Inteligenta emotionala: de ce este atat de importanta si cum o putem dezvolta

Inteligenta emotionala: de ce este atat de importanta si cum o putem dezvolta

Inteligenta emotionala: de ce este atat de importanta si cum o putem dezvolta

Dacă termenul de inteligentă emotională ti se pare ceva necunoscut, ei bine, nu esti singura/ul. Multi dintre noi cred că emotiile si inteligenta sunt lucruri complet diferite. 

Insă, dacă punem alături inteligenta si emotia - descoperim ca emotiile sunt cele care ne controleaza creierul, judecand fiecare decizie pe care o facem - si astfel determinand astfel propriul mod de judecata, adica inteligenta.

- veti citi:
Inteligența emotională sau despre cum in spatele fiecarei decizii din viața stau emoțiile
Inteligența emotionala este abilitatea de a percepe cu exactitate emoțiile proprii si ale altora
Dezvoltarea inteligenței emotionale prin cinci competente-cheie
Cresterea inteligenței emoționale prin captivarea  emotiilor
3 Sfaturi pentru cultivarea inteligenței emotionale a copilului

Inteligența emotională sau despre cum in spatele fiecarei decizii din viața stau emoțiile

Cei mai multi dintre noi stiu ca exista multiple diferente intre cunostinte si comportament, sau aplicarea cunostintelor pentru a face schimbari in vietile noastre. Exista multe lucruri pe care le-am sti sau am vrea sa le facem, dar pe care nu le facem sau nu putem sa le facem atunci cind suntem stresati. Acest lucru este valabil mai ales atunci cand vine vorba de inteligenta emotionala.

Daca termenul de inteligenta eotionala ti se pare ceva necunoscur, ei bine, nu esti singurul. Multi dintre noi cred ca emotiile si inteligenta sunt lucruri complet diferite.  Insa, daca punem alaturi inteligenta si emotia - descoperim ca emotiișe sunt cele care ne cotroleaza creierul, judecand fiecare decizie pe care o facem - si astfel determinand orice decizie care ne face inteligenti.

Inteligența emotionala este abilitatea de a percepe cu exactitate emoțiile proprii si ale altora

Din punct de vedere stiintific (mai degraba decat popular), inteligenta emotionala (IQ) este abilitatea de a percepe cu exactitate emotiile proprii si ale altora; de a intelege semnalele pe care emotiile le transmit despre relatii; si de a gestiona emotiile proprii si ale altora. Inteligenta emotionala nu include neaparat calitatile (precum optimismul, initiativa si increderea in sine) pe care unele definitii populare le atribuie conceptului.

Inteligenta emotionala nu se dobandeste printr-o modalitate intelectuala standard; acesta trebuie sa fie invatata si inteleasa la nivel emotional. Nu putem doar citi pur si simplu despre inteligenta emotionala si sa o insusim prin memorare. Pentru a afla mai multe despre inteligenta emotionala intr-un mod care produce schimbarea, avem nevoie sa antrenam partile emotionale ale creierului intr-un mod in care ne putem conecta cu alte persoane.

Acest tip de invatare se bazeaza pe ceea ce vedem, auzim si simtim. Intelegerea intelectuala este un prim pas important, dar dezvoltarea inteligentei emotionale depinde de invatarea senzoriala, nonverbala si exercitiul vietii de zi cu zi. Cititi neaparat si: Ce este inteligenta emotionala?

Dezvoltarea inteligenței emotionale prin cinci competente-cheie, fiecare bazandu-se pe ultima:

- Inteligenta emotionala (EQ) abilitatea 1: capacitatea de a reduce rapid stresul
- Inteligenta emotionala (EQ) abilitatea 2: abilitatea de a recunoaste si de a gestiona emotiile
- Inteligenta emotionala (EQ) abilitatea 3: capacitatea de a se conecta cu alte persoane prin intermediul comunicarii nonverbale
- Inteligenta emotionala (EQ) abilitatea 4: capacitatea de a utiliza umorul pentru a face fata provocarilor
- Inteligenta emotionala (EQ), abilitatea 5: capacitatea de a rezolva conflictele intr-un mod pozitiv si increzator
 

Cele cinci competente ale inteligentei emotionale pot fi invatate de oricine, oricand. Dar exista o diferenta intre a invata despre inteligenta emotionala si aplicarea acestor cunostinte in viata dumneavoastra. Doar pentru ca stiti ca ar trebui sa faceti ceva, nu inseamna ca veti si pune in aplicare, mai ales daca va veti simti stresat. Acest lucru este valabil mai ales atunci cand vine vorba de abilitatile  inteligentei emotionale.

Creșterea inteligenței emoționale prin captivarea  emotiilor

Cand stresul devine coplesitor, partile emotionale ale creierului primeaza celor rationale, deturnand cele mai bune planuri, intentii si strategii. Pentru a va schimba permanent comportamentul intr-unul care face fata stresului, trebuie sa invatati cum sa profitati de partile emotionale ale creierului care raman active si accesibile chiar si in momente stresante. Acest lucru inseamna ca nu puteti stapani inteligenta emotionala doar citind despre ea. Trebuie sa invatati  abilitatile la un nivel profund, emotional, experimentindu-le si practicandu-le in viata de zi cu zi.

3 Sfaturi pentru cultivarea inteligenței emotionale a copilului

Ajutati copilul sa-si identifice propriile sentimentele. Ganditi-va putin, in cazul in care copilul dumneavoastra nu-si  poate identifica propriile sentimentele, cum este posibil pentru el sa monitorizeze sau sa citeasca sentimentele altora? Iata 3 sfaturi pentru cultivarea inteligentei emotionale a copilului dvs.

Despre inteligenta emotionala, merita sa cititi si:

Cum ii explicam copilului moartea unei persoane dragi?
8 moduri de a ajuta un copil timid
10 complimente de care are nevoie copilul tau
Inteligenta emotionala, inteligenta emotiilor
Copii avantajati la scoala si in viata: cum ii ajutam sa reuseasca ...
Inteligenta emotionala: abilitate necesara unui lider

Cabinetul Psi - Psihologie

Forum specializat de psihologie.  Intrebari si raspunsuri la intrebarile ce ne framanta 

 autor: Echipa Desprecopii.com,  2019

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII