Ducem copiii la cresa sau angajam o bona?

Ducem copiii la cresa sau angajam o bona?

Ducem copiii la cresa sau angajam o bona?

Mamele care lucrează pot respira uşurate atunci când își lasă copiii la creşă.


Copiii care merg la creşă se comportă mai bine și au mai puține probleme emoționale decât cei care au fost îngrijiţi la domiciliu de către familie sau altcineva, a descoperit un studiu.

- veți citi:
Copiii prosperă într-un mediu de creşă
Unul din șase copii a prezentat probleme de comportament
10 moduri de a sarbatori prima zi de gradinita
Prima zi de gradinita: nelinisti si sfaturi

Copiii invata o serie de abilităti la creșă

Copiii care merg la cresa isi fac mai usor prieteni si au mai multe abilitati sociale decat micutii care stau acasa cu o babysitter sau cu bunicii.

In Romania, Cresele primesc, in general, copii de la varsta de un an sau chiar mai micuti. Gradinitele particulare primesc copii de la 2-3 ani, in timp ce cele de stat ii primesc de la 3 ani, o conditie obligatorie fiind sa nu mai poarte scutec. La gradinitele particulare nu exista aceasta conditie.

Cercetătorii consideră că jocul mai stimulativ, mai mult timp petrecut la lectură, respectarea regulilor de la o vârstă fragedă și obținerea laudelor înseamnă că ei prosperă într-un mediu de creşă.

Un studiu francez efectuat pe 12.428 de copii până la vârsta de trei ani a comparat copiii care au mers la o grădiniţă sau la o creşă cu copiii care au stat acasa cu persoane care au avut grija de ei.

Studiile anterioare au sugerat că înscrierea timpurie a copiilor la creşă poate stimula limbajul și abilitățile de gândire ale copiilor și le poate îmbunătăți performanța academică. Noul studiu a vrut să testeze impactul potențial pe care îl au formele de îngrijire formală asupra comportamentului, de la o vârstă fragedă.

Cercetătorii au descoperit că micutii care merg la cresa au mai puține șanse să prezinte probleme emoționale și comportamentale mai târziu în copilărie și mai multe șanse să aibă abilități sociale mai bune, iar că cei care au fost îngrijiți de o bonă prezentau cele mai multe şanse să aibă probleme de comportament atât la băieți, cât și la fete.

Unul din șase copii a prezentat probleme de comportament

Oamenii de știință de la Institutul de Epidemiologie și Sănătate Publică din Paris,  au urmărit dezvoltarea emoțională a copiilor de la naștere până la vârsta de opt ani.

Părinților li s-au adresat o serie de întrebări despre problemele comportamentale și emoționale ale copiilor lor la trei, cinci și jumătate și opt ani; întrebările priveau şi orice dificultăți în a-şi face prieteni, hiperactivitate, atenție slabă, comportament și abilități sociale.

Părinţii au fost întrebaţi şi cu privire la tipul de îngrijire care a fost oferit copiilor atunci când aceştia aveau vârsta de patru, opt și respectiv 12 luni, dar şi când aveau doi și trei ani.

Mai mult de patru copii din zece (44,5%) au fost îngrijiți de bone, în timp ce un sfert (26%) a mers la grădiniță, la creşă sau la un centru de îngrijire de zi a copiilor și doar mai puţin de o treime (30%) au fost îngrijiți de familie sau prieteni. Aproximativ unul din șase copii a prezentat probleme de comportament ce a inclus hiperactivitate și atenție redusă, în timp ce un număr similar a fost găsit cu probleme emoționale. Mai puţin de șapte la sută aveau dificultăți în a-și face prieteni, în timp ce despre 13% s-a considerat că au abilități sociale slabe.

Analiza a arătat că cei care au primit îngrijire formală aveau mai puține șanse să aibă probleme emoționale și comportamentale și aveau mai multe șanse să aibă abilități sociale mai bune decât cei care au fost îngrijiți de familie sau prieteni.

Cercetătorii au descoperit că acei copiii îngrijiți de bone erau cei mai predispuși la probleme de comportament.

Acest studiu a constatat că, în ansamblu, copiii ale căror mame au mers la facultate i care aveau o bună stare de sănătate mintală au beneficiat cel mai mult de pe urma instituţiilor de îngrijire formală a copiilor.

Potrivit constatărilor publicate online în Jurnalul de Epidemiologie și Sănătate Comunitară, băieții care au mers la creşă prezentau mai puține probleme emoționale, iar cei îngrijiți de o bonă prezentau mai multe probleme de comportament. Cercetătorii sugerează că fetele, în special, au beneficiat mai mult de pe urma cadrului mai formal, deoarece sunt mai predispuse să fie timide, nervoase sau supărate.

Autorii au concluzionat: "Accesul la îngrijirea copiilor de înaltă calitate în primii ani de viață poate îmbunătăți dezvoltarea emoțională și cognitivă a copiilor, poate preveni dificultățile emoționale de mai târziu și poate promova comportamente pro-sociale".

In final

Decizia de a da copilul la cresa, la gradinita sau de a-l lasa cu bona, daca nu ai ocazia sa apelezi la bunici, tine de fiecare familie in parte si e nevoie s-o luati tinand cont de toate detaliile descrise mai sus. Odata ce ati luat decizia sa-l dati pe copil la cresa sau la gradinita, urmatorul pas este sa gasiti cel mai potrivit loc pentru copil si sa va pregatiti de procesul de acomodare. 

10 moduri de a sarbatori prima zi de gradinita

Prima zi de gradinita a copilului tau vine mai repede decat credeai. Insa, cu aceasta ocazie cu adevarat memorabila, pot aparea si un intreg val de emotii. Activitatile speciale inainte si dupa prima zi de gradinita ii vor oferi copilului momente memorabile si o perspectiva pozitiva.

Iata 10 activitati cu care il puteti ajuta sa simta gradinita ca pe un eveniment frumos si cu care il veti ajuta sa perceapa gradinita ca o noua faza a vietii plina de satisfactii, mai degraba decat o separare infricosatoare citeste mai departe aici >

Despre gradinita, mai cititi

Ai grija cu cine iti lasi copiii acasa!
3 ani: Varsta mersului la gradinita
Timiditatea: cum sa ii ajutam?
3 ani: ramas bun pruncie, bine ai venit copilarie!
Mersul la gradinita reduce riscul de cancer la copii
Buna dimineata draga gradinita
Gradinita pentru copiii cu sindromul Down
Copiii, obligatoriu la gradinita.

Prima zi de gradinita: nelinisti si sfaturi

Prima zi de gradinita este un eveniment major in viata prescolarilor si a parintilor lor. Este o zi care, cu siguranta nu va fi uitata niciodata. Cei mai multi parinti sunt ingrijorati despre cum se va comporta copilul lor in prima zi de gradinita.

Se va obisnui destul de repede sau va  face probleme? Ingrijoarea este un lucru normal, dar aceasta trebuie insa bine ascunsa, pentru a nu  afecta si copilul. Iata cateva sfaturi de la Desprecopii - despre cum trebuie sa va pregatiti pentru acest moment.

Forumul de GRADINITE

Pentru multe intrebari, studii critice ale gradinitelor si experientele sincere ale parintilor cu aproape toate gradinitele din Bucuresti si multe orase ale tarii, studiati cu atentie forumul Desprecopii.com la - sectiunea GRADINITE.

Acolo veti gasi cele mai complete informatii independente despre gradinitele din Romania - cu detalii despre educatoare, mancare, educatie si conditii de igiena.

 

autor: redactor Desprecopii - © toate drepturile rezervate Desprecopii.com 2019

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Gradinita

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII