Infecția cu ROTAVIRUS la bebeluși: simtome, prevenire și tratament

Infecția cu ROTAVIRUS la bebeluși: simtome, prevenire și tratament
Gastroenterita cauzata de rotavirus este cea mai frecventa boala in primii ani de viata ai copilului si este extrem de contagioasa. Rotavirusul este o boala pe care o pot face si adultii si copiii, insa cele mai severe forme le pot face copiii sub 1 an, deoarece determina deshidratare severa.
• Iata ce trebuie sa stii despre Infectia cu ROTAVIRUS la copil.
- veti citi:
Gastroenterita cauzata de rotavirus
Simptomele infectiei cu rotavirus
Cum putem sa ne ferim copilul de infectia cu ROTAVIRUS?
Despre infectia cu ROTAVIRUS
Vaccinul Rotarix
Alte boli contagioase ale copilului
Boli ale bebelusului care se manifesta cu voma (varsaturi)
Gastroenterita cauzata de rotavirus
Gastroenterita cauzata de rotavirus este cea mai frecventa boala in primii ani de viata si este extrem de contagioasa. Rotavirusul este o boala pe care o pot face si adultii si copiii, insa cele mai severe forme le pot face copiii sub 1 an, deoarece determina deshidratare severa. Boala se poate lua si din spital, iar atunci formele sunt de obicei periculoase, fiindca se asociaza cu alte boli pentru care parintii si-au adus copilul acolo.
De asemenea, boala se poate contracta din locuri aglomerate si colectivitati, precum sunt cresele sau gradinitele, spatiile de joaca si chiar de acasa, de pe jucariile pe care copilul le baga in gura, daca ele au intrat in contact cu o particula a virusului.
Fiindca este deosebit de contagios si se raspandeste cu usurinta, rotavirusul afecteaza frecvent copiii mici, mai ales daca nu au fost vaccinati. Mai mult, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproape toti copiii de pana in 5 ani trec prin cel putin un episod de rotavirus.
Simptomele infectiei cu rotavirus
Infectia cu rotavirus se manifesta prin febra, varsaturi si diaree apoasa, care in unele cazuri poate ajunge chiar si la 30 de episoade intr-o singura zi. Astfel, organismul se deshidrateaza si este nevoie urgenta de tratament medical, iar rehidratarea nu se poate face decat in spital, sub atenta supraveghere a medicilor. De aceea, este important pentru sanatatea copilui ca parintii sa il duca la spital imediat ce apar aceste simptome si sa nu incerce sa il trateze acasa. Este important ca medicul sa decida diagnosticul bolii si sa aleaga metoda de tratament. De exemplu, antibioticele sunt strict contraindicate in tratarea rotavirusului.
Tratamentul standard in aceasta boala este rehidratarea intravenoasa, fiindca din cauza varsaturilor, copilul nu se poate hidrata pe cale orala si nici nu poate manca. in functie de forma bolii sau de eventuale complicatii, numai medicul poate decide ce alte medicamente ii poate da, care sa-l ajute sa-i reduca febra si episoadele violente de varsaturi sau diaree. Parintii trebuie sa stea alaturi de cel mic pe toata durata spitalizarii, mai ales daca bebelusul are sub 1 an.
Cum putem sa ne ferim copilul de infectia cu ROTAVIRUS?
Normele de igiena au o mica influenta in oprirea raspandirii rotavirusului, dar pot contribui la reducerea riscului de contaminare, inclusiv cu alte boli ale copilariei, care ar putea agrava starea de sanatate a copilului. De aceea e bine sa luam toate masurile care ne stau in putinta pentru a preveni infectia cu acest virus.
Desi este o afectiune frecventa, infectia cu rotavirus poate fi prevenita prin imunizare, iar bebelusul si familia nu trebuie sa treaca prin aceasta experienta traumatizanta.
Vaccinul Rotarix
Vaccinul impotriva gastroenteritei acute cu RotavirusRotarix este un vaccin administrat oral, in doua doze, care ofera din timp protectie copiilor impotriva rotavirusului. OMS recomanda administrarea acestuia la copii cu varsta cuprinsa intre 6-32 de saptamani pentru prevenirea gastroenterocolitei produsa de rotavirus.
Vaccinul este acum prezent si se realizeaza in peste 100 de tari din lume. Nu este in schema de vaccinare a Ministerului Sanatatii, fiind un vaccin optional.
► Vezi aici Schema de vaccinare in 2021: calendarul de vaccinare a copiilor in Romania
Despre infectia cu ROTAVIRUS, mai cititi
Cum il pot feri pe cel mic de infectia cu rotavirus?
Cum s-au imbolnavit ambii mei copii cu rotavirus - povestea Ancai
Vaccineaza-ti copilul din timp impotriva infectiei cu rotavirus
Cum ne tratam copilul de infectia cu rotavirus?
Boli ale bebelusului care se manifesta cu voma (varsaturi)
Multe mamici sunt speriate si chiar isterizate de episoadele de voma ale bebelusului. Unele pe buna dreptate - pentru ca in unele cazuri, voma bebelusului poate anunta o anume boala de care e bine sa stii. Afla Ce boli se pot manifesta prin varsaturi la bebelus citeste detaliile aici.
Alte boli contagioase ale copilului :
Pneumonia la copil
Meningita la copil
Tusea convulsiva
Scarlatina la copil
Boala mainii, piciorului si gurii
Pojarul (rujeola) la copil: simptome, cauze,tratament si prevenire
La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com
Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.
autor: Dr. A. Petreanu, medic primar de boli infectioase, Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toae drepturile rezervate (c) 2022
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII