Notele de la școală contează? Cum găsim echilibrul corect

Notele de la scoala conteaza? Cum gasim echilibrul corect

Notele de la școală contează? Cum găsim echilibrul corect

Valoarea notelor este un subiect indelung disputat in scolile si casele din Romania sau de pretutindeni. Si desigur - pe forumul parintilor de scolari de la Desprecopii.

Pe de o parte sunt unii  parinti care ca sistemul nostru de notare este corect si adecvat, pe de alta parte sunt altii care sustin ca notele nu pot reflecta adevaratele abilitati si performante ale unui copil. Indiferent de partea cui te afli, totusi e indiscutabil ca notele au o anumita importanta - pentru examene, pentru burse, pentru diplome si pentru alte oportunitati educationale de care pot beneficia copiii vostri. Haideti sa discutam despre notele de la scoala ...

- veti citi:
De ce sunt importante notele de la scoala?
Vorbiti cu copilul despre note
Rasplatiti eforturile
Discutati cu profesorul
Prea multe lectii, teme si studiu?
Pericolul perfectionismului
Reduceti presiunea asupra copilului
Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare
Forum de Parenting modern

De ce sunt importante notele de la scoala?

Notele sunt o modalitate de evaluare a prestatiei copiilor la scoala dar si pentru a le intari respectul de sine, pentru a-i invata pe copii sa faca fata competitiei, sa ii ajute sa invete din greseli si sa le formeze motivatia si rezistenta. Ca parinte, cel mai important lucru pentru voi, ca parinti -  este sa va motivati copiii sa iubeasca invatatura, indiferent de note.

SI, atentie parinti, daca luati in deridere importanta notelor, cei care au de pierdut sunt copiii vostri. Elevilor care au note bune aproape intotdeauna le place sa invete, si prin urmare sunt mai silitori la scoala.

Scuze, scuze

Elevii care nu si-au format o etica a muncii sunt renumiti pentru ca gasesc intotdeauna scuze in privinta notelor pe care le iau. Multi argumenteaza ca ar trebui sa aiba dreptul sa aleaga ceea ce ar dori sa invete. Vin cu argumente care suna inteligent despre faptul ca "notele nu conteaza atat timp cit noi invatam". In spatele acestor argumente pot fi temerile elevilor ca nu ar putea sa obtina note mai bune chiar daca ar incerca.

Gasirea echilibrului

Nu doriti sa faceti presiuni asupra copiilor sa capete o obsesie in privinta notelor. Dar in schimb, doriti ca scolarii sa vada notele ca o evaluare critica a performantelor lor. Nu este un echilibru usor de atins de catre parinti, dar urmind aceste sugestii, puteti sa va ajutati copiii sa cultive atitudini sanatoase fata de note.

Vorbiti cu copilul despre note

Este o idee buna sa discutati cu copilul vostru despre notele pe care le are, despre ceea ce invata de fapt si despre progresul facut in eforturile lor. Aveti grija sa nu reactionati exagerat la notele lor bune sau mai putin bune. Rasplatind sau pedepsind copiii pentru notele lor nu ii motiveaza aproape deloc. Strategiile de identificare a problemei si de rezolvare a ei sint mult mai eficiente.

Rasplatiti eforturile

Cea mai buna si mai corecta cale de a stabili anumite asteptari pentru copiii vostri este sa le observati eforturile. Daca sint constiinciosi - daca isi fac toate temele, se pregatesc bine pentru teste si isi dedica timpul unui studiu atent - notele lor probabil se vor potrivi cu abilitatile lor.

Observati eforturile lor si dati copiilor un sens al asteptarilor pe care sa le aiba bazat pe aceste eforturi.

Discutati cu profesorul

Trebuie sa va consultati in mod regulat cu profesorii copiilor vostri. Impresiile imparatsite la sedintele cu parintii sint de obicei suficiente daca copiii vostri se descurca bine. Daca copiii au anumite probleme, totusi poate veti dori sa cereti mai multe detalii despre progresele lor. Acest lucru va va permite sa ii puteti sutine mai bine pe copii si pe profesorii lor.

Tensiunea si anxietatea

Elevii care reusesc foarte multe lucruri se confrunta cu tensiuni si presiuni in multe situatii. Parintii nu ii pot proteja pe copii de aceste presiuni, dar pot ajuta la reducerea stresului punindu-l intr-o perspectiva corecta si prin evitarea presiunilor inutile si nerealiste fata de acelea pe care copiii le simt deja.

Uneori, prinsi de realizarile copilului vostru, este dificil sa nu cresteti si mai mult asteptarile pe care le aveti. Daca comunicati in mod constiincios cu copiii vostri, sinteti totusi mai sensibili probabil fata de nivelul de stres acumulat si, prin urmare, puteti sa va schimbati si asteptarile pe care le aveti fata de ei. Puteti sa va ajutati copiii sa se simta motivati fara sa simta o anxietatea care nu este rezonabila.

Stresul lipsei de studiu

Uneori copiii manifesta simptome de tensiune chiar si atunci cind nu lucreaza pentru ceea ce au de facut la scoala. Temele care nu au fost date la timp, lucrarile care nu au fost scrise si tragerea de timp pot face copiii sa simta o tensiune mai mare decit atunci cind lucreaza la temele pe care le au de facut.

Prea multe lectii, teme si studiu?

Desi multi parinti se lupta incercind sa isi incurajeze copiii sa studieze si sa faca putin mai mult decit se asteapta de la ei, unii parinti si copii se confrunta cu exact contrariul. Unii copii studiaza de fapt si se streseaza prea mult. Cred ca nu se pot distra alaturi de familia lor sau facind alte activitati cu prietenii decit daca studiaza mai mult. In loc sa fie incurajati sa lucreze ceva mai mult, acestor copii trebuie sa li se spuna sa faca treptat mai putin din ceea ce fac de fapt.

Este dificil sa ajuti copiii care se suspun singuri la presiuni sa nu mai studieze exagerat. Studiul exagerat si perfectionismul i-au ajutat sa aiba succes si primesc in continuare incurajari pozitive ca sa munceasca tot mai mult.

Sa spunem ca studiaza foarte mult pentru un test de chimie si nu numai ca primesc un zece cu felicitari, dar profesoara le si spune cu uimire ca nimeni nu a primit vreodata o nota la fel de mare pentru acest test dificil. Evident, avind asemenea rezultate pozitive, un copil nu va renunta sa mai studieze in mod exagerat. Ca parinte, trebuie sa cautati sa descoperiti talentul copilului, cititi neaparat: Cum se descopera talentul unui copil

Pericolul perfectionismului

Daca aveti un astfel de copil, probabil ati auzit de multe ori comentarii de la alti parinti despre cit de norocos puteti fi. De fapt, pentru unii din acest copii, acest comportament functioneaza bine pentru un timp, dar in cele din ruma nu mai da rezultate. Copiii reusesc sa primeasca burse, intra la facultati bune, dar apoi se lupta cu si mai mari presiuni in facultate.

Totusi, in cele din ruma, se vor confrunta cu realitatea, atunci cind nu vor mai putea studia prea mult pentru un test si nici nu vor mai putea fi perfecti. Asteptarile imposibile pe care acesti superperformeri le au pentru ei insisi (si pentru alti) pot transforma imperfectiunile si greselile inevitabile ale vietii intr-o experienta agonizanta si vor avea ca rezultat adesea ura fata de sine si nefericirea.

Reduceti presiunea asupra copilului

Daca copiii vostri experimenteaza aceast presiune dominatoare, probabil au nevoie de ajutor pentru a invata sa fie putin mai relaxati.

Probabil vor simti ca adoptind o atitudine mai relaxata le va spori nelinistea cu privire la test. "Sa fie descurcareti" nu a fost niciodata punctul lor forte. Alungati-le teama cerindu-le sa isi schimbe obiceiurile de studiu treptat, cu pasi mici. Daca planuiesc sa acorde doua ore pentru studiu, incurajati-i sa isi asume risucl de a invata doar timp de o ora si jumatate.

Despre felul cum invata copiii, cititi neaparat: 
Cum se descopera talentul unui copil
Importanta familiei in procesul de invatare
Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare
Inteligenţele multiple

Aduceti-le aminte copiilor care sint consecintele negative ale studiului exagerat. Sa stie ca se pot imbolnavi singuri si nu se vor mai putea duce la scoala, nu se vor mai duce la spectacol, la cor si nu vor mai cinta in trupa lor, si faptul ca vor putea sa rateze sa rosteasca discursul de adio la absolvire poate fi un motiv suficient sa isi dea seama ca trebuie sa incetineasca ritmul.

Este de asemenea important sa oferiti copiilor o perspectiva mai larga a lucrurilor. Explicatile ca tinind cont de amploarea lucruilor, nota la testul de matematica - sau altceva asupra caruia ei se concentreaza - nu este asa de importanta. Subliniati mereu ca valoarea copilului este ceva ce nu are legatura cu notele sale. Aduceti-i aminte ca peste douazeci de ani nici macar nu-si va mai aduce aminte de acel test.

Observati daca sinteti cumva un model pe care copilul il copiaza in privinta studiului exagerat, si daca este asa, gasiti timp sa va relaxati si sa va distrati cu familia. Ajutati-va copiii sa gaseasca un echilibru intre munca si distractie.

Sfatul de la Desprecopii

Invatarea este esentiala pentru dezvoltarea ulterioara a copiilor nostri. Profesia si calitatea vietii lor sint determinate de rezultatele lor din timpul copilariei. Notele bune au deschis oportunitati pentru ei si nu pot fi minimizate, dar sint si alte lucruri care conteaza:

Increderea, Competenta, Provocarea, Competitivitatea, Cooperarea, Colaborarea, Creativitatea, Credibilitatea, Preocuparea, Simtul civic, Contributia la societate

Daca copiii vostri vor invata cit mai multe din aceste lcururi, vietile lor vor din ce in ce mai bune. Daca au o buna etica a muncii si sint perseverenti, atunci probabil vor obtine si note bune aplicind aceste principii. Cititi neaparat si: Copiii si matematica, prieteni sau dusmani?

Ce spun parintii

Vrem doar note bune! E gresit?
Ce asteptari aveti de la scoala?
Scoala creeaza tampiti!
CATALOG online. DEZBATERE 

Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare

Toti parintii vor sa fie mandri de inteligenta copiilor lor, dar exista mai multe moduri in care un copil isi poate arata inteligenta. Din nefericire, nu fiecare tip de inteligenta este la fel de usor de recunoscut, si nu fiecare tip de inteligenta este la fel de rasplatit.

Aflarea stilului unic de invatare al copilului tau te poate ajuta sa-i dai recunoasterea de care are nevoie si sa te asiguri ca va profita la maxim de scoala si de viata.

Iata sfatul psihologilor de la Desprecopii.com despre modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare.

Forum de Parenting modern

Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.

Va recomandam sa mai cititi:

Incepe scoala: 11 sfaturi de organizare pentru parinti
Importanta familiei in procesul de invatare
10 metode de a creste un copil rasfatat - si cum va puteti schimba abordarea asupra disciplinei copilului
Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare
Cum sa construiesc un meniu sanatos pentru copilul meu?
Copiii au nevoie de disciplina

autor: psiholog desprecopii.com, Carmen Ghilescu
Articolul dezvolta si ideile unui articol scris de dr. Sylvia Rimm. Dr Sylvia Rimm este directorul Family Achievement Clinic la Clinica Cleveland din Ohio si autoarea a 12 carti, cea mai recenta fiind Cum a reusit Jane: Raportul Rimm despre 1000 de fete care au devenit femei de succes
Toate drepturile rezervate © Desprecopii.com 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:La scoala

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 11 comentarii

  1. tudor
    tudortrimis la 16/4/2017

    DACA SISTEMUL DE INVATAMANT, AR FI FOST CORECT SI NU SUBIECTIV, ATUNCI NOTELE VOR REFLECTA ADEVARATA VALOARE A CUNOSTINTELOR ASIMILATE IN TIMPUL ORELOR DE CURS. DAR CUM NOTELE SUNT OBTINUTE DE FOARTE MULTE ORI PE "CE SETE TATA SAU MAMA " SAU PE "SACOSELE SAU CUTIUTE " (DACA NU CREDETI, VA ADUC LA CUNOSTINTA CA A AVUT SOTIE PROFESOR), MAI MULT PANA IN CLASA A A 8-A, PROFESORII SI DIRECTORII PRIMESC BILE NEGRE DACA LASA CORIJENTI SI REPETENTI. ASA CA INCERCATI SA NU MAI ANALIZATI NOTELE ELEVILOR, NUMAI DACA EXISTA CAMERE DE SUPRAVEGHERE MONTATE IN CLASE SI NU SE FAC PRESIUNI PENTRU DIFERITI "INTELIGENTI " (ODRASLE LUI TATICU SAU A MAMICII). CAT TIMP NOTAREA SE FACE FARA BAREMURI OBIECTIVE SI EVALUARI "DUPA BUNUL PLAC AL PROFESORILOR ", NU CONSIDER IMPORTANTE NOTELE DE LA ORELE DE CURS. MAI INTERESANT AR FI FOST TESTARILE ANUALE NATIONALE. ATUNCI SA TE TII TIPETE SI ZBIERETE DE NEMULTUMIRE!!!

    Raspunde la acest comentariu
  2. Daniel
    Danieltrimis la 26/2/2016

    Orele de curs sunt prea lungi , am 200 de absente si sunt olimpic la 3 materii.... deal with it. O scoala/liceu cu 3-4 ore pe zi si 3 zile de scoala pe saptamana ar fi excelenta, un elev invata de 1000 de ori mai mult acasa decat invata la scoala/liceu , daca vrea bine inteles.

    Raspunde la acest comentariu
  3. Robert
    Roberttrimis la 29/5/2012

    Daca stiti ca aveti un copil care este de 8,9,10 va simtiti extraordinar ca parinte.Dar cand va pasi la un nivel mai inalt ca si in cazul meu unde eram genul acesta de baiat,si notele o sa scada chiar si cateodata considerabil fata de ceilalti ani,acesta va avea tendinta de a nu spune acel note si de a si le tine doar pentru el si doar el stie prin ce trece.Am incercat si chiar inca incerc sa fac acest lucru si nu pot sa zic ca este un lucru ingrozitor mai ales cand vei avea o sedinta cu parintii si acesta stie ca are mai multe note slabe si nu ar putea scoate un motiv pentru toate acele note.Ma aflu si eu intr-o astfel de postura si pot sa zic ca este absolut ingrozitor sa traiesti tot cu gandul ca parintii iti vor afla notele si apoi vor incepe un mic scandal si .... este foarte greu.Desi stiu foarte bine ca pe atunci cand parintii mei erau si ei la scoala ei luptau pentru un 5 cum luptam noi astazi elevii pentru un 9-10 si de aceea probabil acestia doresc mult mai multe de la copiii lor.Daca aveti si voi asemenea copii si stiti ca acesta ar putea mai mult dar notele nu prea arata acest lucru ar fi bine sa nu il luati la harta chiar la primul 5.Pt. noi elevii mai ales cei care au intre 14-18,19 ani este foarte greu sa te gandesti doar la scoala,vrei mai multa libertate sa poti fi tu stapanul asupra lucrurilor care tu consider ca iti apartin.Mi-ar place foarte mult sa cred ca parintii mei cand vor afla de notele destul de slabute sa nu ma certe,dar este aproape imposibil....SI PENTRU FINAL VREAU SA PRECIZEZ CA ABIA DE LA LICEU IN DECURSUL ANILOR SCOLARI 9-12 SE VA OBSERVA ADEVARATA VALOARE A ELEVILOR,SE VA VEDEA DE LA O POSTA CINE INVATA CINE NU SI CINE IA NOTE MARI PE SPAGA SI CINE NU PT CA SUNT UN ASTFEL DE ELEV CU ASTFEL DE COLEGI CARE NU STIU SA CITEASCA DAR AU NUMAI NOTE DE 9 SI 10.

    Raspunde la acest comentariu
  4. Cici
    Cicitrimis la 9/5/2012

    Notele nu conteaza foarte mult ,conteaza ce ai in cap. Notele sunt ca o rasplata pt noi elevi. Imi aduc aminte k in generala profesorul de religie ne spunea :nu mai stati ingrijorati in privinta notelor k o sa am eu grija de voi.

    Raspunde la acest comentariu
  5. didi
    diditrimis la 21/6/2010

    daiela,ai mare dreptate,fiica mea e identika cu a ta,tot 4 la chimie,dar si doamna de mate,dupa ce vedea 9 la tezele nationale ii umplea catalogu de 5,colak peste pupaza m-a sunat si aia de romana(eu snt cadru didactic si aveam o impresie superba despre ea si am conceput cu mana mea cererea s-o ajutam sa mai ramana un a sa u iasa la pesie)si pana si aia incepuse sa ceara parfumuri nu stiu de care,o luase raza,ce mai,kd s-a dat prima teza nationala imi venea sa o iau si eu razna knd am vazut k toti handicapatii copiasera sau le daduse doamna de mate subiectele,norok k la liceul pedagogik s-a intrat pe baza examenului la engleza iar mwediile nu au mai contat absolut delok pt k au picat pe capete,dar si acolo s-au strecurat destule machidoance spagagioaice,asta e,asta e romanika si o sa fie si mai rau!!!!cine are bani intra,cine nu are,sta si se lamenteaza degeaba.

    Raspunde la acest comentariu
  6. daniela
    danielatrimis la 4/1/2010

    sunt mama unei fetite de cls a 9 a si stiu prin ce treceti .....uitati-va cu atentie si nu fiti subieective vis-a-vis de copilul vostru ptr ca o sa dauneze lor si dvs ...priviti cu atentie catre note si cantariti bine situatia reala , daca copilul este bun ...este bun fara doar si poate se va vedea si in clasa a 9 a si acolo o sa vedeti cine a luat note pe spaga si cine a invatat cu adevarat ...importanta este ca copilul dvs sa intre la un liceu bun, cu renume ...apoi se v-0a tine dupa turma .....credeti-ma ca stiu ce vb sunt copii de somitati in clasa cu fiica mea si nu mi-a venit sa cred ce note au eee...dupa 3 luni de scoala ( la a II a sediinta s-au strigat notele )fetita mea era undeva pe locul 6-7 fara efort ca doar nu este fraiera sa se agite ....sta pe mess , se intinde 3 h cu placa si se imraca 1 h se machiaza cam 1/2 h , credeti ca este mai diferita ?? nu ! alsat-o corigenta la chimie intr-a 8-a special ca sa -i strice media si a reusit chiar si asa la un liceu de renume .........puneti-va mintea la contributie si cautati de-acum daca vreti sa reuseasca copilul dvs . va pup si va urez succes!

    Raspunde la acest comentariu
  7. Domdon
    Domdontrimis la 7/12/2009

    Conteza nota, chiar foarte mult.Eu am baiatul care a trecut in clasa a V a..si de la

    Raspunde la acest comentariu
  8. cata
    catatrimis la 3/11/2009

    asa este un copil nu poate fi de nota 10 la toate materiile.cu aceasta problema ma confrunt si eu si sunt f revoltata de ce nu se renunta la aceasta idee cu notele,pe care le ia in considerare la admiuterea in liceu.se incurajeaza spaga catre profesori pupincurismul....si altele .daca citeste cineva de la ministerul educatiei sa ia masuri nu este posibil sa depinzi de ceea ce vei face in viata de niste profesori de niste toane ale lor de niste spagi.poate un copil este talentat la anumite lucruri ,de ce trebiue sa stea sa inghita anumite lucruri pe care el oricum nu are de gand sa le faca in viata?????????astept si alte opinii si comentarii la ceea ce am scris.

    Raspunde la acest comentariu
  9. trimis la 16/9/2009

    Notele , sunt si au fost dintotdeauna subiective si nu reflecta cu adevarat capacitatea elevului .

    Raspunde la acest comentariu
  10. mama de copil de clasa a VII-a
    mama de copil de clasa a VII-atrimis la 11/5/2009

    Notele bune, pt. sistemul actual de admitere in liceu, sint obtinute cu mari eforturi de catre copii. Intr-adevar, nu toti copiii sint de 10 la toate materiile, insa marea majoritate a copiilor obtin notele mari pe merit. E vorba de cei care invata in scoli foarte bune si foarte exigente. E adevarat ca acest lucru nu inseamna ca acel copil e foarte bun si talentat la toate materiile. Aceste note se obtin cu pretul timpului lor liber, cu pretul stresului si, poate, cu pretul renuntarii la anumite acvititati extrascolare, care ar fi mai interesante decit unghiul pe care il face raza de lumina cind intilneste un corp.

    Raspunde la acest comentariu
    • Andra
      Andratrimis la 21/1/2020

      Aveți dreptate ,doamnă, cel puțin parțial. Sunt în clasa a 8-a și mereu am fost chinuită de o dorință nestăvilită de a fi mai bună decât cei din jurul meu, de a atinge noi cote ale performanței; altfel spus: mereu am fost o perfecționistă. Toate bune, am reușit până acum să obțin 10 pe linie în fiecare an, să îmi fac părinții și profesorii mândrii. Stresul? Cred că a devenit parte din viața mea. În ultimul an am slăbit, mi s-au adâncit cearcănele, anxietatea și insomnia nu îmi dau pace. O astfel de viață doare, cumva. Am și eu pasiuni. Îmi place să desenez, sunt apreciată pentru portretele pe care le fac, însă mereu mă străduiesc să iasă cât mai bine și niciodată nu sunt mulțumită de produsul finit. Ador să citesc. Nu lecțiile de la școală, ci cărțile lui Dostoievski. Le-am citit, acum mă simt parcă mai goală decât înainte. Vreau mai multe pagini, cât mai multe, îmi doresc să îmi înec existența în Oceanul de litere până când voi uita de ea, până voi uita de eul meu și îmi voi uita așteptările. Am ajuns doar să realizez că m-am uitat atât de eficient că am devenit o carte. Desigur, o carte, metaforic vorbind. Vorbesc ca din carte, gândesc ca din carte, fără a fi sigură vreodată că ceea ce spun și gândesc reprezintă într-adevăr gândurile, respectiv cuvintele mele. Poate sunt ale lui Dostoievski, ale lui Tolstoi, Gogol, Nietzsche, Dawkins, Descartes cine știe? Sunt un recipient umplut de cunoștințe, întrebări fără răspuns și de ură. Asta am ajuns. Nu dau vina pe învățat. Nu arunc vina pe faptul că am reușit să fiu eminentă. Cred că pustiul, goliciunea mea sunt consecințele inteligenței, de care nu mă plâng deloc. Un schimb echivalent: poate am renunțat la persoana mea, dar cred că sunt o persoană cu adevărat erudită, nu-i așa? Altfel n-aș fi scris o misivă plină de atâta emfază că pare excentrică, nu?

  11. fildiz
    fildiz trimis la 14/6/2006

    conteaza atunci cand este 50% din nota de admitere la liceu!!! Insa nu trebuie sa fie un factor de stres.Daca se renunta la acest sistem de admitere si se gaseste o alta metoda, atunci evaluarea poate va fi corecta. Nu pot sa cred ca un copil este de nota 10 la toate disciplinele.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII