Cel mai sanatos aliment din lume

Cel mai sanatos aliment din lume

Cel mai sanatos aliment din lume

  • Viata unui editor nu consta intr-o existenta ostentativa asa cum v-ati putea astepta. In cele mai multe zile, stau in fata calculatorului de la 4:30 dimineata pina la 11 noaptea.

Viata unui editor nu consta intr-o existenta ostentativa asa cum v-ati putea astepta. In cele mai multe zile, stau in fata calculatorului de la 4:30 dimineata pina la 11 noaptea. Imi petrec zilele facand de toate, de la scrierea si editarea de articole, citind reviste, scriind scenarii, intervievand cei mai buni experti din lume si incercand sa gasesc continutul articolului pe care il doriti si de care aveti nevoie, care in acelasi timp, sa fie si educativ si de divertisment.

Imi place munca mea pentru ca sunt in masura sa ajut oamenii mai mult decat mi-am imaginat vreodata, si pentru ca invat ceva nou in fiecare zi. Dar multe dintre aceste revelatii provin din cele mai neasteptate locuri. Si asta este exact ceea ce s-a intamplat cu descoperirea mea recenta, si anume ceea ce cred eu ca ar putea fi cel mai sanatos aliment din lume.

Voi fi primul care admite ca "experimentul-ou" a fost ideea mea, desi la prima vedere, ar parea egoista si partinitoare. Am mancat multe oua, ani de zile, si uneori, omleta mea includea un numar atat de mare de oua, incat, daca vi l-as spune, nu m-ati crede, sau mi-ati pune la indoiala sanatatea mintala. Am vrut sa-mi evaluez obiceiurile alimentare si sa vad daca descopar ceva mai mult decat stiam despre oua. Credeam ca stiu cat de bune sunt pentru mine, dar nu am avut nici cea mai vaga idee cat de multe beneficii ascunse am sa descopar. In acelasi timp, aceasta cautare nu era pentru mine: era un drum proiectat pentru a va ajuta sa intelegeti simplitatea miturilor alimentelor si flexibilitatea pe care o aveti cu orice plan de alimentatie sanatoasa.

Vedeti, una dintre cele mai mari probleme in industria sanatatii este ca ne complicam dietele. Mancarea devine stresanta, problematica si negativa. Acesta este motivul pentru care atat de multe diete esueaza: suntem victime ale masurilor extreme si ale stiintei manipulate. Incercam sa rezumam solutii in planurile strategice limitate, care sunt confuze, dificil de inteles si  greu de urmat. Nu e de mirare ca pentru atat de multi oameni  mancatul devine o povara.

Din acest motiv am facut "experimentul-ou". Este vorba despre intelegerea produselor alimentare, despre descoperirea celor sanatoase, ca apoi sa facem ceea ce este cel mai bine pentru corpul nostru. Putini au spus acest lucru mai bine decat Dr. Yoni Freedhoff:

"Scopul dumneavoastra real? Traiti cea mai sanatoasa viata de care va puteti bucura, nu pe cea mai sanatoasa pe care o tolerati. Da, daca trebuie sa pierdeti in greutate, va trebui sa faceti schimbari. Dar, daca schimbarile sunt foarte diferite de ceea ce sunteti si ceea ce va place, acest plan nu are sanse sa fie unul durabil. Nu va faceti un scop din a ajunge la "greutatea ideala" ci la cea mai potrivita greutate la care puteti ajunge traind cea mai sanatoasa viata de care va puteti bucura".

Abordarea Freedhoff este atat de simpla si geniala - banuiesc totusi ca cei mai multi oameni nu cred ca este suficienta pentru a fi in forma si pentru a se simti sanatosi. Dar este exact ceea ce ar trebui facut pentru a obtine  rezultatele dorite.

Exista multe alimente sanatoase, dar oul este  unul dintre cele mai bune.

Educatia pentru o sanatate mai buna a fost motivatia pentru proiectul curent care nu s-a dorit sa se refere la ou, cat la simplificarea stiintei paralizante care inconjoara majoritatea alimentelor. Daca as putea dovedi ca ouale sunt sanatoase, mai multe usi se vor deschide, permitandu-va sa mancati si sa va bucurati si de alte alimente. Si cu cat deschidem mai multe usi, cu atat mai multi oameni se vor bucura de o alimentatie sanatoasa, traind o viata mai buna.

Referitor la acest aspect, iata 8 lucruri pe care le-am invatat (pana acum) despre oua, dovezi ale faptului ca sunt cele mai sanatoase alimente din lume si de ce ar trebui sa le consumam.

1. Ouale nu ingrasa
Nu am de gand sa va dezvalui numerele finale pana la terminarea procesului, si analizele de sange sunt finalizate, dar va voi spune ca mancand trei oua pe zi nu mi-a afectat sanatatea, ba chiar mi-a imbunatatit-o. M-am simtit mai puternic, am pierdut din grasime (nu doar din kilograme) si m-am simtit excelent. Si trebuie sa mentionez ca toate acestea s-au intmplat in ciuda faptului ca am suferit doua accidente la spate si nu m-am antrenat in aceasta perioada.

2. Relatia Oua-Colesterol este inteleasa eronat
Ouale nu ridica nivelul colesterolului asa cum credeti. Ba dimpotriva, combinarea lor cu o dieta slaba in carbohidrati duce la cresterea colesterolului bun, (HDL), neafectandu-l pe cel rau (LDL). Adaugati acest rezultat numarului in crestere al studiilor care demonstreaza cat de benefic pentru colesterol este consumul de oua si devine foarte dificil sa negati un adevar: oul este un aliment sanatos care nu cauzeaza probleme cardiace.

3. Ouale sunt un aliment super
Stiu ca suntem cu totii plictisiti de cuvinte iritante precum "super alimente" sau "alimente puternice", dar, uneori, eticheta se potriveste atat de bine ca nu exista nici o modalitate mai buna de a descrie ceea ce mananci. Ouale se incadreaza in aceasta categorie. Cercetarile au aratat ca oualele  pot face orice, sa imbunatateasca atat sistemul imunitar, cat si functiile creierului, sa contribuie la construirea masei musculare si va  ajuta pielea sa arate mai bine. Si cercetarile continua. Recent, cercetatorii canadieni au descoperit ca ouale au de doua ori mai multi antioxidanti decat merele.

4. Ouale Diablo sunt delicioase
Parte a acestui proces a insemnat multiple incercari a diferitelor retete de preparare a oualelor. In timp ce eu ma bucur consumand  oua, am, asemenea, o sotie, a caror papile gustative sofisticate au nevoie de varietate. Ea nu poate manca omleta in fiecare zi a saptamanii, drept pentru care am inceput sa consumam Oua Diablo ( o adevarata desfatare culinara).  Eu nu adaug carnaciori, dar daca as manca carne de porc, mi-as imagina ca ar putea imbunatati acest fel de mancare. Incercati aceasta reteta rapida si usoara - urmariti filmul video si spuneti-mi ce credeti lasand un comentariu la cest articol.

5. Ouale nu sunt doar pentru micul dejun
Am pus acum oua pe pizza, pe burgeri (noua mea reteta favorita), si chiar si in fulgi de ovaz. Nu judecati pana cand nu le incercati.

6. Gatiti ouale pentru a descoperi multe beneficii
Daca nu ati citit acest mesaj inteligent al Dr. Mike Roussell , ar trebui sa va uitati peste el. Acesta analizeaza unele dintre cele mai simple mituri despre oua, printre care si ideea ca ouale crude furnizeaza organismului multe  substante nutritive. Inca de cand am vazut filmul "Rocky", am fost intrigat de ideea de a consuma cateva oua crude. (Si de intrigat ce am fost, am incercat si eu acest lucru in tinerete). Deci, sunt ouale crude mai valoroase? Nu. De fapt, gatindu-le, va puteti asigura ca va bucurati de mai multe beneficii nutritionale. Oh, da - si versiunea gatita are gustul mult mai bun.

7. Gatiti ouale in grasimi sanatoase
Obisnuiam sa tapetez tigaia cu unt, ulei de masline sau un fel de spray atunci cand gateam oua. Si apoi am descoperit uleiul de nuca de cocos care mi-a schimbat modul in care imi pregateam mesele. Uleiul de nuca de cocos nu schimba gustul oualelor asa cum se intampla cu cel de masline. Preferam intotdeauna ceea ce este mai gustos, dar uleiul de nuca de cocos este intr-o stransa legatura cu scaderea tesutului adipos, cresterea colesterolului bun si lupta impotriva virusilor (datorita acidului lauric). V-as recomanda sa-l incercati si veti vedea ce poate sa faca pentru mesele dumneavoastra.

8. Mancati galbenusul oului
Doar in cazul in care acest aspect a fost pierdut prin traducere, eu mananc trei oua intregi pe zi. Nu doar albusul. Iar motivul este simplu: galbenusul este partea cea mai buna din ou, atat la gust cat si din punct de vedere nutritiv. Galbenus este locul unde veti gasi toate vitaminele liposolubile (A, D, E, K), precum si majoritatea de zinc, calciu, acid folic si lecitina - cea care va imbunatateste memoria. Si nu putem uita vitamina B12, despre care s-a fost demonstrat ca ajuta la distrugerea grasimilor. Si in timp ce albusul ofera proteine, acestea sunt doar putin mai mult de 50% din suma totala. Galbenusurile sunt partea care are cea mai mare valoare bilogica din ou, fiind o masura a cat de multe proteine primeste corpul nostru de la un aliment. Deci, daca sunteti in cautarea celui mai sanatos mod de a manca ouale, consumati-le cu galbenus cu tot.

Bonus: un sfat
Am sa recunosc ca, uneori, pot fi un pic zapacit. Imi place sa mananc oua fierte tari, dar frecvent uit daca sunt tari sau crude. Acesta nu este un lucru bun. Solutia: invartiti oul pe masa. In cazul in care se roteste, este fiert. In cazul in care se balanseaza, sau nu se roteste asa de bine, este crud.

In final, eu nu sunt aici sa va conving sa mancati oua. Iar cei carora nu le plac sau sunt alergici, pot fi complet sanatosi, fara a se bucura de scrob, omleta, sau oua fierte. Ideea este sa intrebati si sa cercetati ceea ce multi oameni cred ca ar fi adevarat, apoi sa va construiti propria cale. Daca v-am ajutat macar sa luati in considerare o abordare personalizata pentru propia sanatate si sa evitati dogma, atunci mi-am atins scopul. Cea mai mare speranta a mea este ca veti descoperi ca aveti mai multe optiuni mult mai bune decat ati crezut, si ca o viata sanatoasa nu trebuie sa fie un proces dificil, ci din contra.

- Adam Bornstein -

Forumuri recomandate la Supereva

 Super Sanatate >>

Sanatatea familiei (lucruri care ne privesc pe toti)

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. natalia_nica
    natalia_nicatrimis la 30/5/2012

    Asta e o veste foarte buna! Totusi, in lumina acestor noi informatii, cate oua poate manca un copil (de 6 ani, sa zicem) pe saptamana? Multumesc!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII