Stocarea celulelor

Interviu Magda Dulugiac

Interviu Magda Dulugiac

  • Director Procesare - Banca Centrala de Celule Stem Regina Maria.

    85% din bancile de celule stem din lume stocheaza concentrat de celule stem si nu sange integral

  • IntrebareDe retinut:

85% din bancile de celule stem din lume stocheaza concentrat de celule stem si nu sange integral.

Suntem in studioul desprecopii, in dialog cu Specialisti de la Regina Maria.

Invitat: Alaturi de noi astazi este doamna Magda Dulugiac, Director Procesare - Banca Centrala de Celule Stem Regina Maria.

Doamna director, astazi va propunem sa discutam despre unul dintre aspectele  drumului celulelor stem / care incepe de la: decizie, prelevare recoltare, transport, procesare, stocare, transplant / ne vom opri, asadar, asupra  procesarii .

Intrebare Exista mai multe metode de procesare si stocare a sangelui ombilical?
min 0.58

Da, sunt mai multe metode. Se poate procesa si stoca sangele integral sau doar unitati de celule stem rezultate din sangele de cordon omblilical.

Daca la inceput sangele de cordon ombilical era crioprezervat, stocat ca atare si folosit ulterior in procesul de transplant, odata cu dezvoltarea aplicatiilor clinice s-a ajuns la concluzia ca este mult mai facil si mai potrivit de stocat unitati de celule stem.

Intrebare Ce inseamna practic o unitate de cel stem?
min 1.25

Prin indepartarea plasmei care are concentratie celulara zero si a eritrocitelor care nu au un rol benefic in procesul de transplant, se obtine si va fi crioprezervat doar concentratul leucocitar / concentrat care contine si celule stem.

Aceasta metoda este foarte agreata de centrele de transplant iar la nivel mondial, in prezent, aprx 85% dintre Banci folosesc aceasta metoda.

Intrebare Banca Centrala de Celule Stem Regina Maria foloseste si stocheaza unitati de celule stem din cordonul ombilical.
min 2.10

Aceasta tehnica are si avantaje clinice:

 -  indepartatea eritrocitelor  / In timpul congelarii-decongelarii acestea se pot sparge eliberandu-se hemoglobina care poate fi daunatoare atunci cand este infuzata pentru transplant (pacientului primitor ii pot fi afectate vasele de sange sau rinichii). *Mai mult, eritrocitele, pe suprafata lor, contin antigenele pentru grup de sange si RH. Eliminarea eritrocitelor diminueaza riscul de respingere a grefei de transplant datorita incompatibilitatii de grup de sange si RH.

 - Volumul mic de substanta crioprotectoare / pt a crioprezerva o unitate de celule e necesara adaugarea unei substante crioprotectoare care in cantitati mari poate deveni toxica pentru organismul primitor. Deoarece pentru o unitate de celule stem volumul acesteia este foarte mic fata de o unitate de sange de cordon ombilical si volumul de DMSO  (substanta crioprotectoare) adaugat este mult mai mic, eliminandu-se astfel riscul de a afecta organismul primitorului.

Intrebare De ce la nasterea copilului se recolteaza  si sange matern?
min 3.38

Unitatile de celule stem sunt calificate in functie de profilul virusologic si bacterian al sangelui matern recoltat la nasterea copilului sau intr-un interval de 7 zile inainte sau dupa nastere. De asemenea, pentru fiecare unitate de celule stem va fi realizat un set standard de analize pentru sangele matern. Esantioane din acest sange vor  fi crioprezervate timp de 20 ani  - alaturi de unitatea de celule stem - ele urmand a fi eliberate catre Centrul de Transplant. Majoritatea acestor centre solicita esantioane de sange matern aferente transplantului.

Intrebare Ce teste se fac pentru sangele matern?
min 4.25

In general se urmareste depistarea eventualelor infectii pentru virusul hepatitei B, virusul hepatitei C, citomegalovirus, HIV, HTLV (virusul uman al leucemiei cu celule D) si nu in ultimul rand depistarea bacteriei care provoaca sifilisul.

In cazul in care una dintre aceste  analize va avea rezultat pozitiv sunt necesare efectuarea unor teste mult mai specifice, confirmatorii,  de biologie moleculara pt a ne asigura daca rezultatele sunt reale si nu exista eventuale interferente.

Intrebare Cum influenteaza rezultatele acestor analize stocarea unitatii si folosirea la un transplant?
min 5.20

Un rezultat pozitiv al sangelui matern pentru virusul hepatitei B sau virusul hepatitei C va limita folosirea unitatii de transplant iar decizia de a fi folosita va apartine strict medicului transplantolog. Parintii vor fi informati si vor avea posibilitatea de a alege intre stocarea sau distrugerea unitatii de celule stem. Pe de alta parte, daca vor fi depistate infectii pentru HIV, HTLV, citomegalovirus activ si sifilis, aceste unitati vor fi descalificate pentru ca nu vor putea fi folosite la transplant, fiind un non sens ca parintii sa pastreze aceste unitati.
 
Si ce se intampla in aceasta ultima situatie?

Parintii vor fi informati, vor semna consimtaminte de distrugere ale unitatilor infectate care vor fi distruse.
 
Domna director va multumim pentru detaliile oferite.

Vizionati AICI  doar cateva exemple unde celulele stem au jucat un rol critic in salvarea pacientului pentru boli ca paralizie cerebrala, leucemie, sau beta talasemie majora.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema: Diverse

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII