PRAJITURA ALBA CA ZAPADA

PRAJITURA ALBA CA ZAPADA | Autor: isabel 35

Link direct la acest mesaj

Stie cineva cum se face prajitura ALBA CA ZAPADA?Din ce imi aduc eu aminte blatul parca era la fel ca cel de pandispan.Se ungea cu gem de caise,dupa care se punea deasupra bezeaua din oua.Ma ajuta si pe mine careva?Vreau sa incerc sa o fac din nou,si nu mai stiu sigur cum se face.Fetele ajutor ,va pup si astept cu nerabdare raspunsul vostru.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Vulpea Bucatar spune:

Buna ziua. Am aparut si eu raspunzand astfel invitatiei facute de Mirela. Momentan o sa ma bag(daca vreti) pe aceasta parte a forumului

Uite aici reteta www.vulpeabucatar.com/retete/prajituri/albacazapada.html" target="_blank">http://www.vulpeabucatar.com/retete/prajituri/albacazapada.html

Va doresc pofta buna!

"Dupa mine potopul"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns isabel 35 spune:

Merci,dar nu asta este prajitura pe care eu o stiam.Prajitura pe care o stiam eu din copilarie avea bezea deasupra,si era unsa cu gem de caise.Oricum multumesc pentru raspunsul rapid

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cornelia1172 spune:

buna
este prima data cand scriu la acest forum dar vroiam sa te ajut(daca pot)Prajitura Alba ca Zapada o stiu si eu la fel ca si Vulpea Bucatar!!
insa prajitura pe care o descrii tu seamana cu o prajitura pe care eu o fac des dar nu stiu cum se numeste. O sa-ti spun reteta si tu decizi.
ingrediente:
5 oua
250 gr. unt sau margarina
400 gr.zahar
un borcan gem
nuca(optional)
coaja de la o lamaie
1pachetel praf copt
faina
se face un blat din galbenusuri,margarina 200 gr. zahar,praf de copt,coaja de lamaie, un praf de sare si faina cat cuprinde
se intinde foaia in tava de la aragaz, se intinde peste foaie gemul si pe urma nucile(daca ai)
la sfarsit se face din albusuri si 200 gr.zahar o bezea pe care o pui deasupra . Pui tava in cuptorul bine incins si o lasi aproximativ o ora

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

Dupa cite stiu eu prajitura asta se cheama Figaro. Cel putin asa ii zicem noi cind ne face mama.

Anamaria mama la Nick (6)& Alex (3)
http://mywebpage.netscape.com/Ocebine/Nick+Dulce.jpg
http://mywebpage.netscape.com/Ocebine/Alex+telefon.jpg

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Milia spune:

"Alba ca zapada" este reteta postata de Vulpea Bucatar. Cea cu gem, nuca si bezea este Figaro sau Lintzer.

FIGARO (pentru tava aprox. 30 x 40 cm)

300 g unt
6 oua
450 g zahar pudra (eu folosesc zahar tos)
450 g făină
150 g lapte sau sifon
1 vârf de cuțit amoniac
sare
vanilie
gem (eu pun numai de prune) – aprox. un borcan de 400 ml
cca 20 nuci taiate
2 linguri (cu vârf) de zahăr pentru bezea

Se freacă untul cu zahărul, se adaugă 1 ou întreg, 5 gălbenușuri, amoniacul stins cu zeamă de lămâie, făina și laptele și se amestecă ușor. Se toarnă aluatul în tava unsă și tapetată și se nivelează. Deasupra se unge cu gem în strat uniform și se presară nuci tăiate.
Se bat spumă cele 5 albușuri rămase, se adaugă 2 linguri de zahăr în ploaie și se bat până se întăresc din nou. Se întinde bezeaua peste nuci, se nivelează.
Se coace la foc potrivit, circa o oră (eu dau la început focul mijlociu, apoi las la foc mic – depinde de cuptor). Dacă încercați cu scobitoarea prăjitura să vedeți dacă e coaptă, aveți grijă să nu vă lăsați induse în eroare – gemul rămâne moale și scobitoarea iese umedă.
Mie îmi place mult această prăjitură dulce-acrișoară.

Lintzer
(cantitatile sunt pentru o tava mica de tot, 25 x 18 cm):
Se freaca 150 g unt cu 100 g zahar, 3 galbenusuri, 200 g faina, o jumatate de pliculet praf de copt, vanilie si un praf de sare. Se framanta putin, sa se omogenizeze bine (nu se bate cu mixerul - e un aluat tare, care iese sfaramicios). Se intinde compozitia cu mana in tava unsa si tapetata (daca nu e de teflon) si se da la cuptor timp de 10-15 minute. Intre timp, se bat spuma cele 3 albusuri ramase, se adauga 200 g zahar si se bate pana cand se intareste din nou. Se adauga 200 g nuca macinata, amestecand usor de jos in sus. Se scoate tava din cuptor, se unge blatul copt pe jumatate cu 150 g gem acrisor (eu am pus pasta de macese) si se pune deasupra compozitia de albusuri, in strat uniform (fara sa se amestece deloc in ea, doar se intinde usor). Se da din nou la cuptor, pana se coace (pana cand bezeaua de deasupra nu mai este moale).

La ambele prajituri, pentru ca bezeaua sa nu ramana cleioasa, ci sa devina crocanta, se taie prajitura cat e calda in tava in romburi sau patrate, cu un cutit bine ascutit (sau cu zimti), si se lasa asa pana a doua zi, pe aragaz, neacoperita. Veti observa ca incepe sa se usuce (bezeaua este uscacioasa si sfaramicioasa).


Retetele nu se vor arhiva, le-am mai postat, dar nu mai am timp sa caut link-ul. Se pot sterge.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns isabel 35 spune:

Fetelor va multumesc ,sunteti super,am sa incerc retetele voastre,care sunt delicioase.Va pup

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Fabya spune:

Fetelor eu azi am sa fac Alba ca zapada dupa reteta de la ,,Vulpea Bucatar" am sa va scriu cum mi-a iesit aceasta prajitura,sunt convinsa ca va bunaaaaaanumai bine si multe salutari

Fabya
" Dragostea inseamna suferinta, si cum multi fug de suferinta, putini sunt cei care iubesc cu adevarat.''
http://f1.pg.photos.yahoo.com/ph/sella1be/my_photos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Vulpea Bucatar spune:

Fabya astept cu incordare rezultatul ... daca ai vreo nelamurire scrie-mi si voi incerca sa te ajut :)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns papadie spune:

quote:
Originally posted by Milia

"Alba ca zapada" este reteta postata de Vulpea Bucatar. Cea cu gem, nuca si bezea este Figaro sau Lintzer.





Nope diferenta intre Lintzer si Figaro este ca primul are numai gem, fara bezea, si deasupra sunt presarate bucatele mici de coca si un pik de zahar farin :-) Te vaz cunoscatoare de prajturi din vremea copilariei mele ai cumva reteta de la "Snagov"?

Multzam

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns katy spune:

Chiar ieri am facut prajitura asta(Figaro cum ii spunea cineva) pt. o petrecere la scoala piticei mele.Nu va dau cantitatile ca deja sunt vreo doua variante ce va pot spune e ca mie bezeaua nu imi prea iesea asa ca am adus "imbunatatiri"si eu pun nuca macinata in albus.Iese f. buna si nici nu mai am grija ca la copt se face maro si nu ramane alba. pun si in gem putina nuca.Si sa nu uit:gemul il pun dupa ce am bagat foaia putin la cuptor asta pt. ca eu intind foaia cu lingura in tava pt. ca e mai moale decat un aluat obisnuit(nu pun faina prea multa)Si eu stiu ca se cheama "pariziana" dar cred ca are o gramada de denumiri.Si ca sa fiu in ton cu subiectu' din ce imi aduc eu aminte "Alba ca zapada"e cu foi si crema de lamaie.

Katy

Mergi la inceput