Cum ne pregatim psihic copiii pentru (re)venirea la scoala

Cum ne pregatim psihic copiii pentru (re)venirea la scoala
- In fiecare an, pentru parintii cu copii de varsta scolara, septembrie este sinonim cu revenirea micutilor la scoala, dar si cu bataia de cap pe care o genereaza adesea goana dupa rechizite, dupa manuale si auxiliare sau, in unele cazuri, dupa uniforme...
Cititi neaparat: Cum
ne motivam copilul pentru scoala?
Este vorba de reinstaurarea (sau formarea pentru prima data, acolo unde este cazul) acelor obiceiuri care fac parte din mica rutina scolara si care sunt menite sa-i creeze copilului un confort psihic in momentul in care trece de la programul de vacanta la cel de scoala. La prima vedere poate parea lipsit de importanta, insa e bine de stiut ca organismul unui copil are nevoie de o perioada de adaptare in trecerea aceasta brusca de la zilele pline de joaca si relaxare la cele in care are un program impus ce-i va solicita progresiv abilitatile intelectuale si creative.
Prin urmare, daca ati terminat deja cu nebunia cumparaturilor pentru scoala sau chiar daca mai aveti de cumparat cate ceva, acordati-va timp sa aveti grija de cateva aspecte care va vor feri copilul de oboseala inca din primele zile ale revenirii la scoala si de riscul de a se plictisi la fel de repede pe cat s-a bucurat cand i-ati achizitionat cele mai la moda rechizite.
Reglarea programului de
somn
Inceperea scolii inseamna, dincolo de alte exigente, un program mult mai strict de somn, pe care copiii ar trebui sa si-l insuseasca. Daca in vacanta li se permitea sa adoarma un pic mai tarziu seara si sa leneveasca in pat dimineata, odata ce incep cursurile, aceste obiceiuri trebuie sa dispara, asa ca inarmati-va cu rabdare si incercati sa creati o rutina, cu cel putin cateva zile inainte sa inceapa scoala.
Cititi pe larg: Cand copilul uraste scoala .. ce facem? |
Tineti cont de faptul ca pentru un copil care merge la scoala, somnul este esential. Nevoia sa de somn este la fel de mare ca a unui adult care munceste din greu. Un copil de varsta scolara are nevoie, in medie, de 10 - 11 ore de somn, de aceea parintii trebuie sa ii supravegheze cu atentie programul si sa urmareasca aparitia eventualelor semne de oboseala. Somnul este foarte important pentru functionarea normala a sistemului imunitar al copiilor care, dupa cum bine stim, sunt cei mai expusi bolilor transmisibile. De asemenea, lipsa somnului a fost asociata cu probleme grave de sanatate precum obezitatea sau depresia, precum si cu probleme de ordin cognitiv cum ar fi scaderea capacitatii de concentrare. Incercati, prin urmare, sa stabiliti cateva obiceiuri de somn, care sa devina o rutina, chiar inainte de a incepe scoala:
Instaurati o rutina simpla! - Un dus, imbracarea pijamalelor, spalat pe dinti si, de ce nu, cateva pagini dintr-o carte. Incercati sa nu impuneti cu forta acest program, ci sa faceti in asa fel in cat sa para ca vine de la sine. Si inca ceva... nu va lasati pacaliti inlocuind cele cateva pagini cu cateva minute de uitat la televizor.
Limitati expunerea la stimuli electronici! - Nu lasati copilul sa se uite la televizor sau sa stea la computer cu cel putin o ora inainte de culcare. Aceste activitati stimuleaza sistemul nervos si pot interfera cu somnul.
Creati o atmosfera propice somnului! - Camera in care doamre copilul trebuie sa fie ferita de zgomot, intunecata si bine aerisita, pentru ca somnul sa fie odihnitor.
Taiati portia de cofeina! - In mod sigur, niciun parinte nu da copilului sau sa bea cafea inainte de culcare, insa e bine de retinut ca exista numeroase alimente care contin cofeina (sucuri, anumite dulciuri etc.) si care ar trebui evitate cu cel putin doua ore inainte de culcare.
Adaptati programul de somn in functie de necesitatile reale ale copilului! - Recomandarile in ceea ce priveste orele de somn trebuie ajustate si in functie de necesitatile reale ale copilului. In timp ce unii au nevoie de 11 ore de somn, altii isi satisfac nevoia de odihna in 8 - 9 ore. Urmariti felul in care reactioneaza organismul copilului pentru a vedea care este cantitatea potrivita de somn pentru el.
Toate aceste obiceiuri se formeaza in timp, iar daca ora la care incep cursurile este foarte matinala, s-ar putea ca la inceput sa fie mai dificil. De aceea treziti-va copilul progresiv, cu cate un sfert de ora mai devreme, in ultimele zile de vacanta, pentru a ajunge la programul dorit.
Stabilirea unei rutine matinale |
Problema trezitului este direct legata de modul in care copilul isi va incepe ziua. Daca nu se trezeste la timp, pregatirea pentru scoala se va face in graba, va veti enerva si riscati sa ii transmiteti si lui o stare de agitatie care il poate insoti intreaga zi. Graba nu este neaparat un lucru rau, insa nu trebuie sa-si faca simtita presiunea mai mult decat este cazul. Prin urmare, faceti apel la cateva trucuri pentru a va grabi copilul pentru inceperea unei noi zile de scoala:
Jucati-va cu cronometrul! - Graba matinala poate deveni amuzanta, daca transformati lupta cu ceasul intr-o mica intrecere. Cine termina primul de facut patul, cine se spala mai repede pe dinti, cine se imbraca primul... Toate aceste mici provocari fac ca pregatirea pentru scoala sa para amuzanta si sa fie mai placuta. Daca aveti doi copiii este si mai usor, daca insa aveti un singur copil, implicati-va dumneavoastra insiva in intrecere.
Creati o rutina matinala! - Rutinei de somn trebuie sa ii corespunda una matinala. Indiferent ca micutul se spala pe dinti inainte sau dupa ce se imbraca, important este ca ordinea actiunilor sa fie pastrata. Astfel totul va merge mai usor si nu va fi nevoie sa ii reaminititi in fiecare dimineata ce are de facut.
Urmariti rubrica meteo! - Nu, nu este un indemn cu iz publicitar, ci un sfat util. Uitati-va cu o seara inainte cum va fi vremea. Astfel veti sti ce haine sa alegeti inca de seara si nu va fi nevoie sa va ganditi la acest lucru dimineata, dupa ce va veti fi scos nasul pe fereastra ca sa vedeti care este starea vremii.
Ghiozdanul trebuie facut de seara! - Veti economisi foarte mult timp daca il veti invata pe scolar sa isi pregateasca absolut tot ce are nevoie pentru lectii de seara. De fapt, incercati sa instaurati obiceiul de a-si face ghiozdanul imediat ce termina de facut lectiile.
Pregatiti gustarile din timp! - Sandvisul pe care il puneti in pachetelul de scoala poate fi facut de seara si pastrat in frigider. La fel, fructele, sticluta cu apa etc. pot fi pregatite de seara.
Transformati rutina intr-o munca de echipa! - Nu puneti totul in seama copilului si mai ales nu ii dati impresia ca el este singurul responsabil pentru eventualele intarzieri. Incurajati-l mereu, spunandu-i ca functionati ca o echipa si ca daca azi ati intarziat un pic, maine va fi mult mai bine. Optimismul pe care i-l insuflati dimineata este esential pentru starea lui de spirit de peste zi.
autor: redactor desprecopii.com Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate (c) 2012
Cu si despre scoala: doar pe forumul desprecopii.com - experiente
si sfaturi impartasite de mamicile DC:
- Cum treziti un scolar de clasa I dimineata?
- link-uri utile pt scolari si prescolari
- Anul scolar 2012 - 2013 - clasa I !!!!
- Biblioteca scolarului - clasa I
- HELP - scolar cu ADHD ?!?!
- Manuale scolare ce parere aveti?
- concursurile scolare si influenta asupra copilului
Aflati totul despre sistemul de invatamant Montessori :
Va recomandam sa mai cititi:
- Incepe scoala: 11 sfaturi de organizare pentru parinti
- Importanta familiei in procesul de invatare
- 10 metode de a creste un copil rasfatat - si cum va puteti schimba abordarea asupra disciplinei copilului
- Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare
- Cum sa construiesc un meniu sanatos pentru copilul meu?
- Copiii au nevoie de disciplina
Dezvoltarea
intelectuala a copilului (4-12 ani)

Sport pentru copii, activitati educative, animalute
- Copiii si internetul...
- Alegerea unui animal de casa
- Fun Science: Cu noi sunteti diferiti!
- Software educational pentru copii: util si distractiv
- Alegerea unui sport pentru copil
- Cursurile de pian pentru copii
In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-).
Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate
Scoli, gradinite, crese,
bone...
La ce cresa
merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare!
Am nevoie de un
baby-sitter...
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII