Ce fac copiii in clasa pregătitoare - program, orar și materii

Ce fac copiii in clasa pregatitoare - program, orar si materii

Ce fac copiii in clasa pregătitoare - program, orar și materii

Clasa 0 sau clasa pregatitoare este prima etapa din invatamantul primar si are rolul de a facilita integrarea copiilor la scoala. Este un an extra de invatamant special care face tranzitia de la gradinita la scoala. Clasa pregătitoare face parte din învățământul obligatoriu de 11 clase.

Curriculumul pentru clasa pregătitoare prevede matematică prin joc pentru copiii de 6 ani, astfel încât la intrarea în clasa I elevii să știe adunări și scăderi până la 31, numărarea din 3 în 3 sau aflarea unui termen necunoscut prin metoda balanţei. Orarul de clasa pregătitoare conține o oră de Limba română în fiecare zi, Limbă modernă, Matematică, Religie, Educație fizică, Muzică și mișcare, Arte vizuale și Dezvoltare personală. Vezi mai jos programa școlară de clasa pregătitoare și curriculumul pentru fiecare materie în parte.

Curriculumul pentru clasa pregătitoare

Curriculumul pentru clasa pregătitoare prevede matematică prin joc pentru copiii de 6 ani, astfel încât la intrarea în clasa I elevii să știe adunări și scăderi până la 31, numărarea din 3 în 3 sau aflarea unui termen necunoscut prin metoda balanţei. Orarul de clasa pregătitoare conține o oră de Limba română în fiecare zi, Limbă modernă, Matematică, Religie, Educație fizică, Muzică și mișcare, Arte vizuale și Dezvoltare personală. Vezi mai jos programa școlară de clasa pregătitoare și curriculumul pentru fiecare materie în parte.

Clasa pregătitoare face parte din învățământul obligatoriu de 11 clase.
La clasa pregătitoare trebuie înscriși copiii care au împlinit vârsta de 6 ani până la data începerii anului școlar.
Pot fi înscriși în clasa pregătitoare și copiii de 5 ani, dar numai după ce susțin o evaluare psihosomatică, iar rezultatele arată că sunt pregătiți emoțional și cognitiv pentru intrarea în școală.

Ce discipline vor studia elevii clasei pregatitoare?

Disciplinele care se vor preda la clasa pregatitoare sunt cuprinse, ca si in cazul celorlalte clase, in 6 arii curriculare: Limba si comunicare, Om si societate, Matematica si stiinte ale naturii, Arte si tehnologii, Sport si sanatate, Consiliere si orientare. Concret, elevii vor studia un numar de 9 discipline, cu finalitati variate, care vor fi atinse prin abordarea unor continuturi diversificate. Foarte important este si faptul ca elevii nu vor fi notati, urmarindu-se in mod special crearea unor deprinderi si dezvoltarea unor aptitudini necesare adaptarii ulterioare la clasa I.

Disciplinele pentru care au fost propuse programe sunt: comunicare in limba romana, educatie pentru societate, matematica si explorarea mediului, muzica si miscare, tehnologii de informare si comunicare, educatie fizica si sport, religie, dezvoltare personala, arte vizuale si lucru manual.

Nu se dau teme la clasa pregătitoare

Nu se dau teme la clasa pregătitoare, care este anul pregătitor pentru școală. La final de clasă pregătitoare, elevii susțin teste de evaluare a capacității de învățare, cu scopul de a depista precoce tulburările de învățare și de a stabili metode specifice de educație, acolo unde este cazul.

Ce contin programele scolare pentru clasa pregatitoare ?

Fiecare programa este alcatuita dupa un tipar, continand informatii detaliate asupra felului in care va fi conceput actul didactic si oferind exemple concrete de continuturi ce pot fi abordate in vederea realizarii competentelor generale si specifice propuse pentru fiecare disciplina. Astfel, fiecare programa cuprinde urmatoarele sectiuni:

Nota de prezentare - in care sunt specificate elementele esentiale ale disciplinei, de la numarul de ore destinate acesteia pana la resursele ce au stat la baza alcatuirii ei sau la precizarea unor generalitati ce vizeaza finalitatile disciplinei.

Competentele generale - numirea ansamblurilor de cunostinte, deprinderi si atitudini pe care elevul le va dobandi prin invatare si care il vor ajuta sa identifice si sa rezolve ulterior anumite probleme specifice domeniului programei.

Competentele specifice - derivate din cele generale si corelate cu exemple concrete de activitati de invatare. Pentru fiecare competenta specifica, programa prezinta exemple de activitati de invatare care insa pot fi imbogatite sau simplificate de fiecare cadru didactic in parte, in functie de necesitatile copiilor.

Sugestiile metodologice - cu rol orientativ, vin in sprijinul cadrului didactic pentru ca acesta sa isi proiecteze lectiile intr-un mod cat mai atractiv si mai eficient, prin raportare la nevoile colectivului de elevi.

Cititi in continuare articolul complet despre: Programele disciplinelor de studiu in dezbatere pentru clasa pregatitoare

Orar clasa pregătitoare – Ce materii fac elevii la clasa pregătitoare:

Comunicare în limba română             5 ore pe săptămână
Limbă modernă                                     1 oră pe săptămână
Matematică și explorarea mediului   4 ore pe săptămână
Religie                                                     1 oră pe săptămână
Educație fizică                                       2 ore pe săptămână
Muzică și mișcare                                 2 ore pe săptămână
Arte vizuale și abilități practice          2 ore pe săptămână
Dezvoltare personală                            2 ore pe săptămână
Opțional                                                   maximum 1 pe săptămână
___
Număr total de ore obligatorii pe săptămână, la Clasa pregătitoare: 19
Număr maxim de ore pe săptămână: 20
 

Descarcă de aici Programa școlară la Matematică pentru clasa pregătitoare

Descarcă de aici Programa școlară la Limba română pentru Clasa Pregătitoare

Comunicare în limba română Programa școlară clasa pregătitoare    

► citeste Copilul meu va face scoala online - jurnal de pandemie

Cu si despre scoala: doar pe forumul desprecopii.com - experiente si sfaturi impartasite de mamicile DC:

Cum treziti un scolar de clasa I dimineata?

link-uri utile pt scolari si prescolari

Anul scolar 2012 - 2013 - clasa I !!!!

Biblioteca scolarului - clasa I

HELP - scolar cu ADHD ?!?!

Manuale scolare ce parere aveti?

concursurile scolare si influenta asupra copilului
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII