9 lucruri pe care nimeni nu ți le spune inainte sa devii mamă - insă TREBUIE să le știi

9 lucruri pe care nimeni nu ti le spune inainte sa devii mama - insa trebuie sa le stii

9 lucruri pe care nimeni nu ți le spune inainte sa devii mamă - insă TREBUIE să le știi

Exista lucruri pe care le afli abia dupa ce devii mamică. Dacă inca nu ai aflat la ce trebuie să te aștepti după ce aduci pe lume un bebeluș, iată câteva lucruri despre care aproape nimeni nu iti vorbeste...

Si totuși e mai bine să stii. Avem aici 9 lucruri pe care nimeni nu ți le spune inainte sa devii mamă.

1. Oboseala extrema
2. Sanii iti curg cand nu te astepti
3. Vaginul, uterul si vezica urinara sufera mari transformari
4. S-ar putea sa iti fie dor de burtica!
5. Alaptatul, o misiune dificila
6. Contractii dupa ce ai nascut
7. Lohiile
8. Tristetea de dupa nastere
9. Instinctul matern

Urmeaza sa devii mamica, si esti preocupata doar de burtica si de cum va decurge nasterea. Daca inca nu ai aflat la ce trebuie sa te astepti dupa ce aduci pe lume un bebelus, iata cateva lucruri despre care aproape nimeni nu iti vorbeste:

1. Oboseala extrema

Cu siguranta ca asa o extenuare si oboseala ca dupa nastere nu ai mai experimentat pana acum. Pe langa noptile intrerupte de reprizele de plans ale bebelusului, mai ai de infruntat si declinul brusc hormonal din organism. Fii inteleapta si accepta ca recuperarea dureaza cel putin cateva saptamani, nu forta lucrurile!

2. Sanii iti curg cand nu te astepti

Reflexul de curgere a laptelui, sau momentul in care sanii iti curg instantaneu in momentul in care iti auzi bebelusul plangand. Un mod foarte inteligent creat de natura pentru ca mama sa-si ajute bebelusul imediat ce incepe sa planga. Dar in acelasi timp un lucru care sa te puna intr-o situatie neplacuta atunci cand ai prieteni in vizita, iar bluza pe care o porti se pateaza de lapte. Poti sa folosesti absorbante speciale (un fel de minitampoane de sutien) ca sa previi astfel de incidente.

3. Vaginul, uterul si vezica urinara sufera mari transformari

Dupa ce nasti (natural), in primul rand vaginul sufera o transformare dramatica (seamana cu un arici strivit), iar vezica urinara nu mai functioneaza asa cum ar trebui. Din aceasta cauza este foarte normal ca in primele saptamani de la nastere sa nu simti cand trebuie sa mergi la toaleta. Nu te panica, pentru ca nu esti singura proaspata mamica careia i se intampla acest lucru. Dupa nastere, organismul are capacitatea de a-si reveni in cel mai scurt timp la forma si functionalitatea initiala.

4. S-ar putea sa iti fie dor de burtica!

Cine si-ar fi imaginat vreodata ca o sa duci lipsa burticii? Ei bine se pare ca exista multe mamici carora le este dor de miscarile bebelusului si de acele momente speciale din timpul sarcinii. Nu trebuie sa-ti faci griji, pentru ca acest sentiment va disparea in cele din urma.

5. Alaptatul, o misiune dificila

Fii pregatita si nu te panica daca nu vei reusi imediat sa alaptezi. Alaptatul nu este un proces atat de simplu pe cat pare, dimpotriva, poti intampina dificultati cand asezi bebelusul la san, sau poate sa fie dureros. Nu renunta foarte repede, si vei deveni si tu o mama experta! Despre alaptare, citeste totul aici.

6. Contractii dupa ce ai nascut

Dupa ce ai nascut, uterul isi revine treptat la forma initiala, si din aceasta cauza te vei confrunta si dupa nastere cu contractii. De regula sunt intense si dureaza cam 4 zile de la nastere. Le vei simti mai ales in timpul alaptarii, cand iti vor crea o stare de disconfort.

7. Lohiile

Dupa 9 luni linistite si fara menstruatie, imediat dupa ce ai nascut apar lohiile: secretie vaginala compusa din cheaguri de sange, resturi de placenta si mucus. Lohiile dureaza aproximativ 6 saptamani, iar culoarea si mirosul se transforma de la o zi la alta. Schimba-ti absorbantele frecvent si clateste-ti vaginul foarte des doar cu apa (fara sapun), ca sa eviti eventuale infectii.

Citeste toate detaliile aici Lohiile dupa nastere (Lochia). Cum sunt, cum evolueaza si ce trebuie sa stii - diagrama

8. Tristetea de dupa nastere

Dupa ce ai nascut, nivelul hormonal scade brusc, organismul trebuie sa se refaca, si nu ai suficient timp ca sa te odihnesti. Toate acestea duc la stari de tristete insotite de reprize de plans, fara un motiv anume. In general, la 3 zile de la nastere, mamicile se confrunta cu aceste momente neplacute. La fel, cand intrerupi alaptatul, sau cand urmeaza sa te intorci la servici, aceste stari pot reveni.



 

Probleme emotionale dupa nastere

Suprizele unei mamici incepatoare
Depresia postnatala, semne ingrijoratoare
Cauze ale starii depresive postpartum
Factori si mituri care pot contribui la depresia postnatala
Abuzul emotional si violenta domestica dupa nastere 

9. Instinctul matern

Tocmai ai nascut o minunatie de bebelus, si parca nu simti acea dragoste speciala despre care ti-au povestit alte mamici. Nu te simti vinovata, pentru ca nu ti se intampla numai tie acest lucru. Legatura intre mama si nou nascut se sudeaza in timp, iar instinctul matern va aparea cu siguranta si la tine.

Agata-te de ideea ca pana la urma orice mama isi iubeste propriul copil!. Citeste in continuare 17 momente pe care doar mama unui nou-nascut le poate intelege

Dupa nastere: Iata ce se intampla cu corpul tau mamico si la ce trebuie sa te astepti

Dupa nastere, fiecare mamica ar trebui sa se simta ca intr-un nor roz de de fericire. In mare parte, asa te simti - ai un sentiment urias de fericire si de eliberare mentala. Cu siguranta ai avut o serie de temeri inaintea nasterii iar acum, ca totul s-a terminat cu bine, rasufli usurata.  Dar, sa nu uitam si de epuizare, si de hemoragia postpartum, de vindecarea ranilor, fie ca e de la epiziotomie, fie de la taietura cezarianei. Iata ce se intampla cu corpul unei mamici, imediat dupa nasterea bebelusului. 

Despre recuperarea dupa nastere, mai poti citi

Refacerea dupa o nastere prin cezariana

Viata sexuala dupa operatia de cezariana - cat de curand va reveni la normal? Iata sfatul medicului

Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

autor: Desprecopii.com -Toate drepturile rezervate (c) 2021
revizuit de Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII