Cât de ÎNALT va fi copilul tău - factori de influență și măsuri de stimulare a creșterii

Cat de inalt va fi copilul tau - factori de influenta si masuri de stimulare a cresterii

Cât de ÎNALT va fi copilul tău - factori de influență și măsuri de stimulare a creșterii

Cât de inalt va fi copilul tâu? Care este ritmul de crestere al unui copil?
Ritmul de creștere al unui copil este influențat de mai mulți factori, inclusiv moștenirea genetică, nutriția, activitatea fizică și sănătatea generală. La naștere, un bebeluș are o lungime medie de aproximativ 50 de centimetri și va crește rapid în primele luni de viață. În primul an, în general, se așteaptă ca bebelușii să câștige în greutate și să crească în jur de 25 de centimetri. După primul an, ritmul de creștere încetinește și variază în funcție de factori individuali.

Copiii de vârstă preșcolară cresc în general în jur de 5 centimetri pe an, iar în perioada pubertății, ritmul de creștere poate fi accelerat, în special în cazul fetelor. Părinții și medicii trebuie să fie atenți la ritmul de creștere al copilului și să reacționeze în cazul unei întârzieri semnificative sau a unei devieri excesive. În astfel de cazuri, medicii pot recomanda evaluări suplimentare și, în funcție de cauza identificată, pot sugera modificări alimentare, suplimente nutriționale sau terapie hormonală de creștere.

Iată in ce ritm cresc copiii.

- despre cat de inalt va fi copilul, vei citi:
Oamenii sunt tot mai inalti
Inaltimea copilului este un factor genetic
Dezvoltarea spectaculoasã a fatului in burtica mamei
O supraveghere atenta a cresterii fatului
Ce se intampla daca bebelusul se naste cu greutate mica?
Ritmul de crestere al copilului
Cati centimetri creste pe an copilul
Daca totusi ritmul de crestere nu e cel ideal
Mãsuri de influentare a ritmului de crestere al copilului
Ce este hormonul de crestere?
Cât de înalt va fi copilul?
Activitati si sport care ajuta la cresterea copilului
Despre genetica, merita citit
Forumuri ale parintilor

Oamenii sunt tot mai inalti

Daca esti mai inalta decat mama ta sau daca ti se pare ca sotul tau este mai inalt decat tatal lui, ai dreptate. Intr-adevar, s-a constatat cã, în secolul nostru, barbatii sunt mai înalti cu 11 cm, iar femeile cu 10 decât oamenii din secolul al XIX-lea. Azi, barbatii mãsoarã, în medie, 1,76 metri, iar femeile, 1,64 metri.

Calculator estimare înălțime copil:

Inaltimea copilului este un factor genetic

Talia tatãlui si a mamei, deci factorii genetici, joacã un rol egal în stabilirea inaltimii copilului. Pãrintii cu talie micã au, în general, copiii mici. Totusi, adesea se întâmplã ca fiul sã creascã mai mare decât tatãl sãu, iar fiica mai mare decât mama.
Medicii ne avertizeazã cã micutii cresc mai mult primãvara si vara, iar când sunt bolnavi, se observã o stagnare în crestere.

  citeste si: Cum se transmit genele de la parinti

În altã ordine de idei, diferentele lega te de originea etnicã, discrepantele de talie care apar între oamenii ce provin din tãri diferite corespund unei diferente a nivelului de viatã, a conditiilor sanitare si de alimentatie.

In sfârsit, talia unui copil depinde si de functionarea hormonului de crestere, responsabil de dezvoltarea oaselor si, în egalã mãsurã, de hormonii tiroidieni si sexuali.

 

Dezvoltarea spectaculoasa a fatului in burtica mamei

Cresterea fatului (viitorului bebelus) incepe în acelasi timp cu conceperea fetusului, care este o perioadã decisivã pentru evolutia lui. De aceea, fãtul este supravegheat în permanentã.

De la o greutate de 0,0175 mg si un diametru al oului de 0,1 mm la începutul cresterii, fãtul va atinge la nastere o greutate de aproximativ 3500 g si o înãltime de 50 de cm.

Cea mai mare parte a cresterii are loc între a treia si a sasea lunã de sarcinã.

La sase luni, fãtul atinge deja 70% din talia lui, în timp ce, de fapt, nu cântãreste decât 25% din greutatea sa de la nastere.

În momentul nasterii, copilul va avea 5,7% din greutatea sa ca adult si va mãsura aproximativ 30% din înãltimea de la maturitate. 

Încã din a noua sãptãmânã de sarcinã, fãtul produce singur hormonul de crestere. Secretia acestui hormon atinge maximumul în jurul celei de a 20-a sãptãmâni de viatã fetalã si rãmâne la acelasi nivel pânã la nastere. Acest hormon actioneazã mai ales asupra dezvoltãrii în lungime a scheletului. În acest stadiu, hormonii tiroidieni sunt secretati nu de tiroida fãtului, ci de placentã si acest lucru joacã un rol foarte important pentru maturarea osoasã. Important: citeste aici  Sarcina pe Saptamani>>

O supraveghere atenta a cresterii fatului

Dacã se constatã o întârziere de crestere intrauterinã, supravegherea trebuie sã fie foarte strictã si, mai ales, trebuie descoperite motivele acestei întârzieri.

S-ar putea sã fie vorba de o hipertensiune arterialã a viitoarei mame, care va urma, în acest caz, un tratament pe tot parcursul sarcinii. Dar existã si alti factori care influenteazã cresterea, cum ar fi tabagismul si consumul de alcool, care îngreuneazã aportul de substante nutritive prin placentã la fãt.

Ce se intampla daca bebelusul se naste cu greutate mica?

Medicii sunt de pãrere cã 90% din bebelusii cu greutate scãzutã la nastere vor recupera aceastã întârziere în 24 de luni.
Numai 10% din ei riscã sã nu mai atingã valorile normale.

Datoritã controalelor obligatorii, dezvoltarea copilului este bine supravegheatã pânã la vârsta de 2 ani. Dupã aceastã vârstã, pãrintii ar trebui sã-si ducã, în mod regulat, copiii la medic.

Talia trebuie mãsuratã o datã pe an si raportatã la curbele prevãzute. Un copil poate avea o talie normalã sau chiar superioarã pentru vârsta sa, dar dacã n-a crescut mãcar un centimetru într-un an, acest lucru trebuie sã-i îngrijoreze pe pãrinti, care trebuie sã-l ducã la medic. Curbele de crestere care figureaza în fisele medicale ale bebelusului sunt utile si semnificative. Fiecare parinte isi doreste un copil sanatos si bine dezvoltat fizic.

Ritmul de crestere al copilului

Un copil creste, în primul an de viatã, aproximativ 25 cm, 11 cm în al doilea an si 8 cm în al treilea.

Începând cu al 3-lea an de viatã, copiii cresc aproximativ 5-6 cm pe an, pânã la vârsta prepubertãtii (care este variabilã de la un copil la altul), în timp ce, la pubertate, copiii cresc aproximativ 9 cm pe an.

Rolul hormonului de crestere este decisiv, mai ales la vârsta cuprinsã între 4 si 8 ani.
Dacã acesta este produs într-o cantitate insuficientã, viteza de crestere va fi diminuatã.

La pubertate, efectele hormonilor sexuali se combinã cu cele ale hormonului de crestere.

Pentru fete, cresterea maximã intervine cu un an înainte de primul ciclu (adicã între 11 si 13 ani), iar pentru bãieti, între 14 si 15 ani.

Hormonii sexuali permit, în acelasi timp, sudura cartilagiilor, indicând, astfel, sfârsitul cresterii.
Altfel spus, la sfârsitul pubertãtii (în jurul vârstei de 15-167 ani), copilul atinge înãltimea sa de adult.

Cati centimetri creste pe an copilul

  • La 1 an, copilul va avea cu 24 de cm în plus fatã de înãltimea de la nastere.
  • Pânã la 2 ani, copilul va mai creste cu încã 11,5 cm.
  • Pânã la 3 ani, copilul va mai creste cu 8,5 cm
  • Pânã la 4 ani, copilul va mai creste cu 7 cm.
  • Pânã la 5 ani, copilul va mai creste cu 6,5 cm.
  • Pânã la 6 ani, copilul va mai creste cu 6 cm. 

Daca totusi ritmul de crestere nu e cel ideal

În cazul în care observati o anomalie a ritmului de crestere sau dacã micutul n-a recuperat o întârziere de crestere intrauterinã la sfârsitul celui de-al doilea an, trebuie neapãrat sã vã adresati medicului.
Este foarte important sã stiti dacã nu cumva existã altã problemã ca, de exemplu, o boalã cronicã, o intolerantã la gluten sau o disfunctie metabolicã.

Medicii ne avertizeaza ca nu se face tratament pentru toate tipurile de retard de crestere si cã, cu cât se actioneazã mai repede, cu atât cresc sansele de corectare a problemei.

Specialistii sunt de pãrere cã o radiografie a mâinii stângi permite determinarea vârstei osoase. Când cartilagiul de crestere nu este încã sudat, înseamnã cã mai existã o “rezervã de crestere”, care poate fi foarte pretioasã.
În functie de gradul de calcifiere a acestui cartilagiu, se poate stabili care va fi înãltimea copilului.În unele cazuri, se poate face un tratament pentru a întârzia pubertatea si, deci, sudura cartilagiilor, fapt ce prelungeste timpul de crestere.

Dacã varsta osoasã e prea avansatã (mai mare de 15 ani la bãieti si aproximativ 13 ani la fete), tratamentul cu hormonul de crestere devine inutil si total ineficace.
Pe de altã parte, bilantul secretiei hormonale permite observa rea unui deficit al secretãrii hormonului de crestere.
Mai multe teste de stimulare sunt posibile. În general, se utilizeazã douã teste diferite pentru a confirma rezultatul.

Mãsuri de influentare a ritmului de crestere al copilului

Existã medici care nu iau în serios deficitul de crestere, sustinând cã, la pubertate, totul va reintra în normal. Atunci când hormonul de crestere poate fi prescris pacientului, tratamentul va fi cu atât mai eficace, cu cât va începe mai devreme.

Este vorba, totusi, de un tratament destul de dificil, care constã într-o injectie fãcutã zilnic, pe parcursul mai multor ani. În urma lui, copilul poate creste între 5 si 10 cm. În cazuri exceptionale, se poate recurge la o interventie chirurgicalã grea si dureroasã pentru alungirea oaselor.

Aceastã tehnicã permite cresterea cu pânã la 14-15 cm pe an.

Ce este hormonul de crestere?

Despre hormonul de crestere

Hormonul de crestere este- asa cum spune si numele - esential in procesul de crestere, avand, pentru adulti, un rol important in activitatile metabolice. Hormonul de crestere este produsul glandei pituitare ce se afla in cutia craniana. Gigantismul, reprezentat de o inaltime a individului peste medie, este o afectiune a acestei glande. Hormonul cresterii absoarbe aminoacizii din intestinul subtire, ii trece prin sange si apoi pana la muschi, unde determina cresterea si dezvoltarea acestora. Activitatea hormonului de crestere si degajarea lui poate fi influentata in timpul exercitiilor. Exista, insa, mai multi factori de care trebuie sa se tina seama. Printre acestia se numara sexul, intensitatea antrenamentului, dar si perioada de odihna dintre seturile de efort.

Hormonul de crestere sau somatotropina este un hormon sintetizat de glanda hipofiza, o mica glanda din creier, care mai produce si alti importanti hormoni (de exemplu ACTH-ul care stimuleaza secretia glandei suprarenale, TSH- ul care influenteaza productia de hormoni tiroidieni, gonadotropinele care regleaza secretia hormonilor sexuali sau prolactina care stimuleaza lactatia). Asa cum arata si numele, hormonul de crestere are un rol esential in procesul de crestere (liniara). Acest rol e esential in copilarie si adolescenta si mai putin important la adult, la care procesul de crestere s-a oprit. Totusi, cercetarile sugereaza ca actiunea sa in organism este mult mai complexa, hormonul de crestere fiind implicat in procesul de imbatranire, in timp ce scaderea sub nivelul normal la adulti produce afectare cardiaca, modificarea nivelului lipidelor in sange, favorizeaza scaderea masei musculare si aparitia osteoporozei, determina aparitia obezitatii (in special cea abdominala), produce tulburari de somn, sexuale si depresie. Hormonul de crestere isi exercita actiunea prin intermediul unor substante cu structura chimica asemanatoare insulinei (insulin-like), numite somatomedine, cea mai importanta fiind IGF- 1 sau somatomedina C. Somatomedinele sunt secretate in ficat si in tesuturile periferice.

Deficitul hormonului de crestere in copilarie si adolescenta produce insuficienta de crestere, adica nanismul hipofizar, care este un motiv de ingrijorare pentru parinti si de preocupare pentru copil. Totusi, scaderea valorilor hormonului de crestere este doar una dintre posibilele cauze ale unei staturi mici, care poate avea alt substrat: hormonal, genetic, nutritional sau de patologie generala (boli cronice cardiace, digestive, pulmonare, renale etc.). In schimb, un execes de hormon de crestere in aceeasi perioada determina gigantismul, adica o crestere excesiva in inaltime (care insa nu starneste aceleasi temeri). La adult, cresterea somatotropului peste valorile normale determina o afectiune numita acromegalie, in care se produce cresterea extremitatilor, deformarea fetei, marirea de volum a inimii si altor organe interne. In toate aceste situatii valorile hormonului de crestere trebuie determinate in laborator.

Cât de înalt va fi copilul?

Pentru a afla ce inaltime va avea copilul dumneavoastra faceti urmatorul calcul:

Daca aveti un baiat
Înãltimea tatalui + înãltimea mamei + 13 cm, apoi împãrtiti la 2.
Exemplu:
Tata=180 cm
Mama=160 cm
Bãiatul: (180 cm + 160 cm + 13 cm) / 2 = 176,5 cm

Dacã aveti fetita
Înãltimea tatãlui + înãltimea mamei - 13 cm, apoi împãrtiti la 2.
Exemplu:
Tata=172 cm
Mama=166 cm
Fata: (172 cm + 166 cm - 13 cm) / 2 = 155,5 cm


Sistemul endocrin este un ansamblu de glande care produc hormoni. Astfel, hipofiza, situatã în centrul creierului, sintetizeazã hormonul de crestere sub influenta hipotalamusului, care asigurã echilibrul hormonal.
Hormonul de crestere este necesar unei dezvoltãri normale si este secretat la un nivel care variazã în timpul celor 24 de ore, atingând valoarea maximã noaptea.

Activitati si sport care ajuta la cresterea copilului

 4 lucruri esentiale pe care copiii le invata prin sport
 Activitati pentru o vacanta de neuitat, la mare
 Alegerea unui sport pentru copil
 Invata copilul sa mearga pe bicicleta: cum si unde 
 25 jocuri si activitati cu apa pentru copii
Invata copilul sa mearga pe bicicleta: cum si unde
De ce e important sa iti inscrii copilul la un sport de club: 6 beneficii

 Forumuri specializate ale comunitatii Desprecopii

In floarea copilariei (4-12 ani)

Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

 Scoli, gradinite, crese, bone...
La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare! 
Am nevoie de un baby-sitter...

autor: Desprecopii.com © Toate drepturile rezervate, 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 55:

  1. Stefan
    Stefantrimis la 5/5/2023

    Buna , copilul meu are 9 ani şi 150 cm , cat va atinge ?

    Raspunde la acest comentariu
  2. Radu Stefan
    Radu Stefantrimis la 29/6/2020

    Am 1.72 la 14 ani,sunt printre cei mai scunzi dintre prietenii mei. Cam ce inaltime voi atinge ?

    Raspunde la acest comentariu
  3. Ecaterina
    Ecaterinatrimis la 24/10/2018

    Baiatul meu are 12 ani si jumate si are 1,85m si cresterea lui pre rapida ma preocupa,eam facut r radiografía la mina stinga si mia zis pediatra ca o sa mai creasca pina la 2 m si un pic no sal afecteze cu nimic cresterea asta mult prea rapida?Si lam si inscris la baschet? Ce imi puteti raspunde la intrebare asta care ma preocupa de mult

    Raspunde la acest comentariu
  4. sandy
    sandytrimis la 15/11/2017

    acest test nu imi arata corect pentru ca spune ca voi avea 1.63 dar eu am 12 ani si 1.65...tatal are 1.70 dar mama 1.60 dar bunicii,verii mei si fratele au de la 1.75 pina la 1.89 eu voi inalta?

    Raspunde la acest comentariu
  5. Daniela
    Danielatrimis la 13/2/2017

    Buna am un copil are un160 cm eu am 163 iar tatăl lui are 186 de cm cam ce inaltime fa avea fiul meu

    Raspunde la acest comentariu
  6. Naie Madalina
    Naie Madalinatrimis la 13/12/2016

    Buna ziua ajutati-ma va rog ,am un baietel de 6ani si are 15kg si 104 cm . In ultimul an a crescut doar6 cm. Tin sa precizez ca eu am 150 cm si tatal 180 cm . Multumesc

    Raspunde la acest comentariu
    • Alexandru
      Alexandrutrimis la 21/4/2023

      Buna ziua, Ce inaltime are acum copilul? Mai are frati-surori? Si eu am 178, iubita mea 145-150, si vrem sa ne casatorim si noi, si apoi sa facem copii. Multumesc

  7. iancu liliana
    iancu lilianatrimis la 23/5/2016

    am oe fata de 13 ani si are 1,84 si poarta o marime cam mare la ancltaminte ,ma cam angrijoreaza ,ce pot sa fac?

    Raspunde la acest comentariu
  8. elena
    elenatrimis la 19/5/2016

    Buna ziua .Am un baiat de 10 ani.El are 1.56 m, 55 kg. De 2 ani face fotbal.Intrebare fotbalul il ajuta in cresterea lui in inaltime?Pina la ce varsta el se poate inanta?( in legatura cu greutatea variaza sunt perioade cand e mai slabut si perioade cand e mai grasut)

    Raspunde la acest comentariu
  9. ludmila
    ludmilatrimis la 22/4/2016

    Tatal are 1,90 mama ..1,65 CE inaltime va avea fetita ?

    Raspunde la acest comentariu
  10. Ana
    Anatrimis la 27/10/2015

    Am 1.60 la 11 an,are ceva?

    Raspunde la acest comentariu
  11. iancu liliana
    iancu lilianatrimis la 12/6/2015

    am oe fata de 13 ani si are 1,84 si poarta o marime cam mare la ancltaminte 44,ma cam angrijoreaza ,ce pot sa fac?

    Raspunde la acest comentariu
  12. Pop Norbert
    Pop Norberttrimis la 2/6/2015

    Salut!Mă numesc Pop Norbert și sunt din Cluj-Napoca,am 15 ani și 1 lună și am înălțimea 1,89 iar greutatea 74 kg.Tata e lung de 2,03 metri, mama de 1,82 metri.Credeți că l-aș putea ajunge pe tata la înălțime până la 20 ani,sau,chiar mai bine,depăși???(Mi-aș dori să ajung baschetbalist și să am măcar 2,05 metri)

    Raspunde la acest comentariu
  13. Teo
    Teotrimis la 4/8/2014

    salut,ma numesc Teo si am 13 ani impliniti de 5 zile si am lungimea de 1,71 m, este normal pt. varsta mea?

    Raspunde la acest comentariu
    • Tiganusemilia
      Tiganusemiliatrimis la 19/12/2019

      Am un nepotel de 1an si 9 luni si are o greutate de 20 kg.Nu este un hranaci mai mult lapte consuma dar totusi ia în greutate.Ce ma sfătuiți? Medicul pediatrieu zice sa nu ne facem griji.

  14. claus
    claustrimis la 2/6/2014

    "Daca aveti un baiat Înãltimea tatalui + înãltimea mamei + 13 cm, apoi împãrtiti la 2.Dacã aveti fetita Înãltimea tatãlui + înãltimea mamei - 13 cm, apoi împãrtiti la 2. "astea sunt ceva calcule dupa care sa se ia vrajitoarele sau cum? "am o fetita de 10 ani, 1,50 m doresc sa ma sfatuiti cum ii pot influenta ritmul de crestere. Am observat o incetinire a cresterii in ultimii doi ani. Tatal are 1,80, iar eu 1,60 " iar dumneata suferi de ceva? lasa copilul sa creasca

    Raspunde la acest comentariu
  15. Anonymous
    Anonymoustrimis la 19/5/2014

    Am 14 ani si 1.98 m cat voi mai creste???

    Raspunde la acest comentariu
  16. Ramona
    Ramonatrimis la 18/2/2014

    am o fetita de 10 ani, 1,50 m doresc sa ma sfatuiti cum ii pot influenta ritmul de crestere. Am observat o incetinire a cresterii in ultimii doi ani. Tatal are 1,80, iar eu 1,60

    Raspunde la acest comentariu
  17. David
    Davidtrimis la 17/10/2013

    Am 14 ani am 1.75 cam cati cm voi mai creste pana la 18 ani ?

    Raspunde la acest comentariu
  18. Mira
    Miratrimis la 29/8/2013

    Am 15 ani si 1.51 ce pot face pt am mai creste?

    Raspunde la acest comentariu
  19. miha
    mihatrimis la 11/8/2013

    am un baietel de 6 ani si 7 luni ,are 113cm. este normal sau este prea mic?

    Raspunde la acest comentariu
  20. Alex
    Alextrimis la 8/5/2013

    Am 13 ani si 8 luni si am 1.63 ! parinti mei au 1.69 m si 1.57 ! Credeti ca voi creste mai mult de 1.70??

    Raspunde la acest comentariu
  21. Camelia
    Cameliatrimis la 4/3/2013

    Am un baietel de 9 ani , are 131 cm. As vrea sa stiu ce pot face pentru a-i stimula cresterea deoarece am observat o reducere a ritmului de crestere de vreo 2 ani incoace si este printre cei mai mici din clasa.

    Raspunde la acest comentariu
  22. Camelia
    Cameliatrimis la 4/3/2013

    Am un baietel de 9 ani , are 131 cm. As vrea sa stiu ce pot face pentru a-i stimula cresterea deoarece am observat o reducere a ritmului de crestere de vreo 2 ani incoace si este printre cei mai mici din clasa.

    Raspunde la acest comentariu
  23. isabela
    isabelatrimis la 27/2/2013

    am aproape 16 ani si am 1 60 ce sa fac o sa mai cresc?

    Raspunde la acest comentariu
  24. loredana
    loredanatrimis la 26/11/2012

    Fetita mea are 9 ani si 3 luni ce inaltime ar trebui sa aiba,dar greutate?

    Raspunde la acest comentariu
  25. popa carmen
    popa carmen trimis la 24/9/2012

    am o fetita de 13 ani si 5 luni are o inaltime de 136cm si 37kg . Ia venit prima menstruatie la 11 ani jumate . la nastere a avut 1600 kg . Voi ce spuneti daca mai creste ? astept comentariile voastre . multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  26. radu daniela
    radu danielatrimis la 20/7/2012

    Buna ziua,Am un nepotel de 17 ani , 18 in octombrie.Are inaltimea de 1,70.Va rog m sa-mi spuneti daca hormonul de crestere i se poate adminstra la aceasta varsta!Sau ce altceva mai poate face, ce sport ii garanteaza cresterea?Isi doreste f mult acest lucru, cu 10 cm, si vreau sa stiu ce pot sal sfatuiesc!Dr i-a spus ca conf cartilagiilor, s-a sudat deja tot!Deci gata cu cresterea!Astept rasp dvs.Cu stima,Daniela

    Raspunde la acest comentariu
  27. ionut
    ionuttrimis la 16/7/2012

    cum pot creste ajutatima? Tresa fac un sport mai ales Bascket Am 1.54 1.55 si am 12 ani iar mama are 1.50 tata 1.68

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII