4 situații în care extracția dinților de lapte este justificată: Sfatul medicului stomatolog pediatru

4 situatii în care extractia dintilor de lapte este justificata - sfatul medicului stomatolog pediatru

4 situații în care extracția dinților de lapte este justificată: Sfatul medicului stomatolog pediatru

De multe ori, părinții ajung în cabinetul stomatologic cu o întrebare firească: cum ar trebui gestionată sănătatea dinților temporari ai copilului? Și mai ales – în ce situații este justificată extracția dinților de lapte?

Pentru a oferi o direcție corectă, medicul stomatolog pediatru de la De4Kids explică în ce cazuri extracția este recomandată, fără a compromite dezvoltarea armonioasă a dinților permanenți sau sănătatea orală pe termen lung.

1. Dintii au mobilitate mare
2. Carii profunde, imposibil de tratat
3. Fracturi ale maxilarului
4. Oprirea eruptiei corecte a dintilor permanenti 

4 situații în care extracția dinților de lapte este justificată

Mulți părinți ajung în cabinetul stomatologic cu întrebări legate de sănătatea dinților temporari ai copilului lor: este mai bine să opteze pentru tratament sau pentru extracție? Atunci când se decide extracția, este esențial ca medicul stomatolog pediatru să realizeze o evaluare clinică și radiologică riguroasă, ținând cont de eventualele afecțiuni generale ale copilului. Doar astfel pot fi evitate complicațiile ulterioare.

De reținut: dinții de lapte joacă un rol esențial în alimentație și în dezvoltarea armonioasă a maxilarelor. Din păcate, multe dintre anomaliile faciale și problemele ortodontice își au originea în extracțiile precoce ale acestora.

Când este indicată extracția?

  1. Mobilitate accentuată a dintelui

    • Atunci când dintele se află în faza fiziologică de înlocuire și rădăcina este resorbită, mobilitatea acestuia este firească, iar extracția poate fi necesară.

  2. Carii profunde, imposibil de tratat

    • Datorită structurii lor, dinții de lapte pot dezvolta complicații rapide în urma unei carii. În mai puțin de două luni, o carie netratată poate ajunge la nerv, de aceea este crucial ca tratamentul să fie instituit imediat. Consultațiile periodice la fiecare 6 luni sunt esențiale.

  3. Fracturi maxilare

    • În cazul unui traumatism sever, un dinte de lapte aflat în zona fracturii poate împiedica vindecarea osoasă. De asemenea, dinții complet luxați care nu pot fi repoziționați trebuie extrași.

  4. Împiedicarea erupției corecte a dinților permanenți

    • Dacă un dinte temporar blochează erupția normală a celui permanent sau cauzează deviații, se impune extracția. Persistența pe arcadă dincolo de momentul fiziologic poate afecta dezvoltarea corectă a danturii definitive.

Concluzie despre dintii de lapte

Indiferent de contextul în care se recomandă extracția, este important ca intervenția să fie urmată de o evaluare ortodontică. Un tratament corect de ghidare a erupției dinților permanenți poate preveni problemele de aliniere și poate asigura o dezvoltare dentară sănătoasă.

Este nevoie de grija si atentie, pe care le vei gasi întotdeauna la DENT ESTET 4 KIDS.Convinge-te facând chiar ACUM programarea!

autor: Medic stomatolog pediatru
DENT ESTET 4 KIDS

► Citeste in continuare Ce se întamplă când copiii iși pierd prea devreme dinții de lapte? - sfatul medicului stomatolog pediatru  

 Forumuri specializate

Cabinet stomatologic pentru copii


autor:  De4kids pentru Desprecopii.com © 2025

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII