Canicula: sfaturi de urmat pe timp de canicula

Canicula: sfaturi de urmat pe timp de canicula

Canicula: sfaturi de urmat pe timp de canicula

Canicula care afecteaza Romania in aceasta vara poate produce mari probleme de sanatate celor care nu respecta reguli de protectie. Cititi si Atentie mamici, Cod Portocaliu! Protejati bebelusii

Canicula care afecteaza Romania in aceasta vara poate produce mari probleme de sanatate celor care nu respecta niste reguli de protectie. Canicula poate afecta grav organismul. Iata cateva reguli de protectie pentru intreaga familie, oferite de medicii de la Desprecopii.com.

Cand se considera ca avem de a face cu canicula?

Meteorologii considera canicula temperaturile care depasesc 30 de grade Celsius. Daca termometrele din adaposturile meteorologice arata temperaturi de 30 de grade Celsius, temperatura pe care corpul uman o va resimti va fi cu opt grade mai mare.

Trebuie sa recunoastem ca la 30 de grade la umbra, chiar si frumusetea femeilor incepe sa se topeasca: porii se dilata, transpiratia naclaieste subsuorile si obrazul, pielea ia foc. O stare lipicioasa, de disconfort, ne stapaneste viata, mai ales daca jumatate din ea o petrecem pe strada sau la birou. Prin sfaturile care urmeaza, vrem sa va ajutam sa luptati cu caldura, pentru a va pastra prospetimea, atat ca stare de spirit, cat si ca aspect corporal.

Sfaturi de urmat pe timp de canicula

  • Planificati-va ziua in asa fel incat sa va petreceti cat mai putin timp afara in timpul orelor de varf ( 11:00-15:00 ). Daca trebuie sa mergiti afara, cautati umbra.
  • Purtati o palarie si haine deschise la culoare care resping caldura fiind preferate materialele naturale cum este bumbacul sau inul.
  • Cand trebuie sa petreci afara mai mult timp , asigurati-va ca nu sunteti deshidrat/a si ca ati baut foarte multa apa inainte de a pleca.
  • Alimentatia trebuie sa fie bogata in legume si fructe care hidrateaza. Mancarea rece este mai recomandata.
  • Beti ceai de menta si faceti dusuri cu apa rece!
  • Ca sa faceti fata caniculei, consumati cel putin doi litri de lichide la temperatura camerei si alegeti ceaiul de menta si bauturile puternic mineralizate, va sfatuiesc medicii.
  • Pentru ca prin transpiratie se elimina saruri minerale din organism, protejati-va si cu suplimente din farmacie, pe care le amestecati cu aproximativ o jumatate de litru de apa.

 

Dulapul cu medicamente

Atentie in timpul verii:

Alimentatia sanatoasa a familiei

Femeia: frumusete si relaxare

  • Daca pierdeti mult calciu sau potasiu prin transpiratie, primele simptome sunt crampele musculare si palpitatiile.
  • Temperaturile foarte ridicate pot cauza socuri calorice, socuri hipovolemice sau crampe musculare.
  • Pe timp de canicula, nu gatiti si nu calcati timp indelungat in camere neaerisite, deoarece va veti deshidrata, iar afectiunile deja existente se vor agrava.
  • In timp de canicula nu faceti sport in timpul zilei, pentru ca efortul fizic accentueaza starea de oboseala.
  • Si dusurile reci sau relaxarea picioarelor intr-un lighean cu apa va ajuta sa faceti fata caldurii. „Dusurile cu apa la o temperatura de 15 grade C va ajuta sa pierdeti caldura cat sa ajungeti la un anumit confort. Nu va puneti cuburi de gheata pe piele deoarece va fac sa pierdeti brusc prea multa caldura. Acestea sunt utile numai in cazul celor care au intrat in soc termic”, afirma medicii.
  • Exista persoane carora temperaturile inalte le provoaca stari de greata si ameteli. Remediul cel mai la indemana este un prosop umezit, care se baga 2-3 minute in congelator ca sa se raceasca. Se scoate si se pune alternativ pe frunte, pe decolteu si pe ceafa.
  • Evitati vara folosirea cremelor grase, a unguentelor vascoase pentru piele, care nu se absorb. Ele aduna murdaria si praful si impiedica pielea sa respire normal. In locul lor, folositi mai degraba, pentru tot corpul, talc mentolat (pentru copii).

Atentie la batrani si cardiaci

Persoanele cele mai expuse la efectele negative ale caniculei sunt batranii , in special cei peste 75 de ani. De asemenea , persoanele care sufera de boli mentale , cei cu dementa sau cei care si in mod normal au nevoie de ajutor , persoanele care iau o anumita medicatie care slabeste sau bebelusii si copiii sub 4 ani ar fi de preferat sa evite soarele cat mai mult.

Recomandari de la Ministerul Sanatatii din Romania pentru perioada de canicula:

  • Este necesar ca persoanele varstnice, copiii si bolnavii cu afectiuni cronice, in special cardiace si respiratorii, sa evite deplasarile in spatiul liber intre orele 09.00-19.00, precum si frecventarea locurilor aglomerate;
  • In cazul expunerii la soare trebuie, obligatoriu, sa fie folosite mijloace de protectie (palarii, umbrele, ochelari de soare, imbracaminte subtire, preferabil din tesaturi naturale si in culori deschise);
  • Se recomanda cresterea consumului de lichide la 2-4 litri pe zi si evitarea alimentatiei bogate in grasimi, in special de grasimi animale;
  • In acelasi timp se va reduce consumul de cafea si se va evita consumul de bauturi alcoolice.

Ministerul Sanatatii Publice atrage atentia ca respectarea acestor recomandari minimale poate reduce semnificativ riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte inalte.

autor: Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate - desprecopii.com (c) 2007
Articol aprobat de
Colegiul Medicilor Desprecopii.com

 Forumuri recomandate

 << Discutii generale
In discutii generale puteti posta orice doriti!

<< Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti
(Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)

 <<In unul sau in doi... mergem mai departe!
Probleme cu casnicia, suport, incurajari, pareri ... nu ezitati si usurati-va gandurile aici!

Mai cititi:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII