Concediul de vară al familiei - sfaturi și recomandări de sănătate

Concediul de vara al familiei - sfaturi si recomandari de sanatate

Concediul de vară al familiei - sfaturi și recomandări de sănătate

Concediul de vara al familiei este perioada cea mai frumoasa a anului. Pe carari de munte sau pe plaje insorite, alaturi de cei dragi... sentimentele durabile de dragoste si tandrete ale membrilor familiei se reaprind si se reconfirma, acum are loc acel timp de calitate pentru care merita toata munca orelor de serviciu din timpul anului. In padurile frumoase ale Carpatilor, pe plajele Marii Negre, Mediterane sau pe o insula ce va primeste cu drag, aveti insa grija ca acest timp special al vacantei, alături de cei dragi, sa va fereasca de neplaceri.

Iata sfaturile si recomandarile de sanatate de la Desprecopii:

- veti citi:
Lista de pregătire a vacanței de vară
Unde așezăm bebelușul in masină?
Dacă pleci la drum către soare și ești insarcinată
Ce cauzează răul de mișcare la copil și ce putem face pentru a-l ajuta
Farmacia de voiaj
Reacția anafilactică (șocul anafilactic)
Aveti grija maximă la capușe! 
Canicula: sfaturi de urmat pe timp de caniculă
Căldurile mari necesită protecție specială a bebelușilor si copiilor
De la ce varstă putem expune copilul la soare?
Arsurile solare, tratamente la indemană
la mare cu bebelușul - sfaturi de siguranță
Jocuri pentru zile caniculare
Mușcăturile de păianjen si scorpion
Atenție unde și ce mancati!
Toxiinfecția alimentară la copil in timpul verii - cum ne protejăm copiii

Lista de pregatire a vacantei de vara

Multi dintre noi am planuit deja unde vom petrece concediul si asteptam nerabdatori ziua plecarii.

Peste cateva zile sau saptamani, nu e niciodata prea devreme sa intocmim o lista amanuntita cu cele necesare petrecerii unui concediu fara probleme. Iar cel mai important dintre toate este desigur, siguranta si confortul celui mic.  Daca e vacanta, atunci vacanta sa fie...!  

O mamica grijulie a unei fetite de trei ani, va da cateva sfaturi pentru a evita micile neplaceri ce pot aparea in timpul concediului, in cazul in care veti omite unele lucruri, aparent lipsite de importanta. Despre lista si tot ce nu trebuie sa uitati acasa, atunci cand plecati cu bebelusul in vacanta. Cititi ce trebuie sa contina bagajul de vacanta >>

Unde asezam bebelusul in masina?

Daca porniti la drum cu masina - inainte de a porni la drum trebuie sa va ganditi Unde asezam bebelusul in masina?

Cand vine vremea calatoriilor cu masina, este foarte important sa ne asiguram ca bebelusul este in siguranta. Este clar ca orice bebelus trebuie sa posede un scaun de bebelus. Dar - pe ce scaun plasam scaunul (scoica) bebelusului? Locul cel mai sigur pentru scaunul de masina al bebelusului este in centrul banchetei din spate. Cititi mai departe depre cum si unde trebuie asezat bebelusul in masina>>

Daca pleci la drum catre soare si esti insarcinata

Este sanatoasa expunerea la soare in timpul sarcinii? Dar expunerea la solar in timpul sarcinii? Si cum va puteti bronza totusi in siguranta in timpul sarcinii? Cititi despre Sarcina si Plaja aici >

Ce cauzeaza raul de miscare la copil si ce putem face pentru a-l ajuta

Sunt unii copii care - imediat ce sunt in masina, au rau de miscare. Răul de miscare este un tip de boală de mișcare. Boala de mișcare apare la copil atunci când creierul sau primește informații contradictorii din urechile, ochii și nervii din interiorul articulațiilor și mușchilor.

Foarte multe mămici se confruntă cu această problemă. Răul de miscare afectează in special copiii cu vârste intre 4 si 12 ani, iar orice drum ceva mai lung se poate transformă intr-o “aventură” pentru intreaga familie. Iată de ce unii copii suferă de rău de mișcare iar altii nu și ce trebuie să facem dacă plecăm la drum și copilul are rău de mișcare... 

Farmacia de voiaj

Daca va pregatiti de vacanta (in special pentru cei ce-si fac vacantele in strainatate) si ati ales sa luati si copiii cu dumneavoastra, tineti cont ca trebuie sa puneti in bagaje si o mica trusa pentru urgente.

Se stie ca micutii au talentul de a se imbolnavi cand ti-e lumea mai draga si ca sa evitati orice situatie de criza, trebuie sa aveti la indemana cateva medicamente. In plus, nu vreti sa ajungeti sa cititi modul de administrare al medicamentelor in limba bulgara sau greaca :) Cititi ce trebuie sa contina mapa cu farmacia de voiaj a familiei >>

Reactia anafilactica (socul anafilactic)

O reactie anafilactica sau soc anafilactic este o problema care poate pune viata unui copil sau adult in pericol major. Exista multi alergeni diferiti - factori care pot declansa o reactie alergica - care pot cauza o reactie anafilactica, cum sunt ciupiturile de insecte, medicamentele sau anumite alimente. Alunele, ouale, laptele de vaca, pestele sau scoicile sunt alergeni alimentari frecventi care pot declansa reactia anafilactica. Iata mai multe despre reactia anafilactica si sfaturile de interventie >>.

Aveti grija maxima la capuse!  

Capusele! Capusele traiesc in iarba si in tufe si se ataseaza unui animal care trece pe langa ele, denumit gazda. Capusele sunt mici si pot fi greu de vazut cu ochiul liber. Capusele tinere, sau nimfele, au dimensiunea unei seminte de mac.In Romania deja sunt recunoscute anumite zone endemice (judete): Cluj, Arad, Sibiu, Neamt, Botosani. Acest lucru insa nu infirma posibilitatea de a mai fi si alte zone de risc in Romania.

Tinand cont de faptul ca bacteria Borrelia Burgdorferi are ca rezervorul natural fauna salbatica mai ales - este logic ca acest lucru implica posibilitatea raspandirii ei si in alte zone geografice ale tarii.  Indiferent ca veti fi pe carari de munte sau pe nisipul plajei - aveti grija, puteti fi in pericol major: Cititi totul despre pericolul capuselor si cum va puteti proteja de muscatura lor>>.

Canicula: sfaturi de urmat pe timp de canicula

Meteorologii considera canicula temperaturile care depasesc 30 de grade Celsius. Daca termometrele din adaposturile meteorologice arata temperaturi de 30 de grade Celsius, temperatura pe care corpul uman o va resimti va fi cu opt grade mai mare.

Trebuie sa recunoastem ca la 30 de grade la umbra, chiar si frumusetea femeilor incepe sa se topeasca: porii se dilata, transpiratia naclaieste subsuorile si obrazul, pielea ia foc. O stare lipicioasa, de disconfort, ne stapaneste viata, mai ales daca jumatate din ea o petrecem pe strada sau la birou. Prin sfaturile care urmeaza, vrem sa va ajutam sa luptati cu caldura, pentru a va pastra prospetimea, atat ca stare de spirit, cat si ca aspect corporal. Canicula poate afecta grav organismul. Iata cateva reguli de protectie pentru intreaga familie, oferite de medicii de la Desprecopii.com.

Caldurile mari necesita protectie speciala a bebelusilor si copiilor

Caldurile foarte mari ii deranjeaza pe bebelusi si au nevoie de ingrijiri speciale daca temperaturile de afara sunt foarte ridicate. Daca dumneavoastra va este foarte cald, trebuie sa aveti si mai multa grija de bebelus.  Cum ne protejam bebelusul? Cititi mai departe cum trebuie protejati bebelusii in timpul caniculei>>

De la ce varsta putem expune copilul la soare?

Medicii sunt unanimi in a spune ca in primul an de viata - copilul nu trebuie expus la soare nici o secunda. Chiar si atunci cind este scos la plimbare, se impune o protectie: capotina de la carucior, palarioara, tricouas cu manecuta, pantalonasi lungi.
Dupa varsta de 1 an si pina la 10-11 ani, copilul trebuie protejat de soare cu ajutorul produseler cosmetice fotoprotectoare. Cititi cum puteti proteja bebelusii de soare si ce fel de creme solare se folosesc>>.

Arsurile solare, tratamente la indemana

Concediul de vara al familiei este perioada cea mai frumoasa a anului. Dar, preocupati de alte griji, uitam ca razele soarelui sunt prea puternice pentru pielea noastra si a copiilor nostri. Temperaturile caniculare, razele foarte puternice ale soarelui sunt factori care actioneaza negativ asupra intregului organism. Ce facem, asadar, pentru a ne proteja familia de soare si de efectele nedorite ale acestuia? Ce tratamente naturiste la indemana putem folosi in caz de arsuri solare. Iata raspunsuri pe larg despre tratamente naturiste pentru arsurile solare >:

La mare cu bebelușul - sfaturi de siguranta

Cand vine vara, ne cheama marea ... si, ca mamica grijulie, te gandesti ca o sa ii prinda bine si bebelusului tau o cura de mare, soare si balaceala. Iata insa niste sfaturi de siguranta pe care trebuie sa le ai in vedere.

Jocuri pentru zile caniculare

Cand termometrul indica peste 40 de grade la soare, e mai bine pentru copii sa stea in casa, la umbra. Dar cum li se poate umple timpul celor mici, pentru care e greu de inteles de ce trebuie sa stea in casa. Pentru ca aceasta masura de protectie sa nu li se pare o pedeapsa, parintii, bunicii sau dadacile sunt invitate sa improvizeze tot felul de activitati. Iata cateva idei pentru varstele mici (1-10 ani)>>.

Muscaturile de paianjen si scorpion

Majoritatea muscaturilor de paianjen sunt inofensive cauzind doar roseata si supurare locala fara a fi un factor de risc serios, asa ca relaxati-va!  Spalati locul muscaturii cu apa si sapun si aplicati un pansament cu gheata sau cuburi de gheata pentru a reduce posibilitatea de inrosire sau supurare. Daca este dureros, puteti sa administra copilului acetaminophen sau ibuprophen. Roseata si supurarea trebuie sa dispara intr-o zi sau doua. Cititi ce trebuie sa faceti daca un paianjen va musca copilul?>>`

Atentie unde si ce mancati!

Pe timpul verii, toxiinfectiile alimentare sunt un pericol de care vreti sa scapati, in timpul concediului. Nu mancati in orice restaurant. Ganditi-va ca nu stiti ce se fel de igiena se afla in bucataria stabilimentului... Bacteria Salmonela este adesea invocata in statistici drept cauza cea mai frecventa a bolilor provocate de alimentele contaminate.

Fermierii, lucratorii din industria alimentara, inspectorii sanitari, magazinele alimentare, angajatii si consumatorii sunt, fiecare in parte, verigi critice in lantul sigurantei alimentelor. Pentru a reduce salmoneloza, este necesara o abordare completa a sigurantei alimentelor, ce include intregul parcurs - de la ferma la masa.  Iata cum sa va protejati de bacteria Salmonela>>.

Botulismul poate fi cauzat de alimentele care au fost ambalate sau pastrate acasa. Poate ca ati avut fructe sau legume culese din gradina in timpul verii si puse la borcan pentru a putea fi mancate in lunile de iarna. Aceste alimente trebuie sa fie preparate la o temperatura foarte inalta (116°C) pentru a distruge germenii pe care ar putea sa-i aiba. O bacterie numita Clostridium botulinum ar putea provoca botulismul persoanelor care consuma alimentele respective.

Nu puteti vedea, mirosi sau gusta aceasta bacterie, dar ea secreta o substanta nociva, numita si toxina. Aceasta toxina trece in sange si adera la nervii care controleaza muschii. Intre sase ore si opt zile dupa consumarea alimentelor contaminate, va puteti imbolnavi.Totul despre botulism si prevenire aici

Toxiinfectia alimentara la copil in timpul verii - cum ne protejam copiii

Toxiinfecția (Intoxicația) alimentară apare la copil când bacteriile, virușii, ciupercile sau paraziții sunt prezenti în alimente sau băuturile pe care le consuma. În general, nu putem sa observam aceste microorganisme  cu ochiul liber, astfel încât sa putem impiedica apariția intoxicațiilor la copii - cu toate acestea, putem lua anumite masuri de precautie.   

Iată care sunt simptomele toxiinfecției alimentare la copii, ce semnale sunt periculoase și cum îi îngrijim. Iată și cum ne protejăm copiii și intreaga familie de toxiinfecțiile alimentare în timpul verii. 

5 întrebări ajutătoare pentru a planifica o vacanță de familie perfectă

Ce e mai frumos decat o vacanta de familie? Dar ... unde sa mergeti, ce sa faceti, cum faceti o rezervare, si cat de multi bani trebuie sa cheltuiti? Pfiu! Pana sa fi pus la punct toate aceste detalii, veti fi simtit deja nevoia unei vacante doar pentru ca ati facut aranjamentele pentru cea initiala!! Adresati-va aceste cinci intrebari inainte de a va rezerva viitoarea escapada cu familia, pentru a evita durerile de cap! Mai departe >>

 autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII