Acneea bebelușului sau acneea neonatală: cauze, cum arată și cum se tratează - sfatul medicului

Acneea bebelusului sau acneea neonatala: cauze, cum arata si cum se trateaza - sfatul medicului

Acneea bebelușului sau acneea neonatală: cauze, cum arată și cum se tratează - sfatul medicului

Desi poate parea cam ciudat, bebelusii pot face si ei acnee. Cunoscuta sub denumirea de acnee neonatala, aceasta afectiune cutanata apare la peste 40% dintre bebelusi. Se manifesta inca din primele saptamani de viata, de obicei din a doua sau a treia saptamana, si persista pana in luna a sasea.

Cea mai des invocata cauza a acneei neonatale este cea de natura hormonala. Transmiterea hormonilor mamei la bebelus, in ultima parte a sarcinii, face ca hormonii mamei sa circule in corpul bebelusului si imediat dupa nastere si sa stimuleze glandele sebacee ale copilului, ceea ce determina aparitia acneei. In plus, porii bebelusului nu sunt inca suficient de dezvoltati si de aceea se pot infunda foarte usor. Acneea se poate agrava uneori la bebelusii alaptati la san, de aceea este necesara o supraveghere a regimului alimentar al mamei.

despre acneea sugarului (acneea bebelusului) veti citi
Acneea neonatala
Acneea bebelusului strica pozele :)
Ce este acneea bebelusului?
Acneea infantila
Despre acnee si primele intrebari despre pielea bebelusului
Care sunt cauzele aparitiei acneei la bebelusi?
Cum tratam acneea bebelusului?
Cand trebuie sa consultam medicul?
Intrebari si raspunsuri de la mamici despre acneea la bebelusi:
forumuri de mamici

Acneea neonatala

Desi poate parea cam ciudat, bebelusii pot face si ei acnee. Cunoscuta sub denumirea de acnee neonatala, aceasta afectiune cutanata apare la peste 40% dintre bebelusi. Se manifesta inca din primele saptamani de viata, de obicei din a doua sau a treia saptamana, si persista pana in luna a sasea. De obicei, parintii se ingrijoreaza prea mult din cauza acneei neonatale. Din fericire este ceva trecator si, in plus, bebelusul nu este deranjat de bubite, asa ca ar trebui sa va calmati.

acnee neonatala

Acneea bebelusului strica primele pozele :) 

Cu toate ca bubitele nu dor si nu lasa urme pe pielea fina a bebelusului, acneea bebelusului este destul de neplacuta mai ales pentru cei din anturajul copilului, care isi fac griji pentru sanatatea acestuia. In plus, stresul este marit de faptul ca fotografiile atat de iubite de parinti in aceasta perioada nu ies perfecte din cauza bubitelor. De cele mai multe ori parintii sunt cei care dramatizeaza problema, lor parandu-li-se ca bubitele sunt mult mai vizibile decat sunt in realitate. 

Ce este acneea bebelusului?

Este o afectiune comuna a pielii nou-nascutilor, inofensiva pentru copil, care apare in cele mai multe cazuri in prima luna de viata si trece de la sine in cateva zile sau intr-o perioada mai lunga de timp. La unii bebelusi acneea poate sa persiste si dupa varsta de un an. Statisticile arata ca acnnea neonatala apare mai des la baietei decat la fetite. Bubitele care apar sunt rosii si uneori au mici puncte albe in varf. Apar pe fata si in jurul fetei si uneori pe scalp si pe gat.

Acneea infantila

Acneea infantila este oarecum diferita de acneea neonatala. Apare in jurul varstei de 3 luni si este mai severa. Bubitele apar mai ales pe nas si obrajori si sunt galbene. Uneori apar si puncte negre si albe. Dispare de obicei dupa varsta de 1 an, dar la unii copii persista si pana la 3 ani.

Despre acnee si primele intrebari despre pielea bebelusului, mai cititi

Dermatita atopica (eczema) Dermatita atopica (eczema)

Crusta de lapte (dermatita seboreica infantila) Crusta de lapte (dermatita seboreica infantila) 

Cremele pentru bebelusi pot favoriza eczema

Bebe are puncte albe, ca niste cosuri albe pe fata - de la ce?

Care sunt cauzele aparitiei acneei la bebelusi?

Cea mai des invocata cauza este cea de natura hormonala. Transmiterea hormonilor mamei la bebelus, in ultima parte a sarcinii, face ca hormonii mamei sa circule in corpul bebelusului si imediat dupa nastere si sa stimuleze glandele sebacee ale copilului, ceea ce determina aparitia acneei. In plus, porii bebelusului nu sunt inca suficient de dezvoltati si de aceea se pot infunda foarte usor. Acneea se poate agrava uneori la bebelusii alaptati la san, de aceea este necesara o supraveghere a regimului alimentar al mamei.

De asemenea, contactul direct de piele poate agrava acneea. Bubitele pot aparea si in urma tratamentelor cu anumite medicamente ce pot declansa aparitia acneei.

Cum tratam acneea bebelusului?

Din pacate nu putem face prea multe pentru a trata acest tip de eruptie. Putem doar sa spalam pielea copilului si sa asteptam ca acneea sa dispara de la sine. Curatati zona afectata cu apa simpla (apa plata sau apa termala), de 2  3 ori pe zi si uscati-o prin tamponare usoara cu un pansament curat. Chiar daca sunteti tentati sa ungeti pielea bebelusului cu tot felul de alifii, incercati sa va abtineti, pentru ca nu va avea niciun efect. In plus, uneori folosirea cremelor poate inrautati situatia. Folositi un tratament medicamentos sau dermato-cosmetic doar daca v-a fost prescris de medic. In majoritatea cazurilor, acneea neonatala dispare in cateva saptamani, asa ca nu aveti motive de ingrijorare.

Cand trebuie sa consultam medicul?

Daca nu sunteti siguri de aspectul bubitelor sau daca acestea se inmultesc de la o zi la alta si, in plus, se raspandesc pe tot corpul, atunci este necesar sa consultati un pediatru. S-ar putea sa fie vorba de o infectie cutanata sau de un efect secundar al unei alte afectiuni.

Intrebari si raspunsuri de la mamici despre acneea la bebelusi:

Bubite pe fata (acnee?) la bebe mic

Acnee la nou-nascut

Acnee la bebelusi

cosuri purulente la bebe de 3 saptamani

Acnee infantila

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022
realizat cu sfaturile Dr. M. van den Akker - medic dermatolog Haga, Olanda.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Sandru Giorgiana
    Sandru Giorgiana trimis la 24/8/2017

    Articol foarte interesant. Sunt multe lucruri utile de invatat

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII