Importanța cărților ilustrate pentru copii și 3 titluri magice care ne-au fascinat serile

Importanta cartilor ilustrate pentru copii si 3 titluri magice care ne-au fascinat serile

Îți mai amintești cărțile ilustrate care ți-au adus prima oară bucurie? Cele care ți-au fost citite înainte de a putea citi de unul singur sau cele care ți-au aprins imaginația și te-au dus pe tărâmuri magice? Când te gândești la aceste povești, ce vezi?

Cei mai mulți dintre noi s-ar putea să vadă personajele preferate sau atmosfera feerică a cărților din copilărie. Vedem ilustrațiile care prind viață în amintirile noastre, și asta vrem să le transmitem și copiilor noștri. Tocmai din acest motiv, pe lângă beneficiile cărților ilustrate pe care le vom detalia în acest articol, vrem să vă recomandăm și 3 cărți (4+) absolut minunate de la Humanitas Junior - cărți ilustrate cu coperți cartonate, care vor capta instant atenția celor mici.

Imaginile dintr-o carte ilustrată dau viață paginilor

Cărțile cu imagini aduc beneficii extraordinare copiilor care se află în stadiile incipiente de dezvoltare a abilităților de citire. Ilustrațiile care însoțesc textul oferă instrumente neprețuite care îi ajută pe copii să-și dezvolte înțelegerea, fluența, vocabularul și alte abilități fundamentale de alfabetizare.

Stând și ascultând o poveste fără să vorbească (cu excepția cazului în care sunt întrebați), copiii dezvoltă abilități critice de ascultare.

De asemenea, ilustrațiile nu sunt doar decor pentru text. Ele sporesc povestea și emoțiile. Contextul încurajează copilul să se întoarcă la diferite imagini din nou și din nou, observând lucruri noi, posibile subploturi secundare care sunt povestite doar în imagini sau reies din emoțiile și interacțiunile personajelor.

Iată doar câteva beneficii importante pe care cărțile ilustrate le aduc copiilor care învață să citească, dar și 3 cărți pe care nu doar ei, ci și voi, părinții, le veți îndrăgi de la prima atingere, așa cum am făcut-o și noi.

Cărțile ilustrate dezvoltă abilitățile lingvistice

Pe măsură ce copiii încep să vorbească și să construiască propoziții, învață să recunoască sunete și tipare în limbajul vorbit, lucru ce servește drept bază pentru învățarea citirii. Ei pot începe să repete pasaje din cărțile lor ilustrate preferate, apoi pot continua să creeze propriile rime sau povești similare.

Incredibilul Sylvester”, de Dana Kaveli, este o carte uimitoare, o carte ilustrată care ajută la dezvoltarea conștientizării fonologice, fiind recomandată copiilor începând de la vârsta de 4 anișori. Sylvester, un șoricel gri, care doarme într-un baschet în casa unui băiețel pe nume Tim, se simte foarte singur pentru că oamenii nu doresc să se împrietenească cu el, un biet șoricel. Astfel, a ajuns să-și dorească să fie orice altceva: o pasăre, o floare, ba chiar și o pară!

Într-o bună zi, Sylvester se trezește în acordurile unei muzici fără seamăn. Era Tim, care cânta la vioară, iar melodia minunată și dorința de-a cânta și el au fost de-ajuns să-l facă pe șoricel să-și meșterească singur un instrument pe măsura lui, dintr-o cheiță, și să iasă din ascunzătoare. Cei doi au început să exerseze și să-și petreacă timpul împreună, așa cum fac doar cei mai buni prieteni.

O poveste înduioșătoare despre bucuria de a fi tu însuți, despre încrederea în forțele proprii și despre prietenia adevărată, care se naște atunci când împărtășești cu ceilalți aceleași pasiuni și aceleași visuri.

Este o carte subțirică, de numai 40 de pagini, perfectă pentru a capta și a menține atenția celor mai mici preșcolari.

La un nivel elementar, cărțile cu ilustrații îi ajută pe copii să înțeleagă că toate cuvintele transmit sens - conectând imaginile din carte cu respectivele cuvinte de pe pagină. Copiii vor verifica imaginile de pe pagină pentru cunoștințe de fundal sau indicii contextuale pentru dezvoltarea vocabularului. Ei chiar folosesc imaginile pentru a afla numele unor obiecte noi.

Puteți întreba un copil: „Poți să-mi arăți unde este cheița pe această pagină?” sau „Cu ce literă începe cuvântul (numele) Tim?

Sunt multe de învățat pe drumul spre a deveni un cititor priceput

Alături de secvențiere și rezumat, există multe alte abilități esențiale pe care copiii trebuie să le stăpânească pentru a înțelege textul pe care îl citesc: construirea propozițiilor, rezolvarea problemelor, compararea și contrastarea, concluziile, deducerea.

Cărțile bogate în ilustrații și fotografii le oferă multe beneficii copiilor,ajutându-i la îmbunătățirea înțelegerii lecturii. De exemplu, imaginile oferă indicii vizuale care-i ajută să descopere mai multe despre o poveste, arată expresii, detalii nescrise, decor și context care-I ajută să compare, să „citească printre rânduri” pentru a găsi un sens care ar putea să nu fie menționat în mod explicit în text.

12 luni magice” (sau “Povești despre minunile anului”), de Katerina Kulik, este o povestioară simpatică despre câțiva prieteni care trăiesc fiecare lună a anului văzând frumosul. Este o carte, care dincolo de frumusețea și de plăcerea de a o răsfoi și de a o privi din prima clipă, ne oferă o mostră de înțelepciune, aratându-ne că nu există zile bune și zile rele, zile frumoase și zile urâte, luni frumoase și luni urâte... pentru că fiecare lună a anului nu este altceva decât un interval care poate deveni magic și plin de frumusețe.

Împreună cu Ursul, Iepurașul și Ariciul, eroii acestei călătorii fără seamăn prin anotimpuri, cei mici vor înota în mări de păpădie, vor vedea cum zboară visele, vor bea o cană de ceai care încălzește nu numai mânuțele, ci și gândurile și chiar mai multe decât atât: vor învăța să privească cu atenție lumea fremătând de viață și să descopere minunățiile naturii înconjurătoare, de care ne bucurăm cu toții în fiecare zi, în fiecare luna, în fiecare an.

Însorite, amuzante, tandre, poveștile despre cei trei prieteni nedespărțiți ne servesc, în cuvinte simple, importante lecții de viață, anume că ar trebui să trăim din plin fiecare clipă și că avem motive să sărbătorim în fiecare zi!

Copiii exersează capacitatea de a înțelege ceea ce au citit

Prin organizarea secvenței evenimentelor dintr-o poveste, copiii își pot exersa capacitatea de a înțelege ceea ce au citit. Stăpânirea acestei abilități începe cu identificarea începutului, mijlocului, sfârșitului și rezumarea evenimentelor-cheie care au loc (în ordine) de-a lungul poveștii.

Ajutoarele vizuale și ilustrațiile le reamintesc micilor cititori ce s-a întâmplat pe parcursul poveștii și le susțin capacitatea de a repeta cu încredere evenimentele-cheie. În plus, cărțile bogate în ilustrații încurajează copiii să facă predicții și inferențe despre ceea ce se va întâmpla în continuare. Ei pot asocia cuvintele și expresiile cu elementele de decor prezentate în imagini pentru a face o presupunere informată despre ceea ce urmează în poveste.

În nou volum apărut la Humanitas Junior, Poveștile Bufniței. Insula libertății”, de Eric-Emmanuel Schmitt, este expusă foarte bine noțiunea de libertate în diferite ocazii, iar ilustrația este magnifică, ușoară și în culori foarte frumoase.

În această carte îi vom cunoaște pe Lily și Danilo, doi iepurași sătui să-și asculte părinții care le impun o mulțime de reguli în loc să-i lase să facă ce vor ei. Dar putem fi oare liberi fără să ținem cont de cei din jur?

Pentru a-i ajuta să înțeleagă cât prețuiește libertatea și ce însemnătate au regulile într-o comunitate, înțeleapta bufniță Minerva le servește o importantă lecție de viață: o excursie pe o insulă unde toată lumea trăiește după bunul plac. Bufnița Minerva este ghidul acestei serii. Ea îi invită pe toți copiii să reflecteze, să-și pună întrebări, să experimenteze și să gândească cu mintea lor.

Pe măsură ce veți citi cartea, probabil că amândoi veți extrage o consecință, o informație specifică, dintr-o descriere de stare dată. Tocmai din acest motiv, minunatele cărți din seria Poveștile bufniței sunt grăunțe de înțelepciune atent distilate de Eric-Emmanuel Schmitt pentru a le explica celor mai tineri cititori concepte-cheie precum curajul, libertatea, respectul și pentru a-i ajuta să crească frumos. Perspicace și distractivă, morala poveștii transmite un mesaj puternic despre importanța de a ne comporta civilizat în societate.

Și nu uitați, luați pauze pentru a pune întrebări: „De ce crezi că iepurașului și surorii lui nu le-a plăcut pe insula Libertății?” sau „Ce cred acum cei doi frați despre reguli?”.

Arta și poveștile au rolul de a ne aduce împreună

Când te gândești la cartea ta preferată din copilărie, ce îți vine în minte? S-ar putea să vezi un pește strălucitor în culorile curcubeului sau un copac care dă totul în numele afecțiunii dezinteresate. Poate vezi personajele tale preferate sau decoruri din altă lume.

Ilustrațiile unei cărți pot fi încântătoare, distractive și inspiraționale. Acestea pot spune o poveste a lor. Mulți dintre noi ne amintim cărțile ilustrate drept cărțile care ne-au făcut pentru prima dată să ne îndrăgostim de lectură.

Cărțile ilustrate explorează și subiecte dificile, cum ar fi frica, durerea, asumarea riscurilor, formarea prieteniilor, autocontrolul și multe altele. Aceste cărți oferă copiilor prilejuri de a explora subiecte provocatoare într-un format care le este accesibil.

În plus, un lucru foarte important pe care trebuie să-l adăugam este că „Incredibilul Sylvester“, de Dana Kaveli și “12 luni magice”, de Katerina Kulik, sunt cărți bilingve, care să-i bucure atât pe copiii români, cât și pe copiii ucrainieni, pentru că arta și poveștile au acest dar, rol pe lume de a ne aduce împreună. Despre asta sunt poveștile, despre puterea artei de a uni ținuturi și oameni care altminteri nu au multe în comun.

Super reducere la super cărți

Și pentru a vă putea bucura mai mult de aceste 3 cărți absolut minunate, vă anunțăm că le puteți achiziționa în perioada 3 - 5 februarie, cu o reducere de 25% pe site-ul libhumanitas.ro.

Incredibilul Sylvester, de Dana Kaveli - 25.50 lei (preț redus) 

12 luni magice, de Katerina Kulik - 24 lei (preț redus) 

Poveștile Bufniței. Insula libertății, de Eric-Emmanuel - 27.75 lei (preț redus) 

Nu ratați oferta și pregătiți-i o surpriză micului cititor în devenire. Vă garantăm că serile vor fi un motiv în plus ca puiul să se ghemuiască în brațele voastre, ascultând cu interes și fascinație poveștile.

Cărți pentru copii pe libhumanitas.ro

Descoperă selecția amplă de Carte pentru copii din librăriile Humanitas

Bucuria răsfoirii cărților va rămâne mereu în sufletele pasionaților de lectură. Poți să creezi această bucurie și copiilor tăi!

Dacă încă din copilărie aceștia se îndrăgostesc de literatură, ei vor citi toată viața! Cărțile aduc zâmbete, stârnesc imaginația, creativitatea și diverse alte trăiri și emoții, îmbogățind astfel experiența noastră de viață și contribuind la dezvoltarea noastră ca oameni.

Cumpara online eficient si in siguranta

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️