Infecțiile transmise de animalele de companie (de casa): cum să ne protejăm

Infectiile transmise de animalele de companie (de casa): cum sa ne protejăm

Infecțiile transmise de animalele de companie (de casa): cum să ne protejăm

Grija fata de animalele domestice si cele de companie este pentru copii o experienta din care au foarte multe de invatat – pot invata sa fie responsabili, blanzi cu animalele, sa respecte natura si toate fiintele vii. Ca si adultii, copiii pot beneficia de pe urma companiei, afectiunii si a relatiilor cu animalele lor de companie. Dar nu este neobisnuit ca animalele domestice si cele de companie sa transmita infectii oamenilor, mai ales copiilor.

⇒ Deci, daca va ganditi sa va luati un animal de companie, sau daca ati facut-o deja, este important sa stiti cum sa va protejati copilul de infectiilor transmise de animale.

In acest articol veti citi despre:
Cum sunt raspandite infectiile de catre animalele de companie?
Cum ne afecteaza aceste infectii transmise de la animalele de casa?
Cum puteti mentine sanatatea familiei si a animalelor de companie
Infectiile transmise de caini si pisici
Infectiile transmise de pasari
Infectiile transmise de reptile de casa
Infectiile transmise de hamsteri si pesti

Cum sunt raspandite infectiile de catre animalele de companie?

Ca si oamenii, toate animalele sunt purtatoare de germeni patogeni. Unele boli care sunt frecvente la animalele de langa casa – precum rapciuga, parvovirusul canin si dirofilaroza carnivorelor – nu se transmit la om. Dar animalele sunt si purtatoare ale anumitor bacteriii, virusi, paraziti si ciuperci care pot duce la imbolnavire daca sunt transmise oamenilor. Oamenii fac aceste boli specifice animalelor atunci cand sunt muscati sau zgariati sau cand vin in contact cu excrementele, saliva sau resturile de piele moarta ale animalelor.

Cum ne afecteaza aceste infectii transmise de la animalele de casa?

Aceste boli pot afecta oamenii intr-o mare varietate de moduri. Ele sunt cele mai ingrijoratoare la copiii mici, la bebelusi si la femeile insarcinate, al caror sistem imunitar este slabit sau afectat de boli.

Sistemul imunitar al copiilor mai mici nu este atat de puternic precum al copiilor mai mari. Asa incat anumite infectii care unui adult ii pot da o stare usoara de boala pot fi mai grave in cazul copiilor. De asemenea, animalele sunt mai predispuse la a transporta capuse si paduchi in blana lor, iar aceste organisme pot fi purtatoare de boli.

Cum puteti mentine sanatatea familiei si a animalelor de companie

Acestea fiind spuse, nu inseamna ca trebuie sa renuntati la prietenii cu blana ai familiei dumneavoastra. Animalele de companie va pot imbogati viata de familie, iar daca va luati cateva precautii, puteti proteja copilul de infectiile transmise de animale.

Protejarea familiei dumneavoastra impotriva infectiilor transmise de animale incepe inainte de a aduce un animal acasa.

Unele animale nu sunt recomandate pentru locuintele in care sunt copii si pot mari riscul de a transmite o infectie copilului dumneavoastra. Reptilele nu ar trebui sa fie permise ca animale de companie in nicio locuinta in care traiesc copii mici. De asemenea, luati in considerare starea de sanatate si varsta copilului inainte de a aduce un animal acasa.

Un animal care necesita manevrare frecventa nu este recomandat pentru niciun copil cu sistemul imunitar compromis (cum este cazul copiilor care au HIV, au cancer si fac chimioterapie, sau al copiilor care folosesc frecvent prednison).

Copiii care au eczema sau dermatita atopica ar trebui probabil sa evite acvariile.

animal de casa

Iata care sunt infectiile pe care le transmit animalele de companie

Infectiile transmise de caini si pisici

Cainii si pisicile sunt animale de companie populare in randul familiilor cu copii, dar si aceste animale pot transmite infectii, cum sunt:

Infectia cu Campylobacter:

Este transmisa de animalele de casa prutatoare ale bacteriei Campylobacter jejuni, care provoaca la om diaree, dureri abdominale si febra. Bacteria campylobacter poate exista in tubul digestiv al unui animal domestic sau salbatic infectat, iar omul se poate infecta prin contact cu apa contaminata, fecalele animalului sau laptele nepasteurizat. In Statele Unite ale Americii sunt inregistrate in fiecare an peste 2 milioane de cazuri ale infectiei cu campylobacter, iar campylobacter jejuni este acum cauza principala a gastroenteritei bacteriene. Infectiile cu campylobacter sunt contagioase, mai ales la membrii aceleiasi familii si la copiii din crese si gradinite. Copiii care sunt infectati cu campylobacter sunt in general tratati cu antibiotice.

Boala zgarieturii de pisica:

Poate infecta cu bacteria Bartonella henselae o persoana care este muscata sau zgariata de o felina. Simptomele sunt umflarea si intarirea nodulilorlimfatici, febra, durerile de cap si oboseala, care de obicei trec fara tratament. Totusi, medicul poate recomanda antibiotice daca infectia este grava. Boala zgarieturii de pisica provoaca rareori complicatii pe termen lung.

Rabia sau turbarea:

Este o boala grava cauzata de un virus care patrunde in corpul omului prin intermediul unei muscaturi sau prin contaminarea unei rani cu saliva unui animal infectat. Animalele care pot transmite virusul rabiei sunt cainii, pisicile, ratonii, liliecii, sconcsii si vulpile. Imunizarea pe scara larga a cainilor si a pisicilor a redus transmiterea rabiei prin aceste animale la oameni. Rabia este destul de rara la om in tarile in care este disponibil vaccinul antirabic (si in Romania), care se face dupa ce s-a produs muscatura unui animal potential bolnav.

Tifosul exantematic Rocky Mountain

Este purtat de capusele infectate care se ataseaza de pielea animalelor, mai ales a cainilor. Capusele sunt infectate de bacteria Rickettsia, care poate provoca febra ridicata, frisoane, dureri musculare si dureri de cap, precum si o urticarie care se poate raspandi pe incheieturile mainilor, pe coate, pe palme, pe talpi si pe trunchi. RMSF nu este contagioasa si poate fi tratata cu antibiotice.

Pecinginea:

Este o infectie a pielii cauzata de mai multe tipuri de ciuperci aflate in sol si pe pielea oamenilor si a animalelor de companie. Copiii pot face pecingine prin atingerea animalelor infectate cum sunt cainii si pisicile. Pecinginea, sau tinea corporis, este de obicei o zona uscata, solzoasa si rotunda, avand o margine rosie ridicata si un centru limpede. Cand este afectat scalpul, zona poate fi solzoasa, rosie sau umflata. Adesea exista zone chele (fara par). Pecinginea este tratata cu medicamente antifungice, ce includ sampoane, creme, sau medicamente administrate oral.

Toxocarioza:

Este o boala cauzata de viermele inelat parazit denumit Toxocara, care traieste in intestinele cainilor si ale pisicilor. Ouale viermilor sunt eliminate in excrementele cainilor si ale pisicilor, adesea contaminand solul in care copiii se joaca. Cand un copil ingereaza astfel de sol contaminat, ouale eclozeaza in intestinele lui si larvele se raspandesc la alte organe, infectie denumita migratia viscerala a larvelor. Simptomele includ febra, tuse sau wheezing, marirea ficatului, urticarie sau umflarea nodulilor limfatici. Simptomele pot disparea de la sine sau in urma medicamentelor prescrise de medic pentru uciderea larvelor. Cand larvele din intestine trec prin sange si ajung la ochi, boala este numita toxocarioza oculara, sau migratie oculara a larvelor, si poate duce la pierderea definitiva a vederii.

Toxoplasmoza:

Poate fi contractata dupa contactul cu parazitul aflat in excrementele de pisica. La cei mai multi oameni sanatosi, infectia cu toxoplasmoza nu produce simptome. Simptomele care pot aparea, totusi, sunt unflarea ganglionilor limfatici, oboseala, dureri muculare, febra, dureri de gat si urticarie. La femeile insarcinate, toxoplasmoza poate duce la pierderea sarcinii, nastere prematura, boli grave si orbire la nou-nascuti. Femeile insarcinate ar trebui sa evite contactul cu cutiile sau recipientele cu gunoi. Oamenii al caror sistem imunitar a fost slabit de boli precum HIV sau cancerul risca grave complicatii in urma infectiei cu toxoplasmoza.

Boli provocate de muscaturile de caini si pisici:

Muscaturile se pot infecta si pot provoca probleme grave, mai ales muscaturile de pe fata si de pe maini. Muscaturile de pisica au tendinta de a fi mai periculoase, partial deoarece sunt rani mai adanci. Muscaturile mai mari ar trebui spalate bine. Adesea, aceste muscaturi necesita tratament medical specializat la un cabinet medical sau la camera de garda a unui spital; uneori este necesar un tratament antibiotice.

Infectiile transmise de pasari

Pasarile crescute ca animale de companie, chiar tinute in colivie, pot transmite urmatoarele boli:

Criptococoza:

Este o boala provocata de ciuperci, contractata cand cineva inhaleaza microorganisme aflate in excrementele de pasare, mai ales cele ale porumbeilor, microorganisme care pot cauza pneumonie. Oamenii al caror sistem imunitar este slabit de boli precum HIV sau cancerul au un risc crescut de a contracta aceasta boala si fac complicatii serioase, precum meningita.

Psitacoza:

Denumita si febra papagalilor, aceasta boala bacteriana poate aparea cand oamenii intra in contact cu excrementele pasarilor infectate sau cu praful care se aduna in coliviile pasarilor. Simptomele pot fi tusea, febra ridicata si durerile de cap. Boala se trateaza cu antibiotice.

Infectiile transmise de reptile de casa

Reptilele – precum soparlele, serpii si broastele testoase – expun copiii la boli, precum:

Salmoneloza:

Reptilele, precum soparlele, serpii si broastele testoase, raspandesc salmoneloza prin intermediul excrementelor. Prin atingerea pielii de reptila, a terariului si a altor suprafete contaminate, infectia se poate transmite la om. Salmoneloza produce simptome ca durerile abdominale, diareea, voma si febra. Copiii mici risca sa fie mai grav afectati, de probleme ca deshidratarea, meningita si septicemia.

Infectiile transmise de hamsteri si pesti

Manevrarea si ingrijirea rozatoarelor – cum sunt hamsterii si gerbilii – si a pestilor expun copiii la urmatoarele boli:

Coriomeningita limfocitica (LCM – Lymphocytic choriomeningitis):

Oamenii pot contracta virusul coriomeningitei limfocitice inhaland particule de urina, excremente sau saliva de la rozatoarele infectate, precum soarecii si hamsterii. LCM poate produce simptome asemanatoare gripei – febra, oboseala, dureri de cap, dureri musculare, greata si voma – si infectarea poate duce chiar la meningita (inflamarea membranei care acopera creierul si maduva spinarii) si la encefalita (o inflamare a creiereului). Ca in cazul majoritatii virusilor, nu exista un tratament specific, insa anumiti pacienti pot necesita spitalizarea. Ca si toxoplasmoza, LCM poate fi transmisa de la mama infectata la fetus.

Mycobacteria marinum:

Aceasta infectie poate aparea la oamenii care au fost expusi la apa contaminata din acvarii sau piscine. Desi infectiile cu mycobacteria marinum sunt in general usoare si sunt limitate la nivelul pielii, pot fi mai grave la oamenii care au HIV sau au sistemul imunitar slabit.

Momente ale vietii noastre cu Ares - labradorul familiei

Ei, acest articol nu este din această categorie. În loc să prezint teoriile beneficiilor unui animal de companie – care sunt la un clic distanță pentru cei interesați – aleg să povestesc la modul practic despre viața cu Ares.

Ares nu e vreun zeu al războiului, asta dacă nu există cumva războinici cu urechi blege și ochi miloși de mărgele negre. Ares e un labrador de culoarea cafelei cu lapte care, cu fundiță roșie la gât, a aterizat în viețile noastre, într-o cutie de pantofi, în ajunul Crăciunului, adus de un Moș cel mai probabil aflat într-o stare de inconștiență senilă. De-atunci, toate reperele normale ale rutinei noastre zilnice au fost date peste cap și viața noastră s-a răsturnat cu fundu-n sus într-un fel de haos cotidian care s-a completat acum cu urme de lăbuțe, mingi îmbăloșate, șosete molfăite și o colecție bogată de bluze elegante care s-au transformat, datorită găurilor, în minunat de eficiente cârpe de praf de calitate superioară citeste in continuae aici >

Despre animalutele de casa, va recomandam sa mai cititi :

Animalele de companie ii protejeaza pe copii de bolile respiratorii
Alegerea unui animal de casa
Terapia asistata cu animale
Copiii si animalele de companie
Proprietarii de caini traiesc mai mult

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 9 comentarii

  1. Camelia
    Camelia trimis la 4/10/2021

    Am un baietel de 6 anisori si iam luat cadou un hamster dupa cateva zile a inceput sa iasa pe iel niste bubite care avea zeama in ele erau micute la inceput dar dupa acea au crescut enorme si face mereu puiuti prin preajma rani ia iesit oe tot corpul asta in cap in nasuc si pe fata am fost cu el de 2 ori la urgenta unu mia zis cai ongo altu cai infectie in sange acu maine am sita la pediatra sai cer sai faca analizele de sange si urina sa vad , mie frica sa nu cumva sa fie alergic la hamster sau sa nu lo fi muscat si sai fi trasmis io stiu ce 😭😭😭

    Raspunde la acest comentariu
  2. Flavia
    Flaviatrimis la 23/1/2016

    Da :) hai sa traim cu totii intr-o bula de cristal , sa nu cumva sa ne imbolnavim.. :) ce minti incuiate!! Cu precautie si cu masurile de igiena de rigoare, puteti fi siguri ca nu moare nimeni care creste alaturi de animale( caini,pisici, pasari)...

    Raspunde la acest comentariu
  3. stoica raluca
    stoica ralucatrimis la 29/4/2014

    baietelul meu a primit un iepure si as vrea sa stiu daca e daunator celui mic un bebelus de 3 luni? cine stie ?

    Raspunde la acest comentariu
  4. Ionela
    Ionelatrimis la 15/3/2012

    Si eu am 2 pisici si am si 2 copii si nu s-au imbolnavit niciodata de la ele , eu cred ca daca respecti regulile de igiena nu pot aparea probleme .

    Raspunde la acest comentariu
  5. andreea
    andreeatrimis la 29/2/2012

    vreau sa-mi iau un caine pechinez si am auzit ca transmit la femei un virus care produce infertilitate...as dori sa stiu daca este adevarat...

    Raspunde la acest comentariu
  6. luciana
    lucianatrimis la 23/2/2012

    nu stiu alti cum sunt dar eu am un copil si il cresc in compania unui caine nu vad nimic rau in a creste si socializa un caine cu un copil mai ales ca aacest lucru face ca dezvoltarea copilului sa fie mai rapida si mult mai corecta

    Raspunde la acest comentariu
  7. lacramioara
    lacramioaratrimis la 23/1/2012

    Fiicei mele i-au descoperit o NEUROMIELITA OPTICA numita si BOALA LUI DEVIC,cel care de fapt a descoperit aceasta boala.Intrebarea mea:este posibil ca acesta boala sa fie declansata de o muscatura de soarece sau microbi proveniti de la aceste animale.Muscatura de fapt nu stim a fost sau doar o imaginazie in vis,pentruca fiica mea trieste cu impresia ca undeva la tara noaptea in somn ar fi fost muscata de un soricel.cand s-a trezit nu avea nici un semn ,nici o zgarietura,nimic,dor ca..nu mult dupa a inceput sa se simta foarte rau.Dupa o seria de analize,printre care si un RMN a fost concluzionata o mielita.avand in vedere ca lucrez in afara anm adus fata la mine ,s-au facut inca odata taote analizele ,chiar si RMN-ul si asa sau oprit la NEUROMIELITA OPTICA.Multumim lui Dumnezeu acum e bine,problema e ca ni s-a spus ca boala este si va fi mereu,in prezent,daca nu gresesc,medicii au reusit sa-i opresca innaintare.medicamente v-a trebui sa ia taota viata si binenteles medicii o tin si o vor tine sub control.Va multumesc anticipat pt.informatiile pe care le astept.

    Raspunde la acest comentariu
  8. Gabi
    Gabitrimis la 28/12/2011

    Aiurea, am crescut de mica cu papagali, testoase, pesti, pisici si caini si nu am avut nimic. Familia mea este mare iubitoare de animalute si nimeni nu a luat vreo boala de la ele cu toate ca le tineam mereu in brate. Depinde si de cat de des le faci igiena.

    Raspunde la acest comentariu
  9. ham
    hamtrimis la 15/3/2008

    am crescut 3 copiii cu caini si pisici in jur si n-am avut nici-o problema, bine-nteles respectand regulile de igiena de bun-simt.de la oameni in schimb toti copiii au luat diverse boli pe parcursul timpului.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII