Sinuzita la copil: tipuri, diagnostic și tratament - sfatul medicului pediatru

Sinuzita la copil -  tipuri, diagnostic si tratament - sfatul medicului pediatru

Sinuzita la copil: tipuri, diagnostic și tratament - sfatul medicului pediatru

Sinuzita este o inflamaţie a sinusurilor si a pasajelor nazale. La copii, aceasta inflamatie este cauzată, de obicei, de o infecţie sinusoidală si poate provoca dureri de cap sau presiune in ochi, nas, zona obrazului, sau pe o parte a capului. 

Copilul stranută, tuseste si are un nas rosu stralucitor. Vă dati seama că a racit din nou, dar raceala asta durează mult prea mult. Chiar este o raceala? Poate ca nu. Ar putea fi o problema cu sinusurile mai ales daca are si febra, muci care nu se mai termina, tuse in timpul zilei si ochisori umflati - mai ales dimineata.

Iata tot ce trebuie sa stii despre sinuzita la copil si sfatul medicilor de la Desprecopii.com

Despre sinuzita, veti citi:
Ce este sinuzita
Cum incepe sinuzita
Sinuzita cronica
Sinuzita acuta
Ce sunt sinusurile?
Ce fac sinusurile?
Cand sinusurile bune devin rele
Cum se formeaza infectia sinusurilor
Cum se face diagnosticul sinuzitei?
Ce va face medicul in cazul sinuzitei la copil?
Este sinuzita contagioasa?

Ce este sinuzita?

Sinuzita este o inflamaţie a sinusurilor si a pasajelor nazale. Aceasta inflamatie este cauzata, de obicei, de o infecţie sinusoidala si poate provoca dureri de cap sau presiune in ochi, nas, zona obrazului, sau pe o parte a capului. Un copil cu sinuzita poate prezenta, de asemenea, simptome de tuse, respiraţie urat mirositoare si congestionare nazala cu secreţii nazale vascoase. 
Sinuzita poate fi categorizata ca acuta (cu aparitie brusca) sau cronica (cu evolutie pe termen lung, tipul cel mai des intalnit).

Cum incepe sinuzita la copil?

Sinuzita copilului incepe lent. Copilul stranuta, tuseste si are un nas rosu stralucitor. Va ganditi ca a racit din nou, dar raceala asta dureaza mult prea mult. Incepeti sa va intrebati nelinistita ce se intampla cu asa de multi muci si nasuc mereu infundat. Chiar este o raceala sau o fi chiar o sinuzita?

Sinuzita cronica

Sinuzita cronica este o sinuzita ce dureaza peste opt saptamani. Ea denumeste o multitudine de boli care au in comun inflamarea cronica a sinusurilor. Cauzele sunt in numar mare, si pot include alergii, factori ai mediului inconjurator (praful, poluarea), infectii ale bacteriilor sau ciuperci (alergice, infectioase sau reactive). Cauzele non-alergice cum ar fi rinita vasomotoare pot cauza si ele probleme cronice ale sinusurilor.

Simptomele includ: blocajele nazale, durere faciala, febra, durere de dinti, mucozitati de culoare verde sau galbena, dense, precum si senzatia de  plin atunci cand bolnavul se apleaca. Foarte rar, sinuzita cronica poate conduce la inabilitatea de a detecta mirosuri. In putine cazuri insa, sinuzita cronica maxilara poate fi provocata de extinderea bacteriei de la o infectie dentara. Cititi si: Diferenta dintre o infectie bacteriala si una virala

Sinuzita acuta

Sinuzita acuta dureaza de obicei sub patru saptamani. Ea se manifesta ca o infectie a tractului respirator superior, in general de origine virala. Suprafetele tesuturilor distruse din punct de vedere viral sunt, dupa aceea, infectate de bacterii, cel mai des acestea fiind Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae, Moraxella catarrhalis precum si Staphylococcus aureus.

Alti patogeni de tip bacterial includ specii de streptococi, bacterii anaerobe si, mai rar, bacterii negative din perspectiva retinerii unor anumite substante (ce au rol important in indicatorii pH-ului). In mod normal organismul este rezistent la streptococi si alte bacterii, dar in conditii de imunitate scazuta acestea pot produce infectii in sinusuri.

Ce sunt sinusurile?

Sinusurile sunt spatii pline cu aer care se afla in oasele fetei si ale capului. Ele incep sa se dezvolte inainte de  nastere si unele dintre ele continua sa creasca pana in jurul varstei de 20 de ani. Sunt patru perechi de sinusuri, opt sinusuri in total. Ele se afla de fiecare parte a nasului, in obraji, in spatele ochilor si intre ochi, in frunte si in spatele cavitatii nazale.

Ca si interiorul nasului, sinusurile sunt captusite cu un strat umed si subtire de tesut numit membrana mucoasa. Membrana ajuta la umezirea aerului pe care il inspirati. De asemenea, secreta mucus, care se aduna in nas formand secretiile nazale (denumite popular  muci ).

Mucusul capteaza praful si germenii care se afla in aerul pe care il respiram. La suprafata celulelor membranei mucoase se afla fire microscopice denumite cili.

Cilii se apleaca incolo si incoace ca si cum ar face valuri pentru a elibera mucusul din sinusuri printr-o deschidere ingusta din nas si apoi deplaseaza mucusul spre partea din spate a nasului pentru a fi inghitit. Neplacut, nu-i asa? Daca sunteti racit sau alergic, membrana se irita, se dilata si produce si mai mult mucus.

Ce fac sinusurile?

Nimeni nu stie absolut sigur de ce avem sinusuri, dar unii cercetatori cred ca ajuta capul sa nu devina prea greu. Sinusurile sunt pungi de aer, iar aerul nu cantareste prea mult. Daca aceste pungi ar fi fost din os solid (plin), capul ar fi cantarit mai mult.

Sinusurile dau si profunzimea tonului vocii. Ati observat vreodata ce ciudat va suna vocea daca vi se infunda nasul si sinusurile cand sunteti racit?

Cand sinusurile bune devin rele

Ce-i cu raceala care nu se mai termina? Un virus al racelii poate face urmatoarele lucruri:

- Poate afecta cilii delicati astfel ca mucusul sa nu mai fie indepartat

- Pot determina ingrosarea mucoasei care captuseste nasul, ceea ce ingusteaza si blocheaza mica deschidere din sinusuri in nas

- Poate duce la producerea unei cantitati mai mari de mucus, care adesea este mai gros si mai lipicios, iar eliminarea sa din sinusuri devine mai dificila. 

Cum se formeaza infectia sinusurilor

Cand micile deschideri care dreneaza sinusurile sunt blocate, mucusul ramane prins in sinusuri. Ca si apa care stagneaza intr-o balta sau intr-un lac, devine mediu prielnic pentru dezvoltarea bacteriilor, a virusilor sau a ciupercilor.

Daca o raceala dureaza mai mult de 10-14 zile (insotita uneori de febra nu prea ridicata), atunci probabil va este vorba despre  sinuzita. Asta inseamna o infectie a sinusurilor. Sinuzita este o infectie destul de comuna.

Cum se face diagnosticul sinuzitei?

Sinuzita acuta poate fi diagnosticata atunci cand o raceala dureaza mai mult de 10-14 zile.

Sinuzita cronica presupune ca o persoana sa aiba simptomele timp de 3 luni. Simptomele pot fi similare cu cele ale sinuzitei, dar de obicei sunt mai putin severe si nu sunt asociate cu febra.

In ambele cazuri, simptomele pot include:

febra
mucozitatile nazale persistente care adesea sunt adesea galbene sau verzi (dar numai asta nu inseamna neaparat ca aveti sinuzita)
tuse in timpul zilei (tusea se poate inrautati in timpul noptii)
ochii umflati, mai ales dimineata
respiratie greoaie
ceva mai rar, un copil poate avea dureri de cap sau in spatele ochilor, la nivelul fruntii si al obrajilor.

Ce va face medicul in cazul sinuzitei la copil?

Daca medicul considera ca este vorba de o infectie a sinusurilor, probabil va va examina urechile, gatul si nasul copilului.

Medicul poate si sa verifice sinusurile ciocanind usor sau apasand fruntea si obrajii. Daca este vorba despre o infectie a sinusurilor, medicul poate prescrie un antibiotic. Daca bacteriile sunt cele care cauzeaza problema, un antibiotic va ajuta omorand bacteriile. Daca este un virus, antibioticele nu vor functiona.

In cazul unei infectii bacteriene, antibioticul ar trebui sa isi faca efectul iar copilul se va simti mai bine in cateva zile. Un decongestionant sau un spray nazal poate fi de asemenea prescris pentru a va ajuta sa va simtiti mai bine. Atentie, cand cumparati un decongestionant, pentru ce varsta este indicat.

Daca infectia sinusurilor este cronica, medicul va poate recomanda sa luati medicamente timp de cateva saptamani, doar pentru a se asigura ca toate bacteriile sunt distruse.

Uneori, daca o infectie a sinusurilor nu se amelioreaza, revine chiar si dupa ce luati tratamentul, sau daca medicul se gandeste la o interventie chirurgicala, va poate recomanda sa faceti o tomografie a sinusurilor. Tomografia este o radiografie speciala care face o fotografie a ceea ce se afla in interor. Nu doare si ajuta foarte mult medicul sa vada ce se intampla. In acest fel, medicul poate vedea clar cum arata sinusurile si apoi sa decida ce fel de tratament va ajuta cel mai mult copilului.

Este sinuzita contagioasa?

Vestea buna despre sinuzita este ca nu e contagioasa, deci daca totusi copilul se simte relativ bine, poate merge la scoala sau poate  iesi la joaca pe afara. In scurt timp, infectia se va termina  si veti spune adio sinuzitei!

Despre bolile sezonului rece, merita stiut:

Otita la copil
ine se teme de Rinofaringita Acuta?
Gripa sau raceala - ghidul simptomelor
De ce este important sa avem grija de sistemul imunitar al copiilor?
Otita externa

Forumurile parintilor informati: 

Clinica Virtuala DC: Consultanta medicala online.

Parintii intreaba, parintii raspund! In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)

La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com

Autor: Desprecopii.com
Articol revizuit si aprobat de: dr. Maria Bodea,  medic pediatru
si dr. Cristian Popescu, medic general in exclusivitate pentru Desprecopii.com
Desprecopii.com (c) Toate drepturile rezervate, 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 3 comentarii

  1. Ciprian
    Cipriantrimis la 28/3/2017

    Eu am fost cu cel mic, cand a facut sinuzita, la doamna doctor Adina Zamfir de la Spitalul Grigore Alexandrescu este medic foarte pregatit din toate punctele de vedere, profesionalism, corectitudine, dispus la dialog cu pacientii, un OM inainte de a fi medic!

    Raspunde la acest comentariu
  2. elena-nadia olaru
    elena-nadia olarutrimis la 9/8/2011

    sunt multumita de ce am citit,am invatat destule ,incat sa stiu ce sa fac cu daniel al meu...o sa merg la un specialist..mai datine din cand in cand sfaturi si leacuri tratament pt sinuzita.va multumesc si sanatate.

    Raspunde la acest comentariu
  3. elena-nadia olaru
    elena-nadia olarutrimis la 9/8/2011

    mi-a facut placere sa citesc aceasta pagina.ma ajuta f mult,am aflat lucruri pe care nu le stiam...nu stiam ca,copilul poate s aaive d emic sinuzita...si daniel al meu cred ca este suspect de ea,de aceea acest articol despre sinuzita m-a facut sa cer o trimitere pt orl s analize ,sa aflu de ce copilul meu simte ca are ceva in nasuc s in cateva randuri la durut capul s in acelas timp se vaita ca il doare un ochisor...asa ca acum cam stiu ce se intampla s voi consulta nu numai medicul de familie ci si un specialist...va multumesc ....sanatate tuturor

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII