Infertilitatea este o boala. A putea avea un copil nu trebuie sa reprezinte un lux!

Infertilitatea este o boala. A putea avea un copil nu trebuie sa reprezinte un lux!

Infertilitatea este o boala. A putea avea un copil nu trebuie sa reprezinte un lux!

 • In luna iulie 2008,  Desprecopii.com a publicat un articol  realizat de catre o parte din membrele Desprecopii.com – aspirantele la «rolul» de mamici - referitor la initierea unei campanii publice de responsabilizare a autoritatilor din Romania in problema finantarii reproducerii umane asistate medical (RUAM). Va prezentam initiativa si rezultatele campaniei de pana in acest moment si va invitam sa va alaturati, fie si printr-un simplu mesaj de sustinere, luptei lor.

Infertilitatea este o boala. A putea avea un copil nu trebuie sa reprezinte un lux!
cititi si: Campanie nationala: Sprijinul reproducerii asistate medical

I. SCOPUL ACTIUNILOR NOASTRE 

Ne propunem sa tragem un semnal de alarma cu privire la o problema grava cu care se confrunta foarte multe tinere familii din Romania: infertilitatea. Persoanelor care se confrunta cu dificultati in a obtine o sarcina pe cale naturala nu li se ofera sprijin din partea statului roman pentru investigatii si tratament, desi acestia sunt cetateni platitori de taxe si impozite, iar infertillitatea este o boala recunoscuta de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii.

In prezent, cetatenii romani trebuie sa plateasca integral pe cont propriu o procedura medicala de tip inseminare artificiala (IA) sau fertilizare in vitro (FIV), inclusiv analizele preliminare si medicamentele aferente.

Costurile acestora sunt uriase in raport cu veniturile medii ale unei familii din Romania; cu titlu de exemplu, pretul global al unei tentative de FIV variaza intre 1.400 si 3.000 euro, in functie de spital si de procedura/medicamentatie.

O procedura de tip IA / FIV reprezinta o experienta extrem de dificila pentru un cuplu, in plan fizic si mai ales psihic, care se accentueaza dramatic atunci cand la aceste dificultati se adauga un obstacol insurmontabil de ordin financiar. Posibilitatea de a avea un copil nu trebuie sa reprezinte un lux si, de aceea, am initiat impreuna o “Campanie civica de responsabilizare a autoritatilor din Romania in problema finantarii reproducerii asistate medical”.

In tarile Uniunii Europene exista o legislatie clara referitoare la sanatatea reproducerii. Pe langa aspectele etice si de protejare a embrionului foarte clar reglementate, in ceea ce priveste costurile procedurilor necesare pentru reproducerea umana asistata, acestea sunt incluse in programele de sanatate publica.

In aceste tari, in numele solidaritatii sociale, statul sustine din impozitele si taxele platite de cetateni, inclusiv de catre cei afectati de infertilitate, pana la sase incercari de fertilizare in vitro sau inseminari artificiale per cuplu.

De exemplu, in ceea ce priveste tehnicile de fertilizare in vitro, Austria sustine financiar patru incercari, Belgia - sase, Danemarca - trei, Franta - patru, Ungaria - cinci etc.

In schimb, in “Romania europeana” a anului 2008 nu exista un cadru legislativ care sa reglementeze acest domeniu atat de sensibil. Practic, in Romania domneste legea junglei in domeniul reproducerii asistate medical, pe principiul “tot ce nu e interzis este permis”, ceea ce ofera medicilor posibilitatea unor proceduri uneori experimentale.

Metode de tratare a infertilitatii

Ginecologie

Fertilitate si infertilitate

 Forum specializat

 Asteptand un ingeras in viata noastra !
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!

 Mentionam ca a existat o tentativa de reglementare in domeniu in anul 2003, cand a fost initiata propunerea legislativa nr. 217 / 2003, privind sanatatea reproducerii si reproducerea umana asistata medical; insa, dupa mai multe modificari si dezbateri, proiectul de lege a fost respins. In ceea ce priveste finantarea propriu-zisa a unui anumit numar de proceduri de reproducere umana asistata medical, aceasta chestiune nu a fost niciodata luata in dicutie la nivel oficial.

Scopul nostru este acela de a semnala clasei politice romanesti, in ansamblul sau, ca finantarea acestor proceduri este o solicitare urgenta si legitima din partea cuplurilor cu probleme de fertilitate. 

II. CE CEREM?

A. Solicitam ca statul roman să garanteze cuplurilor dreptul de acces universal la tratament impotriva infertilitatii, in conformitate cu reglementarile europene. Concret : solicitam introducerea, in regim de urgenta, a procedurilor inseminare artificiala (IA) si fertilizare in vitro (FIV) in programele nationale de sanatate, astfel incat costul unui anumit numar de proceduri, stabilit prin lege, sa fie suportat de la bugetul asigurarilor sociale de sanatate, asa cum se intampla de multa vreme in majoritatea tarilor europene.

B. Totodata, aducem la cunostinta Ministerului Sanatatii si tuturor forurilor responsabile urmatoarele probleme si solicitam ofical sa se ia masuri in consecinta, pe termen mediu si lung:

 1. In Romania exista un numar mult prea mic de medici specialisti pe probleme de infertilitate – atat ginecologi si obstetricieni, cat si medici specializati in endocrinologie reproductiva –, raportat la frecventa problemelor si numarul pacientilor. De asemenea, spitalele nu au acces la tehnica medicala moderna si performanta in acest domeniu, adesea utilizandu-se tehnologii invechite si proceduri riscante si traumatizante pentru pacienti, care in alte tari au fost de ani buni inlocuite. Solicitam gasirea unor solutii pentru o comunicare mai buna intre institutiile statului si medicii specialisti in infertilitate pentru a profesiunii lor, cat si nevoile pacientilor, si alocarea de fonduri in vederea satisfacerii acestora.
 2. Solicitam dispunerea, elaborarea si publicarea unui studiu statistic national pentru a se estima stiintific procentul cuplurilor cu probleme de fertilitate in cadrul numarului total al cuplurilor aflate la varsta reproductiva. Studiul sa ofere criterii sociologice (varsta, sex, mediu urban/rural, nivel de studii, profesia s.a.) si medical-financiare (diagnostic, probleme intampinate in sectorul sanitar in vederea diagnosticarii, tratarii si obtinerii unei sarcini dorite, costuri personale pentru analize, tratamente, IA/FIV etc.), in vederea cunoasterii si ameliorarii acestor probleme.
 3. Solicitam reglementarea legala a domeniului reproducerii umane asistate medical, cu acordarea unei atentii deosebite principiilor de bioetica.

III. ACTIUNI CONCRETE

Pe scurt:
I.

 • Intr-o prima faza, in mai-iunie 2008, am adresat 54 de petitii Ministerului Sanatatii prin care am solicitat introducerea procedurilor de reproducere umana asistata medical in programele nationale de sanatatate - raspusurile primite (dupa termenul legal, in urma insistentelor noastre telefonice) au fost dezamagitoare si mincinoase. Ulterior (noiembrie 2008), am sesizat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii si am solicitat oficial investigarea acestui caz de discriminare.
 • Am trimis mesaje personalizate tuturor parlamentarilor romani din legislatura 2004 - 2008 (celor care aveau o adresa de mail disponibila, caci - ce surpriza! - exista si alesi incontactabili de catre cetateni) - raspunsurile primite au fost sporadice, enuntand o solidaritate de principiu, fara nici un rezultat concret.
 • Am contactat in mod repetat Presedintia Romaniei - nu am primit niciun raspuns.

II.

 • In fata acestei lipse de reactie la petitiile individuale, am creat si popularizat o petitie online prin care solicitam introducerea procedurilor inseminare artificiala si fertilizare in vitro in programele nationale de sanatate. In prezent (ianuarie 2009) avem peste 3300 de semnaturi – in paginiile urmatoare sunt detaliate institutiile carora le-a fost adresata aceasta petitie. Adresa petitiei este : https://www.petitieonline.ro/petitie-p28651051.html
 • Ne-am adresat europarlamentarilor romani, de la care am primit reactii mai consistente, care au putut evolua in chestiuni concrete. Astfel, in urma mesajelor noastre, dnii Marian Zlotea, Rares-Lucian Niculescu si Flaviu Calin Rus, europarlamentarii din partea PDL, au initiat si depus in Parlamentul European o propunere de rezolutie referitoare la tratamente pentru reproducere umana asistata.
 • De asemenea, petitia noastra online a fost semnata, beneficiem de consultanta si construim o strategie de continuare a actiunilor impreuna cu dna Gabriela Cretu, europarlamentar din partea PSD, cu care reprezentanti ai grupului nostru de initiativa au avut deja o intalnire. In luna ianuarie 2009, dna europarlamentar Gabriela CRETU, in colaborare cu Grupul nostru de initiativa, a adresat oficial Consiliului si Comisiei Europene o intrebare cu solicitare de raspuns scris privind garantarea dreptului la acces universal la tratament impotriva infertilitatii in statele-membre ale U.E.
 • Vom continua contactele cu toti europarlamentarii romani si straini, indiferent de afilierea politica sau doctrinara, care se arata interesati de subiectul nostru si doresc sa ne sprijine.
 • Le-am scris, uneori in mod repetat, celor mai multi dintre candidatii cu sanse de a fi alesi in alegerile parlamentare din 2008. In urma alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2008, dintre candidatii care ne-au promis  sprijin sau care ne-au propus discutii / intalniri pe tema infertilitatii, urmatorii au fost alesi in Parlamentul Romaniei: Sulfina Barbu (PDL), Vasile Blaga (PDL), Anca Boagiu (PDL), Catalin Croitoru (PDL), Andrei Gerea (PNL), Ioan Ghise (PNL), Adrian Gurzau (PDL), Catalin Mardare (PSD), Catalin Nechifor (PSD), Toader Paleologu (PDL), Doina Silistru (PSD), Iulian Urban (PDL), Sever Voinescu (PDL).
 • Cativa parlamentari romani si-au exprimat deja public sprijinul campaniei si initierea unei initiative legislative – deputat Sulfina Barbu, senator Iulian Urban, senator Doina SILISTRU.

III.

 • In tot acest timp, ne-am adresat in mod repetat presei, in speranta ca printr-o mediatizare a subiectului nostru vom atrage atentia clasei politice asupra gravitatii situatiei. Cel mai notabil rezultat in domeniu este reportajul  difuzat (octombrie 2008) si redifuzat (ianuarie 2009) de catre ProTV duminica seara in prime-time, in cadrul emisiunii “Romania, te iubesc”. Centrat pe infertilitatea masculina, reportajul poate fi vizionat online pe site-ul protv.ro. Realizator: dna Carmen Avram.
 • Evenimentul Zilei a dedicat un amplu articol campaniei noastre: «Drama cuplurilor infertile». Realizator: dna Sabina Nicolae.
 • Radio Romania Actualitati a dedicat un reportaj campaniei noastre, in cadrul emisiunii “Romania impreuna”, una dintre membrele grupului nostru de initiativa intervenind telefonic. Realizator: dna Lavinia Vasiliu.
 • Blogul campaniei, conceput ca un instrument de sintetizare a actiunilor si de mediatizare a initiativei, a avut in doua luni de existenta peste 7500 de vizitatori si poate fi accesat la adesa: https://infertilitateaesteoboala.wordpress.com/news/ Asteptam, cu toata deschiderea, idei si voluntari!

IV. PETITIA. 

In perioada decembrie 2008 – ianuarie 2009, petitia publica (modificata minimal, in functie de destinatar - exclusiv pe forma, fondul ramanand acelasi), insotita de anexa cuprinzand lista de semnaturi (peste 3300, in prezent) a fost adresata urmatoarelor institutii:
-  Parlamentului European;
- Presedintiei Romaniei, dlui Presedinte Traian BASESCU;
- Casei Nationale de Asigurari de Sanatate;
- Ministerului Sanatatii, dlui ministru Ion BAZAC;
- Ministerului Muncii, Familiei si Solidaritatii Sociale, dlui ministru M. SARBU;
- Guvernului Romaniei, dlui Prim Ministru Emil BOC;
- Secretariatului General al Guvernului;
- Compartimentul Social-Sanatate din cadrul Cancelariei Primului Ministru;
- Parlamentului Romaniei, pe comisii de specialitate
:
* Camera Deputatilor - Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea coruptiei si petitii
* Camera Deputatilor - Comisia pentru drepturile omului
* Camera Deputatilor - Comisia pentru munca si protectie sociala
* Camera Deputatilor - Comisia pentru sanatate si familie
* Senat - Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea coruptiei si petitii
* Senat - Comisia pentru egalitatea de sanse
* Senat - Comisia pentru munca, familie si protectie sociala
* Senat - Comisia pentru drepturile omului
* Senat - Comisia pentru sanatate publica

V. CONTACTE

Grupul de initiativa «SOS Infertilitatea» poate fi contactat astfel :

Pe forumul Desprecopii.com : https://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=131136
si
https://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=124726

Mail: infertilitatea@yahoo.com
Pagina web: https://infertilitateaesteoboala.wordpress.com/

Sprijinul celei mai mari comunitati online a parintilor si aspirantilor la aceasta categorie: Desprecopii.com

Aspirantele de pe forumul Desprecopii.com sunt hotarate sa-si continue demersurile. Daca aveti vreo idee, daca aveti nevoie de sprijin emotional sau de o vorba buna, puteti deveni membru al comunitatii aspirantelor aici.

Articol realizat de membrii forumului Desprecopii.com, ianuarie 2009
Toate drepturile rezervate. Desprecopii.com

 Forum recomandat

 Asteptand un ingeras in viata noastra !
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!

 Metode de tratare a infertilitatii

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Comunitate

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII