Boli de la robinet

Boli de la robinet

Boli de la robinet

  • Apa potabila poate fi periculoasa pentru sanatatea populatiei, in primul rand din cauza tevilor foarte vechi. Pe de alta parte, procedeele fizico-chimice de tratare pot creste nivelul concentratiei anumitor substante nocive din compozitia apei de la robinet.

Cu toate ca "Evenimentul zilei" atragea atentia inca de anul trecut asupra pericolului reprezentat de substantele nocive care pot sa apara in apa din robinetele romanilor, autoritatile nu par sa ia in serios aceasta problema nici in prezent. Mai multe studii facute de specialisti de la universitati din Occident au scos la iveala faptul ca apa de la robinet poate fi cancerigena din cauza diferitelor produse folosite la filtrare sau a plumbului care apare prin erodarea tevilor vechi. In Romania, reprezentantii Ministerului Sanatatii si Familiei sustin ca, din masuratorile facute pana acum, rezulta ca nu s-au depasit limitele admise la concentratia de plumb din apa si ca nu exista nici un pericol pentru populatie. Atata timp cat specialistii Institutului de Sanatate Publica declara ca masuratorile sunt facute cu aparate invechite, iar nivelul substantelor nocive din apa de baut nu poate fi determinat cu precizie, pericolul nu poate fi ignorat. Cu atat mai mult cu cat, potrivit secretarului de stat din Ministerul Apelor si Protectiei Mediului, Florin Stadiu, instalatiile de apa potabila din Romania sunt vechi de aproape 100 de ani.

Apa contaminata poate duce la aparitia a numeroase boli

Apa potabila poate fi periculoasa pentru sanatatea populatiei, in primul rand din cauza tevilor foarte vechi. Pe de alta parte, procedeele fizico-chimice de tratare pot creste nivelul concentratiei anumitor substante nocive din compozitia apei de la robinet. Spre exemplu, aluminiul folosit pentru filtrarea apei nu trebuie sa depaseasca o concentratie de 0,2 mg/l, potrivit standardelor europene. La noi insa, aceste substante nu pot fi dozate cu precizie. Mai multe studii efectuate la Universitatea din Bordeaux, pe 3.700 de persoane, au aratat ca o concentratie a aluminiului peste limita normala creste semnificativ riscul de aparitie a bolii Alzheimer. In Romania, cel mai mare risc este cel microbiologic, care apare tot din cauza retelelor vechi. Daca in zonele rurale, locuitorii care folosesc apa din fantini sunt expusi contaminarii cu nitrati, in orase cel mai periculos element pentru sanatate este plumbul care apare in apa prin erodarea tevilor invechite.

Apa calda, contraindicata consumului

In general, apa mai acida si mai calda se incarca mai mult cu plumb, in contact cu tevile invechite. Tocmai de aceea este contraindicata folosirea apei calde pentru consum sau pentru gatit. Prin acumularea in organism, plumbul poate cauza intarzieri in dezvoltarea psihica a copiilor, infertilitate masculina - prin scaderea numarului de spermatozoizi, cancer pulmonar si gastric, la adulti. Oficialitatile incearca insa sa linisteasca populatia si sustin ca romanii nu au de ce sa-si faca probleme din cauza concentratiilor mari de plumb din apa. "Masuratorile pe care le-am facut pana acum nu au indicat valori ridicate ale plumbului in apa", ne-a declarat dr. Ioana Iacob, sefa Compartimentului de Cercetarea si Supravegherea Apei din Institutul de Sanatate Publica. In acelasi timp insa, dr. Iacob este de acord ca masuratorile nu se fac cu aparate performante. Pana cand guvernul va lua in discutie Legea privind calitatea apei potabile, care va stipula o monitorizare mai stricta a calitatii apei, conform standardelor occidentale, romanii sunt condamnati sa bea in continuare o apa a carei compozitie chimica nu poate fi stabilita cu exactitate.

Forumuri recomandate la Supereva

 Super Sanatate >>

    ✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

    Comentarii vizitatori

    Citeste toate comentariile

    Ce sentimente ti-a produs acest articol?

    Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

    Scrie un comentariu

    Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

    Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

    DA (este întrebare)
    NU (nu este întrebare)


    Cod:

    Ai o întrebare pentru alte mămici?
    ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII