să ia un supliment zilnic de vitamina D în timpul lunilor de iarnă. Acest lucru se datorează faptului că lumina soarelui este cea mai bună sursă de vitamina D, spre deosebire de sursele de alimente. 10 µg sau 400 UI pe zi de vitamina D3 sunt - în general - recomandate - dar discută cu medicul de familie înainte de a suplimenta.

Lucrează la rutina somnului

Dacă întâmpini dificultăți în a adormi, încercarea de a respecta o rutină obișnuită înainte de culcare te poate ajuta să te pregătești pentru somn. Respectarea - aproximativ - aceleași ore de somn, o baie caldă înainte de culcare și cititul unei cărți sau ascultarea unui podcast te poate ajuta să te relaxezi. Încearcă să eviți ecranele și nu fă exerciții fizice intense înainte de a încerca să adormi.

Vizitează-ți medicul de familie

Uneori, să te simți obosit tot timpul poate fi un semn al unei probleme medicale. Dacă ești epuizat în mod constant și acest lucru are un impact negativ asupra vieții tale, este important să vorbești cu medicul de familie.

Uneori, lipsa de energiepoate fi cauza unei tulburării afective sezoniere (TAS), un tip de depresie care apare în lunile mai întunecate de iarnă.

Oboseala persistentă poate fi, de asemenea, legată de o afecțiune cum ar fi anemia (o afecțiune în care numărul de celule roșii din sânge sau concentrația de hemoglobină din interiorul acestora este mai mică decât normal), o glandă tiroidă inactivă sau diabetul de tip 2.

Ia-ți un boost de energie fără zahăr

Îți recomandăm să ai la îndemână BienPlus Energy Stick, un complex de 2 aminoacizi, cafeină și 4 vitamine ce susțin activitățile desfășurate din orice moment al zilei. Are un gust plăcut și se adminstreaza ușor și rapid, direct pe limba.

BienPlus Energy Stick conține vitamina B6, vitamina B12, vitamina B3 și vitamina B5 care contribuie la reducerea oboselii și extenuării precum și la funcționarea optimă a sistemului nervos. De asemenea, vitamina B5 crește capacitatea de concentrare și susține performanța mentală.

Avantaje BienPlus Energy Stick

este un booster de energie fără zahăr;
conține un complex de 2 aminoacizi, cafeină și 4 vitamine care susțin activitățile desfășurate din orice moment al zilei;
forma plicului este practică, cu administrare ușoară și rapidă, direct pe limbă;
are gust plăcut.

Produsul este disponibil <<AICI>>

Recomandări:

Nu se recomandă persoanelor cu hipersensibilitate la oricare dintre ingrediente.
Conține cafeină și nu se recomandă copiilor sau femeilor însărcinate.
Conține o sursă de fenilalanină și nu se recomandă persoanelor cu fenilcetonurie.
Nu se recomandă administrarea în combinație cu alcool.
Consumul excesiv poate produce efecte laxative.
A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original!
A nu se lăsa la îndemâna copiilor mici!
A nu se depăşi doza recomandată!

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII