De ce trebuie sa spunem si NU copiilor - si nu numai DA asa cum ne indeamna unii
De ce trebuie sa spunem si NU copiilor - si nu numai DA asa cum ne indeamna unii ...
Multi copii nu au auzit niciodata cuvantul „nu”. Ei nu au fost invatati sa stea linistiti la masa pana termina ceea ce au in farfurie, sa mearga la somn cand e firesc sau sa asculte fara ca sa intrerupa. Limitele cu privire la ora de culcare, utilizarea ecranelor si consumarea alimentelor junk-food fie sunt inexistente, fie nu sunt aplicate. Iar in ceea ce priveste invatarea respectului – a sinelui, a altora si a proprietatii – mai bine nici nu amintim...
INSA, De la a le respecta independenta si autonomia pana la un copil fara limite e o cale foarte scurta...
in acest articol veti citi mai multe despre:
Spune doar DA?
Clasele galagioase si copiii care se hartuie intre ei nu sunt vina cadrelor didactice, ci a parintilor
Ce s-a intamplat atat de gresit si cum putem recupera pierderea?
Mediile disruptive de invatare nu sunt apararea zonelor socio-economice slabe
Schimbarea incepe, literalmente, acasa
Prin refuzul de a stabili limite si de a impune consecinte, parintii cresc copii necivilizati
Copiii au nevoie de limite: iata de ce sunt bune limitele si ce invata copiii de la ele
Despre hartuirea la scoala
4 sfaturi de parenting
Spune doar DA?
Intr-o lume care pare sa fie invadata de guru in parenting ... educatia copiilor devine tot mai mult un concept academic, usor detasat de realitate. Prea teoretic. In plus, diverse concepte de marketing se folosesc de educatia copiilor nostri si de felurile in care le cladim regulile de comportament. Spune DA ... spune numai Da, nu refuza copilul, nu ii cere sa faca nimic, incurajeaza-l sa isi dezvolte personalitatea cu orice pret ... uitand de fapt cel mai important aspect in educatie este tocmai dezvoltarea si stimularea inteligentei emotionale.
Iara fara a pune importanta pe intelingenta emotionala - ajungem la aceasta de epidemie de hartuire (bullying) a copiilor. Ei intre ei.
Adevarul concret este ca unul din trei copii e victima bullying-ului la şcoală in Romania. Foarte des, copii agresori se leagă de aspectul fizic, de statutul social, dar sunt şi situaţii când copiii sunt hărţuiţi pentru că învaţă bine la şcoală şi au note bune. Specialiştii spun că, de cele mai multe ori, copiii-victime tac, pentru a se integra în grup. Desigur, hartuirea copiilor incepe de pe retele sociale insa continua in curtea scolii.
Clasele galagioase si copiii care se hartuie intre ei nu sunt vina cadrelor didactice, ci a parintilor
Daca intr-o scoala predomina copiii obranici cu probleme de comportament unde se loveste, tipa, si chiar mai rau ... problema nu este a scolii ci acasa la acei copii.
Dupa cum arata un nou raport, o clasa de elevi care nu pot sa respecte reguli elemtnare de discipplina impiedica „rezilienta academica” – capacitatea de a depasi adversitatile si de a obtine rezultate bune la lectura, matematica si stiinta. De ce ar trebui sa cada numai in atributiile scolii sa rezolve ceea ce a inceput acasa ... sau nu s-a desfasurat deloc: adica educatia de 7 ani de acasa...?
Ce s-a intamplat atat de gresit si cum putem recupera pierderea?
Raspunsurile la intrebare constau in educatia oferita de parinti si in crearea unei legaturi de cooperare intre casa si scoala care sa recunoasca valoarea educatiei (si nu o legatura bazata numai pe platirea de servicii).
Un climat pozitiv al clasei este esential pentru excelenta academica, spune raportul OECD, insa atunci cand copiii merg la scoala extrem de nepregatiti pentru procesul de invatare, cum se poate astepta ca profesorii sa faca minuni?
Mediile disruptive de invatare nu sunt apararea zonelor socio-economice slabe
Acestea exista atat in scolile de stat, cat si in cele private. România este fruntaşă la nivelul Uniunii Europene din punct de vedere al bullying-ului, unul din trei copii fiind umiliţi în faţa colegilor, fenomen care afectează în special băieţii cu vârste cuprinse între 9-12 ani, arată cel mai recent studiu derulat de organizaţia Salvaţi Copiii. Dacă la noi situaţia ia amploare de la an la an, statisticile internaţionale nu sunt nici ele de neglijat. Potrivit cyberbullying.org, 246 de milioane de copii sunt anual victime ale fenomenului. Problema, spun specialiştii, e faptul că aceste manifestări apar încă din timpul grădiniţei, consecinţele pentru dezoltarea copilului având potenţialul de a fi ireversibile.
Multi profesori sunt de parere ca acest comportament anti-social este „omniprezent” si ca se inrautateste cu fiecare an care trece, fapt pentru care sunt urgent de necesare schimbari culturale.
Schimbarea incepe de acasa
Inainte ca - copiii sa ajunga la varsta scolara, multi dintre ei sunt predispusi unor probleme. Unii dintre ei au atentia foarte scazuta, probleme de concentrare si eventual si asteptari mari de a putea face tot ceea ce le place.
Multi nu au auzit niciodata cuvantul „nu”. Ei nu au fost invatati sa stea linistiti la masa pana termina ceea ce au in farfurie sau sa asculte fara ca sa intrerupa. Limitele cu privire la ora de culcare, utilizarea ecranelor si consumarea alimentelor junk-food fie sunt inexistente, fie nu sunt aplicare. Iar in ceea ce priveste invatarea respectului – a sinelui, a altora si a proprietatii – mai bine nici nu amintim.
Asa ca, atunci cand copiii care sunt privati de somn, cu o alimentatie cu prea mult zahar si fara nici o urma de disciplina, merg la scoala, mai este de mirare ca sunt o pacoste pe capul profesorilor si al colegilor?
Agresiuni care odata s-ar fi intalnit la elevi in clasa a 7-a, acum se intalnesc la elevi de clasa intaia, potrivit sindicatului profesoral.
Si totusi, nu este responsabilitatea scolii sa corecteze problemele comportamentale. Psihologul Milena Sadova de la Desprecopii este de parere ca parintii relaxati cresc copii deconectati de realitate, inversunati si cu resentimente, care simt ca pot trata colegii si profesorii fara respect.
Prin refuzul de a stabili limite si de a impune consecinte, parintii cresc copii necivilizati, fara maniere, care cred ca regulile si legile sociale nu li se aplica lor.
Sa recunoastem ca acum, majoritatea parintilor plaseaza un telefon smart sau ipad in mana copilului si cred ca asa se face educatia.
Pana cand parintii nu isi vor asuma responsabilitatile rolului lor, profesorii vor fi intotdeauna infranti in eforturile lor de a-i corecta pe copii, iar copiilor li se va refuza educatia pe care o merita.
Copiii au nevoie de limite: iata de ce sunt bune limitele si ce invata copiii de la ele
Copilul are nevoie de limite pentru a se simti in sigurantă si chiar pentru propriul său echilibru mental. Stabilirea unor limite copiilor inseamnă stabilirea unui ghid pentru comportament - chiar si atunci când nu exista o regulă oficiala a familiei. Limitele ii invată pe copii ce inseamnă auto-disciplina, cum sa facă față sentimentelor neplacute și cî nouî parintilor NE pasî - dar si că sunt iubiti. Iată de ce are copilul nevoie de limite, cum punem limite copilului fără să il pedepsim si mai ales... de ce limitele fac parte din cheia unei bune educatii.
Copiii carora li se permit prea multe nu au ocazia sa isi dezvolte auto-disciplina, in timp ce aceia care sunt educati in mod autoritar nu si-o dezvolta nici ei, pentru ca alegerile pe care le fac nu vin de la sine, ci le sunt impuse, avand adesea crize de rebeliune si devenind de multe ori adepti ai minciunii. Care este, asadar, solutia? Punerea limitelor in tot ceea ce facem impreuna cu copiii si in tot ceea ce fac ei singuri pare a fi o formula ideala de parenting iata cum punem limite copilului fara sa il pedepsim...
Despre hartuirea la scoala, merita citit:
Intimidarea si hartuirea intre copii: cum ne ajutam copilul sa se descurce
Scrisoare catre mama unui bataus
Hartuirea online copilului: o problema contemporana de parenting
4 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:
Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii
Cand esti inconjurat doar de 'experti' in parenting: ganduri si morala
5 calitati pe care sa i le cultivi copilului tau
Mai multe despre psihologia copilului aici >
Te asteptam pe forumul de Parenting, unde discutam cam totul despre educatia copiilor nostri.
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2021
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII