Ce este trombofilia?

Ce este trombofilia?

Ce este trombofilia?

  • De fiecare data cand ne taiem si un vas de sange este lezat, sangeram, insa, in scurt timp, sangerarea se opreste. De ce se intampla acest lucru? La nivelul vasului lezat se formeaza un cheag de sange (tromb) care adera de vas si opreste hemoragia.

De fiecare data cand ne taiem si un vas de sange este lezat, sangeram, insa, in scurt timp, sangerarea se opreste. De ce se intampla acest lucru? La nivelul vasului lezat se formeaza un cheag de sange (tromb) care adera de vas si opreste hemoragia. Trombul este rezultatul unui proces complex de coagulare, in care sunt implicate anumite celule, proteine si enzime.
 
Trombofilia este o conditie in care sangele are o tendinta crescuta de a se coagula in vase.

Cum se manifesta trombofilia?
 
La pacientii cu trombofilie, coagularea poate sa apara fara lezarea vreunui vas. Se formeaza astfel cheaguri de sange care vor bloca curgerea sangelui. Frecvent, trombii se formeaza la nivelul venelor membrelor inferioare si determina tumefiere, roseata si discomfort la acel nivel. Aceasta conditie se numeste tromboza venoasa profunda si este diagnosticata la ecografie si tratata cu anti-coagulante. Uneori, cheagurile de sange pot pune viata in pericol , atunci cand se desprind de la locul formarii si se deplaseaza in alte organe vitale (plaman, inima, creier). Cand cheagul de sange ajunge la nivelul plamanului si blocheaza vasele, afectiunea se numeste trombembolism pulmonar. Pot apare tulburari severe de respiratie si uneori, afectiunea poate determina decesul pacientului.
 
Care sunt cele mai frecvente forme de trombofilie?
 
Trombofilia poate fi ereditara (atunci cand mostenesti gena respectiva) sau dobandita, care apare mai tarziu in viata, ca rezultat al altor probleme medicale.
 
Cele mai frecvente tipuri de trombofilii ereditare sunt mutatii ale factorului V Leiden si ale protrombinei (factorul II).  Alte forme mai rare sunt: deficitul de antitrombina, proteina C si S si mutatia MTHFR (mutatie la nivelul genei cu rol in metabolismul acidului folic). Cea mai comuna forma de trombofilie dobandita este sindromul antifosfolipidic, in care organismul produce auto-anticorpi care ataca anumite lipide (fosfolipide) din peretele vaselor, iar asta poate duce la formarea de trombi. Aproximativ 40% din femeile care sufera de lupus au anticorpi antifosfolipidici, ceea ce poate contribui la riscul crescut de complicatii in sarcina.

Care sunt riscurile unei trombofilii in sarcina?
 
Multe dintre femeile gravide care au trombofilie nu vor avea complicatii in sarcina . Cu toate acestea, trombofilia reprezinta un risc special pentru mama si copil: comparativ cu femeile care nu sufera de aceasta boala, femeia gravida va avea un risc mai mare de a face tromboza venoasa profunda sau anumite complicatii ale sarcinii.

Va recomandam sa cititi mai multe despre Trombofilie AICI

 Un sfat: Comunicati cu colegele de generatie!

Fiecare aspiranta la rolul de mamica este asteptata pentru suport pe cel mai popular forum al viitoarelor mamici: ODISEEA SARCINII IN 40 DE SAPTAMANI. Pe acest forum veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Tema: Diverse

Comunitatea Desprecopii

Toate Forumurile

Peste 200.000 de membri inregistrati!

Hai chiar acum in cea mai mare si mai activa comunitate de parinti si discuta despre: Ce este trombofilia?.

intrebari

Intrebari si raspunsuri

Ai o intrebare pe teme legate de acest articol sau o intrebare in general? Intreaba specialistii Desprecopii.com si alte mamici dornice sa te ajute!

Forumuri Recomandate

Discutii generale pentru familie si parinti

Discutii generale pentru familie si parinti

LOUNGE DC. Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.
PARENTING - sau despre meseria de parinte

PARENTING - sau despre meseria de parinte

Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.
Concursuri la Desprecopii.com

Concursuri la Desprecopii.com

CONCURSURI si rezultatele concursurilor din comunitate. Intotdeauna ai ceva de castigat !
Check in - Prima data pe DC

Check in - Prima data pe DC

BINE AI VENIT! Noii veniti se pot prezenta aici, cei vechi sunt rugati sa ii indrume, in spiritul Comunitatii DC.

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII