Orientarea sexuală – o problemă delicată de discutat cu propriul copil

Orientarea sexuala – o problema delicata de discutat cu propriul copil

Orientarea sexuală – o problemă delicată de discutat cu propriul copil

Iti mai aduci aminte de perioada adolescentei, de vremurile in care erai in liceu si iti batea inima cu putere atunci cand vorbeai cu cineva fata de care simtei mai mult decat prietenie? Iti mai amintesti cum roseai, cum tremurai de emotie si cum… simteai intens fiecare moment?

Ei bine, acelea au fost, probabil, primele momente in care ai simtit o atractie sexuala fata de cineva, chiar daca, poate, atunci nu constientizai asta.

Perioada adolescenței este - printre altele, perioada in care incepe sa se manifeste atracția sexuală, lucru care se intampla din cauza schimbarilor hormonale si a instalarii pubertatii. Aceste schimbari implica deopotriva corpul si mintea, asa incat uneori este suficient sa te gandesti la cineva care te atrage pentru ca acest lucru sa dea nastere unor reactii fizice. Pentru un adolescent, aceste noi sentimente pot fi intense, confuze si uneori coplesitoare. Tinerii incep sa descopere ce inseamna sa fii atras romantic si fizic de cineva. Iar recunoasterea orientarii sexuale a unei persoane face parte din acest proces.

ce este orientarea sexuala?
Ne alegem singuri orientarea sexuala?
Care este varsta la care copiii stiu ce orientare sexuala au?
Cum se simt adolescentii homosexuali?
Cum se simt parintii unui adolescent homosexual?

Perioada in care un copil incepe sa aiba o atractie sexuala

Iti mai aduci aminte de perioada adolescentei, de vremurile in care erai in liceu si iti batea inima cu putere atunci cand vorbeai cu cineva fata de care simtei mai mult decat prietenie? Iti mai amintesti cum roseai, cum tremurai de emotie si cum… simteai intens fiecare moment? Ei bine, acelea au fost, probabil, primele momente in care ai simtit o atractie sexuala fata de cineva, chiar daca, poate, atunci nu constinetizai asta.

Adolescenta este, printre altele, perioada in care incepe sa se manifeste atractia sexuala, lucru care se intampla din cauza schimbarilor hormonale si a instalarii pubertatii. Aceste schimbari implica deopotriva corpul si mintea, asa incat uneori este suficient sa te gandesti la cineva care te atrage pentru ca acest lucru sa dea nastere unor reactii fizice. Pentru un adolescent, aceste noi sentimente pot fi intense, confuze si uneori coplesitoare. Tinerii incep sa descopere ce inseamna sa fii atras romantic si fizic de cineva. Iar recunoasterea orientarii sexuale a unei persoane face parte din acest proces.

Ce este orientarea sexuala?

Orientarea sexuala se refera la genul (masculin sau feminin) de care o persoana este atrasa. Exista mai multe tipuri de orientare sexuala, care in mod curent sunt descrise astfel:

Heterosexualitate - persoanele care sunt heterosexuale sunt atrase fizic si emotional de catre persoane de sex opus, altfel spus, barbatii sunt atrasi de femei, iar femeile sunt atrase de barbati.

Homosexualitate - persoanele care se incadreaza in aceasta categorie sunt cele care sunt atrase fizic si emotional de persoane de acelasi sex. Astfel femeile homosexuale sunt atrase de femei (numindu-se lesbiene), iar barbatii homosexuali sunt atrasi de barbati (numindu-se si gay).

Bisexualitate - Persoanele bisexuale sunt atrase emotional si fizic atat de persoane de sex opus, cat si de persoane de acelasi sex.

/Images/cupluri-gay-hetero.jpg

Ne alegem singuri orientarea sexuala?

A fi heterorexual, homosexual sau bisexual nu este o alegere pe care fiecare dintre noi o poate face sau schimba. Nu ne alegem singuri orientarea sexuala, la fel cum nu ne alegem culoarea ochilor sau a parului. La ora actuala se estimeaza ca aproximativ 10% din populatie este homosexuala, fara ca acest lucru sa fie specific unei anumite categorii sociale, unei anumite nationalitati sau unui anumit grup social. Nimeni nu poate sa inteleaga cu exactitate ce anume determina orientarea sexuala a unei persoane, insa se pare ca ea poate fi explicata pe baza unei varietati de factori biologici si genetici. Expertii Academiei Americane de Pediatrie, precum si cei ai Asociatiei Psihologice Americane considera ca orientarea sexuala face parte din natura fiecarei persoane si ca a fi altfel decat heterosexual nu este o anormalitate.

In ciuda diferitelor mituri si a prejudecatilor, nu exista nicio dovada ca homosexualitatea ar avea vreo legatura cu experientele din copilarie, cu anumite stiluri de parenting sau cu felul in care un copil este educat. Eforturile de a schimba o persoana cu inclinatie homosexuala intr-una cu inclinatie heterosexuala s-au dovedit a fi ineficiente si, in plus, periculoase pentru sanatatea mentala. De aceea, medicii si psihologii sunt foarte rezervati in aceasta privinta, a aplicarii asa-numitei terapii de conversie.

Care este varsta la care copiii stiu ce orientare sexuala au?

Orientarea sexuala poate fi recunoscuta adesea de la varste foarte fragede. Persoanele homosexuale adulte marturisesc, de altfel, ca au avut tot felul de experiente emotionale si au simtit o atractie fata de persoane de acelasi sex la varsta la care prietenii lor adolescenti se indragosteau de persoane de sex opus. La varsta adolescentei orientarea sexuala poate fi recunoscuta chiar daca adolescentul respectiv nu stie ce inseamna homosexualitatea. Multi se simt descumpaniti, pentru ca isi dau seama ca nu simt la fel ca si prietenii lor, insa nu inteleg de ce se intampla asa.

Unii adolescenti incearca sa aiba experiente sexuale imediat ce isi descopera capacitatea de a trai intens anumite reactii fizice, incluzand explorarea propriului corp sau relatii cu persoane de sex opus sau de aceleasi sex. Aceste experimente nu sunt insa suficiente pentru a face afirmatii sigure despre orientarea sexuala a unui adolescent. Pentru majoritatea tinerilor, ele sunt doar experiente care fac parte din procesul de intelegere a propriei sexualitati. De asemenea, trebuie retinut faptul ca trasaturile efeminate sau masculinizate ale unui adolescent nu pot constitui un indiciu in privinta sexualitatii sale. Din momentul in care isi constientizeaza orientarea sexuala, unii tineri sunt foarte relaxati, acceptandu-si fiesc sexualitatea, in timp ce altii sunt confuzi si nu pot accepta faptul ca sunt diferiti de ceilalti adolescenti.

Cum se simt adolescentii homosexuali?

Orientarea sexuala nu aduce cu sine diferente majore in ceea ce priveste activitatile specifice varstei unui adolescent. Homosexual sau heterosexual, orice adolescent este stresat de scoala, de examene, de modul in care este vazut de colegi, de felul incare se imbraca etc.

Tinerii homosexuali au insa de cele mai multe ori un stres in plus pentru ca fie isi ascund orientarea sexuala, fie trebuie sa infrunte prejudecati in privinta ei. Se simt adesea diferiti fata de prietenii lor heterosexuali si se simt inconfortabil atunci cand acestia au discutii despre iubire, romantism si sexualitate. Adolescentii homosexuali au adesea sentimentul ca trebuie sa isi ascunda o importanta parte a sinelui, doar ca sa se protejeze de reactia celorlalti adolescenti. Teama de discriminare, de prejudecatile celorlalti, de violenta, ii determina adesea sa pastreze secreta orientarea lor sexuala chiar si fata de familie sau fata de prietenii foarte apropiati, care i-ar putea intelege si sprijini emotional. Acceptarea acestui aspect al propriei identitati poate fi un proces de lunga durata, foarte dificil.

cuplu gay tineri

Pentru majoritatea oamenilor, acceptarea propriei homosexualitati este un act de curaj, tocmai pentru ca societatea este incorsetata in prejudecati dure fata de acest aspect. Exista comunitati in care homosexualitatea este acceptata ca un act firesc in timp ce exista si comunitati in care ea este blamata dur.

Cum se simt parintii unui adolescent homosexual?

Adolescenta este o perioada de tranzitie nu doar pentru copii, ci si pentru parintii acestora. Foarte multi parinti se simt ei insisi confuzi in fata schimbarilor care se petrec cu propriii copii, simtindu-se complet nepregatiti pentru trecerea la un nou nivel al statutului de parinte. Iar atunci cand propriul copil se dovedeste a fi homosexual, confuzia si reactiile negative pot deveni si mai intense.

Unii parinti sunt socati de aceasta descoperire, pentru ca ei au considerat intotdeauna heterosexualitatea ca pe ceva implicit. Altii se intreaba daca este intr-adevar adevarat si daca nu cumva copilul lor se insala in ceea ce simte. Majoritatea se intreaba daca au gresit cu ceva in educatia copilului si daca homosexualitatea a fost determinata de un factor anume.

Din fericire, cei mai multi dintre parinti accepta situatia de la inceput. Iar multi simt ca au stiut dinainte de a afla cu certitudine. Adesea se simt chiar usurati cand copilul le marturiseste ca este homosexual, pentru ca asta dovedeste increderea lui in ei.

Alti parinti se simt descumpaniti, nefericiti, dezamagiti in fata unei asemenea vesti pe care nu sunt capabili sa o accepte la inceput. Le este frica de faptul ca fiul sau fiica lor se va transforma intr-un adolescent hartuit, marginalizat, desconsiderat de catre ceilalti. De aceea, parintii devin adesea exagerat de protectori, fiindu-le frica de faptul ca cei din jur le vor desconsidera copilul. Unii intampina dificultati in a corela acceptarea orientarii sexuale a propriului copil cu credintele religioase si personale. Si, din nefericire, unii parinti reactioneaza cu furie, ostilitate si respingere.

Ceea ce este important de retinut este faptul ca timpul rezolva de cele mai multe ori problema aceasta a acceptarii faptului ca propriul copil este diferit. Grupurile de suport pot constitui un sprijin real in sensul acesta. Cu timpul, chiar si acei parinti care credeau ca nu vor fi capabili sa accepte niciodata orientarea sexuala diferita a copilului lor, vor fi surprinsi sa afle ca pot gasi acea farama de intelegere. Trebuie doar sa isi doreasca acest lucru.

► Citeste in continuare Mami, sunt gay: ganduri si sentimente cand afli acest lucru

Va recomandam sa mai cititi si urmatoarele:

Cum discutăm cu fetele despre sex: din dilemele părinților

Cum discutăm cu fetele despre sex: din dilemele părinților

In pragul adolescenței, discuția mamei cu fiica despre sex este un moment important, special și necesar. De altfel, a ignora ca fiica ta  are o curiozitate naturală si…

Sexualizarea precoce a copiilor: cine e de vina?  In primul rand noi, parintii

Sexualizarea precoce a copiilor: cine e de vina? In primul rand noi, parintii

Copiii de astăzi se dezvoltă mai repede. Auzim adesea această afirmație, dar rareori ne întrebăm dacă este un lucru pozitiv sau negativ. Precoceitatea sexuală…

8 Moduri de a relaționa cu copilul adolescent - sfatul psihologului

8 Moduri de a relaționa cu copilul adolescent - sfatul psihologului

Petrecerea timpului cu parintii NU este una dintre activitatile considerate "cool" de catre marea majoritate a adolescentilor. Dar Anne Marie Gabriel, psiholog din Toronto, spune ca…


Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii

  Adolescentii (12-18 ani)
Frumosi, plini de personalitate, incapatinati. Pregati de zbor din cuibul cald al casei parintesti.

autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 5 comentarii

  1. Ala
    Alatrimis la 1/1/2022

    As vrea sa raspund domnului George si celor care sunt in asentiment cu El. Fiul meu de 22 de Ani mi a marturisit acum o saptamana ca este gay. Un copil exceptional, eminent, student de exceptie in straintate...un copil care nu a creeat niciodata nici o problema, nu a apart un geam, nu a furat I creta, nu a jignit pe nimeni; un copil ptr care ..in copilaria lui ma minunam si multumeam Celui de Sus ptr calitatile lui si otr faptul ca il cresteam atat de usor....si...bum!....a hotarat sa se destainuie .... Facem parte dintr o familie traditionala...unde neam de neamul nostru nu a auzit de asa ceva..... Este unicul meu copil....chiar crezi ca este o alegere ?....o boala?...chiar crezi ca trebuie ...eliminat?....chiar ai face asta copilului Tau? Este o vorba ...sa nu iti dea Dumnezeu cat poti sa duci.... Nu imi este usor sa ma obisnuiesc cu asta..vestea este proaspata...dar dragostea mea pentru fiul meu ma ajuta sa il respect si sa il iubesc.. simplu...sa il iubesc si sustin Ce are de castigat societatea de la un individ daca este hetero sau homo? Sau cumva educatia, inteligenta, aportul la dezvoltare aduce Mai multe beneficii omenirii decat cine cu cine isi petrece noaptea in pat?

    Raspunde la acest comentariu
  2. Robi
    Robitrimis la 18/12/2018

    Daca voi considerati ca homosexualitatea este ceva normal , atunci sunteti dusi rau ... cum faci un copil ? sau , sa zicem ca , cumva , ai copil ... cum ar fi ca acesta sa fie gay sau lesbi ? ar face de ras toata familia , tot neamul , cum mai ai nepoti/nepotele ? cum continua familia ? in halul asta ,va ajunge la un stop :(

    Raspunde la acest comentariu
    • Vlad
      Vladtrimis la 26/4/2021

      Orgoliul tau îţi va distruge într-o zi copilul, şi atunci îţi vei dori sa-l ai langa tine indiferent cum este şi ce orientare are, dar va fi prea târziu pentru asta! Fiindca el nu o sa mai aiba încredere în parinţi! ÃŽnvaţaţi sa va înţelegeţi copii, învaţaţi sa vorbiţi cu ei mai des! Eu sunt gay, şi pâna la vârsta de 20 de ani nu am avut curajul sa discut cu ai mei deoarece vorbeam foarte rar! Și uite ca ai mei ma accepta aşa cum sunt pentru ca fac parte din familie! Asta înseamna sa traiesti in evul mediu(ce va spune lumea, ce vor zice neamurile, ma face de ruşine ...etc.) dar la fericirea copilului tau nu te gândeşti? La viaţa lui de zi cu zi, nu-ţi pasa de asta? Chiar îi mulţumesc lui Dumnezeu ca mi-a dat niste parinţi care ma înţeleg şi îmi sunt alaturi la orice pas!

  3. Alex Horan
    Alex Horantrimis la 24/10/2015

    Sunt bisexuala si sunt mandra ! Sunt mandra de absolut toate alegerile pe care le fac ! Sunt judecata, toti isi bat jos dar stii ce ?! Nu ma intereseaza ! Ma intereseaza doar de mine si iubita mea ^^ . Familia si prietenii mei adevarati stiu asta si ma sustin ! Este o tara libera ! Dumnezeu ne-a lasat liberi ! Putem alege singuri pentru noi ! Nu ne trebuie sfaturi de la niste imbecili care nu stiu ce-i aia dragoste ! Dragostea-i dragoste, fie intre baieti sau fete ! Unii inca nu s-au maturizat si cred ca ar fi cazut . Multumesc ^^ .

    Raspunde la acest comentariu
  4. Secret
    Secrettrimis la 11/2/2015

    astia-s nebuni mentali din copilarie, asa ca nu mai spuneti aberatii.

    Raspunde la acest comentariu
  5. George
    Georgetrimis la 7/11/2014

    Hai, nu, zau? Daca homosexualitatea e ceva normal, atunci daltonismul e ceva chiar MAI normal. Hm... Corect? Ma, rog, de ce anume tine homosexualitatea? De genetica? De un dezechilibru hormonal? De cresterea intr-un mediu promiscuu? Daca "savantii " sunt asa siguri ca nu ne alegem (dez)orientarea sexuala de ce nu spun EXACT in ce consta aceasta, cum spun englezii, DISORDER, tulburare de identitate sexuala? Si daca nu e o optiune, inseamna ca nici pedofilia nu e o optiune, e ceva "innascut ". Lasati-o balta cu propaganda asta paguboasa. Nu numiti anormalul, normal si boala (psihica, genetica, hormonala), sanatate.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII