Pana cand moartea ne va desparti?

Pana cand moartea ne va desparti?

Pana cand moartea ne va desparti?

Atunci cand pasim in fata altarului,  o facem cu incredere, cu emotie, cu speranta ca “la bine si la rau, pana cand moartea ne va desparti” nu este doar o replica banala din filmele americane. Privind in jur, la relatiile celorlalti, ne spunem ca noi nu vom face aceleasi greseli. Noi nu vom esua...

Este insa o casnicie atat de puternica pentru a supravietui anilor? Si schimbarilor ce se intampla in sufletul nostru?

Se spune ca primii 7 ani de casnicie sunt cruciali

Se spune ca primii 7 ani de casnicie sunt cruciali: daca reusesti sa treci cu bine de pragul celor 7, inseamna ca ai acumulat destula toleranta, destula empatie si ti-a mai ramas si suficienta iubire pentru a continua relatia cu sotul legitim. Dar cati dintre noi trec de cei 7 ani? Si ce garantii avem ca in cel de-al optulea an al casniciei noastre, el nu se va indragosti de blonda de la trei, sau tu nu vei gasi celalalt suflet pereche, fara de care nu vei mai putea trai? Nimeni nu mai garanteaza nimic. Traim pe fuga, de la o chenzina la alta, copiii de cele mai multe ori ne despart in loc sa ne uneasca (putini sunt tatii care reusesc sa se indragosteasca de propriile odrasle, la fel de mult ca de mama acestora), tentatiile sunt multe, femeile mai putin rabdatoare. Ce ne tine impreuna si ce ne desparte? Intre o viata bazata pe compromisuri zilnice, infinite si una centrata pe propria noastra fiinta, ce alegem?

Atunci cand pasim in fata altarului o facem cu incredere, cu emotie, cu speranta ca “la bine si la rau, pana cand moartea ne va desparti” nu este doar o replica banala din filmele americane. Privind in jur, la relatiile celorlalti, ne spunem ca noi nu vom face aceleasi greseli. Noi nu vom esua.  Ne dorim cu disperare ca relatia noastra sa mearga, ne spunem ca dragostea invinge totul, dar ne trezim intr-o zi in fata oglinzii, cu lacrimi in ochi, fortati sa recunoastem ca nu mai e ca la inceput, ca asa nu se mai poate… Uneori, pe calea pe care mergem ne ratacim unii de altii. Uneori, ne rupem, uitam ce ne tine impreuna, uitam ce iubim la celalalt sau punem in balante cu talgere inegale ce e rau si ce e bine.

 “CASATORIA MAI ESTE CA PE VREMURI? MAI DUREAZA O VESNICIE? ne putem baza pe faptul ca vom imbatrani langa sotul, sotia de langa noi?

Sau....totul merge pe principiul - traieste clipa, ca nu se stie ca el/ ea se uita dupa vecina/vecinul sau mai stiu eu dupa cine? Adica...mai exact..care e marja de siguranta?” s-a intrebat Alesssia pe forumul “In unul sau in doi…”. Iata ce a raspuns comunitatea Desprecopii.com:

Nu exista marja de siguranta, nici pentru noi nici pentru cel de langa noi. Asta cu "casatoria ca pe vremuri" mi se pare un mit, pe vremuri multe relatii rezistau pentru ca nu aveau alta solutie. Nu stiu daca resemnarea in nefericire e chiar de invidiat. Lumea din jurul nostru s-a schimbat, oamenii isi cer dreptul la fericire indiviuala, femeile sunt mai putin dispuse sa inchida ochii (in principal datorita independetei financiare) si barbatii se simt mai putin constransi de societate cand e vorba sa isi schimbe cuibul”. (Mihuta)

Casatoria nu mai este ca pe vremuri, pentru ca nu mai sunt acele vremuri. Eu cred ca un singur lucru este important: daca te casatoresti sa crezi macar in acel moment ca va dura o vesnicie. Altfel nu are sens.” (Clover)

Nimeni nu se casatoreste fara ca sa creada ca va dura o vesnicie... Dar oamenii se schimba, principiile morale la fel... Stiu cazuri si cu 3-4 casatorii in nici 10 ani... Dar, zic eu, casatoria dureaza..., cel putin atat timp cat ne iubim...
Dupa..., tentatii mari, fete mai tinerele, barbati cu mai multi bani sau mai atenti... Deci,daca nu uitam ce ne-a legat de partener(a), poate dura....o vesnicie... Dar multi uitam si umblam dupa fluturasi.
“(cmirela35)

Nu ne putem baza in sensul ca "ne culcam pe o ureche" ca doar acu avem acte. O casnicie trebuie intretinuta.... cat se poate ... cand nu... asta e, nu a fost sa fie...” (ligia13)

NU mai este ce a fost, nu mai sunt vremurile alea, dar tot trebuie sa ne si casatorim la un moment dat si sa trecem prin tot ce ne este dat sa trecem in viata asta. Nimeni nu ne garanteaza nimic, important este sa credem noi ca e bine ce facem in acel moment si sa gandim pozitiv, in nici un caz sa stam cu drobul de sare deasupra capului.” (Bluel)

Am auzit o noua si inedita interpretare a consacratei formule "pana cand moartea ne va desparti".  Adica, pana la moartea sentimentelor, nu a trupului/sufletului.” (Tzuni)

Inainte fetele erau maritate de familie, cu barbati pe care ii vedeau prima data, pentru ca asa hotarau parintii. Si relatia dura TOATA viata!!!!! Eu zic ca nu mai dureaza o viata casnicia pt ca NOI, femeile, suntem mai puternice, si nu mai acceptam o relatie de dragul aparentelor, sotului care sa ce? Acum nu depindem de un barbat ca sa putem avea o viata! Mie mi se pare ca acum o casatorie implica mi multe responsabilitati, tocmai pentru ca nu este garantata! Eu am cunoscut prea multe cupluri care erau impreuna si se purtau oribil unul cu altul si totusi nici unul nu putea spune stop. Socrul meu a incercat sa se sinucida pt ca nu stia cum sa iasa din relatia cu soacra, a reusit pana la urma sa iasa viu totusi! Asa ca noi am stabilit de la inceput ca vom ramane in casnicie atat timp cand suntem amandoi fericiti.” (cristiama)

Casatoria pentru totdeauna nu mai este de actualitate. De ce? pentru ca se jura stramb in biserica juramintele alea si oamenii nu mai traiesc dupa niste principii si traditii. La asta se adauga si educatie si libertate prost inteleasa. Partenerii nu mai sunt dispusi sa mai lase de la ei, sau sa traiasca impreuna vieti separate de dragul si in numele familiei si al copiilor, pentru ca in ziua de azi este inutil sa incercci, sa speri...cand sunt atatea optiuni, cand femeia incepe sa se descurce de una singura, sa devina independenta si la o adica intransigenta vis-a-vis de anumite scapari ale barbatului cum ar fi adulterul ocazional sau de durata sau violenta verbala si fizica. Ca o paralela, nici barbatii nu mai tolereaza delasarea fizica a unor femei, avand la dispozitie un spectru larg de femei frumoase si ingrijite. Banul sau la o adica lipsa lui, modul in care se percepe responsabilitatea fata de cel care ar trebui sa-ti fie sprijin si nu dusman, sunt iar elemente care merg la destramarea precoce a familiilor, plus lipsa elementaa a unor barbati de a se mula dupa cerintele femeilor din ziua de azi care vor respect mai presus de avere si dragoste, stabilitatea mai presus de a fi carpa de sters pe jos a unor masculi care nu stiu altceva decat sa stea cu organul genital in gura si intre schimbul butoanelor la telecomanda, in pat, sa mai dea si ordine. Sunt si femei care insala, femei care nu mai accepta slugarnicia si au pretentia ca barbatul sa participe 50% la treburile gospodaresti sau cresterea copiilor, asa cum ele isi aduc aportul financiar.

Femeia de azi nu mai este obedienta, isi spune opiniile si ideile cu tarie si cu patos.
In ziua de azi nu rezista decat casniciile in care partenerii au consideratie reciproca si sunt mult mai maleabili cand este vorba de sarcinile si responsabilitatile pe care le au. Multe casnicii se intemeiaza total aiurea, parintii nemaiavand acel rol in care ne aleg partenerii cu grija, dupa zeci de deliberari si pritociri, si copii sa faca asa cum zice mama sau tata... si apropos, daca inainte barbatul era cel care ii interzicea soacrei sa mai calce in casa lui, acum femeia este cea care il rupe pe barbat, in marea majoritate a cazurilor, de influenta nefasta pe care o are fusta mamei. Nu exista garantii, nici inainte nu existau, insa acum desfacerea casatoriei nu mai tine de ce crede lumea, sau daca este deacord mama sau tata sau de nde ma duc, nu la scara la care ne raportam azi, chiar daca sunt si astfel de cazuri.
(dianaintruder)

Eu cred ca trebuie sa ai convingerea ca va dura pentru totdeauna (cum zice si Clover), sa simti si sa te comporti ca atare, sa nu pui la indoiala viitorul comun ...si sa fii flexibila in convingerile tale.” (nume)

“Intrebarea asta e ca si aia cu drobul de sare.
Faptul ca exista accidente pe autostrada nu inseamna ca nu te mai urci in masina in viata ta
. (Adina Iulia)

Casniciile fericite - reflectii si reguli despre ani si pasiune

Unele casnicii sunt de piatra altele sunt de hartie. Unele dureaza zeci de ani, altele cativa ani. Altele nu mor niciodata, altele nici nu sunt casnicii ...Au insa casniciile fericite niste reguli pentru succes?

Am stat de vorba cu un cuplu care de curand a implinit 50 de ani de casnicie fericita. Iata sfaturile lor:

Despre casnicie, mai puteti citi:

Fenomenul Michelangelo: sau despre arta intelegerii intr-un cuplu
10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre terapia de cuplu
Ce faci cand simti ca el nu te iubeste ...
Atractia sexuala in cuplu - cand atractia sexuala dispare
Despre infidelitate si hormonii barbatilor
Cele 4 hopuri pe care o casnicie nu le poate trece
Exista casnicii fericite?

 Forumul In 1 sau in 2 mergem mai departe 

 In unul sau in doi... mergem mai departe! Probleme cu casnicia, suport, incurajari, pareri ... nu ezitati si usurati-va gandurile aici!

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Casnicie

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. holly
    hollytrimis la 28/11/2007

    daca vezi in casnicie o tzara a fagaduintei unde se implinesc toate visele vei fi dezamagit inevitabil si vei gasi un motiv de a fugi.daca o consideri un mod de a implini personalitatea si un contract intre tine ,el sau ea si D.zeu (ceeace sfinteste relatia dintre un barbat si o femeie) atuncivor fi suficiente motive de a rezista tentatziilor

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII