10 lucruri pe care nu le știai despre tine

10 lucruri pe care nu le stiai despre tine

10 lucruri pe care nu le știai despre tine

Corpul uman este o mașină extraordinară, plină cu lichid, care se mișcă și amestecă, cu o precizie demnă de invidiat, substanțele chimice care îi sunt necesare, fabricând totul: de la memorie la mucus. În cele ce urmează, am explorat câteva dintre misterele complexe, frumoase sau doar brute ale felului în care el funcționează.

Pielea noastră are patru culori

Toate tipurile de piele, fără a fi colorate, ar apărea alb-crem. La vasele de sânge de la suprafață se adaugă o tentă de roșu. Apoi, se adaugă puțin galben. În cele din urmă, melanina, în tonuri de sepia, creată ca răspuns la razele ultraviolete, apare neagră în cantități destul de mari. Aceste patru nuanțe se amestecă în proporții diferite și, astfel, rezultă pielea diferit colorată a tuturor popoarelor de pe Pământ. Afirmația se bazează pe modelul propus de dermatologul Alok Vij, care descrie că aspectul pielii este rezultatul unui amestec de: Melanină (maro-negru), Caroten (galben), Hemoglobină oxigenată (roșie), Hemoglobină deoxigenată (albastru-violaceu).

Lumea râde odată cu noi

Ca și în cazul căscatului, doar simpla vedere a unei persoane care face gestul ne face să ne fie și nouă somn. Râsul s-a dovedit a fi un gest social de mimetism. Râsul unei persoane stimulează, de fapt, regiunea creierului asociată cu mișcările feței. Mimetismul joacă un rol important în interacțiunea socială: strănutul, râsul, plânsul și căscatul pot fi modalități de a crea legături sociale puternice în cadrul unui grup.

Creierele mari au dus la guri "înghesuite"

Evoluția nu este perfectă. Dacă ar fi fost, am fi avut aripi în locul măselei de minte. Unele caracteristici inutile rămân la o specie pur și simplu pentru că sunt inofensive. Dar molarii de minte nu au fost întotdeauna doar un dinte în plus la numărătoare pentru dentiști. Cu mult timp în urmă, ei erau al treilea set de molari, necesari pentru a mesteca carnea. Dar, în timp, așa cum creierele noastre s-au mărit, structura maxilarelor s-a schimbat, lăsându-ne cu o gură supra-aglomerată. Este adevărat că evoluția creierului uman a dus la un craniu mai rotund și un maxilar mai mic, ceea ce a făcut ca molarii de minte (al treilea molar) să devină adesea inutili sau problematici. Însă e vorba de modificarea dietei + selecție evolutivă care au redus presiunea evolutivă pentru păstrarea acestor dinți.

Firele de păr (cilii) din celule „transportă” mucusul

Cele mai multe fire de păr care cresc din celule ne ajută cu o varietate de funcții, de la digestie la auz. În nas, cilii – aceste proeminențe celulare microscopice, „mătură” mucusul spre gât pentru a fi înghițit. În frig, acest proces e mai lent, ceea ce duce la „nas care curge”. Totodată, condensul din aerul rece contribuie la acel efect..

Pubertatea remodelează structura creierului și ne face să trecem peste interdicții

Știm că pubertatea aduce cu ea modificări hormonale în corp, necesare pentru pregătirea lui pentru reproducere. Ce îi face pe adolescenți atât de vulnerabili emoțional? Hormonii, cum ar fi testosteronul, influențează dezvoltarea neuronilor în creier, iar modificările aduse structurii creierului au multe consecințe comportamentale. Așteptați-vă la un comportament apatic, decizii prost luate, pe perioada de maturizare a cortexului frontal.

Mii de ovule neutilizate de ovare

Femeile se nasc cu ~1-2 milioane de ovule (foliculi primordiali), iar la pubertate rămân ~300.000–400.000. Când o femeie atinge sfârșitul anilor 40 sau începutul anilor 50, ciclul menstrual lunar, care controla nivelul de hormoni și pregătea ovulele pentru inseminare, se oprește. Ovarele produc din ce în ce mai puțin estrogen, aducând în acest moment schimbări fizice și emoționale în întreg corpul. Foliculii subdezvoltați ai ovulelor încep să nu mai părăsească ovarele la fel de regulat ca înainte. În cele din urmă, foliculii ovulelor nefolosite se deteriorează. Fără vreo sarcină potențială la orizont, creierul poate opri eliberarea de ovule. Stiai ca? Doar ~300-400 ovule vor fi ovulate în viață!

Și creierul are nevoie de hrană!

Deși reprezintă doar 2% din greutatea totală a corpului nostru, creierul are nevoie de 20% din totalul de oxigen și calorii. Pentru a-l păstra bine aprovizionat în permanență, avem trei artere cerebrale majore care, în mod constant, pompează oxigen. Un blocaj sau o pauză a uneia dintre ele duce la înfometarea celulelor creierului, lipsindu-l de energia de care are nevoie pentru a funcționa, afectând, totodată, funcțiile controlate de regiunea respectivă. Acesta este ceea ce numim un accident vascular cerebral!

Oasele se „rup” pentru a echilibra nivelul de minerale

Pentru a susține organele și mușchii din corpul nostru, oasele ajută la reglarea nivelului de calciu. Oasele conțin atât fosfor, cât și calciu, necesare, de altfel, atât pentru mușchi, cât și pentru nervi. În cazul în care organismul resimte o lipsă a unuia dintre ele, oasele sunt degradate microscopic pentru a elibera minerale în sânge - printr-un proces numit resorbție osoasă, mediat de hormonii paratiroidieni.

Poziția corpului ne afectează memoria

Dacă nu reușiți să vă amintiți aniversarea nunții, încercați să stați într-un genunchi! Un miros sau un sunet pot evoca un episod din copilăria îndepărtată. Conexiunile pot fi evidente (un clopoțel al unei biciclete vă poate aminti de traseul pe care îl parcurgeați atunci când împărțeați ziare). Astfel, memoria episodică este influențată de indicii senzoriali și contextuali – inclusiv poziția corpului. Studii arată că readoptarea poziției dintr-un moment trecut poate reactiva acele amintiri. Nu e o regulă absolută, dar este un fenomen real.

Stomacul secretă acid coroziv

Cu toții avem în stomac un lichid periculos: celulele stomacului secretă acid clorhidric, un compus coroziv folosit pentru tratarea metalelor în lumea industrială. El poate distruge oțelul, dar mucoasa peretelui stomacului îl păstrează în condiții de siguranță în sistemul digestiv, pentru a digera alimentele.

Mai cititi si urmatoarele:

Zaharul este TOXIC și cauzează diabet - studiile confirmă

Zaharul este TOXIC și cauzează diabet - studiile confirmă

Un studiu recent face legătura dintre consumul de zahăr și creșterea incidenței diabetului zaharat, examinând datele privind consumul crescut de zahăr și…

De ce ne îngrășăm odată cu trecerea anilor?

De ce ne îngrășăm odată cu trecerea anilor?

Oare de ce odata cu inaintarea in varsta e tot mai greu sa scapam de kilogramele in plus?Acumularea kilogramelor nedorite este de multe ori o probleme pentru multe femei si multi barbati de o anumita…

Ce ne dezvaluie cosmarurile despre sanatatea noastra

Ce ne dezvaluie cosmarurile despre sanatatea noastra

Cosmarurile ne pot face sa ne trezim noaptea, plini de o transpiratie rece, dar nu consideram ca merita a fi mentionate medicului nostru. Ar trebui oare? Oamenii de stiinta cred ca cosmarurile…

  Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.


redactor: redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2025

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII