Copilul este bolnăvior? E bine să cunoști diferența dintre o infecție bacteriană si una virala
Cum stim daca copilul are o infectie provocata de o bacterie sau una provocata de un virus?
Infectiile bacteriane au efecte ce par a fi mai evidente decat efectele virusurilor. In cazul infectiilor bacteriale, copilul pare mult mai bolnavior. Febra copilului este mai mare in cazul unei infectii bacteriene - peste 40 de grade C. Virusurile cauzeaza si ele febra mare dar daca spatele copilului pare extrem de fierbinte - e mai degraba semnul unei infectii bacteriana.
- veti citi:
Particularitatile unei infectii bacteriane
Despre viroze pe lag
Cand e un bebelus foarte/extrem de bolnavior?
Putem sti ce bacterie anume cauzeaza infectia?
Antibioticele si bebelusii: ce trebuie stiut
Gripa sau raceala la copil - ghidul simptomelor
Particularitatile unei infectii bacteriene
Infectiile bacteriane au efecte ce par a fi mai evidente decat efectele produse de virusuri. In cazul infectiilor bacteriane, copilul pare mult mai bolnavior.
La infectiile bacteriane, febra copilului dureaza mai mult decat 4 zile.
Virozele produc febra in jur de 3 pana la 4 zile maxim (cu exceptia gripei care poate cauza febra timp de 7 zile). Cititi pe larg si: Este gripa sau raceala?
Febra copilului este mai mare in cazul unei infectii bacteriene - peste 40 de grade C. Virusurile cauzeaza si ele febra mare dar daca spatele copilului pare extrem de fierbinte - e mai degraba semnul unei infectii bacteriene.
Despre febra cititi:
Despre Febra
La bebelusi, febra este inselatoare
Febra la bebelus: cauze si ce e de facut
Febra copilului. Cum ajuta febra la uciderea bacteriilor care cauzeaza boala
In cazul unei infectii cauzate de o bacterie, copilul are o zona localizata de infectie. Bacteriile aleg o parte a corpului pentru a 'trai'. Cele mai comune infectii bacteriale ale copilariei isi aleg ca locuinta temporara urechile, sinusurile, amgdalele, ochi, plamani, vezica urinara, rinichi, ganglioni, intestin, sange sau chiar creierul.
Daca bebelusul/copilul pare f bolnavior, cu sau fara febra prelungita - trebuie efectuate o serie de teste de laborator ale sangelui. Analiza va arata o crestere a celulelor albe - care lupta impotriva infectiei.
Cand e un bebelus foarte/extrem de bolnavior?
Desigur febra, apatia, plansul, diareea, vomitatul - sunt semne suficiente ca bebelusul este bolnavior insa bebelusii se vindeca in general mai repede decat adultii. Un medic pediatru celebru american spune:
Daca poti face un bebelus - de peste 3 luni - sa zambeasca la tine, e clar ca nu e chiar asa de bolnavior si isi va reveni repede. Exista chiar si un studiu stiintific american care demonstreaza acest lucru.
Putem sti ce bacterie anume cauzeaza infectia?
Da. Medicii pot identifica bacteria de 'vina' la un microscop sau pe o lama de cultura. Sangele, urina, scaunul, lichidul rahidian, scurgerea urechii sau ochilor, saliva sau secretiile vaginale - pot fi examinate in laborator.
Bacteriile care traiesc in corpul uman pot creste pe o lama de cultura in aproximativ 48 de ore, in laborator.
Antibioticele si bebelusii: ce trebuie stiut
Multi copii au primit deja antibiotice pana la varsta de un an. Unele infectii au nevoie de antibiotice, deoarece sunt cauzate de bacterii, iar infectia se va agrava daca nu este tratata.
Alte infectii sunt cauzate de virusuri, deci antibioticele sunt ineficiente in tratarea lor sau in prevenirea raspandirii lor. Cu o crestere globala a rezistentei la antibiotice, iata ce trebuie sa stii despre riscurile si beneficiile administrarii de antibiotice bebelusului tau inainte de a implini varsta de un an. Iata ce trebuie sa stii despre administrarea de antibiotice bebelusilor.
Gripa sau raceala la copil - ghidul simptomelor
Ar putea fi o raceala insa ar putea fi si inceputul unei gripe. Cand copilul are durere in gat, tuse si febra ridicata e timpul sa ne alarmam? Se poate sa fi luat gripa sau ce se intampla? Sau e doar o banala raceala? Care sunt diferentele de simptome dar si de tratament intre gripa si raceala?
Iata ghidul simptomelor care va ajuta sa intelegeti daca e gripa sau raceala.
La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com
Despre viroze pe larg:
Alimentatia sanatoasa creste imunitatea copilului in sezonul virozelor
Calendar de circulatie al virusurilor
Sezonul virozelor respiratorii
Copilul frecvent bolnav: ghid de simptome
Gripa porcina: simptome, protectie si tratament
Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.
autor: Dr. A. Petreanu, medic primar de boli infectioase, Toae drepturile rezervate (c) 2022
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
In primul rand, in medicina romaneasca se foloseste termenul de
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII