Dieta Zone – prezentare generala

Dieta Zone – prezentare generala

Dieta Zone – prezentare generala

  • Factorul cheie in dieta Zone este echilibrul hormonal pe care il obtineti mancand fiecare masa preparata cu atentie. Avand un plan de alimentatie care contine un raport echilibrat intre carbohidrati (40%), grasimi (30%) si proteine (30%), veti ajunge de fapt sa mancati alimente, care controleaza productia de insulina a organismului dumneavoastra.

Factorul cheie in dieta Zone este echilibrul hormonal pe care il obtineti mancand fiecare masa preparata cu atentie. Avand un plan de alimentatie care contine un raport echilibrat intre carbohidrati (40%), grasimi (30%) si proteine (30%), veti ajunge de fapt sa mancati alimente, care controleaza productia de insulina a organismului dumneavoastra. Aceasta inseamna ca nu este interzisa nici o masa sau gustare in dieta Zone si totusi puteti pierde din greutate si din masa de grasime a organismului in timpul acestei diete.

Pentru cei interesati de pierderea in greutate, la fel ca si pentru cei care doresc sa evite bolile cardiovasculare, diabetul si alte boli cronice, consumarea alimentelor care urmeaza retetele recomandate si urmarea dietei Zone este o necesitate.

Urmarea dietei Zone inseamna urmarea retetelor care au un continut redus de carbohidrati, in care proteinele nu domina carbohidratii. Aceasta le permite celor care tin regimul sa obtina mai multa energie din carbohidrati decat din proteine sau din grasimi.

Dieta Zone, spre deosebire de alte diete, insista pe urmarirea atenta a consumului de calorii in timpul regimului: o masa ce nu depaseste 500 de calorii si o gustare care nu depaseste 100 calorii sunt ideale pentru a ramane in cadrul regulilor dietei Zone.

Pierderea in greutate nu este singurul motiv de a urma dieta Zone. Exista numeroase beneficii suplimentare ale dietei Zone, cum ar fi o stare mai buna de sanatate, mai multa energie, o mai buna claritate a mintii. Numarul cetatenilor americani cu diabet de tipul II creste la rate alarmante, iar dieta Zone este perfecta pentru cineva care are diabet de tipul II. Datorita contintului ridicat de proteine si scazut de carbohidrati al programului de alimentatie, dieta Zone a fost implementata pentru a reduce si senzatia de foame si pulsiunea de a manca. Cele mai multe proceduri ale meselor dietei Zone sunt personalizate pentru fiecare individ, in functie de sex, nivelul de activitate si proportia de grasime a organismului. Fiecare masa sau gustare este calculata pe baza raportului 40-30-30, astfel ca organismul sa poata functiona la nivelul optim de performanta.

Dieta Zone incurajeaza consumul de alimente cum sunt legumele proaspete, fructele si nucile, legumele cu frunze verzi, consumarea unei cantitati suficiente de proteine si opt pahare de apa pe zi. Totusi, dieta Zone prefera grasimile mono-nesaturate celor saturate si recomanda insistent evitarea alimentelor procesate si a celor ce contin prea multa sare.

Modul in care dieta Zone face posibila pierderea in greutate: consumarea prea multor carbohidrati produce prea multa insulina, un hormon care indica organismului sa acumuleze nutrienti. Excesul de insulina face organismul sa converteasca acei carbohidrati in grasimi si sa-i depuna pe abdomen, coapse, fese sau in alte zone. Dar proteinele, care au efect contrar, stimuleaza secretarea de glucogen, care indica organismului sa elibereze carbohidratii stocati in ficat. Cand acesti carbohidrati sunt eliberati, creierul spune organismului ca rezervele sale de energie sunt pline si ar trebui sa incetati sa mancati. In consecinta, limitarea tipului de carbohidrati pe care ii mancati si echilibrarea lor cu circa 100 g de proteine cu continut redus de grasime la fiecare masa vor mentine echilibrul intre nivelurile de insulina si glucogen, tinand foamea sub control cu ajutorul unui numar mai mic de calorii. Rezultatul final: veti scapa de grasimea din organism si veti pierde in greutate. Aceasta este functionarea dietei Zone.

Ce aveti voie si ce nu in dieta Zone? Iata cateva sfaturi care folosesc o metoda de masurare din ochi.

Proteine
Sfat: Pentru a determina cantitatea de proteine din masa dumneavoastra, priviti-va mana. Cantitatea de proteine pe care ar trebui sa le consumati la fiecare masa ar trebui sa fie egala cu marimea si grosimea palmei dumneavoastra. In aceasta categorie intra carnea de pui, peste, vita, curcan, albusul de ou, branzeturile degresate, tofu, carnea de vitel sau carnea slaba de porc.

Carbohidrati
Sfat: Cand alegeti carbohidratii mai recomandabili, ca fructele sau legumele, dimensiunea portiei poate fi determinata strangand mainile in cei doi pumni. Cand alegeti carbohidratii mai putin recomandabili, cum sunt cei cu un nivel mai ridicat de zahar sau de amidon, folositi numai un pumn.

Grasimi
Sfat: Consumul de grasimi se masoara numai cu degetul, nu cu pumnul! Grasimile suplimentare adaugate la masa dumneavoastra sunt de dimensiunea varfului degetului mare. Aceasta categorie include untul si uleiul de masline.

Alimente permise
Sfat: Sunt permise zaharul in orice forma, painea, pastele, cartofii, orezul, diverse preparate din aluaturi, cerealele, sucurile, bauturile acidulate, alcoolul si alimentele sau bauturile care contin cafeina. Desi aceste alimente sunt permise, consumati-le cu moderatie, din cand in cand.

Fructe permise
Sfat: Desi nu exista alimente interzise in dieta Zone, fructele care au un continut ridicat de zahar si ar trebui consumate numai in cantitati limitate sunt: bananele, smochinele, prunele si strugurii.

Legume permise
Sfat: Unele legume trebuie mancate cu moderatie deoarece au un continut mai ridicat de zahar. Acestea sunt: cartofii, mazarea, morcovii si porumbul.

Masa de pranz
Sfat: Mancati carne de curcan, peste, vita, pui sau niste branza tofu deasupra unui pat de salata verde cu garnitura de legume si garnitura de salata (ulei si otet). Apoi mancati fructe proaspete. Folositi din nou masurarea din ochi.

Cina
Sfat: Mancati oricata salata doriti, cu o cantitate moderata de ulei si otet. In continuare, alegeti proteinele (pui, peste, vita, vitel, miel sau tofu cu continut redus de grasime). Daca vi se aduce un cos cu paine, in caz ca cinati la restaurant, refuzati-l. Daca cinati acasa, nu mancati paine. Legumele fierte sunt cele mai recomandabile. Luati un desert de fructe proaspete.

Alcoolul
Sfat: Daca alegeti sa beti alcool, este mai bine sa fi mancat deja inainte de a bea deoarece mancarea va reduce rata de absorbtie a zaharului in sange si va va ajuta sa pastrati sub control nivelul insulinei. Nu uitati ca va trebui sa mancati mai putini carbohidrati la acea masa daca doriti sa beti alcool.

Va recomandam sa mai cititi si:

Alimentatie sanatoasa
Secretul alimentatiei
Secretul alimentatiei - enzimele
Cel mai sanatos mod de a manca somonul
Logica darama din nou miturile culinare
Carbohidratii si tineretea
100 de alimente fara calorii
Scaderea nivelului de colesterol
Alimentele care va ajuta sa dormiti mai bine
Cafeaua ne ajuta sa traim mai mult
Cat este de nesanatos sa...
Salata verde - regina legumelor
Iaurtul - un aliment minune?
Vinul rosu, poate trata paradontoza?specialistul raspunde
Ce fel de paine sa mancam?
Magneziul previne infarctul
25 de secrete pentru o viata mai lunga
Vitaminele pilule: avertismentul specialistilor
Alimente miraculoase care mentin sanatatea
Bananele, un aliment perfect

Frumusetea: sfaturi si trucuri
Folositi-va buzele pentru a arata mereu tinere!
O piele frumoasa in sezonul rece
7 secrete ale frumusetii, sanatatii si longevitatii
Frumsetea de vara  10 sfaturi pentru un ten frumos si sanatos
Machiajul si riscurile de sanatate
La inceput de an, fiti frumoase ca starurile
Rimelul  un ingredient indispensabil pentru un machiaj perfect

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII