Combaterea tusei la copii prin metode naturale

Combaterea tusei la copii prin metode naturale

Combaterea tusei la copii prin metode naturale

Care este rolul tusei? Tusea face parte adesea din tabloul clinic al infecţiilor respiratorii, unde îmbracă forme variate ca manifestare, intensitate şi durată.

Tusea este un act reflex și constituie un mecanism de protecţie, prin care organismul încearcă să elimine factori iritativi de tipul particulelor, microbilor, fumului sau mucusului de la nivelul căilor respiratorii. Aceşti factori iritativi stimulează receptorii pentru tuse, localizați la nivelul faringelui și traheei, care transmit mesaje către creier, iar creierul comandă muşchilor expiratori abdominali şi intercostali să se contracte pentru a expulza aerul din plămâni.

Tipuri de tuse şi măsuri de combatere

Tusea la copii apare cel mai frecvent ca urmare a infecţiilor respiratorii, precum răceala obişnuită, dar poate fi și semn al altor boli neinfecţioase, cum ar fi astmul bronşic sau boala de reflux gastroesofagian.

În funcţie de manifestare, tusea poate fi productivă (umedă), exprimând o iritaţie a bronhiilor cu producere în exces de mucus sau neproductivă (uscată), determinată de iritaţia zonelor tusigene fără prezenţa secreţiilor.

În funcţie de durată, tusea poate fi acută, cu durată sub 3 săptămâni, subacută, cu durată între 3 şi 8 săptămâni şi cronică, cu durată peste 8 săptămâni.

Metodele de combatere a tusei se adaptează în funcţie de cauzele declanşatoare şi de modul de manifestare.

Este bine să știm că, indiferent de tipul de tuse, sunt utile o serie de măsuri generale, precum hidratarea copilului şi menţinerea umidităţii mediului, ce ajută la reducerea inflamației mucoasei respiratorii şi la menţinerea integrităţii sale. Hidratarea ajută, de asemenea, la fluidificare mucusului, ceaa ce face mai ușoară eliminarea sa.

De cele mai multe ori, tusea asociată infecţiilor respiratorii obişnuite îmbracă forma acută şi nu ridică mari probleme, cedând la utilizarea tratamentelor cu acţiune periferică de tipul aerosolilor şi siropurilor pe bază de plante cu acţiune demulcentă, antiiflamatoare, mucolitică şi expectorantă.

Când tusea se manifestă cu intensitate crescută, apare la intervale scurte de timp sau se prelungeşte prea mult, apar o serie de complicaţii precum voma, oboseala, întreruperea somnului, epuizarea, durerea musculară. Evident, în toate aceste situaţii este necesar consultul medical pentru a se intervini rapid în stoparea sa.

Cum combatem tusea în mod natural?

Există combinaţii de plante, în asociere sau nu cu miere, care se adresează concomitent ambelor tipuri de tuse, productivă sau neproductivă, astfel că nu este necesar să se schimbe siropul dacă se modifică tipul de tuse.

Glycyrrhiza glabra (Lemnul dulce) ajută în mod complex prin reducerea inflamaţiei şi alergiei, calmarea iritaţiei care determină reflexul de tuse şi exercitarea unui efect demulcent, de barieră protectoare, la nivelul mucoaselor. Adhatoda zeylanica (Vasaka) conţine vasicină, substanţa din care a derivat bromhexinul, care intervine în fluidificarea mucusului, favorizează expectoraţia şi ajută la eliminarea secreţiilor în exces. Hyssopus officinalis (Isopul) este recunoscut pentru proprietăţile sale de combaterea a tusei, având efecte decongestionante, antiseptice şi expectorante.

Utilizarea mierii reprezintă, de asemenea, o metodă naturală, cu eficacitate cunoscută şi la îndemâna mămicilor atunci când vine vorba de combaterea tusei, cu menţiunea că nu se recomandă copiilor cu vârsta sub un an. Mierea (Mel despumatum) exercită efect protector şi calmant la nivelul mucoasei inflamate, reduce senzaţia de durere în gât şi declanşarea reflexului de tuse. De asemenea, mierea are rol antibacterian şi ajută la combaterea infecţiilor, iar în cazul tusei productive facilitează eliminarea mucusului prin efectul expectorant.

Deşi tusea poate exprima prezenţa unor afecţiuni grave, care necesită o abordare medicală complexă, de cele mai multe ori îmbracă forme ușoare, fiind asociată infecţiilor respiratorii și poate fi combătută folosind remedii naturale, cu eficacitate dovedită.

Afecțiunile copiilor din sezonul rece🤗 În dialog cu medicii pediatri

Pentru că suntem în plin sezon de răceli (viroze și gripe) și pentru că am primim o mulțime de întrebări legate de afecțiunile de sezon, am pregătit o emisiune online dedicată acestui subiect, alături de doi specialiști - Roxana Hristianovici și Iulia Balint-Boia - Medici specialiști pediatri și Consultanți în alăptare acreditați IBCLC.

Evenimentul online este realizat în exclusivitate cu sprijinul Himalaya, partenerii noștri în imunitate în acest sezon rece (vitamine și suplimente alimentare pentru copii) cărora le mulțumim pentru sprijin! 😍

Vă invităm să ne urmăriți emisunea!

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Tuse

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII