Cum refuzam copilul fara a spune NU - cateva alternative inteligente de la psihologii specialisti in parenting

Cum refuzam copilul fara a spune NU - cateva alternative inteligente de la psihologii specialisti in parenting

Cum refuzam copilul fara a spune NU - cateva alternative inteligente de la psihologii specialisti in parenting

Copiii urăsc să audă cuvantul NU, iar noi părintii detestam să il spunem  – dar cum altfel putem să avem grija de siguranța lor si să-i convingem să se poarte frumos?

• Conform parerii expertilor, un copil mic aude in medie cuvantul NU de 400 de ori pe zi, ceea ce este uluitor. Nu este numai obositor pentru noi, dar poate fi si daunator copilului. Desprecopii va explică de ce este important să evitati cuvantul NU si vă sfatuiește să incercați una dintre alternativele inteligente la NU prezentate in continuare.

despre cum se refuza un copil - fara a spune NU, veti citi:
Copiii urasc cuvantul NU
De ce este important sa evitati cuvantul NU
Cinci metode pozitive de a raspunde negativ copilului
Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional

Copiii urasc cuvantul NU

Copiii urasc sa auda cuvantul NU, iar dumneavoastra detestati sa-l spuneti – dar cum altfel puteti sa aveti grija de siguranta lor si sa-i determinati sa se poarte frumos? Incercati una dintre alternativele inteligente la NU prezentate in continuare.

De ce este important sa evitati cuvantul NU

Conform parerii expertilor, un copil mic aude in medie cuvantul NU de 400 de ori pe zi, ceea ce este uluitor. Nu este numai obositor pentru dumneavoastra, dar poate fi si daunator copilului: conform studiilor efectuate, copiii care aud prea mult cuvantul NU au un limbaj mai redus decat copiii ai caror parinti le ofera mai mult feedback pozitiv.

„In plus, a spune NU prea des poate duce la ineficienta si lipsa de credibilitate – ca in cazul pastorului care striga mereu ca vine lupul“, a declarat Claire Lerner, un psiholog american care studiaza bebelusii si copiii mici.

Unii copii pur si simplu incep sa ignore cuvantul NU; altii se inrosesc de furie in clipa in care va iese cuvantul de pe buze. Si atunci ce puteti face? Sa lasati copilul sa fie cuprins de un amoc fara limite? Ei bine, nu!

Parintii pot iesi din inclestarea dintre DA si NU prin noi moduri de a stabili regulile -
Howard Gardner, profesor de psihologie la Universitatea Harvard, Statele Unite si autor al cartii Changing Minds.


 

Cinci metode pozitive de a raspunde negativ copilului

 1. Spuneti „da,... oarecum“

Copilul va roaga sa-i luati bomboane cand va sunteti la cumparaturi. Dumneavoastra spuneti ca nu are voie bomboane inainte de masa. El bate din picior. Dumneavoastra spuneti iarasi NU, mai ferm de data asta. Inainte sa va dati seama ce se intampla, copilul face o criza de toata frumusetea in raionul de alimente. Suna cunoscut? 

Ce spun specialistii?

Unii copii nu pot intelege sau invata motivul unei reguli daca aud numai cuvantul NU. Deci data viitoare, incercati sa reformulati refuzul ca un accept. De exemplu, ii puteti spune copilului, „Da, poti lua o bomboana dupa masa. Acum sa mergem dupa mere“.

2. Explicati ce ganditi si ce simtiti

Incercati sa-i explicati copilului de ce comportarea sa – ca faptul ca bate neincetat in masa – va deranjeaza atat de tare. Ii puteti spune, „Masa simte durerea de la loviturile tale, iar asta ma intristeaza. Te rog opreste-te“.

Ce spun specialistii?

Desi incercarea de a stabili un rationament cu un copil mic poate parea zadarnica, de fapt il invatati ceva: ii aratati copilului ca ceea ce face ii afecteaza pe ceilalti din jur – si ii oferiti un curs intensiv de empatie. Poate dura un timp pana cand copilul incepe sa-si faca griji pentru sentimentele celorlalti, dar va fi util sa-i reamintiti aceasta perspectiva pe parcurs.

3. Dati-i de ales

Prescolarul dumneavoastra joaca fotbal in sufragerie, iar dumneavoastra auziti sunetul unui obiect care se sparge. In loc de a spune, „Nu! Nu ai voie sa te joci cu mingea in casa“, incercati sa spuneti, „Poti da mingea de-a dura (numai pe jos) cand esti in casa sau poti iesi afara ca sa o arunci sau sa sutezi – cum preferi?“. De ce? Oferindu-i o alternativa, ajutati copilul sa simta ca are si el putere in acea situatie.

Ce spun specialistii?

In cazul copiilor intre 1 si 3 ani, abordarea ii incurajeaza sa ia decizii simple si sa-si dezvolte un simt al independentei si al competentei. Insa evitati sa coplesiti copilul mic cu prea multe optiuni: in cazul copiilor mici si al prescolarilor, este suficient sa aiba doua variante.

4. Spuneti-le si aratati-le ce trebuie sa faca

Tudor, un baiat de 2 ani, continua sa-si inghionteasca sora mai mica; tatal lui ii tot spune „Nu, inceteaza“. De ce nu o face?

Ce spun specialistii?

Unii copii nu se pot opri din ceea ce fac, chiar cand li se spune sa inceteze, deoarece nu stiu ce altceva sa faca. Poate va trebui sa ajutati copilul sa gaseasca altceva de facut. Lui Tudor, de exemplu, tatal lui ar trebui sa-i spuna „Da-i Mariei un pupic“ sau sa-i faca o sugestie similara; iar astfel copilul va avea in minte o imagine cu altceva de facut in loc de a-si inghionti sora.
Daca aveti un copil mic, chiar trebuie sa-l ajutati facand si dumneavoastra ceea ce-i cereti: in cazul in care copilul loveste pisica, spuneti, „Hai mai bine sa o mangaiem“ in timp ce ghidati mana copilului in miscarea de mangaiere. Daca faceti acest lucru de destul de multe ori, copilul va incepe sa inteleaga si singur cerintele dumneavoastra.

Acelasi lucru este valabil pentru miscarile si leganarile inconstiente si adesea extrem de enervante ale copiilor – la masa, pe scaun, oriunde.

Adesea, copiii nu fac intentionat astfel de lucruri. Unii copii sunt foarte activi si se simt cel mai bine cand membrele lor sunt in miscare – chiar daca miscarea este inconstienta. Ajutati copilul sa fie atent la miscarile corpului lui. Puteti folosi o abordare plina de umor: „Spune-i piciorului tau sa inceteze!“ Sau pur si simplu ajutati copilul sa-si dea seama ce altceva ar putea face cu membrul care nu il asculta: poate fiicei dumneavoastra i-ar placea sa „deseneze“ in liniste mici cercuri cu piciorul. Intrucat frazele lungi sunt greu de procesat de catre copiii mici, ati putea sa-i spuneti copilului mic „Stai cuminte, piciorule“ si sa va puneti mana pe piciorul lui pentru a-i arata ce doriti.

5. Folositi un ton serios

Evitati sa fiti un spargator de petreceri ajutand copilul sa gaseasca o activitate care este la fel de amuzanta ca si cea pe care o interziceti. In loc de a va face griji privind mizeria pe care copilul dumneavoastra o face cand arunca pe jos o cutie de cereale, distrageti-i atentia cu altceva care este la fel de amuzant, cum ar fi o jucarie indragita.

Ce spun specialistii?

Copiii invata la inceput semnificatia cuvintelor nici mai mult nici mai putin decat din tonul vocii dumneavoastra atunci cand rostiti cuvantul. Deci puteti comunica ceea ce doriti folosind acelasi ton ferm fara a folosi un cuvant negativ. Rezervati acest ton strict pentru situatiile in care in care copilul trebuie sa stie ca nu trebuie sa se puna cu dumneavoastra. De asemenea, va puteti construi o figura expresiva – sau o privire patrunzatoare – care imediat ii transmite copilului mesajul „Nu-mi place ce faci, ai face mai bine sa te opresti“.

Sfatul de la Desprecopii

Daca ramaneti in continuare atent la nevoile copilului si la modul in care se amuza, va fi mai capabil sa coopereze, sunt de parere psihologii. Iar faptul ca-i transferati atentia si ca va transferati atentia catre ceva placut va va ajuta sa va relaxati pentru a face curatenia necesara si pentru a remedia „pagubele“ ce vor mai veni.

Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional

Parentingul pozitiv este un concept modern de educatiea care plaseaza central copilul si il trateaza ca pe o personalitate unica. Expertii in educatia moderna a copilului sunt de parere ca aceasta abordare este pozitiva pentru dezvoltarea personalitatii sale. De fapt, acest gen de educatie deschide o poarta speciala de comunicare cu copilul, stimuland-i inteligenta, creativitatea si increderea in sine.

Succesul si popularitatea acestei noi abordari in educatie este de altfel strans legat cu cerintele societati actuale - care pune accent pe rezultate, independenta  si performanta in societate citeste totul mai departe aici.

 Citeste si: Replici pe care nu ar trebui sa le spui niciodata copilului tau  

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. elara
    elaratrimis la 16/9/2009

    unde e restul comentariului facut de angel_lexi?de 1,5 ani nu mai exista alt comentariu? oare al meu va aparea? Parerea mea e ca in esenta articolul e bun dar: 1. nu mi se pare util si nici firesc sa-mi mint copilul ca

    Raspunde la acest comentariu
  2. anangel_lexi
    anangel_lexitrimis la 3/10/2008

    Foarte interesant articolul. Nu m-am gandit ca

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII