Fumatul pasiv al copilului: cum ii afectează sănătatea și cât de grav este - avertisment pentru părinți

Fumatul pasiv al copilului: cum ii afecteaza sanatatea si cat de grav este - avertisment pentru parinti

Fumatul pasiv al copilului: cum ii afectează sănătatea și cât de grav este - avertisment pentru părinți

Mesajul despre riscurile fumatului pasiv nu a ajuns inca in unele familii din Romania, iar multi copii vin zilnic in contact cu fumul toxic de tutun.

Fumul de tigare contine mai mult de 250 de substante chimice cunoscute a fi toxice sau cancerigene (cauzatoare de cancer), inclusiv formaldehida, benzen, clorura de vinil, arsenic, amoniac si cianura de hidrogen. Copiii care sunt expusi la fumul de tigara  inhaleaza multe din aceleasi substante cauzatoare de cancer si otravuri, asemenea fumatorilor. Expunerea copiilor la fumatul pasiv le crește riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, boli respiratorii, cancer și alte probleme de sănătate.

In Romania sunt foarte multi parinti care isi expun copilul/copiii la fumat pasiv. Inconstienta? Egoism? Indiferenta fata de sanatatea copilului? Prostie? Probabil ca din toate acestea cate ceva...

- veti citi:
Copiii sunt expusi fumatului pasiv
Ce spun statisticile despre fumatul pasiv
Ce este fumatul pasiv
Cum afecteaza fumatul pasiv sanatatea copilului 
Fumatul in timpul sarcinii
Fumam in casa cu copiii? Sau chiar cu ei in camera?
Parinti inconstienti sau doar egoisti?
Limitati expunerea copilului la fumatul pasiv
Despre fumat si efectele asupra sanatatii

Copiii sunt expusi fumatului pasiv

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), se estimează că aproximativ 1,2 milioane de oameni mor anual pe plan mondial din cauza expunerii la fumatul pasiv.  Mai îngrijorător e că, potrivit statisticilor, peste un sfert dintre victime sunt copii. Cei mai mulţi, expuşi fumului de ţigară acasă.

Studiile arată că în Europa, aproape 20 de mii de nefumători mor anual din cauza fumatului pasiv. Motivul este simplu. Nicotina din fumul de țigară acționează direct asupra inimii, modificând frecvența cardiacă și tensiunea arterială.

Într-o oră petrecută într-o cameră în care se fumează, un nefumător inhalează echivalentul a 15 ţigări.  Nouă persoane din 10 inhalează zilnic, involuntar, fum de ţigară la serviciu, în spaţiile publice sau acasă.

Ce spun statisticile despre fumatul pasiv

Circa 60% dintre copiii intre 3 si 11 ani din Statele Unite ale Americii (aproape 22 de milioane de copii) sunt expusi fumatului pasiv. Si chiar parintii sunt cei responsabili pentru 90% din aceste expuneri, conform unui raport din anul 2014 al Agentiei Americane pentru protectia mediului (EPA).

În România, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie. Totodată, studiile au arătat că 89% dintre fumătorii din ţara noastră şi-ar dori să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat. Efectele negative ale fumatului nu se limitează  la fumător, ele răsfrângându-se dramatic şi asupra celor aflaţi în proximitatea sa.

Fumatul pasiv este tot mai frecvent recunoscut ca factor de risc la locul de muncă şi ca o ameninţare la adresa sănătăţii publice.
Numeroase studii arată că fumatul pasiv este o cauză a bolilor cardiace şi a cancerului pulmonar la adulţii expuşi. În Europa, bolile legate de fumat fac anual 650000 victime; dintre acestea, 80000 de decese sunt urmare a fumatului pasiv. 

Ce este fumatul pasiv

Cand copiii sunt in preajma cuiva care fumeaza, inspira si fumul expirat de catre fumator  (numit fum principal) si fumul provenit de la tigara aprinsa, trabuc sau pipa (numit fum secundar).  

Fumul inspirat de fumatorii pasivi contine peste 250 de substante chimice despre care s-a demonstrat ca sunt toxice sau carcinogene (cauzatoare de cancer), de la azotatul de arseniu (arsenic ammonia) la acid cianhidric. 

Mai grav, concentratiile multora dintre aceste substante chimice sunt mai ridicate in cazul fumului inhalat de fumatorii pasivi decat al celui inhalat de fumatorii propriu-zisi. 

Iar in cazul copiilor, ai caror plamani sunt inca in dezvoltare, efectele pot fi deosebit de dezastruoase. 

Cum afecteaza fumatul pasiv sanatatea copilului  

Fumatul pasiv expune copiii unor riscuri grave, cum sunt:

Infectii respiratorii (ca bronsita si pneumonia) care pot duce la internarea copiilor in spital;

Infectii ale urechii medii, care pot necesita drenarea chirurgicala in cazul in care infectiile sunt frecvente si/sau greu de tratat;

Astm – fumatul pasiv poate provoca astm la copii si poate declansa crize de astm la cei care au deja boala;

Dezvoltarea lenta a plamanilor;

Simptome respiratorii precum tusea, care poate ingreuna miscarea si activitatea fizica a copiilor.

Fumatul in timpul sarcinii

Daca o femeie fumeaza in timpul sarcinii sau este expusa in mod regulat fumatului pasiv, nicotina si monoxidul de carbon trec la copilul nenascut. Faptul ca mama insarcinata fumeaza poate avea ca urmari asupra copilului:

nasterea copilului mort

nasterea prematura

greutate scazuta la nastere

astm si alte probleme respiratorii

cancer, leucemie, limfoame si tumori cerebrale

sindromul mortii subite a bebelusului.

Citeste pe larg: Cum poate afecta fumatul pasiv sarcina?

Fumam in casa cu copiii? Sau chiar cu ei in camera? Sau cu ei in masina?

Fumam in casa cu copiii? Sau chiar cu ei in camera? Sau chiar in masina cu ei? Daca in urma cu 20 de ani nu stiam  la ce ne expunem copiii atunci cand fumam “in nasul lor”, astazi ar trebui sa fim constienti ca riscurile pentru sanatate sunt mari. Inhalarea de catre copii in mod constant a fumului de tigara poate duce la iritarea (uscarea) cailor respiratorii si dificultati in respiratie, iritarea ochilor, dureri de cap sau ameteli, greata, crize de astm, ingrosarea arterelor samd. In general, mai spun medicii, copiii expusi au o imunitate scazuta si nu ii protejam fumand in alta camera.

In viata intrauterina, ei sunt expusi riscului de malformatii, dezvoltare anormala – greutate mica la nastere sau retard de crestere in uter -, afectiuni respiratorii manifestate dupa nastere, uneori moartea copilului in uter. Ne referim aici deopotriva de cazurile in care viitoarea mama fumeaza deopotriva activ sau pasiv. In cazul mamelor care alapteaza, tigarile reduc prolactina, hormonul responsabil de producerea laptelui. De asemenea, nicotina in exces prezenta in laptele matern poate duce la colici abdominale la copil.

Nu in ultimul rand, de obicei, mamele fumatoare renunta mai repede la alaptat.

In unele state canadiene, cum ar fi Ontario, fumatul in autoturism in prezenta unui copil este strict interzis si se pedepseste cu o amenda de pana la 250 de dolari CAD. “Un geam deschis nu va purifica aerul dintr-o masina in care se fumeaza” – a fost unul din argumentele prezentate de Ministerul canadian al Sanatatii. “Pentru un copil, o ora petrecuta ca fumator pasiv intr-o masina echivaleaza a fuma un pachet intreg de tigari”, au conchis in 2007 specialistii consultati de autoritati.

Un studiu publicat luna trecuta a evidentiat un alt pericol: cel al expunerii la reziduurile de nicotina de pe haine, mobila, pereti, covoare etc., asa-numitul “fumat la a treia mana”. In combinatie cu un mediu poluant, spun cercetatorii americani, nicotina genereaza noi substante nocive pentru organism, iar o canapea poate genera probleme la fel de mari ca o scrumiera. Conform observatiilor facute in studiu, este suficient sa circuli cu masina unui fumator inrait ca sa imprumuti resturi de nicotina pe propria piele, chiar daca el nu si-a aprins tigara. Oriunde ai fuma, resturile de nicotina vor ramane pe hainele si pe pielea ta.

Parinti inconstienti sau doar egoisti?

In Romania sunt foarte multi parinti inconstienti care isi expun copilul/copiii la fumat pasiv. Inconstienta? Egoism? Indiferenta fata de sanatatea copilului? Prostie? Probabil ca din toate acestea cate ceva...

Fumatul pasiv contine mai mult de 250 de substante chimice cunoscute a fi toxice sau cancerigene (cauzatoare de cancer), inclusiv formaldehida, benzen, clorura de vinil, arsenic, amoniac si cianura de hidrogen. Copiii care sunt expusi la fumul de tigara  inhaleaza multe din aceleasi substante cauzatoare de cancer si otravuri, asemenea fumatorilor.

Ce trebuie sa faceti

Daca in familia ta se fumeaza si aveti copii sau asteptati sosirea pe lume a unui copil, renuntarea la fumat reduce semnificativ expunerea copilului la substantele chimice toxice. Desigur, nu doriti sa aprindeti o tigara, sa o puneti in gura copilului si sa-l incurajati sa traga un fum. Oricat de ridicola ar parea aceasta idee, parintii care continua sa fumeze – sau permit altora sa fumeze in jurul copiilor lor – nu fac decat sa le deschida si copiilor calea catre fumat.

Desigur, renuntarea la fumat poate fi foarte grea – poate fi nevoie de mai multe incercari si de ajutorul celor din jur, sau de participarea la un program de sustinere sau apartenenta la un grup de suport.

Limitati expunerea copilului la fumatul pasiv

In timp ce luptati sa renuntati la tutun, este critic sa limitati expunerea copilului dumneavoastra la fumul de tigara:

Nu fumati in timpul sarcinii sau in preajma copiilor.

Intotdeauna expirati fumul in sus – departe de copii si de femeile insarcinate. Fumul persista in aer ore intregi dupa ce au fost stinse tigarile, deci daca va aprindeti o tigara oriunde in interiorul locuintei, si copiii inhaleaza fumul.

Nu fumati in masina cu copiii – faptul ca expirati fumul pe geamul masinii are un efect prea mic, daca are vreunul, din punctul de vedere al expunerii copiilor la fumul de tutun.

Cautati sa duceti copiii numai in locuri in care nu se fumeaza – fie ca este vorba despre scoala, gradinita, restaurant, firme, magazine sau locuintele prietenilor.

Despre fumat si efectele asupra sanatatii merita citit si:

Cum m-am lasat de fumat pentru bebe
Ne ajuta plasturii cu nicotina sa renuntam la fumat?
Lasatul de fumat ne face fericiti
7 greseli care iti distrug tenul ireversibil
De ce nu renunta fumatorii la fumat?
Fumatul si legatura cu menopauza prematura si infertilitatea

autor: Desprecopii.com,
referinte: Health.com,  Healthtoday, WebMD.
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII