10 lucruri de care mamele NU ar trebui să se simtă vinovate - cum sa scapi de presiunea INUTILĂ

10 lucruri de care mamele nu ar trebui sa se simta vinovate - cum sa scapi de presiunea inutila

10 lucruri de care mamele NU ar trebui să se simtă vinovate - cum sa scapi de presiunea INUTILĂ

Sentimentul de vinovăție, izvorât adesea din cele mai banale motive, este o adevărată povară pentru multe dintre mămicile de bebeluși. 😔👶

Decizia de a nu alăpta sau, dimpotrivă, de a alăpta pentru o perioadă foarte lungă, dorința de a se întoarce la serviciu imediat după naștere sau, dimpotrivă, de a sta cât mai mult timp acasă, cheful nebun de a evada pentru câteva ore oriunde numai pentru a ieși din universul maternal etc. sunt doar câteva dintre motivele aparent contradictorii care pot genera sentimentul de vinovăție. 🤱💼🍼

10 lucruri de care mamele nu ar trebui sa se simta vinovate:

Iti iubesti serviciul
Nu vrei sa alaptezi deloc sau vrei sa alaptezi pana la 3 ani
Nu ai chef de sex
Nu ai completat Cartea bebelusului
Iti minti mama sau soacra spunand ca le vei urma sfaturile
Ii spui partenerului tau ca mergi la doctor, cand, de fapt, mergi la masaj
Copilul tau spune mai multe cuvinte decat al prietenei
Iti lasi copilul sa se uite la desene animate ca sa te poti machia
Inca nu l-ai pus la olita
Te duci in vizita la parinti doar ca sa profiti de ajutorul lor

De ce se simt uneori mamele vinovate ...

Sentimentul de vinovatie, izvorat adesea din cele mai banale motive, este o adevarata povara pentru multe dintre mamicile de bebelusi. Decizia de a nu alapta sau, dimpotriva, de a alapta pentru o perioada foarte lunga, dorinta de a se intoarce la serviciu imediat dupa nastere sau, dimpotriva, de a sta cat mai mult timp acasa, cheful nebun de a evada pentru cateva ore oriunde numai pentru a iesi din universul maternal etc. sunt doar cateva dintre motivele aparent contradictorii care pot genera sentimentul de vinovatie.
 
Este vorba insa despre o vina fara suport real, aparuta mai degraba pe fondul unei bulversari emotionale pe care o presupune nasterea si tot ceea ce urmeaza dupa ea si alimentata de oboseala si de o sumedenie de alti factori.

Fiecare mama isi doreste ce e mai bun pentru puiul ei, dar asta nu inseamna ca ar trebui sa uite cu totul de sine si sa nu isi mai doreasca nimic pentru sine. Regasirea echilibrului de dinainte de sarcina nu este intotdeauna usoara si, in ciuda aparentelor, nu vine intotdeauna de la sine, iar sentimentele negative puternice, care apar adesea din senin, nu fac decat sa prelungeasca o stare tensionata care isi poate pune amprenta asupra existentiei cotidiene. Iata 10 de lucruri de care mamicile ar trebui sa inceteze sa se mai simta vinovate (in cazul in care se confrunta cu acest sentiment) si pe care ceilalti ar trebui sa inceteze sa le mai comenteze atata timp cat nu ii privesc in mod direct.

Draga mamica, inceteaza, asadar, sa te simti vinovata pentru ca...

...iti iubesti serviciul - Daca vrei sa te intorci cat mai curand la serviciu nu inseamna ca esti o mama rea, ci doar ca iti place meseria pe care ai ales-o si ca iti doresti sa ai in continuare o viata echilibrata si normala. Atata timp cat gasesti o solutie buna pentru a imbina serviciul cu ipostaza de proaspata mamica, totul este in regula. 

...nu vrei sa alaptezi deloc sau vrei sa alaptezi pana la 3 ani - Alaptatul este exclusiv problema ta si a bebelusului tau. Prin urmare nimeni nu are dreptul sa comenteze in aceasta privinta. Este decizia ta daca alaptezi sau nu, daca folosesti sau nu biberonul, daca folosesti sau nu formula de lapte praf. Informeaza-te, citeste studii despre alaptare, fii deschisa sfaturilor date de mamici cu experienta, insa nu lasa pe nimeni sa te faca sa te simti vinovata de decizia ta!

...nu ai chef de sex - Reluarea vietii sexuale dupa nastere este o problema delicata si cere multa rabdare din partea ambilor parteneri. S-ar putea insa ca la un moment dat, in ciuda faptului ca exista toate conditiile pentru ca totul sa revina la normalitatea de dinainte, tu sa nu ai chef sa faci dragoste la fel de des. Explicatiile sunt multiple, insa nu ele sunt neaparat cheia rezolvarii problemei. Primul pas spre imbunatatirea lucrurilor este tocmai incetarea de a te simti vinovata.

...nu ai completat Cartea bebelusului - Da, prietenele tale au vrut sa iti faca un cadou frumos si probabil ca te intreaba din cand in cand daca ai completat-o. Nu incerca sa gasesti justificari inutile sau sa promiti ca o vei face de indata ce vei avea ragaz, pentru ca nu are niciun sens. Nu ai completat-o si gata, ce e atat de complicat?

...iti minti mama sau soacra spunand ca le vei urma sfaturile - Bunicile au o problema cu sfaturile despre cresterea bebelusilor. Probabil ca asa este in firea lucrurilor, cine stie. Zambeste-le frumos si asigura-le ca faci exact asa cum te sfatuiesc ele, chiar daca nu este adevarat. Nu te va condamna nimeni pentru asta.

/Images/mama-vinovata-poza1.jpg

...ii spui partenerului tau ca mergi la doctor, cand, de fapt, mergi la masaj - Daca stii ca il apuca nervii si se agita numai la gandul ca trebuie sa stea cu bebelusul, nu-i o tragedie daca denaturezi putin motivul iesirii tale din casa. Stiind ca mergi la doctor te va compatimi si, in fond, masajul are tot un scop terapeutic, nu?

...copilul tau spune mai multe cuvinte decat al prietenei tale - Intr-un mod absolut bizar, unele mame au tendinta sa se simta vinovate fata de alte mamici ai caror copii evolueaza mai greu, in loc sa se bucure pentru progresele propriilor copii. Nu incerca sa justifici in vreun fel situatia. Pur si simplu unii copii evolueaza mai rapid decat altii, iar al tau se numara printre ei, asa ca bucura-te de asta!

...iti lasi copilul sa se uite la desene animate ca sa te poti machia - Da, da, toata lumea stie ca este recomandat ca pana la 2 ani copilul sa nu aiba contact cu niciun fel de monitor, cu toate ca, asa ceva se poate realiza efectiv numai daca il legi eventual la ochi. Haideti sa nu fim ipocrite! Nu e o tragedie daca iti lasi copilul 5 minute in scaunelul de masa, ca sa se uite la televizor pana iti fardezi putin pleoapele si te dai cu ruj inainte sa iesiti la plimbare. Mamicile au si ele voie sa fie frumoase si sexi, nu-i asa?

...inca nu l-ai pus la olita - Mituri cu si despre olite sunt multe. Despre varsta la care un bebelus trebuie sa inceapa sa stea pe olita discutiile sunt inca interminabile. Asa ca, de ce te stresezi? Incepe atunci cand simti ca este momentul si nu te lasa descurajata de cei din jur.

...te duci in vizita la parinti doar ca sa profiti de ajutorul lor - Stii ca vor insista sa se ocupe ei de bebelus, stii ca mama iti va pregati o masa calda minunata si astea sunt principalele motive pentru care vrei sa-i vizitezi la sfarsitul saptamanii? Nu are sens sa te simti vinovata, pentru ca fiecare va capata ceea ce isi doreste, in fond.

Lista ramane, desigur, deschisa... Asa ca te invitam in comunitatea mamicilor DC sa ne marturisesti care sunt motivele tale de vinovatie maternala si cum le-ai depasit.

Mamă Fericită, copil fericit: cum să gestionezi sentimentul de vinovăție

Câteva sfaturi care pot ajuta mamele să gestioneze sentimentul de vinovăție:

1. Comunicare deschisă:

Voerbeste cu alte mame sau cu alte prietene despre sentimentele voastre de vinovăție. Adesea, împărtășirea acestor emoții poate aduce claritate și sprijin din partea celorlalți.

2. Setează așteptări realiste:

Încercați să nu vă impuneți standarde nerealiste pentru voi înșivă. Nimeni nu este o mamă perfectă, iar fiecare familie are propriile circumstanțe și nevoi.

3. Delegă  responsabilități:

Nu ezitați să cereți ajutor de la partenerul vostru, membrii familiei sau prieteni. Împărțiți sarcinile și responsabilitățile pentru a reduce presiunea asupra voastră.

✅ 4. Gasește timp pentru tine:

Faceți o prioritate din a avea timp pentru relaxare și auto-îngrijire. Chiar și o scurtă pauză în care vă dedicați vouă înșivă poate face minuni pentru starea voastră de spirit.

✅ 5. Acceptă că faceți ce e mai bun pentru copilul tău:

Amintiți-vă că dragostea și grijile voastre pentru copil contează cel mai mult. Fiecare mamă face alegeri bazate pe circumstanțele și nevoile sale, și asta nu înseamnă că sunteți vinovate.

✅ 6. Caută ajutor profesional:

Dacă sentimentul de vinovăție devine copleșitor sau afectează grav bunăstarea voastră, nu ezitați să căutați un terapeut sau consilier specializat în problemele de parenting.

✅ 7. Construieste o rețea de suport:

Aflați că nu sunteți singure în această luptă. Participarea la grupuri de suport pentru părinți vă poate oferi sprijinul și înțelegerea necesară.

✅ 8. Practică iertarea de sine:

Învațați să vă iertați pentru greșeli sau alegeri pe care le-ați făcut. Nimeni nu este perfect, iar învățarea din experiențele noastre poate contribui la creșterea și dezvoltarea noastră ca părinți.

✅ 9. Focuseaza=te pe momentul prezent:

Încercați să vă concentrați asupra prezentului și să nu vă preocupe prea mult preocupările cu privire la trecut sau viitor. Bucurați-vă de timpul petrecut cu copilul vostru acum.

✅ 10. Cultivă încrederea în propriile decizii:

În cele din urmă, încrederea în propriile decizii de părinte poate ajuta la diminuarea sentimentului de vinovăție. Aveți încredere că faceți ceea ce credeți că este cel mai bine pentru copilul vostru.

Fiecare mamă are propriul său parcurs și fiecare se confruntă cu sentimentul de vinovăție la un moment dat. Cu sprijin și strategii adecvate, puteți reduce acest sentiment și să vă bucurați mai mult de experiența maternității.

9 pași pentru a fi un părinte mai bun

Probabil ca ai invatat deja ca meseria de parinte este una extrem de dificila, dar si nespus de frumoasa si ca ea se invata din mers. Oricat de multe sfaturi ai primi din exterior, oricat de informat ai fi, practica este singura in masura sa iti aratecat de bine stii sa faci fata provocarii de a fi parinte.

Nu exista retete pentru a reusi, insa exista anumite aspecte sensibile pe care daca stii sa le controlezi, ai sanse mai mari sa fii un parinte mai bun decat ti-ai imaginat. Mai departe >>

6 Sfaturi de parenting corect:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII