Inteligenta este ereditara: iata cum se transmite inteligenta copilului de la parinti

Inteligenta este ereditara: iata cum se transmite inteligenta copilului de la parinti

Inteligenta este ereditara: iata cum se transmite inteligenta copilului de la parinti

Este inteligenta este ereditara si este adevarat ca este mostenita de la mama?  Există o combinație complexă între factorii genetici și factorii de mediu care influențează inteligența. În general, se crede că atât genele, cât și experiențele de viață joacă un rol important în determinarea inteligenței.

Pe de alta parte, se stie ca parintii inteligenti acorda o atentie mai mare educatiei copilului si e posibil sa faca alegeri care ii pun in valoare inteligenta, oferind copilului un mediu bogat in stimulari intelectuale.

veti citi:
Parintii geniali au toate sansele sa aiba copii care le calca pe urme
Cum influenteaza parintii inteligenta copilului lor prin educatie
Copiii moştenesc inteligenţa doar de la unul dintre părinţi: de la mama
Cum se transmit genele de la parinti
In cazul transmiterii inteligentei, genele paterne sunt dezactivate
 Cum afecteaza educatia inteligenta copilului?
Ce tip de inteligenta are copilul tau: teoria inteligentei multiple
Despre stimularea inteligentei copilului tau mai citeste

Parintii geniali au toate sansele sa aiba copii care le calca pe urme

Cercetatorii au descoperit recent faptul ca inteligenta este ereditara, iar genele joaca un rol mult mai important decat se considera, inclusiv in determinarea structurii neuronilor. Profesorul de neurologie Paul Thompson de la Universitatea UCLA din California a descoperit in urma unui studiu recent ca ereditatea determina cantitatea de mielinã ce acopera prelungirile neuronilor, numite axoni. Acestia asigura legarea neuronilor in retea si transmiterea impulsurilor nervoase.  Cercetatorul a descoperit ca un strat mai subtire de mielina asigura un schimb de informatie mai rapid intre celulele neuronale.

Profesorul a ajuns la aceasta concluzie dupa ce a scanat creierele a sute de perechi de gemeni identici, despre care se stie ca au cod genetic foarte putin diferit, si sute de frati, despre care se stie ca au doar jumatate din mostenirea genetica identica.  Studiul a indicat si faptul ca stratul de mielina, determinat genetic, influenteaza procese care tin de lobul parietal, responsabil pentru orientarea spatialã, pentru memoria vizuala si pentru logica.

Potrivit lui Thompson, stratul subtire de mielina, care asigura rapiditatea gandirii, prezinta si riscuri mai mari de a se deteriora odata cu inaintarea in varsta.  Pe de alta parte, persoanele inteligente au si cel mai mare risc de a suferi de scleroza multipla sau de autism. O cantitate insuficienta de mielina este un factor de risc pentru astfel de afectiuni, mai spune profesorul.

Cum influenteaza parintii inteligenta copilului lor prin educatie

Există multe studii care spun că inteligenţa se păstrează în familie. Într-adevăr, este destul de probabil ca un copil născut din părinţi cu o un coeficient de inteligenţă mai scăzut să aibă, la rândul său, capacităţi cognitive reduse. Dar, genele pot să nu aibă însă nimic de-a face cu dezavantajul intelectual, ci mai degrabă cu mediul insuficient de stimulant în care adeseori trăiesc astfel de copii.

De partea cealaltă, este foarte probabil ca părinţii cu un nivel de inteligenţă mai ridicat să le poată oferi copiilor un mediu propice dezvoltării capacităţilor cognitive, prin intermediul activităţilor pe care le au şi al persoanelor de care se înconjoară. Specialiştii spun că părinţii joacă rolul cel mai important în modelarea inteligenţei unui copil până în jurul vârstei de 8-9 ani. Apoi intervin alţi factori de mediu: şcoala, anturajul etc. CIteste Cum sa scoti la iveala geniul din copilul tau

Copiii moştenesc inteligenţa doar de la unul dintre părinţi:de la mama

Noi studii privind genetica scot la iveală faptul că doar unul dintre părinţi este responsabil de inteligenţa copiilor. IQ-ul acestuia este cel mai bun predilect al nivelului de inteligenţă al celui mic. Cu toţii ştim că inteligenţa are o componentă ereditară, dar până de curând credeam că aceasta se transmite în mod egal de la ambii părinţi. Conform cercetătorilor, mamele transmit genele de inteligenţă copiilor, deoarece acestea au dublu cromozom X, în timp ce bărbaţii au doar unul. Citeste si Doar jumatate de ora petrecuta de copil zilnic in compania mamei il face mai inteligent

Cum se transmit genele de la parinti

De ce ne asemanam mai mult cu tatii decat cu mamele?
Varsta si stilul de viata al tatalui sunt asociate cu malformatiile congenitale ale copilului
Cum se transmit genele de la parinti
Intelegand genetica: Ce sange purtam, al mamei sau al tatalui?

In cazul transmiterii inteligentei, genele paterne sunt dezactivate si conteaza mai putin in transmiterea genetica

în mod automat cercetatorii sunt de parere ca genele responsabile de funcţiile cognitive avansate (inteligenta), care ar putea fi moştenite de la tată, sunt dezactivate în mod automat. Numite „gene condiţionate“, acestea funcţionează numai dacă provin de la mamă. Studiile de laborator, la care au fost folosiţi şoareci modificaţi genetic, au constatat că cei cu o doză suplimentară de gene materne dezvoltă capete şi creiere mai mari, dar corpuri mici, iar cei cu o doză suplimentară de gene paterne au creiere mici şi organisme mari. Celulele paterne nu influenţează cele mai avansate funcţii cognitive

Celulele cu gene paterne acumulate în părţi ale sistemului limbic infuenţează funcţii, cum ar fi sexul, apetitul pentru anumite alimente sau gradul de agresiune. Însă, acestea nu îşi pun amprenta pe cele mai avansate funcţii cognitive responsabile de raţionament, gândire, limbaj sau abilităţi de planificare. Gândindu-se că teoria nu este valabilă şi în cazul oamenilor, cercetatorii din Glasgow au realizat un nou studiu pe subiecţi umani. Ei au descoperit că rezultatele din studiul pe şoareci coincid şi în cazul oamenilor, după ce au analizat 12.686 de tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 22 de ani. În ciuda faptului că au fost luaţi în considerare mai mulţi factori, de la educaţia participanţilor la naţionalitatea şi statutul socio-economic, echipa de cercetători a primit acelaşi răspuns: cel mai bun predictor al inteligenţei copiilor este IQ-ul mamei. Oamenii de ştiinţă subliniază că genetica nu este singurul factor determinant al IQ-ului, fiind responsa

Cum afecteaza educatia inteligenta copilului?

Pentru ca toti parintii isi doresc sa stie toate trucurile prin care ar putea, eventual - sa imbunatateasca performantele intelectuale ale copiilor lor - exista multe produsele care stimuleaza inteligenta sunt o mare afacere: cartile, jucariile, DVD-urile, software-ul, jocurile si programele educationale sunt concepute pentru a va face copilul o minune intelectuala. Multe dintre aceste produse vin cu pretentii - explicite sau implicite - ca utilizarea lor este sustinuta de dovezi stiintifice. Sunt ele adevarate? citeste detalii aici.

Ce tip de inteligenta are copilul tau: teoria inteligentei multiple

Fiecare copil are o forma predominanta si speciala de inteligenta iar arta unui parinte si invatator este sa stie cum sa i-o sesizeze si sa ii puna acea inteligenta in valoare. Teoria inteligentei multiple a fost dezvoltata in anul 1983 de Dr. Howard Gardner, profesor la Universitatea Harvard. El sugereaza ca notiunea traditionala de inteligenta bazata pe IQ (coeficientul de inteligenta) are limitele ei si propune, in schimb, opt tipuri diferite de inteligenta care sa acopere o paleta mult mai larga a intelectului uman.
Afla ce tip de inteligenta are copilul tau.

Despre stimularea inteligentei copilului tau mai citeste:

 Moduri de a creste si stimula inteligenta copilului
Inchide televizorul si transforma-ti copilul in geniu!
Ce ii face pe copii sa devina mai inteligenti?

autor: Desprecopii.com - 2023
referinte: https://howardgardner.com/  
Lecturi recomandate:
Intelligence Reframed: Multiple Intelligences for the 21st Century; Howard Gardner; ISBN 0465026109
7 Kinds of Smart; Thomas Armstrong; ISBN 0452281377

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Genetica

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII