Alimentația nesănătoasă in timpul sarcinii. Iată ce efecte are și ce legatură are cu genele copilului

Alimentatia nesanatoasa in timpul sarcinii. Iata ce efecte are si ce legatura are cu genele copilului

Alimentația nesănătoasă in timpul sarcinii. Iată ce efecte are și ce legatură are cu genele copilului

O alimentație nesănătoasă a viitoarei mămici poate altera permanent celulele fătului și a generațiilor viitoare. Medicii recomandă femeilor insărcinate să NU mănânce pentru doi și să evite junk food-ul bogat in grăsimi.

→ Iată ce trebuie sa stii despre alimentatia NESĂNĂTOASĂ in timpul sarcinii: efecte și legatura cu genele copilului in formare.

- despre alimentatia ne-sanatoasa in timpul sarcinii, veti citi:
Alimentatia mamei din timpul sarcinii, cruciala pentru sanatatea copilului
O alimentatie nesanatoasa poate modifica permanent celulele unui nou nascut
O alimentatie nesanatoasa poate afecta genele viitoare
O graviduta nu trebuie sa manance pentru doi
Greutatea in timpul sarcinii: cat este sanatos si cat nu
 Despre alimentatia sanatoasa in timpul sarcinii va recomandam sa cititi neaparat
Scrie un jurnal de sarcina si vei primi Geanta Bebelusului 
Socializeaza cu alte gravidute ca tine 
Urmareste fiecare episod din Sarcina pe Saptamani 
Hai in Comunitatea Gravidutelor inteligente 
Forumul Odiseea sarcinii

Alimentatia mamei din timpul sarcinii, cruciala pentru sanatatea copilului

O alimentatie nesanatoasa a viitoarei mamici poate altera permanent celulele fatului si a generatiilor viitoare. Medicii recomanda femeilor insarcinate sa nu manance pentru doi, si sa evite junk food-ul bogat in grasimi.

Femeile insarcinate care consuma alimente grase pot creste sansele ca fiicele sau chiar nepoatele lor sa dezvolte mai tarziu cancer de san.

 

O alimentatie nesanatoasa poate modifica permanent celulele unui nou nascut

Cercetatorii cred o dieta nesanatoasa poate modifica permanent celulele unui copil nenascut - si a generatiilor viitoare. Acest lucru sugereaza ca o alimentatie sanatoasa in timpul sarcinii ar putea reduce nivelurile de cancer de san, cancerul cel mai frecvent al femeilor in Europa. (afecteaza una din zece femei).

Oamenii de stiinta de la Universitatea Georgetown din Washington DC, USA -  au incercat pe soarecii gestanti ambele tipuri de diete, cea normala si cea cu un continut ridicat de grasime. Chiar daca au avut parte de o alimentatie normala, puii soarecilor supusi dietei grase s-au dovedit a avea un risc mai mare de a dezvolta tumori la san.

O alimentatie nesanatoasa poate afecta genele viitoare

O alimentatie cu grasimi este legata de nivelul mai ridicat de estrogen , hormonul sexual feminin. Un alt grup de soareci caruia i-a fost administrat o dieta bogata in grasimi, caruia i s-au dat, de asemenea, si suplimente de estrogen, a avut afectate urmatoarele trei generatii.

Rezultatele nu au fost inca confirmate la om, dar medicii sunt de parere ca ce mananca sau la ce se expune o mama in timpul sarcinii, poate creste riscul ca fiica ei sa dezvolte cancer la san.

Descoperirile recente confirma riscul crescut de dezvolatare a acestei afectiuni poate fi transmis generatiilor viitoare, pana la stra-stra nepoate, fara expuneri suplimentare. Acest studiu este important, deoarece ne poate ajuta la intelegerea originilor unor forme de cancer de san.

Cancerul de san este des intalnit in cazuri familiale, dar fara origini genetice. In schimb, ei cred ca o dieta nepotrivita sau expunerile la substante chimice pot "activa sau dezactiva" in permanenta anumite gene pe parcursul unor generatii intregi, un proces numit Epigenetica.  Citeste Epigenetica, stiinta modificarilor genelor

Femelele soareci au fost imperecheate cu masculii din grupul aceluiasi regim alimentar, iar cercetarea sugereaza ca dieta tatalui poate creste, de asemenea, riscul de cancer de san - dar acesta este transmis prin mama. Toti puii au parut normali, dar cei expusi la diete bogate in grasimi au prezentat mai multi muguri terminali - structuri din tesutul mamar, legate de cancer (care se gasesc atat la om, cat si la soareci). Expusi unui agent cauzator de cancer, ei au dezvoltat mai multe tumori decat cei a caror mame au mancat sanatos.

Provocarea a fost sa intelegem procesul prin care dezvoltarea fetala poate afecta riscul de cancer la san, chiar 50 de ani mai tarziu. Aceste evenimente epigenetice apar in toate celulele fatului, inclusiv in celulele germinale care poarta codul genetic al generatiei urmatoare. Modificarile din codul genetic pot fi mostenite din generatie in generatie, asa ca, probabil, riscul de cancer mamar este, de asemenea, mostenit din generatie in generatie.

O graviduta nu trebuie sa manance pentru doi

alimentatie sarcina

Medicii recomanda femeilor insarcinate sa nu manance pentru doi, si evitarea junk food-lui bogat in grasimi, inlocuindu-le cu cinci portii de fructe si legume pe zi, o multime de cereale integrale din orez, paste si paine, si proteine din carne slaba, de pui si de peste, oua si legume uscate.

Sarah Williams, de la Cercetari asupra cancerului din Marea Britanie a declarat: "Acest studiu a fost efectuat la soareci, asa ca nu putem spune ca exista posibilitatea sa vedem aceste efecte secundare la oameni. Dar studiile de acest gen ne pot da indicii despre ce se antampla in spatele scenei atunci cand cancerul se dezvolta.

Pentru moment, nu stim daca dieta unei femei in timpul sarcinii poate afecta riscul de cancer la san al fiicei ei, dar femeile pot sa ia masuri in acest sens prin mentinerea unei greutati sanatoase, evitarea alcoolului si imbratisand un stil de viata activ.

Greutatea in timpul sarcinii: cat este sanatos si cat nu

Sarcina nu este un motiv pentru a manca pentru doua persoane. A castiga prea multe kilograme in plus in timpul sarcnii nu este sanatos nici pentru bebelusul din burtica si nici pentru nastere sau sanatatea post-natala a mamei. Iata care sunt normele pentru kilogramele acumulate in timpul sarcinii si cum se calculeaza greutatea ideala in timpul sarcinii.

Alimente de evitat in timpul sarcinii

In timpul sarcinii, o serie de alimente trebuiesc evitate sau consumate cu mare prudenta.

O mare atentie trebuie avuta la anumite branzeturi moi, scoici si peste crud dar si anumite sortimente de carne. Acestea pot fi contaminate cu o bacterie numita Listeria, care poate produce imbolnavirea grava - sau chiar moartea fatului.
Iata sfatul de la Desprecopii despre alimentele care trebuie evitate in timpul sarcinii: 

Despre alimentatia sanatoasa in timpul sarcinii va recomandam sa cititi :

Consumul de ficat in timpul sarcinii: ce e prea mult e toxic pentru fat
10 Alimente sanatoase pentru gravide
Alimentatia in sarcina, cheia protejarii bebelusului de eczeme
Ceaiurile din plante in perioada sarcinii: sfaturi importante
Efectul cafelei bauta de mama in timpul sarcinii asupra copilului
15 alimente care nu trebuie sa lipseasca din alimentatie in timpul sarcinii
Ce peste avem voie sa consumam in timpul sarcinii
Consumul de nuci si alune in timpul sarcinii
Suplimentele de fier in timpul sarcinii
Ceaiurile si sarcina
Plante interzise & nerecomandate in timpul sarcinii
Alimente de evitat in timpul sarcinii
Dietele fara carbohidrati – sunt sigure in timpul sarcinii?
Soia si sarcina
Acidul folic si sarcina: importanta, surse si dozare
Sarcina si homeopatia
Poftele in timpul sarcinii
Consumul de nuci si alune in timpul sarcinii
Femeile insarcinate si consumul de alcool - o problema controversata
Antibioticele si sarcina
Indulcitorii artificiali pot declansa nasterea prematura

 CITITI TOTUL DESPRE ALIMENTATIA SANATOASA IN TIMPUL SARCINII AICI.   

Momente cheie in sarcina

Momente cheie in sarcina
Miscarile fetale, primele semne ale bebelusului in burtica mamei
Sapte pacate riscante ale sarcinii care pot afecta sanatatea bebelusului din burtica
Primele batai de inima ale bebelusului din burtica

Descarca aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

► Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI

► Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de iulie 2022)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Milena Sadova - redactor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2023

documentare: webMD

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. Maria Alina
    Maria Alinatrimis la 18/5/2016

    E un site foarte bun. Mulțumesc celor care se ocupă de el, te ajută mult când ai o nelămurire. Mulțumesc încă odată și spor în ceea ce faceți!

    Raspunde la acest comentariu
  2. Maria Alina
    Maria Alinatrimis la 12/9/2015

    E un site foarte bun. Mulțumesc celor care se ocupă de el, te ajută mult când ai o nelămurire. Mulțumesc încă odată și spor în ceea ce faceți!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII