Despre certificatele de stocare de la Banca de Celule Stem Regina Maria

Interviu Ionela Horeanga

Interviu Ionela Horeanga

  • IntrebareDe retinut:

Certificatele de stocare de la Banca de Celule Stem Regina Maria contin toti parametrii solicitati de centrele de transplant acreditate. Viabilitatea medie a unitatilor de celule stem stocate este de 95%

Suntem in studioul desprecopii, in dialog cu Specialisti de la Regina Maria.

Invitat: Astazi o avem alaturi de noi, si ii multumim pentru prezenta, pe doamna director Ionela Horeanga, Director Laborator - Banca Centrala de Celule Stem Regina Maria.

Doamna Director, astazi vom aborda un subiect interesant si dezbatut adesea de viitoarele mamici, acela al celulelor stem. 'Demersul celule stem' presupune mai multe etape, este un complex de actiuni: de la prelevare, recoltare, transport, procesare, stocare si intr-un viitor daca e necesar: la transplant. Propun sa ne oprim asupra acestui ultim aspect.

IntrebareCe este de fapt un Centru de Transplant?
minutul 1:05

Un Centru de Transplant este o institutie medicala, un spital, in care celulele stem recoltate la nastere din sangele de cordon ombilical sau din alte surse sunt folosite pentru a trata boli grave ce ameninta viata unor pacienti.

IntrebareSunt astazi cazuri rezolvate cu succes in urma acestor transplanturi cu celule stem?
minutul 1:30

Da, la nivel international exista terapii standard pentru tratarea anumitor boli cu celule stem din sangele de cordon ombilical.

IntrebareCe teste trebuie sa realizeze o banca de celule stem pentru caracterizarea unei unitati de celule stem? minutul 1:55

O unitate de celule stem trebuie evaluata calitativ si cantitativ. Mai exact trebuie sa stim numarul total de celule nucleate si numarul de celule CD34 pozitiv - adica numarul de celule stem. De asemenea, trebuie sa cunoastem viabilitatea celulara si daca unitatea respectiva este infectata sau nu cu bacterii sau virusuri.

IntrebareCe inseamna acesti parametri?
minutul 2:20

Numarul total de celule nucleate reprezinta numarul de celule albe din sangele ombilical recoltat la nastere, acestea fiind celulele benefice in transplant. Numarul de celule stem sunt practic celulele pozitive pentru markerul CD34 cu rol deosebit de important in reusita transplantului.

[min 3:00] Viabilitatea celulara reprezinta procentul de celule vii din numarul total de celule ale unei unitati. Acest parametru e influentat de timp, cu cat unitatea respectiva e transportata, procesata si stocata intr-un interval mai scurt de la nastere cu atat viabilitatea celulara este mai mare.

Un studiu recent, publicat 2011, a aratat ca intervalul scurs de la nasterea bebelusului, de la recoltare si pana la stocare e recomandat sa fie de 36 de ore

[min 3:38] In Banca Centrala de Celule Stem Regina Maria celulele stem sunt procesate si stocate in 24 ore de la nastere, iar viabilitatea medie a unitatilor este de 95%.

IntrebareCare sunt conditiile (parametrii) cerute de un centru de transplant pentru a putea folosi unitatea de celule stem din sangele ombilical si cum pot influenta acesti parametri reusita transplantului?
minutul 4:00

Standardele internationale pentru Bancile de Celule Stem precum si Centrele de transplant solicita in acest moment anumite rezultate.

Testele care se realizeaza pe sangele de cordon ombilical, unele dintre ele, trebuie realizate in mod obligatoriu dupa procesare si inainte de congelare.

[min 4.40] Iata cateva dintre aceste teste:

- numarul total de celule nucleate,
- numarul de celule CD34 pozitive,
- viabilitatea celulara
- detectarea unei posibile infectii bacteriene

Intrebare Cum ne putem asigura ca Banca de Celule Stem aleasa realizeaza toate testele importante pentru transplant? minutul 5:00

Parintii, inainte de a se hotari in ce Banca vor stoca celulele stem ale bebelusului, trebuie sa se informeze si sa se asigure daca Banca de Celule Stem realizeaza toate testele necesare la transplant.

[min 5.40] Recomandam sa citeasca cu atentie contractul si sa se asigure ca acesta contine lista de teste pe care Banca le realizeaza si de asemenea, sa se asigure ca vor primi un certificat de stocare care sa contina toti acesti parametri importanti.

Asadar, atentie la contract si la certificatul de stocare!

Multumim pt timpul acordat, speram ca viitoarele mame sa aiba datele necesare legate de aspectul despre care am discutat astazi.

Vizionati AICI  doar cateva exemple unde celulele stem au jucat un rol critic in salvarea pacientului pentru boli ca paralizie cerebrala, leucemie, sau beta talasemie majora.

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema: Diverse

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII