Boala Lyme (Borelioza): simptome, stadii și complicații - sfatul medicului

Boala Lyme (Borelioza): simptome, stadii si complicatii - sfatul medicului

Boala Lyme (Borelioza): simptome, stadii și complicații - sfatul medicului

Boala Lyme este o infectie cauzata de bacteria Borrelia burgdorferi, de aceea boala mai este numita Borelioza sau boala muscaturii de capusa. Capusele Ixodes pot lua bacteria cand musca un animal infectat, apoi o pot transmite la om, care poate face boala Lyme.

Boala Lyme poate afecta pielea, incheieturile, sistemul nervos si alte sisteme sau organe. Simptomele si gravitatea lor pot varia de la o persoana la alta. Iata care sunt simptomele generale si care sunt stadiile infectiei dar si cum ne putem trata. Citeste si cum ne protejam copiii de muscatura de capuse - sfatul medicului

Ce este boala Lyme
Cine este agentul de raspandire al bolii Lyme
Boala Lyme in Romania
Semne si simptome ale bolii Lyme (Borelioza)
Stadiul 1 al infectei cu boala Lyme
Stadiul 2 al infectiei cu Lyme
Stadiul 3 al infectiei cu Lyme
Complicatii ale bolii Lyme
Evolutia bolii Lyme
Contagiozitatea bolii Lyme
Boala Lyme si sarcina
Animalele de casa si boala Lyme
Cum se stabileste diagnosticul bolii Lyme
Tratarea bolii Lyme
Prevenirea bolii Lyme
Cand va aventurati in aer liber, protejati-va de capuse
Cum ne protejam copiii de muscatura de capuse - sfatul medicului
Despre boala Lyme mai cititi

Ce este boala Lyme

Boala Lyme este o infectie cauzata de bacteria Borrelia burgdorferi, de aceea boala mai este numita Borelioza sau boala muscaturii de capusa. Aceasta bacterie este intalnita de obicei la animale precum soarecii si caprioarele. Capusele Ixodes pot lua bacteria cand musca un animal infectat, apoi o pot transmite la om, care poate face boala Lyme.

Cine este agentul de raspandire al bolii Lyme?

Capusele! Capusele traiesc in iarba si in tufe si se ataseaza unui animal care trece pe langa ele, denumit gazda. Capusele sunt mici si pot fi greu de vazut cu ochiul liber. Capusele tinere, sau nimfele, au dimensiunea unei seminte de mac.

Boala Lyme in Romania

Romania este cuprinsa in zona de raspandire a bolii Lyme.

In Romania deja sunt recunoscute anumite zone endemice (judete): Cluj, Arad, Sibiu, Neamt, Botosani. Acest lucru insa nu infirma posibilitatea de a mai fi si alte zone de risc in Romania. Tinand cont de faptul ca bacteria Borrelia Burgdorferi are ca rezervorul natural fauna salbatica mai ales - este logic ca acest lucru implica posibilitatea raspandirii ei si in alte zone geografice ale tarii. 
Boala Lyme, provocata de capuse, este monitorizata in Romania din 2010, cand au fost diagnosticate 312 cazuri, in timp ce, la nivel european, au fost tratati de aceeasi afectiune aproximativ 85.000 de oameni. Iata harta de raspandire a bolii Lyme:



În Europa, se înregistrează o creştere numerică a populaţiei de căpuşe, resimţită în multe ţări.  Printre cauzele ce au dus la creşterea numărului de căpuşe se numără schimbările climatice, încălzirea globală şi umiditatea excesiva.

Există studii despre incidența bolii Lyme în Europa. Aceste studii arată că boala Lyme este răspândită în mai multe țări din Europa, dar incidența și prevalența acesteia variază în funcție de țară și regiune.

Conform Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), în anul 2020, cele mai afectate țări din Europa au fost Austria, Estonia, Germania și Slovenia, care au înregistrat cele mai ridicate rate de incidență a bolii Lyme. În general, regiunile cu vegetație densă și cu o densitate mare de căpușe sunt cele mai afectate.

Este important de menționat că incidența bolii Lyme poate fi subraportată în unele țări din Europa, datorită diferențelor în diagnostic și raportare între țări. În plus, există mai multe specii de Borrelia care pot cauza boala Lyme în Europa, ceea ce poate face dificilă detectarea și diagnosticarea bolii.

Semne si simptome ale bolii Lyme (Borelioza)

Boala Lyme poate afecta pielea, incheieturile, sistemul nervos si alte sisteme sau organe. Simptomele si gravitatea lor pot varia de la o persoana la alta.

Simptomele inițiale ale bolii Lyme pot include o erupție cutanată caracteristică, numită eritem migrans, care se extinde într-un cerc roșu și care poate apărea în jurul zonei de mușcătură. Alte simptome posibile includ febră, oboseală, dureri de cap, dureri musculare și articulare, umflături ale ganglionilor limfatici și dureri de gât.

În stadiile mai avansate ale bolii, aceasta poate afecta sistemul nervos, provocând probleme de concentrare, tulburări de somn, amețeli, pierderea echilibrului și, în unele cazuri, paralizie facială.

Tratamentul pentru boala Lyme implică administrarea de antibiotice timp de câteva săptămâni sau luni, în funcție de stadiul bolii.

Stadiul 1 al infectei cu boala Lyme

Primul semn al infectiei este de obicei o urticarie circulara, denumita eritem migrator, care apare in 1-2 saptamani de la infectie, dar poate aparea si la 30 de zile dupa muscatura capusei.

primul semn al infectiei cu Lyme

Aceasta urticarie are adesea un aspect caracteristic de tinta, cu un punct rosu central inconjurat o zona de piele curata, la randul ei inconjurata de o zona rosie ce se extinde. Poate aparea si sub forma unui inel rosu solid ce se extinde. Zona poate fi calda la atingere si de obicei nu este dureroasa, nici nu da mancarime. Urticaria in forma de tinta poate fi mai dificil de observat la persoanele care au tenul mai intunecat, la care poate lua aspectul unei vanatai. Urticaria de obicei trece in circa o luna. Desi aceasta urticarie este considerata tipica pentru boala Lyme, sunt multi bolnavi care nu o fac.

Impreuna cu urticaria, persoana infectata poate avea simptome asemanatoare celor ale gripei, ca umflarea ganglionilor limfatici, oboseala, dureri de cap si dureri musculare.

Stadiul 2 al infectiei cu Lyme : Infectie raspandita in organism

După mai multe zile până la săptămâni, spirochetele se pot răspândi prin sânge spre alte organe din corp.

Daca ramane netratata, simptomele bolii initiale pot disparea de la sine. Dar la unii oameni, infectia se poate raspandi la alte parti ale organismului. In acest stadiu al bolii Lyme, simptomele apar de obicei in cateva saptamani dupa intepatura capusei, chiar si la persoanele care nu au avut urticaria initiala. Persoana bolnava se poate simti foarte obosita si foarte rau, sau poate avea urticarie in mai multe zone, diferite de locul intepaturii.

Stadiul 3 al infectiei cu Lyme: Infecție persistentă

Boala persista luni până la ani. Mult mai târziu pot apărea semnele unor complicații grave.

Boala Lyme poate afecta inima, ceea ce poate duce la batai neregulate ale inimii sau dureri de piept. Se poate raspandi la sistemul nervos, provocand paralizie faciala (paralizia Bell) sau furnicaturi si amortire ale bratelor si picioarelor. Poate incepe sa provoace dureri de cap si intepenirea gatului, care pot fi considerate simptome ale meningitei. Pot aparea umflarea si durerile in incheieturile mai mari ale corpului.

Complicatii ale bolii Lyme

Ultimul stadiu al bolii Lyme poate aparea daca boala nu a fost detectata sau tratata corespunzator de timpuriu. Simptomele bolii Lyme in ultimul stadiu pot aparea dupa saptamani sau ani de la intepatura care a produs infectia si includ artrita, mai ales la genunchi, iar mai apoi la adulti deteriorarea functiilor cognitive.

Evolutia bolii Lyme:


Contagiozitatea bolii Lyme

Boala Lyme nu se transmite de la o persoana la alta. Riscul de a face boala Lyme depinde de expunerea fiecarei persoane la capuse. Copiii si adultii care petrec mult timp in aer liber – mai ales in zonele impadurite sau in apropierea acestora – au un risc mai mare de a contracta boala Lyme.

Boala Lyme si sarcina

In cazuri rare, boala Lyme contractata in timpul sarcinii poate fi transmisa la fetus. Daca sunteti insarcinata si va preocupa acest lucru, cereti sfatul medicului.

Animalele de casa pot contribui la raspandirea bolii Lyme ?

Animalele domestice, precum cainii si pisicile, se pot infecta cu bacteria bolii Lyme si pot transporta capuse infectate in zonele locuite de oameni. Daca aveti caine sau pisica, discutati cu veterinarul despre produsele si masurile de protectie pe care le puteti aplica pentru animalul dumneavoastra de companie. Si, desigur, capusele pot ajunge pe canapeaua sau patul dvs cu ajutorul animalelor de casa ... fiind aduse prin blana lor.

Cum se stabileste diagnosticul bolii Lyme

Semnul distinctiv al bolii Lyme este urticaria circulara in forma de tinta. De obicei, deoarece urticaria este foarte distincta, persoana care o are poate fi diagnosticata imediat cu boala Lyme, iar testele de sange nu sunt necesare. Deoarece urticaria poate disparea rapid, luati in considerare ideea de a fotografia orice urticarie suspecta de pe pielea copilului daca nu puteti merge imediat la medic.

In anumite cazuri, nu apare urticaria in forma de tinta. In absenta ei, medicii trebuie sa se bazeze pe alte simptome si pe evaluarea probabilitatii de expunere a persoanei respective la o capusa infectata. Testele de sange pot ajuta la diagnosticarea bolii Lyme prin detectarea anticorpilor la Borrelia burgdorferi in sangele pacientului.

Totusi, testele de sange pot da rezultate imprecise daca sunt facute la o luna dupa infectarea initiala, deoarece formarea anticopilor dureaza. Boala Lyme poate fi dificil de diagnosticat deoarece simptomele pot semana cu cele ale multor alte boli. Medicul va poate ajuta sa decideti daca este necesar sa-i faceti copilului analize pentru detectarea bolii Lyme. (test: ELISA pt depistarea IgM sau IgG pentru Borrelia burgdorferi, confirmat prin test Western blot)

Tratarea bolii Lyme

Tratamentul bolii Lyme depistate de timpuriu inseamna de obicei o cura de antibiotice administrate timp de 3-4 saptamani.
Daca este disgnosticata rapid si este tratata cu antibiotice, boala Lyme la copii este aproape intotdeauna tratabila. Urticaria dispare de obicei in cateva zile dupa inceperea tratamentului, dar alte semne si simptome pot persista mai multe saptamani.

Prevenirea bolii Lyme

Capusele traiesc de obicei in sol umbrit, umed si adesea se prind de de iarba inalta, de tufisuri, arbusti si crengile joase ale copacilor. Pajistile si gradinile pot adaposti capuse, mai ales cele de la marginile padurilor si cele din preajma vechilor pereti de stanca (zone in care traiesc caprioarele si soarecii, gazdele primare ale capusei caprioarelor).

Pentru a preveni boala Lyme, evitati pe cat posibil contactul cu solul, frunzele si vegetatia, mai ales in lunile mai, iunie si iulie, cand capusele nu sunt inca mature si sunt greu de observat.

Cand va aventurati in aer liber, protejati-va de capuse

- Purtati pantofi sau ghete inchise, camasi cu maneca lunga si pantaloni lungi. Bagati-va pantalonii in ghete pentru a impiedica capusele sa vi se urce pe picioare.
- Purtati haine de culori deschise pentru a putea vedea usor capusele.
- Daca aveti parul lung, tineti-l strans sau acoperit cu o sapca sau un batic pentru a va proteja si mai mult.
- Cand sunteti in aer liber, nu stati pe pamant.
- Cand sunteti in aer liber uitati-va des la dumneavoastra si la copil ca sa nu aveti capuse.
- Spalati toate hainele dupa ce parasiti zonele infestate cu capuse, faceti baie si samponati parul copilului cu atentie pentru a elimina eventualele capuse pe care nu le-ati vazut.
- Insecticidele care contin DEET (cititi instructiunile ca sa vedeti daca au N,N-dietil-meta-toluamida) pot ajuta la distrugerea capuselor. Alegeti un insecticid cu concentratia de DEET intre 10% si 30. In general, DEET nu trebuie aplicat mai des de o data pe zi si nu este recomandat bebelusilor sub 2 luni. DEET poate fi folosit pe pielea expusa, precum si pe haine, sosete si pantofi, dar nu trebuie aplicat pe fata, pe sub haine, sau pe mainile copiilor mici.

Capusele pot ciupi in orice zona a corpului, dar prefera anumite zone, ca:

- Zona din spatele urechilor
- Partea din spate a gatului
- Zona de la subrat
- Zona vintrelor
- Zona din spatele genunchilor

Daca gasiti o capusa pe copil, anuntati medicul, care va poate cere sa pastrati capusa dupa ce o luati de pe corpul copilului (o puteti pune intr-un borcan cu alcool pentru a o ucide). Folositi penseta pentru a apuca strans capusa de cap sau de gura, in apropierea pielii copilului. Trageti ferm si constant de capusa pana se desprinde, apoi stergeti locul intepaturii cu alcool.

Miturile despre modurile in care ar trebui ucise capusele (folosirea gazului sau a unui chibrit aprins), sunt abundente, dar este mai bine sa nu le incercati – aceste metode nu functioneaza.

Puteti evita patrunderea capuselor in casa dumneavoastra mentinand gazonul si pajistile tunse si taiate; curatand tufele, frunzele uscate si iarba inalta; depozitand lemnele la distanta de sol. In plus, puteti folosi un spray profesional ce contine insecticid in curte in lunile mai si septembrie pentru a evita inmultirea capuselor.

Cum ne protejam copiii de muscatura de capuse - sfatul medicului

♦ Evitați zonele unde sunt prezente căpușele sau unde acestea pot fi găsite. Aceste zone pot fi zone de la marginea padurilor, zone cu vegetație densă, zone cu iarbă înaltă și zone umede.

♦ Copii sa poarte haine de protecție adecvate, cum ar fi tricouri cu mâneci lungi, pantaloni lungi și șosete lungi, pentru a acoperi cât mai mult din corp. De asemenea, se poate folosi îmbrăcăminte tratată cu permethrin pentru a preveni mușcăturile de căpușe.

♦ Utilizați un repelent de insecte care conține DEET sau picaridin pe pielea expusă și pe haine pentru a preveni mușcăturile de căpușe. Aplicați repelentul conform instrucțiunilor producătorului.

♦ Verificați corpul copiilor dumneavoastră, inclusiv scalpul și urechile, după ce aceștia s-au jucat în zonele în care există riscul de a fi mușcați de căpușe. Dacă găsiți o căpușă, îndepărtați-o cât mai curând posibil cu o pensetă, prinzând-o cât mai aproape de piele și trăgând-o cu grijă.

♦ Încurajați copiii să poarte încălțăminte închisă, cum ar fi bocanci, și să evite deplasarea prin iarbă înaltă sau prin zone cu vegetație densă.

♦ Pentru copiii care petrec mult timp în aer liber, cum ar fi cei care practică sporturile în natură sau camping-ul, puteți utiliza produse de tratament pentru haine și echipament cu permetrin sau puteți achiziționa haine special concepute pentru a proteja împotriva mușcăturilor de căpușe.

Este important să acordați o atenție specială copiilor și să fiți atenți la semnele și simptomele unei posibile infecții cu Borrelia burgdorferi, cum ar fi erupții cutanate, dureri de cap sau febră. În cazul în care observați aceste simptome sau aveți orice altă îngrijorare cu privire la sănătatea copilului dumneavoastră, este important să consultați un medic cât mai curând posibil.

Despre boala Lyme mai cititi

Infecțiile transmise de animalele de companie (de casa): cum să ne protejăm

Infecțiile transmise de animalele de companie (de casa): cum să ne protejăm

Grija fata de animalele domestice si cele de companie este pentru copii o experienta din care au foarte multe de invatat – pot invata sa fie responsabili, blanzi cu animalele, sa respecte natura…

Despre boala Lyme si cum ne protejam de muscatura de capusa?

Despre boala Lyme si cum ne protejam de muscatura de capusa?

Boala Lyme este cea mai comuna boala infectioasa provocata de capuse in Statele Unite. Este transmisa oamenilor care isi petrec timpul in zone impadurite, zone preferate de capuse, precum si de…

Boli pe care le pot lua copiii de la cainii maidanezi

Boli pe care le pot lua copiii de la cainii maidanezi

Medicii spitalelor din Romania se confrunta zilnic cu zeci de cazuri de copii, dar si de adulti care au viermi intestinali din cauza animalelor. Parcurile si locurile de joaca, frecventate atat de cei…

 

  Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

 

 autor: Desprecopii.com,
articol reviziut de Dr. A. Petreanu, medic primar de boli infectioase, 
Toate drepturile rezervate (c) 2023

referinte statistice: Academia Americana de Pediatrie

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 34:

  1. ana
    anatrimis la 7/2/2013

    pt nastasie felicia am gasit pe cineva care poate sa va dea relatii ,sa-l contactati pe mess cu id-ul vill27

    Raspunde la acest comentariu
  2. Cristi
    Cristi trimis la 17/9/2012

    Domnilor de la ministerul sanatatii , ar trebui sa deschideti bine ochii . ganditiva pentru ce-i care sufera de Borelia Lime , Ar trebui ca medicamentele sa fie compensate .

    Raspunde la acest comentariu
  3. melaniaemanuela
    melaniaemanuelatrimis la 5/9/2012

    din ceea ce povestesti tu, felicia , pare boala lyme. analizele necesare se gasesc pe net, nu imi amintesc unde. Dar poti scrie :boala lyme -diagnostic; sau muscatura de capusa..etc..trebuie sa fie scrise unde va care sunt analizele de sange. aprope in fiecare articol apar: igg, igb parca..nu imi amintesc exact. Succes si multa sanatate

    Raspunde la acest comentariu
  4. Un nefericit
    Un nefericittrimis la 26/8/2012

    Imi aduc aminte k la un moment dat m-a piscat ceva, un pic de urticarie, nimic deosebit. Dupa un timp (câteva luni) oboseala, anemie, raceala sau gripa interminabila, curgea nasul ?i mai rau, dureri lombare ?i articulare, amor?eli membre. Sa fie cancer osos metastazat, poliartrita reumatoida, arterita, erizipel, hubba-bubba neagra... Rmn bunicel dar tasarea vertebrelor cui se datoreaza ? La mintea coco?ului k ceva erodeaza cartilagiile ?i mielina la nervi. Doctorii k de obicei stai lini?tit, n-ai nimic . Cum dracu' n-am nimic, dar încet-încet devin leguma ? Eu nu-mi mai cunosc propriul organism ? Dac-am vazut k n-am ?anse la un diagnostic, dupa Rmn, am început sa ma holbez p-aici, p-acolo, doar-doar voi mai gasi vreun simptomatist asemanator. A?a am ajuns sa cunosc avantajele în?epaturilor de insecte ?i pâna unde se poate ajunge de la un nimic în fapt. La o luna de la inceperea tratamentului s-a mai ameliorat dar nu sunt semne de dispari?ie a simptomelor. Cu rabdare ?i speran?a poate s

    Raspunde la acest comentariu
  5. gigi 1
    gigi 1trimis la 20/6/2012

    Da, este adevarat, nu simti muscatura Trebuie mers la medic imediat ce observati semnele de mai susDirect la infectioaseNici medicii de familie nu sint siguri

    Raspunde la acest comentariu
  6. nastasie felicia
    nastasie feliciatrimis la 12/6/2012

    buna ziua,ma numesc felicia nastasie,am 34 de ani.prin 1994 si 2005 am fost muscata de capuse.nu stiu ce sa fac? am facut milioane de analize si nu imi gasesc nimic,m-am saturat sa fiu bolnava fara sa imi gaseasca o boala.nu stiu ce sa mai fac,am auzit si eu pe cineva ca poate as avea boala lyme.sintomele mele sunt urmatoarele:ameteli foarte mari,dureri foarte mari de muschi in special in picioare,imi amurt picioarele si mainile,am dureri de cap si ma simt ca si cum as fi foarte obosita ,am atacuri de somn si ma simt foarte slabita,am slabit 6 kg,probleme cu respiratia ,ma trezesc fara aer ca si cum uit sa mai respir,dureri in piept ...nu stiu unde sa mai merg si ce sa mai fac,acum sunt in italia si as vrea sa fac analize ptr aceasta boala,imi poate spune cineva ce analize trebuie sa urmez? va multumesc.ajutati-ma ca am ajuns intr-un punct d numai pot...

    Raspunde la acest comentariu
    • Nume
      Numetrimis la 16/9/2023

      IgM + IgG anti Borrelia burgdorferi

  7. birsa ana-simona
    birsa ana-simonatrimis la 11/6/2012

    fetita mea in varsta de 7 ani este suspectata ca ar avea aceasta boala..pt ca am fost internate cu piscaturi pe picioruse si dureri mari de articulatii.nu stiu de ce ar fi fiata sa faci analiza pt. borelia..noi o facem gratuit.asteptam rezultatul intr-o saptamana,de la institutul cantacuzino.intre timp coctail de antibiotice.durerile la incheieturi au disparut la mai putin de 24 de ore de la inceperea tratamentului..si..nu a fost copilul muscat de capusa..eu nu am vazut nici un semn pe ea..

    Raspunde la acest comentariu
  8. laura
    lauratrimis la 5/6/2012

    Buna,Medicul pediatru ne-a recomandat sa facem aceata analiza la IDS LABORATORIES de pe Dorobanti,lucreaza o analiza Ac anti Borrelia Western Blot costa 120 RON, a spus ca este de ultima fita

    Raspunde la acest comentariu
  9. Lupsa Catalin
    Lupsa Catalintrimis la 30/5/2012

    Azi am observat o capusa pe piciorul stang,era mica,putin mai mare decat o furnica si am indepartat-o repede de frica. Stiu ca era bine sa o pastrez pt confirmarea muscaturi de capusa. In urma muscaturi a ramas o pata de culoare rosie dar foarte mica. Sunt 90% sigur ca a fost o muscatura de capusa,fiind ca am vazut aspectul capusei cand am aruncat-o. Ce ma sfatuiti sa fac?

    Raspunde la acest comentariu
  10. ioana l
    ioana ltrimis la 25/5/2012

    am un bebe de 3 luni jumate si afost muscata de o capusa in zona fontanelei nu stiu cum a ajuns acolo ca a avut caciula nu a stat mult 1 ora max. si ia cazut am fost la urgente si ia dat tratam cu amoxacilima suspensiestie cineva un pot sai fac analiza la capusa ca inca o am si apoi daca necesita si la bebe

    Raspunde la acest comentariu
  11. savin
    savintrimis la 17/5/2012

    Preventia este necesara!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Raspunde la acest comentariu
  12. LORELAI
    LORELAItrimis la 17/5/2012

    Se spune ca doar cca 20% din capuse au bacteria - Boala Lyme este o infectie cauzata de bacteria Borrelia burgdorferi, de aceea boala mai este numita Borelioza sau boala muscaturii de capusa. Aceasta bacterie este intalnita de obicei la animale precum soarecii si caprioarele. Capusele Ixodes pot lua bacteria cand musca un animal infectat, apoi o pot transmite la om, care poate face boala Lyme. Despre boala Lyme (Borelioza) se stie prea putin in Romania.

    Raspunde la acest comentariu
  13. Dan
    Dantrimis la 16/5/2012

    Am 39 de ani si din aprilie 2011 am dureri musculare ( muschii pectorali si omoplati ) . Am facut tot felul de analize Tomograf, RMN , EMG, Borelioza, HLAB 27 si multe altele, toate fiind normale singurele probleme fiind spondilioza cervicala, toracala, lombara. Din Iunie 2011 au inceput sa apara junghiuri musculare in maini, picioare, gat care apar si dispar in cateva secunde.Am mers la neurolog ( internat 4 zile in spital), parazitolog, reumatolog, cardiolog, gastroenteorolog ( in Bucuresti ), in cele din urma am fost trimis si la psihiatru , iar dupa mai multe consultatii repetate ( de 3 ori ) , la distanta de cateva luni medicul psihiatru a spus ca nu sunt sub nici o forma probleme psihice sau nervoase, asa cum au sugerat ceilalti medici si sunt de alta natura . Am repetat analize peste tot, ( inclusiv de boli autoimune ) singura analiza modificata fiind PM Scl 75 ( miopatie musculara ) dar valorile fiind foarte putin modificate si EMG-ul facut cu 1-2 luni inainte fiind fara modificari nu s-a confirmat prezenta freunei boli autoimune. De 2 - 3 saptamani urmez un tratament de la un reumatolog ( fff. renumit ) care a spus, dupa ce ma consultat, ca durerile musculare din zona toracala se datoreaza spondilozei iar restul junghiurilor musculare sunt probabil de natura neurologica. Am mers si la kinetoterapeut, la recomandarea reumatologului, fac aproape zilnic gimnastica si miscare ( pe bicicleta eliptica si magnetica cel putin 40 - 50 de min ), dar tot am acele dureri si junghiuri musculare . Nu stiu unde sa mai merg si ce investigatii sa mai fac. Probabil in afara ?Poate are cineva o idee. Va multumesc!

    Raspunde la acest comentariu
  14. Cristina
    Cristinatrimis la 11/5/2012

    pt. Marius: daca suferi de dureri articulare poate fi artrita, daca ti s-au umflat gleznele poate fi sarcoidoza; poti sa-ti faci testele specifice, recomandat o radiografie pulmonara.

    Raspunde la acest comentariu
  15. Hippy
    Hippytrimis la 10/5/2012

    Am peste 40 de ani si imi amintesc, in copilarie mergeam cu animalele bunicilor, vaca sau uneori capre, stand toata ziua in iarba. De multe ori adunam capuse de pe mine si de cele mai multe ori, capul se rupea si eram nevoit sa scormonesc dupa el cu cate un ac sau spin. Imi amintesc ca imi produceau mancarimi suparatoare si satisfactia la scarpinat, pe masura; ma scarpinam ca un maidanez. Ideea este ca nu m-a dus nimeni la urgente pentru acest lucru, consider ca nu a lasat urmari iar intrebarea mea este: s-a schimbat ceva in genetica, capuselor sau de unde aceasta boala ? As prefera argumentele unui specialist. Pana nu de mult consideram aceasta panica o manifestare de fitze dar observ ca este ceva serios.

    Raspunde la acest comentariu
  16. Ioana
    Ioanatrimis la 2/5/2012

    Salutare toata lumea! Am fost acum 3 zile la padure cu mai multi prieteni. Cand am ajuns acasa am observat in partea stanga a gambei piciorului ceva mic care nu parea a fi alunita sau altceva, asa ca m-am apropiat mai mult de locul respectiv sa vad ce este. Mi-am dat seama ca este o capusa, iar dupa cum m-am documentat..era femela [spatele fiind de culoare rosie]. Va dati seama ca am intrat in panica..eu pana atunci neavand asa ceva. Am scos capusa din piele cu grija, apoi m-am uitat sa vad daca nu a ramas nimic din restul corpului ei in tesutul meu. Am dezinfectat bine de tot locul cu spirt. Am asteptat 3 ore ca sa vad daca se intampla ceva sau nu la nivelul pielii si rezultatul a fost negativ. A doua zi am fost la camera de garda, iar doctorul, dupa ce m-a examinat cu atentie, mi-a prescris 2 capsule de Detoxiciclina. Acum ma aflu in a-3 zi de la depistarea muscaturii si tot ce pot sa spun este ca nu am absolut niciun simptom la nivelul locului

    Raspunde la acest comentariu
  17. ROMAN M
    ROMAN Mtrimis la 26/3/2012

    Buna,am o rugaminte catre toti care stiti mai multe despre aceasta boala LYME si cunosc un medic de specialitate din Italia pentru ca aici traiesc ca sa merg sa ma interesez pentru o persoana depistata cu aceasta boala va rog din suflet ,multumesc .

    Raspunde la acest comentariu
  18. Marius
    Mariustrimis la 12/3/2012

    Sufar de dureri articulare (cred),acum mi sa umflat si gleznele si cred ca la durerile care le am aceasta este boala care ma macina.Asadar voi studia ma imult si apoi voi face si un consult ca sa pot dialoga cu medicul ,iar voi ce suferI-ti de asa ceva va dau dreptate , numai cu un mare studiu ajutati si de un doctor devotat medicinei putem trece de acest pas dificil..

    Raspunde la acest comentariu
  19. Andra
    Andratrimis la 1/3/2012

    Cel mai bine e sa va duceti sa faceti niste analize specifice acestei boli.

    Raspunde la acest comentariu
  20. Mary
    Marytrimis la 27/2/2012

    mie mi-a prescris un medic de la Laboratorul de analize de la Spitalul Fundeni din Bucuresti Doxicilina ptr. Borelioza (Lyme), cred ca pentru zece zile. Dupa aceea, mi-au disparut simptomele: amorteli pe partea stanga in mana si picior si senzatia de sufocare care ma innebunea, aveam senzatia ca am zona toracelui prinsa ca intr-o menghina si ca nu pot respira si simteam intepaturi de-a lungul coloanei vertebrale, aveam ganglionii umfalti, mi-era ingrozitor de rau. Nu stiu ce s-ar fi intamplat daca o doctorita de la Spitalul Pantelimon nu mi-ar fi facut un asa-numit

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII