Cauzele genetice ale depresiei

Cauzele genetice ale depresiei

Cauzele genetice ale depresiei

Depresia clinica este mai mult decat acea tristete pasagera pe care o resimtim din cand in cand si pe care o punem pe seama stresului, a supararii sau a altor factori negativi.

 

Cititi in continuare si aflati care sunt cauzele genetice ale depresiei...

in acest articol veti citi mai multe despre:
Cauzele depresiei sunt multiple si de natura diferita
Studii legate de gemeni
Exista o gena a depresiei?
Depresia poate fi vindecata cu aceste 5 strategii

Depresia este o boala care afecteaza mintea si corpul deopotriva, avand un impact dramatic asupra vietii celui care sufera de ea. Despre depresie se vorbeste destul de mult in ultima vreme, cu atat mai mult cu cat ea afecteaza aproape 10% din populatia globului in fiecare an.

Cauzele depresiei sunt multiple si de natura diferita...

...biologice (care tin de functionarea creierului si a organismului, in general), genetice (ereditare), medicale (probleme fizice si psihice) sau cauze care au legatura cu mediul (stresul, traumele etc.).

Dintre acestea, cauzele genetice sunt din ce in ce mai studiate in ultimii ani. Ideea ca bolile psihice se transmit de la o generatie la alta nu este tocmai noua. Pe langa faptul ca unele boli care apar ca urmare a depresiei pot fi mostenite, s-a constatat ca si vulnerabilitatea fata de depresie poate fi mostenita. Aceasta nu inseamna, desigur, ca este absolut obligatoriu sa devenim depresivi daca o persoana din familie sufera de depresie. Altfel spus, se pare ca ceea ce mostenim de fapt, nu sunt bolile in sine, ci predispozitia spre ele. Daca avem in familie cazuri de depresie clinica, putem mosteni o tendinta de a dezvolta boala, insa aceasta nu inseamna ca ne nastem cu depresie.

Genele pe care le mostenim de la parinti determina multe lucruri cum ar fi sexul, culoarea ochilor sau a parului. Tot genele sunt responsabile si de predispozitia catre anumite boli. Fiecare celula din corp contine intre 50000 si 100000 de gene. Acestea sunt alcatuite din acid dezoxiribonucleic (ADN). Genele sunt localizate la nivelul cromozomilor din nucleul fiecarei celule. Toate celulele din organism, cu exceptia celor sexuale, au cate 46 de cromozomi. Cu exceptia gemenilor identici, niciun om nu are un cod genetic la fel cu al altuia.

depresie

Cercetarile legate de relatia dintre ereditate si depresie au scos in evidenta faptul ca intr-o familie unii membri sunt mai predispusi decat altii catre depresie. Daca o persoana are unul dintre parinti sau un unchi / matusa care a avut o depresie majora atunci riscul ca acea persoana sa fac depresie este de la 1,5 la 3 ori mai mare decat la persoanele care nu au o astfel de mostenire. Exista, de asemenea, riscul de a dezvolta o boala bipolara. Astfel, faptul ca persoanele foarte apropiate ale celor care sufera de depresie au, la randul lor, probleme cu psihicul sugereaza faptul ca acestea pot fi boli mostenite. Dereglarea bipolara are, de altfel, o influenta genetica foarte puternica. Aproximativ 50% dintre cei care sufera de tulburari bipolare au un parinte care a suferit de depresie clinica. Cand un tata sau o mama sufera de tulburare bipolara, copilul prezinta in proportie de 25% riscul de a dezvolta anumite tipuri de depresie clinica. Daca ambii parinti sufera de tulburare bipolara, riscul pentru copil este intre 50% si 75% de a face o boala psihica. Fratii si surorile celor care sufera de tulburare bipolara sunt de circa 8  18 ori mai susceptibili sa faca o forma de tulburare bipolara si de 2 pana la 10 ori mai susceptibili sa dezvolte depresii majore decat cei care nu au o mostenire genetica de aceasta natura.

Studii legate de gemeni

Multe dintre lcururile pe care le stim despre influenta genetica asupra depresiei clinice se bazeaza pe studiile facute asupra gemenilor identici. Acest lucru se datoreaza faptului ca gemenii au acelasi cod genetic. S-a dovedit, de altfel, ca in cazul gemenilor identici, atunci cand unul sufera de depresie, celalalt este si el depresiv, in proportie de 76% din cazuri. Iar atunci cand gemenii sunt crescuti separat, ambii devin depresivi, in proportie de 67%. Concluzia specialistilor este aceea ca exista o influenta genetica puternica. Pe de alta parte, faptul ca rata gemenilor care dezvolta depresie simultan nu este foarte aproape de 100%, arata ca exista si alte lucruri care influenteaza vulnerabilitatea unei persoane fata de aceasta boala. Printre ele se numara factori de mediu, cum ar fi experientele copilariei, stresul cotidian, evenimente traumatizante, boli, expunerea la anumite substante etc.

Cercetarile au vizat si gemenii care nu sunt identici si care au doar 50% din codul genetic asemanator, drept pentru care nici nu seamana foarte tare. Studiile arata ca atunci cand unul dintre acesti frati devine depresiv, celalalt dezvolta si el depresie in 19% din cazuri. Chiar daca procentul e mai scazut, este totusi o rata destul de mare, prin comparatie cu cifrele pe care le imbraca acest raport in cazul celorlati frati, ceea ce conduce din nou la ideea ca exista o influenta genetica asupra depresiei clinice.

Exista o gena a depresiei?

Numeroasele studii legate de cauzele genetice ale depresiei au avut, printre altele, obiectivul de a determina ce anume din structura genetica a organismului conduce catre depresie. Cu toate ca mai multe studii au avansat ideea ca exista o gena anume vinovata pentru declansarea depresiei, nu exista suficiente dovezi pentru a afirma ca acest lucru este adevarat. Totusi, se pare ca exista o anumita gena responsabila de faptul ca depresia se manifesta doar in anumite familii.

Cercetatorii nu au reusit sa identifice cu certitudine genele responsabile cu predispozitia unei persoane de a dezvolta o forma de depresie. Se pare, de altfel, ca exista mai multe gene care, impreuna, pot cauza depresia.

Doar pentru ca o persoana este predispusa la imbolnavire genetica de depresie, nu inseamna  in mod obligatoriu ca acea persoana va dezvolta o depresie sau o tulburare bipolara. Se pare ca mostenirea genetica nu este decisiva, ea influentand doar partial declansarea si evolutia unei depresiii care este, in mod cert, determinata si de alti factori.

Depresia poate fi vindecata cu aceste 5 strategii

Daca te lupti cu sentimentul de deznadejde, tristete, sau cu o altfel de fragilitate mentala, nu esti singura. Sute de milioane de oameni se conflunta cu aceasta boala. Practic, aproape unul din patru sunt afectati in fiecare an de probleme ale sanatatii mintale. Aici sunt cinci strategii pe care specialistii in medicina alternativa le recomanda pacientilor pentru a incepe vindecarea de depresie

Autor: Anamaria Ghiban, Toate drepturile rezervate - desprecopii.com (c) 2018

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Oancea Cristian
    Oancea Cristiantrimis la 26/12/2007

    Corect! Sunt pe deplin de acord. Nu fac decat rau. In ultimi an i au patruns gratuit in viata noastra o groaza de chimicale f periculoase de care o mare majoritate nici nu isi da seama. Suntem

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII