Consecvență in educația copilului: iată de ce consecvența inseamnă să iți inveți copilul să fie responsabil

Consecventa in educatia copilului: consecventa inseamna sa iti inveti copilul sa fie responsabil

Consecvență in educația copilului: iată de ce consecvența inseamnă să iți inveți copilul să fie responsabil

Pe parcursul procesului de educare a copilului, ne dorim să menținem o conexiune caldă cu acesta, astfel încât acesta să ne ceară sfaturile și chiar să urmeze îndrumările noastre. Dacă însă consecvența este utilizată în mod corespunzător, efectele vor crește sănătatea emoțională a copilului și încrederea în sine.

Și este OK să existe momente când nu îi plac sfaturile sau îndrumările noastre - dar puteți ști că îi veți ajuta să crească, să se maturizeze și să devină mai responsabili pe termen lung. Consecvența comportamentală a părinților este vitală pentru buna dezvoltare a copilului. Toți dorim să trăim într-o lume cu un grad de previzibilitate crescut, într-un sistem de reguli clare (nesupuse unor variații și subiectivități de moment provenite de la o persoană sau alta).

• Iata de ce consecvența in educația copilului este utilă insă nu trebuie să fie rigidă.

veti citi
Despre consecvență in educația copilului -
Consecvența nu inseamna rigiditate
Rolul consecvenței in disciplina copilului: 4 moduri de a o folosi eficient
De ce trebuie sa spunem si NU copiilor - si nu numai DA asa cum ne indeamna unii ...
Despre consecventa in educatia copilului, alte materiale

Despre consecvență in educația copilului - un subiect destul de vast si foarte diferentiat in functie de vârsta copilului:

Copiii de orice varsta au nevoie de reguli, de granite pentru a se simti in siguranta. In lipsa lor, devin anxiosi.

Regulile, in principiu, trebuie sa fie putine si ferme. Daca vorbim de un copil de 2-3 ani, de exemplu, regulile importante sunt cele legate de siguranta: nu are voie la prize, la aragaz, la gunoi, nu are voie sa fuga din mana atunci cand mergem pe strada si asa mai departe. orice abatere de la reguli va duce la confuzie si proteste (de ce se poate uneori, dar nu acum?) asa ca e important sa fim consecventi.

Mai tarziu apar alte reguli, e bine ca ele sa fie realiste. De exemplu, sa ia numai FB la scoala e ceva nerealist.

E bine ca atunci cand avertizam ca in urma unei actiuni va exista o consecinta/pedeapsa, sa ne tinem de cuvant. La fel si cand vine vorba de recompense, sau cand promitem ceva de genul in we mergem la strand. Daca noi nu ne tinem de cuvant, nici copilul nu va invata sa se tina de cuvant.

De exemplu, daca anuntam ca plecam din parc in 5 minute, apoi atunci plecam. Nu facem copilul plange, mai stam putin, vrem sa plecam, copilul plange, mai stam putin etc.

Alt lucru care ar fi bine sa fie consecvent este un comportament respectuos din partea parintelui, sa nu uitam ca si copiii sunt fiinte umane cu nevoi si dorinte diferite.

Consecvența nu inseamna rigiditate

Si, bineinteles consecvența se aplica cu blandete - deci nu inseamnă sa fim rigizi.

Una dintre calitățile fundamentale pentru un părinte de succes este consecvența comportamentală. Dacă în consecvent privința altor elemente de educație lucrurile sunt mai clar evidențiate, consecvența comportamentală este mai greu de pus în practică: astfel, de multe ori părintele reacționează în funcție de propria dispoziție: spre exemplu, într-o zi în care s-a întors obosit de la serviciu poate să reacționeze mai dur față de greșelile copilului decât într-o zi de duminică în care este mai relaxat și are „bateriile” încărcate. Similar, atunci când este supărat foarte tare pe cineva (de pildă când șeful a dat vina pe el pentru greșeala unui alt coleg), părintele este mai puțin tolerant la reacțiile nepotrivite; deplasarea (sau înlocuirea) cum se numește acest fenomen des întâlnit presupune ca, în urma unui conflict cu o persoană, să ne vărsăm nervii asupra alteia.

Desigur că și reciproca este valabilă (și consecințele sunt la fel de nedorite). Dacă avem o zi bună, în care tocmai am primit un lucru minunat (un premiu, un cadou deosebit, o avansare neașteptată, o moștenire miraculoasă…) suntem mult mai permisivi cu cei din jur (copilul având parte și el de acest tratament pozitiv). Aspecte pe care în mod firesc ar conduce la pedeapsă sunt acum ignorate ori chiar încurajate printr-un zâmbet îngăduitor.

Cum trebuie să perceapă copilul această variație a reacțiilor noastre la comportamentul lui? Primul lucru pe care-l resimte este un sentiment de nesiguranță, îi este greu să prezică nivelul de reacție al părintelui la viitoarele sale greșeli. Această stare de nesiguranță este un coroziv puternic pentru relația părinte-copil. Mai devreme sau mai târziu nesiguranța va conduce la una dintre următoarele două reacții extreme (amândouă nedorite):

copilul devine stresat și dependent de reacțiile imprevizibile ale părintelui, crește obedient față de cei din jur cerându-le în mod constant aprobarea pentru toate acțiunile pe care le întreprinde, nu are încredere în forțele sale.
copilul poate alege să nu mai urmeze îndemnurile părintelui, nu mai ascultă de nici un sfat, respinge din start feedback-ul celorlalți și este caracterizat de către cei din jur drept un rebel.
Iată de ce consecvența comportamentală a părinților este vitală pentru buna dezvoltare a copilului. Noi toți dorim să trăim într-o lume cu un grad de previzibilitate crescut, într-un sistem de reguli clare (nesupuse unor variații și subiectivității de moment provenite de la o persoană sau alta).- extras din Părintele consecvent – un ingredient pentru succesul copilului

În concluzie, trebuie să încercăm în calitate de părinți să rămânem consecvenți față de copiii noștri. Urmând teoria angajamentului (care este în strictă legătură cu consecvența comportamentală), tuturor ne place să ne vedem pe noi ca fiind consecvenți față de propria persoană; ceea ce trebuie să facem în momentul de față este să fim consecvenți și față de ceilalți (și în special față de copilul nostru).

Rolul consecvenței in disciplina copilului: 4 moduri de a o folosi eficient

A fi consecvent cu regulile din educatia copilului, valorile, limitele si consecintele tale reprezinta o parte esentiala a stabilirii unei culturi a responsabilitatii in familie – structura care te sustine parintele autoritar in fata caruia raspunde copilul. Cand nu esti consecvent in aceste domenii, iti subminezi propria autoritate, deoarece limitele nu sunt clare – si ceea ce spui nu se potriveste cu ceea ce faci.

Afla ce obstacole te impiedica de la a fi mai consecvent, axeaza-te pe ceea ce ai vrea sa schimbi si incepe sa lucrezi la aceasta. Nu este niciodata prea tarziu pentru a incepe – iar beneficiile pentru tine si copilul tau sunt uriase. Citeste in continuare despre rolul consecventei in educarea copilului.

De ce trebuie sa spunem si NU copiilor - si nu numai DA asa cum ne indeamna unii ...

Intr-o lume care pare sa fie invadata de guru in parenting ... educatia copiilor devine tot mai mult un concept academic, usor detasat de realitate. Prea teoretic. In plus, diverse concepte de marketing se folosesc de educatia copiilor nostri si de felurile in care le cladim regulile de comportament.  Spune DA ... spune numai Da, nu refuza copilul, nu ii cere sa faca nimic, incurajeaza-l sa isi dezvolte personalitatea cu orice pret ... uitand de fapt cel mai important aspect in educatie este tocmai dezvoltarea si stimularea inteligentei emotionale.

Multi copii nu au auzit niciodata cuvantul „nu”. Ei nu au fost invatati sa stea linistiti la masa pana termina ceea ce au in farfurie sau sa asculte fara ca sa intrerupa. Limitele cu privire la ora de culcare, utilizarea ecranelor si consumarea alimentelor junk-food fie sunt inexistente, fie nu sunt aplicare. Iar in ceea ce priveste invatarea respectului – a sinelui, a altora si a proprietatii – mai bine nici nu amintim...citeste in continuare de ce trebuie sa spune si NU copilului.

Despre consecvență in educația copilului citeste și

Invata sa spui nu copilului - sau despre consecventa in educatie

5 reguli pentru reusita educatiei copilului

Cum Sa Ramai Consecvent In Disciplina Copilului – 7 Sfaturi Utile Parintilor

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate

Mai multe despre psihologia copilului aici > 

Te asteptam pe forumul de Parenting, unde discutam cam totul despre educatia copiilor nostri.  

autor: Amalia Averescu - psiholog - Kinder- en jeugdpsychologie - specializat in Psihologia Copilului, Zwolle, Olanda. 
In exclusivitate pentru Desprecopii.com © 2024

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Parenting

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII