Dietoterapia

Dietoterapia

Dietoterapia

  • Toti oamenii stiu ca trebuie sa respire si sa manince pentru a putea trai. In afara acestor doua aspecte, mai exista insa si unul energetic, care ne influenteaza existenta, desi noi nu il putem constientiza in mod direct. Conform medicinei traditionale chinezesti, la nastere copilul are o anumita cantitate de energie, denumita prin termenul de "energie primara" (yuan qi), aceasta fiind energia congenitala, un alt nume al ei fiind "energia primelor zile". Sediul acesteia se afla in rinichi, ea raspindindu-se in tot organismul prin asa-numitele "trei focare".

Alimentatia medicinala ne poate restabili starea de sanatate
 
Toti oamenii stiu ca trebuie sa respire si sa manince pentru a putea trai. In afara acestor doua aspecte, mai exista insa si unul energetic, care ne influenteaza existenta, desi noi nu il putem constientiza in mod direct. Conform medicinei traditionale chinezesti, la nastere copilul are o anumita cantitate de energie, denumita prin termenul de "energie primara" (yuan qi), aceasta fiind energia congenitala, un alt nume al ei fiind "energia primelor zile". Sediul acesteia se afla in rinichi, ea raspindindu-se in tot organismul prin asa-numitele "trei focare".

Energia primara trebuie permanent intretinuta si hranita de energia obtinuta din alimentatie si respiratie. Acest proces este cunoscut in medicina traditionala chineza ca fiind procesul de "intretinere a energiei primelor zile de catre energia zilelor urmatoare". Termenii "energia primelor zile" si "energia zilelor urmatoare" sint destul de sugestivi din punctul de vedere al denumirii, ei descriind situatia energetica a organismului raportata la diferite momente de timp. Ceea ce este important pentru noi este faptul ca trebuie sa stim cum sa respiram si cum sa ne hranim. In acest articol, esentiala este problema alimentatiei, asa ca voi continua prin a prezenta trei criterii necesare pentru ca o mincare sa poata fi apreciata: mincarea trebuie sa aiba un aspect atragator (in acest sens sint importante alternanta culorilor alimentelor din mincare, felul in care este aranjata masa s.a.m.d.), trebuie sa miroasa bine (condimentele folosite contribuie foarte mult la reusita acestui lucru) si trebuie sa aiba un gust bun (priceperea bucatarului este decisiva in acest sens).

Daca toate aceste trei conditii sint reunite, atunci masa va deveni un lucru nu numai necesar, ci si placut. In situatia neplacuta in care ne imbolnavim, putem recurge la alimentatia medicinala pentru a restabili starea de sanatate. Aici exista insa anumite caracteristici ce difera pentru copii, femei, pentru persoanele ce au profesii care solicita organismul in mod deosebit, in functie de particularitatile fiziologice.

Alimentatia medicinala la copii

Atunci cind este posibil, este bine ca tratarea copiilor sa fie facuta pe cale naturala, evitind medicamentele care, desi sint utile, au multe efecte secundare nedorite si o toxicitate foarte ridicata. Este necesar ca organismul plapind al copiilor sa fie ferit de orice factor nociv, de orice agresiune. Se stie ca, in general, copiii sufera de afectiuni acute, boli cu debut violent si evolutie rapida si, in cele mai multe din aceste cazuri, metodele dietoterapeutice nu pot fi utilizate. Cu toate acestea, exista si maladii cronice, cazuri in care regimurile alimentare bine concepute pot avea rezultate excelente. De exemplu, o serie de afectiuni intilnite adesea la cei mici sint diareea, indigestiile aparute in urma supraincarcarii stomacului, a consumului de mincaruri greu digerabile sau a prezentei parazitilor intestinali. In aceste situatii, dietoterapia chineza recomanda folosirea ca alimente medicinale a fructului paducelului mediteranean sau a gutuilor. Bineinteles ca acestea din urma, fiind mai usor de procurat la noi, vor fi preferate.

Administrarea se face regulat, sub forma de fructe conservate in miere, pasta de fructe cu miere sau prajituri cu fructe. Pot fi folosite si alte fructe cu gust acrisor - astringent. In general, copiii au un organism fragil si este bine ca regimul alimentar sa fie conceput din alimente usoare, cum ar fi: laptele, terciurile de cereale sau fructele, care sint consumate cu placere de catre acestia si au o valoare nutritiva ridicata. Mincarea copilului trebuie sa fie cit mai simpla, mai variata si este bine sa se evite cit mai mult posibil dulciurile rafinate (bomboane, ciocolata, prajituri grele si foarte dulci). Inlocuiti zaharul cu mierea.

Alimentatia medicinala pentru femei

Organismul femeii are anumite particularitati fata de cel al barbatului si este bine sa se tina cont de ele si in domeniul alimentatiei. Este foarte important ca acestea sa fie luate in consideratie in momentul stabilirii unui regim dietoterapeutic. Dupa pubertate, femeile au anumite probleme fiziologice, deosebit de complexe: menstruatia, sarcina, nasterea si alaptarea, in urma carora sufera pierderi energetice si de substante mult mai importante fata de barbatii de aceeasi virsta.

Prin scurgerile menstruale, fetele si femeile pierd lunar o cantitate de singe si, o data cu acesta, o serie de elemente minerale absolut necesare. Organismul trebuie sa recupereze ulterior aceste pierderi. De exemplu, singele contine fier si de aceea femeile necesita un aport sporit din acest element in hrana, fata de barbati, pentru a evita aparitia anemiei. In general, anemia se previne si se trateaza prin administrarea de sulfat feros. Dar acesta este un medicament destul de neplacut la gust, provoaca adesea dureri de stomac si are o oarecare toxicitate pentru organism. Este mult mai indicat ca femeile sa adopte un regim alimentar bogat in produse care contin fier, respectiv ficat, oua, spanac si alte legume.

Acelasi lucru este valabil si pentru alte situatii. De exemplu, femeile gravide au nevoie de un surplus de calciu, fosfor, fier si proteine pentru a face fata necesitatilor de dezvoltare normala a fatului. Daca aceste elemente sint insuficiente, mama se poate imbolnavi de osteomalacie, iar nou-nascutul poate fi rahitic. Pentru a nu se intimpla acest lucru, se administreaza de obicei calciu, insotit de vitamina D. Dietoterapia este insa de preferat tratamentului medicamentos.

Pentru femeile gravide

Medicina traditionala chineza recomanda femeii gravide sa consume o cantitate mai mare de oua, lapte, ficat, alge, soia. Un astfel de regim alimentar fereste mama si fatul de malnutritie, rahitism si toate celelalte neplaceri ce decurg de aici. Femeile trebuie sa acorde o mare importanta alimentatiei si in perioada de alaptare. In mod obisnuit, laptele matern este secretat in cantitati de 500-1000 de mililitri pe zi (cel mult 2000 de mililitri) si are o compozitie deosebit de complexa, in care intra calciu, fosfor, iod, grasimi s.a.m.d.

El corespunde perfect nevoilor nutritive ale nou-nascutului. In aceasta perioada este bine ca mama sa se hraneasca corespunzator, consumind alimente usoare, dar cu valoare nutritiva ridicata. In jurul virstei de cincizeci de ani, o data cu instalarea menopauzei, majoritatea femeilor trec printr-o faza extrem de dificila a vietii lor si trebuie sa apeleze la dietoterapie pentru a putea depasi problemele care apar o data cu transformarile endocrine care se petrec in organism. Acum este bine sa se adopte un regim alimentar bogat in proteine, vitamine si fier.

www.desprecopii.com Toate drepturile rezervate (c) 2005

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:
Tema:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII