Testarea funcției tiroidei în timpul sarcinii: hormonii TSH și FT4 - sfatul medicului (VIDEO)

Testarea funcției tiroidei în timpul sarcinii: hormonii TSH și FT4 - sfatul medicului (VIDEO) | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

În timpul sarcinii, dozarea în sânge a TSH (hormonul de stimulare tiroidiană) și a FT4 (free T4, fracția liberă a tiroxinei - T4) reprezintă teste importante, utilizate în diagnosticul și monitorizarea afecțiunilor glandei tiroide.

✔ Doamna Dr. Mihaela Dinescu, Medic Primar Laborator Clinic, Synevo România, ne explică într-un material video rolul tiroidei pentru sănătatea sarcinii și funcțiile hormonilor TSH și FT4.

Monitorizarea tiroidei în timpul sarcinii: hormonii TSH și FT4 și sarcina

Dozarea în sânge a TSH (hormonul de stimulare tiroidiană) și a FT4 (free T4, fracția liberă a tiroxinei - T4) reprezintă teste importante, utilizate în diagnosticul și monitorizarea afecțiunilor glandei tiroide.

TSH este un parametru foarte specific și sensibil pentru controlul funcției tiroidiene, având valori scăzute în cazul funcționării în exces a tiroidei (hipertiroidie) și valori crescute în cazul deficitului funcțional (hipotiroidie).

FT4 (tiroxina liberă) este forma biologic activă a hormonului tiroidian T4 (tiroxină), determinarea sa fiind utilă nu numai în diagnosticul afecțiunilor tiroidiene, dar și în verificarea răspunsului terapeutic.

tiroida sarcina

În timpul sarcinii au loc numeroase modificări fiziologice hormonale care pot influența funcția tiroidiană.

În cazul gravidelor, HCG (gonadotropina corionică – hormonul detectat în urină prin testul de sarcină) stimulează secreția de hormoni tiroidieni, determinând scăderea TSH-ului în primul trimestru de sarcină. La unele femei poate apărea hipertiroidism subclinic tranzitoriu, iar TSH prezintă o tendință de scădere ușoară pe parcursul sarcinii.

Valori de referință ale TSH: puteți găsi AICI

Estrogenul, principalul hormon feminin, crește nivelurile proteinelor care transportă hormonii tiroidieni în sânge, însă valorile FT4 rămân nemodificate.

Pentru făt, hormonii tiroidieni sunt esențiali dezvoltării organismului

În primele 10-12 săptămâni de sarcină, produsul de concepție este total dependent de hormonii tiroidieni produși de mamă. La finalul primului trimestru, tiroida fătului începe să producă hormoni tiroidieni. Totuși, fătul rămâne dependent pe tot parcursul dezvoltării sale intrauterine de iodul asimilat de mamă din alimentație. Organizația Mondială a Sănătății recomandă un aport de 250 micrograme de iod pe zi, pe tot parcursul sarcinii.

Patologia tiroidiană este reprezentată fie prin funcționarea deficitară - hipotiroidie, fie prin funcționarea în exces - hipertiroidie, și este întâlnită destul de frecvent în cazul femeilor care își doresc o sarcină sau sunt însărcinate.

Este extrem de important ca aceste modificări ale funcției tiroidiene să fie diagnosticate în cazul femeilor însărcinate, mai ales că, netratate, se asociază cu multe complicații precum: infertilitate, risc crescut de avort spontan sau naștere prematură, hipertensiune arterială, restricție în creșterea intrauterină, deficit neurocognitiv la făt.

  Mergi la recoltare în oricare dintre locațiile Synevo și solicită cardul de fidelitate - Synevo. Synevo continuă campania de fidelizare a clienților prin oferirea unui card de fidelitate cu discount de 10% la achiziția analizelor solicitate direct din centrele de recoltare.

Când este necesară testarea hormonilor tiroidieni?

Întrucât prevalența globală a afectării tiroidiene este relativ scăzută, nu se recomandă screening tiroidian universal înainte sau în timpul sarcinii.

Cu toate acestea, când este necesară evaluarea tiroidiană (dozare TSH/FT4) în sarcină?

Se recomandă evaluarea clinică și dozarea TSH și FT4 pacientelor care:

♦ plănuiesc o sarcină;
♦ recurg la tehnici de reproducere asistată sau se află în primul trimestru de sarcină și prezintă următorii factori de risc:

♦ Istoric de hipo/hipertiroidism;
♦ Tratament cu hormoni tiroidieni sau antitiroidiene de sinteză, ori simptome/semne de disfuncție tiroidiană;
♦ Gușă sau istoric de titru ATPO crescut (anticorpi antitiroid-peroxidază);
♦ Antecedente de iradiere în zona cap/gât sau chirurgie tiroidiană;
♦ Vârsta peste 30 de ani;
♦ Diabet zaharat tip 1 sau alte boli autoimune;
♦ Istoric de avort spontan;
♦ Naștere prematură sau infertilitate;
♦ Sarcini anterioare multiple;
♦ Istoric familial de disfuncție tiroidiană;
♦ Obezitate grad 2;
♦ Utilizarea de medicamente care conțin iod sau litiu, sau administrarea recentă de substanță de contrast iodată;
♦ Deficit moderat sau sever de iod (în cazul pacientelor care provin din zone cu deficit de iod).

Hipotiroidismul în sarcină, nediagnosticat sau netratat, poate produce: anemie maternă, miopatie, insuficiență cardiacă, preeclampsie sau hemoragie post-partum

Pentru făt, hormonii tiroidieni sunt esențiali

Screening-ul neonatal include obligatoriu dozarea hormonilor tiroidieni: TSH si FT4

Pentru făt, hormonii tiroidieni sunt esențiali, în principal pentru dezvoltarea cerebrală. Copiii născuți cu hipotiroidism congenital pot prezenta tulburări cognitive și neurologice grave dacă afecțiunea nu este diagnosticată și tratată imediat după naștere. Din acest motiv, screeningul neonatal cuprinde obligatoriu dozarea hormonilor tiroidieni.

Având în vedere complexitatea mecanismelor hormonale, atât în situații fiziologice (cum este sarcina), cât și în cazul existenței unor disfuncții tiroidiene, se recomandă evaluarea funcției tiroidiene prin dozarea principalilor hormoni: TSH și FT4, pentru un diagnostic precoce, un tratament eficient și prevenirea complicațiilor materne sau a afectării nou-născutului.

Valori de referință ale FT4: puteți găsi AICI 

 autor: Desprecopii © 2025
Realizat cu contributia doamnei DR. MIHAELA DINESCU, Medic Primar Laborator Clinic, Synevo Romania
Toate drepturile rezervate Desprecopii.com

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII