Dieta pentru ochi sanatosi

Dieta pentru ochi sanatosi

Dieta pentru ochi sanatosi

  • Ochii sunt oglinda sufletului si reflecta sanatatea sau afectiunile corpului. Este adevarat ca de cand eram mici ni s-a tot spus ca daca mancam morcovi, o sa vedem mai bine, si mai ales in intuneric. Acest lucru este mai mult sau mai putin adevarat, insa exista evidente clinice clare care arata ca prin consumul anumitor alimente sanatatea ochilor si acuitatea vizuala pot fi intretinute sau chiar imbunatatite. Iata sfatul Superevei.

Binefacerile complexului de vitamine A, E si C si zincului

Un studiu amplu american a ajuns la concluzia ca prin administrarea unui complex de vitamine A, E si C si zinc se poate incetini procesul de degenerare maculara cauzat de imbatranire. De asemenea, administrarea vitaminei E ajuta la inhibarea dezvoltarii si avansarii cataractei.

Ce este luteina?

Luteina si zeaxantina sunt doua substante depozitate in ochi si actioneaza ca anti oxidanti, neutalizand actiunea radicalilor liberi care produc degenerarea la nivel celular. Expunerea excesiva la radiatia UV solara este una cauzele majore de formare a radicalilor liberi, asadar expunerea directa si pe perioade lungi la soare si la solare este nerecomandata.

De fapt, aceste doua substante actioneaza ca niste ochelari de soare naturali pentru ca ajuta fizic la filtrarea luminii albastre nocive si blocheaza actiunea ei nociva asupra retinei.

Luteina si zeaxantina se gasesc in general impreuna in fructe si legume proaspete, de culoare inchisa: portocala, mango, kiwi, prune, pepene, struguri, piersici, laptuca, spanac, broccoli, mazare, fasole verde, ardei gras verde si portocaliu. Beneficiul maxim este obtinut daca aceste fructe si legume sunt consumate proaspete, forma in care cei doi antioxidanti prezinta biodisponibilitate maxima pentru organism.

Cata luteina se recomanda?

In ceea ce priveste doza zilnica de luteina si zeaxantina, se recomanda 6 mg, cantitate care poate fi furnizata de 4 portii de fructe si legume. Din punct de vedere cronologic, sistemul oftalmic se dezvolta pana la varsta de 1 an si de accea copiii mici au nevoie in mod regulat de acizi grasi nesaturati in dieta, care pot fi luati din macrou, somon, ton, cod.

Luteina la copii

La copiii mai mari, trebuie avut in vedere consumul suficient de vitamina A si acid folic. Ficatul si untul sunt surse bogate de vitamina A, in timp ce cerealele, legumele cu pigment inchis si portocalele contin acid folic. Zincul este de asemenea un nutrient benefic pentru sanatatea ochilor si se gaseste in cereale, carne, peste si fasole verde. Controlul medical anual al copiilor pana la 16 ani este recomandat pentru depistarea timpurie a oricarei probleme oftalmologice.

Luteina in adolescenta si maturitate

In perioada 19-35 de ani, organismul este expus la cantitati mai mari de alcool si nicotina, ambele substante avand un impact negativ asupra functionarii ochilor. Actiunea vitaminelor antioxidante C si E este utila si de aceea se recomanda cel putin 60 mg de vitamina C pe zi din fructe si sucuri proaspete de citrice sau din suplimente. Vitamina E poate fi gasita in germeni de grau, alune, nuci si ulei vegetal. Adultilor sanatosi li se recomanda control oftalmologic de rutina la fiecare 2-3 ani.

In perioada 36-55 de ani, hipertensiunea arteriala este o problema comuna si aceasta erodeaza sanatatea si buna functionare a sistemului oftalmic. In acest sens, consumul de sare trebuie limitat la 5 g pe zi, fiind indicat consumul alimentelor sarace in sodiu. O serie de afectiuni oculare se pot dezvolta din cauza obezitatii si diabetului, de aceea sunt recomandate mentinerea greutatii corporale normale si activitatea fizica zilnica de 30 de minute.

Nutrienti cum ar fi seleniul ajuta la stoparea procesului de degenerare oculara cauzat de expunerea la mediul poluant, iar sursele de seleniu sunt carnea cerealele si legumele radacinoase. Scaderea graduala a acuitatii vizuale in aceasta perioada dupa 45 de ani este o componenta normala a procesului de imbatranire.

Dupa 56 de ani, sanatatea ochilor poate fi mentinuta prin nutritie sanatoasa, mentinerea organismului la greutate normala, evitarea fumatului si a consumului excesiv de alcool. Antioxidanti puternici, cum ar fi betacarotenul si zeaxantina sunt principalele substante care mentin sanatatea ochilor in aceasta perioada.

Asadar printr-o alimentatie sanatoasa, prin miscare si printr-un stil de viata ordonat si echilibrat, putem sa ne bucuram din plin la toate varstele de o vedere excelenta dar si de o stare generala de bine si confort.

  Forumuri recomandate la Supereva

 Super Sanatate >>

 Dragoste si sex >>

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. trimis la 16/9/2010

    Aveti grija cu sfaturile pentru copiii mici de pana la un an: acestia nu trebuie nicidecum sa consume peste sau ulei de peste oceanic (vezi ton, cod etc.) si in general de nici un tip, din cauza pericolului de expunere extrema la intoxicatie cu plumb. Numita intoxicatie duce la retard mental la copiii intre 0-5 ani, iar locuitorii de pe coastele nordice ale marilor au experimetat-o pe pielea lor!

    Raspunde la acest comentariu
  2. Silviu Craescu
    Silviu Craescutrimis la 21/6/2010

    Multumesc pentru sfaturi.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII