Testul Babes-Papanicolau in mediu lichid

Testul Babes-Papanicolau in mediu lichid

Testul Babes-Papanicolau in mediu lichid

 • Indiferent de varsta femeii, testul Babes-Papanicolau trebuie sa faca parte din controlul anual deoarece, datorita diagosticarii precoce a evenualelor modificari ale celulelor cervicale, scade cu 80% riscul de aparitie a cancerului de col uterin la femeile examinate periodic.
despre testul Babes-Papanicolau, veti citi 

Testul Pap trebuie efectual anual
Testul Babes-Papanicolu in mediu lichid
Cum ne pregatim pentru testul Pap
Testul Pap depisteaza precoce cancerul cervical
Cat de des trebuie facut testul Babes-Papanicolau

Testul Pap trebuie efectuat anual

Testul Papanicolau este un test simplu care salveaza vieti; acest test face parte din screeningul obligatoriu anual al unei femei deoarece prin prelevarea de celule de la nivelul colului uterin, acestea sunt analizate. Astfel, celulele pot fi analizate si putem diagnostica eventuale modificari benigne, pre-maligne sau maligne ale colului uterin. Este o procedura medicala neinvaziva, care se realizeaza intr-un mod simplu, rapid si nedureros.

Indiferent de varsta femeii, testul Babes-Papanicolau trebuie sa faca parte din controlul anual deoarece, datorita diagosticarii precoce a evenualelor modificari ale celulelor cervicale, scade cu 80% riscul de aparitie a cancerului de col uterin la femeile examinate periodic.

Testul Babes-Papanicolu in mediu lichid

Citologie traditionala sau in mediul lichid
Medsana va recomanda sa alegeti testul Pap in mediu lichid. Deosebirile dintre metodele de analiza (conventionala sau in mediu lichid) sunt atat de modul de lucru, cat mai ales fidelitatea rezultatelor.

In cazul citologiei conventionale, dupa recoltare celulele prelevate sunt intinse pe o lama microscopica,  realizandu-se frotiul. Pe lama se descarca doar aproximativ 20% dintre celulele recoltate, comparativ cu 99% in cazul procedeului citologiei lichid (periuta este descarcata in mediul lichid dupa recoltare, iar frotiul este obtinut automat din sedimentul celular). Testul Pap in mediul lichid aduce un plus de acuratete in interpretarea rezultatelor si permite utilizarea pentru analizare a 99% dintre celulele recoltate, spre deosebire de numai 20% in cazul tehnicii conventionale.

Un beneficiu suplimentar al citologiei lichide: este prelucrarea automata a probelor, procedeu care face ca specimenele lichide sa fie mai reprezentative. Reprezentativitatea semnificativ marita si prelucrarea automata a probelor sunt elemente care contribuie la cresterea acuratetii rezultatelor. Cel mai important avantaj al noii metode este scaderea numarului de specimene nesatisfacatoare pentru evaluare, adica a acelor probe a caror examinare este imposibila sau limitata. Studiile arata ca procentul de specimene nesatisfacatoare (cauzate de sangerari, infectii sau de numarul redus de celule descuamate) scade de la 10% la 2% in cazul utilizarii procedeului citologiei in mediu lichid, fata de citologia conventionala. Astfel, riscul sa se solicite o noua prelevare scade si, in plus, din acelasi recipient se poate efectua si testul HPV, motiv pentru care pacienta nu mai trebuie sa revina pentru o noua recoltare.

Cum ne pregatim pentru testul Pap

In primul rand recoltarea trebuie efectuata in afara perioadei menstruale, in perioada de mijloc a ciclului menstrual,  momentul cel mai potrivit fiind intre zilele 10 si 20 ale ciclului menstrual. In cazul existentei unor infectii bacteriene sau a altor conditii inflamatorii, specimenul recoltat poate fi declarat nesatisfacator pentru evaluare.

In al doilea rand, recomandam ca, inainte de recoltare (cu 48 - 72 de ore) sa fie evitate: raporturile sexuale, lavajul vaginal, alte tratamente intravaginale (geluri, creme, contraceptive, dezinfectante, lubrifianti) sau alte manevre intravaginale (tampoane intravaginale, explorare vaginala).

Testul Pap depisteaza precoce cancerul cervical o boala care se poate trata

Efectuat ca parte a controlului anual indiferent de varsta femeii, testul citologic ajuta la depistarea precoce a cancerului de col uterin, boala care, in lume, omoara o femeie la fiecare doua minute. Cancerul de col uterin sau cervical este o afectiune grava, care ocupa locul trei in ceea ce priveste mortalitatea prin cancer la femei, dupa cancerul de san si cel pulmonar. In Romania, afectiunea are o incidenta cu atat mai alarmanta cu cat numarul de cazuri noi de cancer de col uterin intr-un an este de aproximativ 3400.

Din fericire insa, cancerul de col uterin este o boala care poate fi tratata si vindecata daca este depistata in stadii incipiente. Este important de stiut ca riscul aparitiei cancerului de col uterin scade cu 80% la femeile care sunt examinate regulat in cadrul programelor de screening. Screeningul poate diagnostica leziuni precanceroase sau primele semne ale cancerului de col uterin, permitand astfel adoptarea unui tratament prompt care sa previna dezvoltarea unui cancer invaziv. Screeningul sistematic permite depistarea leziunilor incipiente, in timp ce neglijarea controalelor periodice si prezentarea la consultatii numai la aparitia simtomelor de boala va face ca examinarea sa depisteze leziuni in stadii avansate ce vor necesita interventii chirurgicale ample, radioterapie si/sau chimioterapie.

Cat de des trebuie facut testul Babes-Papanicolu

Se recomanda ca analizele sa fie efectuate  periodic, in urma consultatiilor ginecologice care stabilesc ulterior ritmul cu care aceste investigatii trebuie repetate. In Romania, ca urmare a incidentei foarte mari a bolii se recomanda ca screeningul sa fie efectuat anual.

Femeile tinere trebuie sa fie de asemenea foarte precaute si sa stie ca nu sunt nici ele protejate de cancerul de col uterin. Desi atat incidenta, cat si mortalitatea cauzata de cancerul de col uterin variaza in functie de varsta, boala afecteaza multe femei tinere. Procentul cazurilor nou diagnosticate la femei sub 45 de ani se cifreaza in jurul valorii de 30%, in unele state incidenta cancerului de col uterin fiind in crestere.

Aricol realizat cu sprijinul Centrului Medical Medsana

Mai multe intrebari si raspunsuri pe teme de ginecologie, cititi la topicul celebru: 555-OB-GYN

Despre sanatatea femeii, cititi neaparat:

Va asteptam pe forumul special (secret) al femeilor inteligente: Femina Intim  pentru a discuta despre diete, sfaturi intime si pentru a va putea alatuta unui anume grup de suport

 • autor: Centrul Medical Medsana si Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate  (c) 2011

   Forumuri recomandate

   Femina intim
  Intre noi femeile. Cosmetice, diete, tampoane, dileme intime.

   In unul sau in doi... mergem mai departe!
  Probleme cu casnicia, suport, incurajari, pareri ... nu ezitati si usurati-va gandurile aici!

  Mai cititi:

 • ✔️ Dacă ti-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informatii pot fi utile altor mămici sau tătici. Iți mulțumim anticipat ❣️

  Comentarii vizitatori

  Citeste toate comentariile

  Ce sentimente ti-a produs acest articol?

  Ultimile 1 comentarii

  1. puschiu elisabeta
   puschiu elisabetatrimis la 14/11/2011

   buna seara!de curand am fost la un medic si mi sa recomandat anticonceptionalele acestea,va rog spunetimi sunt contra cancerului mamar si uterin?

   Raspunde la acest comentariu

  Scrie un comentariu

  Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

  Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII