Inteligența emotională a copilului: 3 sfaturi pentru părinți

Inteligenta emotionala a copilului: 3 sfaturi pentru parinti

Inteligența emotională a copilului: 3 sfaturi pentru părinți

Inteligenta emotionala este arta prin care ne putem invata copilul sa isi cunoasca si sa isi identifice sentimentele. Invata-ti copilul sa isi recunoasca propriile sentimente si emotii.

→ Iată trei sfaturi utile pentru a-ți ajuta copilul să poata deveni un adult echilibrat și sigur pe propriile sentimente.

- veti citi:
Ajuta-ti copilul sa-si identifice propriile sentimentele
Inteligenta emotionala si calatoria catre propriile sentimente
Inteligenta emotionala, inteligenta emotiilor: cheia succesului in societate
Mai cititi despre inteligenta si emotii urmatoarele
Modalitati de reglare emotionala la copii
Cabinetul Psi - Psihologie - Forum specializat de psihologia copilului

Ajuta-ti copilul sa-si identifice propriile sentimentele

Ganditi-va putin, in cazul in care copilul dumneavoastra nu-si  poate identifica propriile sentimentele, cum este posibil pentru el sa monitorizeze sau sa citeasca sentimentele altora?

Acesta este punctul in care multi parinti esueaza, deoarece ei au fost crescuti de catre parintii lor sa-si inabuse sau sa-si nege sentimentele. Permiteti copiilor sa aiba propriile sentimente si ajutati-i sa le identifice. Utilizati afirmatii clarificatoare, cum ar fi, "Stiu ca esti suparat ca iti este greu sa-ti inchei pantofii. Imi amintesc cum e. Sa inveti sa-ti inchei pantofii poate fi dificil, dar continua sa incerci si vei reusi. Lasa-ma sa-ti arat un truc pe care-l cunosc, s-ar putea sa-ti placa sa-l folosesti mai mult decit pe cel pe care-l stii."

Inteligenta emotionala si calatoria catre propriile sentimente

1. In primul rand, nu spune copilului sa se abtina

Un copil care este determinat sa-si interiorizeze sentimentele, sau va exploda, batandu-si joc de dumneavoastra si de altii, sau se va interioriza si, incet, se va distruge.

Cand invatati un copil abilitatile inteligentei emotionale, il invatati cum sa-si identifice si sa-si recunosca propriile sentimente. Odata ce el este capabil sa faca acest lucru, el va invata ca sunt momente cand nevoile unei situatii ii pot dicta sa reactioneze impotriva sentimentelor lui pentru binele celor implicati. Dupa cum puteti vedea,sa-ti inveti copilul sa se poarte asa e un proces diferit de cel in care ii ceri sa se abtina.

2. Interactioneaza pozitiv cu copilulu tau 

Cand il corectati, discutati, nu tipati. (O discutie este o conversatie care are loc intre doi oameni, nu este o prelegere). Amintiti-va, copilul dumneavoastra invata cum sa se inteleaga cu altii, ceea ce este un proces care are loc de-a lungul timpului. Strigand la el, ii oferiti un model a ceea ce inteligenta emotionala NU este. Cand tipati la el il invatati ca, pentru a-si atinge scopul el trebuie sa tipe la altii.

In schimb, atrageti-i atentia si corectati-l usor, captivati-l, subliniind ceea ce a facut corect si consultati-va cu el asupra ceea ce ar fi putut sa faca pentru a tine seama si de sentimentele altora. Parcurgerea acest proces alaturi de copilul dumneavoastra il ajuta sa-si dezvolte abilitatile de auto-reflectie care conduc spre inteligenta emotionala.

3. Da-i copilul feedback-ulpozitiv, de sustinere

Utilizati aceste declaratii pentru a-l ajuta sa-si descopere propria identitate, ca individ caruia ii pasa de el insusi si de altii. Nu-i spuneti, aratati-i printr-o selectie atenta a cuvintelor. De exemplu, puteti spune ceva de genul: "Am observat cum l-ai  ajutat pe fratele tau atunci cand el se simtea frustrat, chiar daca el a fost neprietenos cu tine. Am fost impresionat de faptul ca l-ai ajutat si i-ai dat ceea ce-i trebuia si nu ai reactionat la comportamentul lui." Cum e sa stii ca poti alege sa actionezi cu rabdare in fata furiei altcuiva?

Daca ati citit acest articol, atunci veti intelege importanta dezvoltarii inteligentei emotionale la copii. Daca  fiecare parinte ar accepta responsabilitatea de a-si invata copii sa navigheze in adincurile emotiilor lor, lumea ar fi un loc mult mai bun.

Modalitati de reglare emotionala la copii

Într-un articol recent (link aici), povesteam ce este reglarea emoțională și de ce este ea importantă. Voi continua această temă, detaliind câteva modalități concrete prin care copiii pot învăța să-și gestioneze sănătos emoțiile dificile (susținuți și ghidați, desigur, într-o primă etapă, de către părinți).

Ne dorim să avem copii sănătoși, atât fizic, cât și emoțional. Așa cum învață, treptat, să aibă grijă singuri de corpul lor, tot așa, copiii au nevoie să învețe modalități concrete și potrivite pentru a-și gestiona singuri frustrarea, furia, stresul, anxietatea citeste detalii aici.

Va recomandam sa mai cititi si:

Inteligenta academica vs. Inteligenta emotionala
Ce este inteligenta emotionala?

Inteligenta emotionala, inteligenta emotiilor: cheia succesului in societate

Inteligenta emotionala este abilitatea de a identifica, folosi, intelege, si de a gestiona emotiile intr-un mod pozitiv si constructiv.  Acest timp de inteligenta este atat recunoasterea propriei stari emotionale, cat si a starilor emotionale ale altora.

Iata ce trebuie sa stii despre acest tip de inteligenta si de ce este cheia succesului in societate.

Mai cititi despre inteligenta si emotii urmatoarele:

Inteligenta emotionala a copilului
Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare
Cum putem contribui la dezvoltarea inteligentei copilului
Inteligenta se <imprumuta> de la parinti
Cum sa-ti dezvolti inteligenta emotionala
Efectul Mozart
Pregatirea copilului pentru societate
Inteligenţele multiple 

Va recomandam sa cititi:  Mai multe despre psihologia copilului aici >

Cabinetul Psi - Psihologie

Forum specializat de psihologie.  Intrebari si raspunsuri la intrebarile ce ne framanta 

autor: Echipa Desprecopii.com, Articol aprobat de Colegiul Psihologilor Desprecopii.com 
Desprecopii.com (c) Toate drepturile rezervate, 2020
referinte: Journal of Neuroscience, London, 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII