Ce vor face copiii in clasa pregatitoare?

Ce vor face copiii in clasa pregatitoare?

Ce vor face copiii in clasa pregatitoare?

 • Inscrierea copiilor la scoala, in clasa I sau in clasa pregatitoare, in anul scolar 2012 - 2013 continua sa fie un subiect fierbinte in aceasta perioada. Dupa discutii aprinse, luari de pozitie mai mult sau mai putin utile, dupa revolte ale parintilor suparati ca nu isi mai pot asigura locul la scolile dorite si dupa incercari de justificare ale ministerului, lucrurile au intrat oarecum pe drumul firesc.
Inscrierea copiilor la scoala, in clasa I sau in clasa pregatitoare, in anul scolar 2012 - 2013 continua sa fie un subiect fierbinte in aceasta perioada. Dupa discutii aprinse, luari de pozitie mai mult sau mai putin utile, dupa revolte ale parintilor suparati ca nu isi mai pot asigura locul la scolile dorite si dupa incercari de justificare ale ministerului, lucrurile au intrat oarecum pe drumul firesc. Cu alte cuvinte, ordinul referitor la modalitatea de inscriere la scoala a copiilor ramane in vigoare, iar urmatoarea etapa, care va aduce si ea probabil noi controverse, vizeaza aprobarea programelor scolare. Daca pentru clasele I IV, lucrurile sunt oarecum cunoscute si modificarile nu sunt iesite din comun, noutatile apar mai ales in legatura cu mult contestata clasa pregatitoare.

Ce promite Ministerul in legatura cu clasa pregatitoare...

In conferintele de presa ale ministerului se insista foarte mult pe ideea ca numai acceptand aceasta clasa pregatitoare vom intra si noi in randul scolilor europene. Pe site-ul ministerului a fost, de altfel, postat de curand si un material statistic referitor la necesitatea existentei clasei pregatitoare. (https://www.edu.ro/index.php/articles/16626) Pentru a-i linisti pe parinti si pentru a forma o imagine corecta in ochii opiniei publice, reprezentantii ministerului au incercat sa explice, intr-un comunicat de presa, felul in care se vor desfasura lucrurile in privinta clasei pregatitoare, astfel incat aceasta sa fie cat mai primitoare pentru copii:

" Vorbim despre dotarea spatiilor cu un mobilier scolar adecvat varstei. De asemenea, vom pune la dispozitia celor care lucreaza, vorbim si de elevi si de cadre didactice, un set complex de mijloace de invatamant [.. ] Va fi o surpriza placuta atat pentru cadre didactice, cat si pentru elevi si parinti." (Oana Badea)

Desi suna oarecum a promisiuni de Mos Craciun, cei din minister sustin, de asemenea, ca resursele financiare acoperirii costurilor pe care le presupune introducerea clasei pregatitoare au fost din timp prevazute. Vom trai si vom vedea... In ceea ce priveste formarea cadrelor didactice care vor preda la clasa pregatitoare, lucrurile se vor face din mers. Cel putin asa reiese din comunicatul de presa, in care se precizeaza ca intreaga procedura de formare se va finaliza in martie 2013. Nu spune nimeni ca nu am avea cadre pregatite sa predea la clasa pregatitoare, insa, ca parinte, stau si ma intreb cat e de firesc ca in momentul in care incepe anul scolar, profesorii care vor preda la aceste clase sa nu stie exact ce si cum vor face... Intrebarea e retorica, insa, daca analizam la rece situatia, cam s-au desfasurat tot timpul lucrurile in invatamantul romanesc. De 20 de ani incoace reformam din mers si nu intelegem nimic...

Trecand insa peste aspectele financiare si peste cele legate de resursele umane, discutia se concentreaza in aceasta perioada mai ales asupra programelor scolare care vor servi drept suport didactic pentru clasa pregatitoare. Ele sunt provizorii si se afla momentan in dezbatere publica. Aceasta se va realiza, cum se precizeaza tot in comunicatul cu pricina, " in mod larg si in mod tintit cu acele asociatii profesionale si ONG-uri care au semnat parteneriatul cu Ministerul Educatiei si sunt interesate de modernizarea curriculara. Integrarea propunerilor venite in urma dezbaterii publice are loc tot in cursul lunii martie. Materialele rezultate vor fi adoptate, bineinteles, printr-un ordin de ministru si apoi vor fi diseminate in teritoriu, printr-un procedeu pe care deja intregul sistem il cunoaste. "(Oana Badea)

MECTS a publicat pe 29 februarie , pe pagina web proprie, www.edu.ro, pachetul curricular destinat clasei pregatitoare. Acesta contine programele scolare pentru clasa pregatitoare, precum si planul-cadru aferent primelor clase ale invatamantului primar. Documentele sunt supuse dezbaterii publice, astfel incat toti cei interesati pot contribui cu propuneri constructive.

Ce discipline vor studia elevii clasei pregatitoare?

Disciplinele care se vor preda la clasa pregatitoare sunt cuprinse, ca si in cazul celorlalte clase, in 6 arii curriculare: Limba si comunicare, Om si societate, Matematica si stiinte ale naturii, Arte si tehnologii, Sport si sanatate, Consiliere si orientare. Concret, elevii vor studia un numar de 9 discipline, cu finalitati variate, care vor fi atinse prin abordarea unor continuturi diversificate. Foarte important este si faptul ca elevii nu vor fi notati, urmarindu-se in mod special crearea unor deprinderi si dezvoltarea unor aptitudini necesare adaptarii ulterioare la clasa I. Disciplinele pentru care au fost propuse programe sunt: comunicare in limba romana, educatie pentru societate, matematica si explorarea mediului, muzica si miscare, tehnologii de informare si comunicare, educatie fizica si sport, religie, dezvoltare personala, arte vizuale si lucru manual.

Ce contin programele scolare pentru clasa pregatitoare ?

Fiecare programa este alcatuita dupa un tipar, continand informatii detaliate asupra felului in care va fi conceput actul didactic si oferind exemple concrete de continuturi ce pot fi abordate in vederea realizarii competentelor generale si specifice propuse pentru fiecare disciplina. Astfel, fiecare programa cuprinde urmatoarele sectiuni:

Nota de prezentare - in care sunt specificate elementele esentiale ale disciplinei, de la numarul de ore destinate acesteia pana la resursele ce au stat la baza alcatuirii ei sau la precizarea unor generalitati ce vizeaza finalitatile disciplinei.

Competentele generale - numirea ansamblurilor de cunostinte, deprinderi si atitudini pe care elevul le va dobandi prin invatare si care il vor ajuta sa identifice si sa rezolve ulterior anumite probleme specifice domeniului programei.

Competentele specifice - derivate din cele generale si corelate cu exemple concrete de activitati de invatare. Pentru fiecare competenta specifica, programa prezinta exemple de activitati de invatare care insa pot fi imbogatite sau simplificate de fiecare cadru didactic in parte, in functie de necesitatile copiilor.

Sugestiile metodologice - cu rol orientativ, vin in sprijinul cadrului didactic pentru ca acesta sa isi proiecteze lectiile intr-un mod cat mai atractiv si mai eficient, prin raportare la nevoile colectivului de elevi.

Cititi in continuare articolul complet despre: Programele disciplinelor de studiu in dezbatere pentru clasa pregatitoare

Cu si despre scoala: doar pe forumul desprecopii.com - experiente si sfaturi impartasite de mamicile DC:

Aflati totul despre sistemul de invatamant Montessori :

 • Ce este metoda Montessori?
 • Invatamantul Montessori versus invatamantul traditional
 • Alegerea unei scoli Montessori in Romania
 • Recuzita metodei Montessori 

   Va recomandam sa mai cititi:

   Dezvoltarea intelectuala a copilului (4-12 ani)

  Sport pentru copii, activitati educative, animalute

  autor: redactor Desprecopii.com A.G. -  Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2012

  In floarea copilariei (4-12 ani)
  Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

   Scoli, gradinite, crese, bone...
  La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare!
  Am nevoie de un baby-sitter...

 • Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

  Comentarii vizitatori

  Citeste toate comentariile

  Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

  Scrie un comentariu

  Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

  Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII