Alergia la alune


Alte stiri

Alergia la alune se trateaza cu…alune, spun specialistii. Cu o aluna consumata zilnic si crescand treptat doza, sporeste gradul de toleranta al copiilor la acest aliment, metoda putand fi considerata un tratament al acestui tip de alergie, au aratat doua studii recente.

 

Cinci copii carora li s-a interzis intotdeauna sa manance alune sau unt de alune, dar si orice alt aliment in componenta caruia intra alunele, au scapat de aceasta alergie tratand-o, paradoxal, tocmai cu alune, spun cercetatorii de la Academia Americana de Alergologie, Astm si Imunologie.

 

De asemenea, cercetatorii de la Centrul Medical Universitar Duke si de la Spitalul de Copii Arkansas au observat ca se poate crea o toleranta pe termen lung la copiii care prezinta alergii la alune, prin inregistrarea unor indicatori imunologici.

 

"La inceputul studiului, participantii nu puteau tolera nici macar o cantitate infima (1-6) alune. Dupa numai sase luni, aceiasi subiecti puteau manca si intre 13 si 15 alune, fara sa aiba vreo reactie alergica", a precizat Wesley Burks, medic-sef al sectiei de Alergie si Imunologie Pediatrica a Spitalului Duke.

 

Noua dintre cei 33 de copii participanti la cercetare au fost supusi unei terapii zilnice pe o perioada de doi ani si jumatate. In tot acest timp, in mancarea lor a fost presarata o pudra de alune, pentru inceput in doze mici (1 miime dintr-o aluna), pentru ca, zece luni mai tarziu, sa se ajunga la echivalentul a 15 alune.

 

Astfel, in urma acestei cure, cinci dintre copii au oprit tratamentul, intrucat dezvoltasera toleranta la alune, iar alti patru au sistat cura deoarece organismul lor s-a aratat, in continuare, intolerant.

 

"Se pare ca acesti copii au scapat de alergii, fapt care da sperante tuturor parintilor ai caror copii se confrunta cu astfel de problema. In curand vom avea un tratament concret si sigur care va stopa alergiile la diferitele tipuri de alimente", a spus Burks.

 

Aproximativ patru milioane de persoane din SUA sufera de alergii alimentare, dintre care, cel mai des intalnite sunt cele la mancarurile care contin alune si derivate din acestea. In astfel de cazuri, chiar si ce mai mica expunere la un asemenea aliment poate provoca o reactie alergica.

 

Nu exista inca un tratament oficial aprobat pentru alergii, iar Duke afirma ca aproximativ 150 de persoane mor anual, numai in statele Unite, doar din cauza alergiilor cauzate de alune. La sfarsitul anului 2007, numarul copiilor care au intoleranta la diverse alimente a crescut cu 18 procente, la trei milioane, anunta Centrul american de Prevenire si Control al Bolilor.

 

Intr-un studiu separat, realizat de cercetatorii de la Spitalul de Copii din Arkansas, subiectilor fie li s-a administrat tratamentul experimental cu praf de alune, fie au fost tratati cu placebo. Rezultatele au aratat ca, in cazul copiilor carora li s-a administrat placebo, simptomele alergiei au fost imediate, in timp ce copiii care au fost supusi tratamentului cu praf de alune au putut, in timp, sa consume pana la 15 bucati din acest fruct, fara a dezvolta vreun simptom al alergiei.

 

In ciuda rezultatelor favorabile obtinute, specialistii avertizeaza atat pe doctori, cat si pe parinti sa nu incerce sa aplice singuri tratamentul, motivand ca studiile au fost facute sub stricta supraveghere medicala, iar sensibilitatea persoanelor alergice la alune este atat de mare, incat cea mai mica greseala le poate fi fatala.

 

"Odata ce copilul este diagnosticat cu alergie alimentara, cel mai indicat este sa se evite consumarea alimentului respectiv. Va trebui sa asteptam ca studiile sa fie definitivate si, astfel, sa aflam daca tratamentul este sigur si terapia poate fi aplicata pe o perioada mai mare de timp", spune Burks.

 

Sursa: stire preluata de pe www.evz.ro
 
Va recomandam sa mai cititi si:
 
 Dosarul cu bolile copilului
> Boala zgarieturii de pisica
> Scarlatina
> Urticaria
> Boala celiaca
> Riscurile si beneficiile vaccinurilor: 10 intrebari frecvente si raspunsurile lor
> Cum sa-ti aperi copilul de tusea seaca
> Boala a cincea, eritemul infectios sau boala obrajilor palmuiti
> Fibroza chistica la copil
> Ce este de fapt tusea seaca?
> Hipospadias la copil
... dosarul complet aici
Sanatatea familiei (lucruri care ne privesc pe toti)
> Concediul de vara al familiei, sfaturi si recomandari de sanatate
> Infectia cu e.coli
> Totul despre alergii
> Gripa porcina
> Alergenii din jurul nostru
> Arsurile solare, tratamente la indemana
> 10 probleme jenante ale pielii – si remediile lor
> Formularul E112 - ghid pentru obtinerea si completarea sa
> Cum se construieste un dosar medical pentru aprobare formular E112
> Canicula: sfaturi de urmat pe timp de canicula
> Boala Lyme (Borelioza)
> Infectiile transmise de animalele de companie (de casa)
> Importanta protejarii copiilor de fumatul pasiv
> Muscaturile de paianjen si scorpion
> Telefonul mobil in atentie


Vezi alte stiri